Στηρίξτε μας

Διαμαρτύρονται στον Δήμο Αμφίπολης Σερρών για την συστηματική εξόντωση των αδέσποτων ζώων με φόλες που έχει ενταθεί…

23 Ιουνίου 2016 20:13 | Επικαιρότητα
Διαμαρτύρονται στον Δήμο Αμφίπολης Σερρών για την συστηματική εξόντωση των αδέσποτων ζώων με φόλες που έχει ενταθεί…

Επιστολή στον Δήμο Αμφίπολης, που βρίσκεται στο νομό Σερρών, για να ενημερωθεί πλήρως σχετικά με την συστηματική εξόντωση αδέσποτων ζώων στα διοικητικά του όρια έστειλε η ομάδα «Ενεργοί Πολίτες - Φιλόζωοι Δήμου Αμφίπολης», ώστε η αρμόδια δημοτική αρχή να μην έχει τη δυνατότητα επίκλησης της άγνοιας γι’ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα. Οι δημότες επισημαίνουν το πρόβλημα, τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις τους και ζητούν τη συνδρομή όλων εκείνων, που συμφωνούν, ώστε να το υπογράψουν για να συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμφίπολης.

Ολόκληρη η επιστολή

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αξιότιμο δημοτικό συμβούλιο,

Μετά τα επανειλημμένα περιστατικά θανάτωσης ή απόπειρας δηλητηρίασης ζώων τους τελευταίους μήνες στο Ροδολίβος καθώς και σε άλλα χωριά του δήμου Αμφίπολης, όπως Μπάφρα, Ηλιοκώμη, Κορμίστα, Βιτάστα, Παλαιοκώμη, Αγγίστα, νιώθουμε ως δημότες την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε και εγγράφως για ορισμένα δεδομένα καθώς και για τις ανησυχίες μας και τα αιτήματά μας απέναντι στο δήμο.

Επί σειρά ετών τα ζώα παραμένουν αστείρωτα, ζουν κατά διαστήματα έγκλειστα σε άθλιες συνθήκες χωρίς ούτε τα στοιχειώδη και εξοντώνονται συστηματικά από φόλες. Τα θέματα των αδεσπότων έχουν αφεθεί σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική δράση μεμονωμένων ατόμων και στη ευσυνειδησία ορισμένων πολιτών.

Δεδομένης της κορύφωσης της τακτικής θανάτωσης των ζώων θεωρούμε άκρως σημαντική την άμεση κινητοποίηση του δήμου: Σας ενημερώνουμε λοιπόν και εγγράφως ότι έχει ενταθεί η ρίψη δηλητηριασμένων τροφών με στόχο τη θανάτωση ζώων (περίπου 35 στον αριθμό στο Ροδολίβος και 60 στο σύνολο του Δήμου Αμφίπολης). Η τακτική αυτή πλέον έχει εξαπλωθεί και εντός του χώρου της οικίας ορισμένων εξ ημών (π.χ. Σοφία Χατζηδάφνη, Χριστίνα Βαϊζίδου), κάτι το οποίο συνιστά άμεση παραβίαση της ιδιωτικότητας και του δικαιώματός μας στην ασφάλεια της οικίας μας.

Αρκετοί έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χάσουν ένα ζωάκι και το κόστος είτε της θανάτωσης είτε της απόπειρας είναι τεράστιο: υγείας, οικονομικό και ψυχολογικό. Οι επιπτώσεις διογκώνονται όταν η απώλεια αυτή είναι αποτέλεσμα εσκεμμένης και κακόβουλης πράξης κάποιου.

Τονίζουμε περαιτέρω, στοχεύοντας όχι στο φιλόζωο αλλά στο φιλάνθρωπο συναίσθημα και στην κοινή λογική ότι η ρίψη δηλητηριασμένων τροφών, ειδικά εντός της αυλής ενός σπιτιού ή κοντά σε χώρους όπως π.χ. μία παιδική χαρά ή ένα σχολείο συνιστά δημόσιο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των διερχομένων και κυρίως μικρών παιδιών. Πρόκειται για δηλητήριο σε ελκυστική και βρώσιμη μορφή, που είναι πολύ εύκολο να το δοκιμάσει κάποιο παιδί. Περιστατικά δηλητηρίασης ή και θανάτου ανθρώπων από φόλες αναφέρθηκαν τον τελευταίο καιρό π.χ. στο Κιλκίς και στην Αττική.

Σε περίπτωση δηλητηρίασης από οργανοφωσφορικά γεωργικά φάρμακα, που είναι με βάση τις γνωματεύσεις των αρμοδίων κτηνιάτρων αυτά που χρησιμοποιήθηκαν τον τελευταίο καιρό για τη δηλητηρίαση των ζώων στο Ροδολίβος, ορισμένα από τα αναμενόμενα συμπτώματα, τόσο για το ζώο όσο και για κάποιον άνθρωπο είναι: ναυτία, σιελόρροια, αναπνευστική δυσχέρεια έως άπνοια, επιληπτικοί σπασμοί, ακράτεια, κώμα έως και θάνατος. Και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα των ουσιών που χρησιμοποιούνται.

Μελέτες επιστημόνων, αναφέρουν ότι η παρουσία δηλητηριασμένων τροφών (δολώματα ή φόλες) στο περιβάλλον έχει πολλές βλαβερές συνέπειες. Καθώς απορροφάται από το χώμα ή καταναλώνεται από άλλους οργανισμούς όχι απλά παραμένει αλλά η βλαβερή του επίδραση διογκώνεται. Ακόμα και τα δηλητηριασμένα ζώα που είτε κείτονται στους δρόμους, σε χωράφια είτε έχουν θαφτεί, αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Η θανάτωση των ζώων με φόλες είναι αξιόποινη πράξη, δηλαδή έγκλημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματικά πρόστιμα. Σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 ο δράστης αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης από 1 έως 5 έτη και διοικητικά πρόστιμα μέχρι 30000 ευρώ για κάθε ζώο που θανατώνεται από δηλητηρίαση. Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι η στάση του δήμου περιορίστηκε στη φράση «και τι θέλετε να κάνουμε». Παρά την απογοήτευσή μας, αποφασίσαμε να απαντήσουμε:

Θεωρούμε ότι η αφύπνιση και η ενημέρωση των δημοτών υπάγεται στις αρμοδιότητες ενός δήμου. Ο δήμος λοιπόν είναι αρμόδιος για την προώθηση του αντίστοιχου μηνύματος σχετικά με τη διαχείριση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς αλλά και με την αντιμετώπιση των αδεσπότων. Μπορείτε να ενημερώσετε τους πολίτες με μία υπεύθυνη ανακοίνωση από μεγάφωνα του δήμου. Μπορείτε να προβείτε στην αφισοκόλληση ή στη διανομή έντυπου υλικού, με το οποίο θα ενημερώνετε ότι η δηλητηρίαση ζώων είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από το νόμο, ότι η πράξη αυτή αποτελεί δημόσιο κίνδυνο κυρίως για μικρά παιδιά και κυρίως ότι ο δήμος Αμφίπολης καταδικάζει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.

Οι πολίτες ενός δήμου έχουν την ανάγκη να δουν την έμπρακτη συμπαράστασή σας π.χ. με κινήσεις που στοχεύουν στο να δοθεί δημοσιότητα στο γεγονός και να «καταδικαστεί» δημόσια η πράξη αυτή. Η αφύπνιση των πολιτών είναι απαραίτητη, ώστε οποιοσδήποτε γνωρίζει κάτι να το αναφέρει επισήμως για να αποτραπούν ανάλογες ενέργειες. Η ενημέρωση ακόμη και για απειλές δηλητηρίασης ή θανάτωσης ζώων με μορφή καταγγελίας και όχι μήνυσης, μπορούν να αποτελέσουν αρωγό στην έρευνα για τον εντοπισμό των υπαίτιων. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στο πρόβλημα των αδεσπότων η λύση είναι η καλύτερη διαχείριση εκ μέρους του δήμου, εγχείρημα στο οποίο είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε και όχι η θανάτωση αυτών, σπέρνοντας το φόβο.

Πέραν τούτου τα όργανα της τάξης οφείλουν να προχωρήσουν σε έρευνα μετά από καταγγελίες και να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες (δήμος, κτηνιατρική υπηρεσία) προκειμένου να διενεργηθεί υγειονομική ταφή και τοξικολογική εξέταση των ζώων. Για τις ενέργειές σας αυτές επιθυμούμε πλέον μετά από πολλαπλές καταγγελίες ενημέρωση, με το δικαίωμα που μας δίνει το δημοκρατικό πολίτευμα του τόπου μας.

Σε κοινωνίες όπου η ζωοφιλία αποτελεί δείγμα σεβασμού προς τη φύση και πολιτισμού προς τη κοινωνία, ο «άνθρωπος» που αποφασίζει να διαπράξει έγκλημα κακοποίησης ή δηλητηρίασης σε ζώο αντιμετωπίζεται ως επικίνδυνος για τη κοινωνία και διώκεται ως τέτοιος. Είναι λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί ο ένοχος και είναι χρέος όλων να βοηθήσουμε σε αυτό. Περιμένουμε την απάντησή σας και διατηρούμε κάθε νόμιμο δικαίωμα για περαιτέρω ενέργειες για την εύρυθμη λειτουργία της διαχείρισης των αδεσπότων και την προστασία των πολιτών εντός του δήμου.

Αιτούμαστε κατόπιν συλλογής του απαραίτητου αριθμού των 37 υπογραφών – βλ. λίστα κάτωθι υπογεγραμμένων- τη συζήτηση του θέματος σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο και την εκ των προτέρων ενημέρωσή μας μόλις οριστεί η ημερομηνία αυτού. Δε θα επεκταθούμε με την παρούσα επιστολή στο γενικότερο πλαίσιο διαχείρισης των αδέσποτων του δήμου, θεωρούμε όμως αυτονόητο και εκ των ουκ άνευ τη συζήτηση του θέματος αυτού στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου» καταλήγει η επιστολή που την υπογράφουν κάτοικοι του Δήμου Αμφίπολης.

Διαβάστε επίσης:

Πενταμελής επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων συστήθηκε και στον Δήμο Αμφίπολης Σερρών

Παλαιόκαστρο Σερρών: Έβγαλε τα μάτια των κουταβιών με σύρμα και ο ιδιοκτήτης των ζώων τον κάλυψε!

Συνελήφθη ο 65χρονος που βασάνισε 2 σκυλιά βγάζοντας τα μάτια τους με σύρμα στο Παλαιόκαστρο

Σε κωματώδη κατάσταση το σκυλάκι που επέζησε του άγριου βασανισμού από 65χρονο στο Παλαιόκαστρο Σερρών

Σέρρες: Εισαγγελέας και κτηνίατρος δεν διαπίστωσαν κακοποίηση του σκελετωμένου και αλυσοδεμένου σκύλου που ήταν χωρίς τροφή και νερό

Δήμαρχος Σερρών: Οι φιλόζωοι ας πάρουν τα αδέσποτα σκυλιά στα σπίτια τους (βίντεο)

Πετούν τα πτώματα των σκύλων του Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών στα σκουπίδια

Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών: 150 σκυλιά νεκρά από ασθένειες μέσα σε 45 μέρες

Αθώωσαν τον πρώην αντιδήμαρχο παρά τις άθλιες συνθήκες στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών

Ο δήμαρχος Σερρών καλύπτει την ανικανότητα του και την αλλεργική συνάδελφο του

Σέρρες: Ο κτηνίατρος δήμαρχος αποφάσισε να «καθαρίσει» τον τόπο απ’ τα αδέσποτα

Κρεματόριο ζώων το Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών

Σκότωσε τον σκύλο και τον επιβράβευσαν με ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή

Σέρρες: Αν και σκότωσε την γάτα η ποινή ήταν «χάδι»

Δήμος Σερρών: Αναγκάστηκε να συμμορφωθεί ενώπιον του εισαγγελέα για το Κυνοκομείο

Ο Φ.Ο.Σ. καταγγέλλει επισήμως την εξόντωση των ζώων εντός Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών

Κυνοκομείο Σερρών: Επιτρέπουν στα ζώα να ζευγαρώνουν, δεν στειρώνουν τις σκυλίτσες που εγκυμονούν!

Δήμαρχε Σερρών, έρχεται ο εισαγγελέας!

«Σταυροφορία» ενάντια στα αδέσποτα εφαρμόζει ο Δήμος Σερρών

Η κτηνίατρος του Δήμου Σερρών έχει βάλει λουκέτο στο δημοτικό κτηνιατρείο!

Μας καθησυχάζει ο Δήμος Σερρών! Του θυμίζουμε ότι τα γραπτά μένουν!

Σέρρες: Αποφάσισαν να επανατοποθετήσουν τα στειρωμένα ζώα

Θερμοπηγή Σιντικής: Αδιαφόρησε για την σκυλίτσα του που ήταν κολλημένη στην πίσσα δύο 24ωρα

Αναρρώνει και χρειάζεται σπιτικό η σκυλίτσα που βρέθηκε κολλημένη στην πίσσα στην Θερμοπηγή Σερρών

Σιδηρόκαστρο Σερρών: Δεμένο σε τσουβάλι και πεταμένο ζωντανό σε κάδο σκουπιδιών

Επικήρυξαν τους δράστες που δηλητηριάζουν αδέσποτα στο Σιδηρόκαστρο Σερρών

Ακριτοχώρι Σερρών: Δεν καταγγέλλουν τον άνδρα που πυροβόλησε 3 φορές τον σκύλο

 

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. Ιντζεσίλογλου Λάζαρος

  Στον κάτοικο του Δήμου Αμφίπολης θα του πρότεινα πρίν διαθέσει τόσο από τον πολύτιμο χρόνο του και να γράψει το μακροσκελές αυτό άρθρο, να γκογκλάρει τις λέξεις «αδέσποτα αμφίπολη».Εκει θα δει την σημερινή πραγματικότητα ίσως είναι ένας άλλος κόσμος μία άλλη προσπάθεια που δέν θα ήθελε ο συγγραφέας του άρθρου να υπάρχει. Είναι όμως η αλήθεια.
  Την ίδια πρόταση κάνω και στην ιστοσελίδα.

  1. Θοδωρης

   Να ζητησουμε συγγνωμη απο τον κυριο Ιντζεσίλογλου γιατι δεν προλάβαμε να μπουμε στο ιντερνετ και να γκουγκλαρουμε. Ετυχε να ειμαστε απασχολημενοι με το να τρεχουμε πανικοβλητοι να σωσουμε τα σκυλια μας απο φολες, τις οποιες καποιοι πετανε μεσα στις αυλές των σπιτιων μας.

  2. Βαϊζίδου χριστίνα

   Καταρχάς όταν ένα κείμενο υπογράφεται από κατοίκους, η πρότασή σας πρέπει να γίνει προς όλους όσους συμφώνησαν με το κείμενο, το οποίο μάλλον και τους εκφράζει. Κατά τα άλλα, αν θεωρείτε ότι στο δήμο Αμφίπολης δεν υπάρχει πρόβλημα με τις φόλες και αδέσποτα, τη στιγμή που έχουν θανατωθεί συνολικά σίγουρα 100 ζώα, μάλλον εσείς δεν αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα, η οποία βρίσκεται στους δρόμους και στα σπίτια μας και όχι στο θείο google...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.