Στηρίξτε μας

Σε εξέλιξη η ωοτοκία των θαλάσσιων χελώνων caretta caretta στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς

28 Ιουνίου 2017 10:45 | Επικαιρότητα
Σε εξέλιξη η ωοτοκία των θαλάσσιων χελώνων caretta caretta στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς

Άρχισε και φέτος από τις αρχές Ιουνίου η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας του είδους Caretta caretta στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς που είναι προστατευόμενη περιοχή και βρίσκεται μεταξύ των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Ήδη καταγράφηκαν, σημάνθηκαν και χαρτογραφήθηκαν οι πρώτες 11 φωλιές στο πλαίσιο παρακολούθησης (monitoring) της αναπαραγωγικής δραστηριότητας στην προστατευόμενη περιοχή που πραγματοποιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά.

CarettaFolia

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς και ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε κοινή ανακοίνωση τους τονίζουν ότι «υπέγραψαν φέτος Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την αποτελεσματική προστασία και διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Η κοινή αυτή επιδίωξη του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΦΔΥΚΣ περιλαμβάνει αφενός την εξασφάλιση άριστων συνθηκών ωοτοκίας και αναπαραγωγικής επιτυχίας της Caretta caretta κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό, και αφετέρου την αναγνώριση και τον περιορισμό των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος στη θάλασσα.

Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο φορείς συμφωνούν να συνεργαστούν στο έργο: "LIFE EUROTURTLES – Collective actions for improving the conservation status of the EU sea turtle populations". Το έργο LIFE EUROTURTLES έχει διάρκεια 5 έτη και θα υλοποιηθεί σε ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου με συμμετέχοντες σχεδόν όλα τα Κράτη Μέλη στα οποία η χελώνα Caretta caretta έχει σημαντική παρουσία στο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί έναν από τους εταίρους του προγράμματος.

Στο πεδίο εφαρμογής του προγράμματος περιλαμβάνεται και τμήμα της περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, με υπεύθυνο για την περιοχή Κοτυχίου - Στροφυλιάς τον Περιβαλλοντολόγο κο Διονύση Μαμάση, έχει αναλάβει ως περιοχή μελέτης την παραλιακή ζώνη από το Κουνουπελάκι μέχρι τη Μπούκα της Λιμνοθάλασσας Κοτύχι. Επιπλέον, ο Φορέας Διαχείρισης υλοποιεί με ίδια μέσα την παρακολούθηση της θαλάσσιας χελώνας από την παραλία Καλόγρια μέχρι το ακρωτήριο Κουνουπέλι και από τη Μπούκα της Λιμνοθάλασσας Κοτύχι μέχρι τις Αλυκές Λεχαινών.

Κατά τη διάρκεια των πρωινών περιπολιών, από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και από τον κο Μαμάση, έχουν καταγραφεί να κινούνται, κατά μήκος της παραλίας τροχοφόρα οχήματα θέτοντας σε κίνδυνο τις φωλιές της χελώνας Caretta caretta και τα πουλιά που αναπαράγονται και τρέφονται στην παραλία, και υποβαθμίζοντας την εύθραυστη ισορροπία του οικοσυστήματος των αμμοθινών.

Ο Φορέας Διαχείρισης και ο ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώνουν τους πολίτες ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων κατά μήκος των παραλιών και αμμολόφων του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς (Νόμος 3937/2011 "Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις")».

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι γεγονός!

Η πρώτη φωλιά της θαλάσσιας χελώνας caretta - caretta στη Ζάκυνθο και φέτος είναι γεγονός

Καταστροφές σε τουλάχιστον 150 φωλιές χελωνών caretta – caretta στον Κυπαρισσιακό κόλπο από τους ντόπιους καταγγέλλει ο ΑΡΧΕΛΩΝ

Περισσότερες από 1.000 φωλιές Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Η Ελλάδα καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καταστροφή του βιότοπου της καρέτα – καρέτα στoν Κυπαρισσιακό Κόλπο

Οργώνουν την παραλία καταστρέφουν την περιοχή που φωλιάζουν οι caretta - caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σχεδιάζουν την καταστροφή του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου με τις ευλογίες του Υ.ΠΕ.Κ.Α.

Αδιαφορεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. για την προστασία της καρέτα στον Κυπαρισσιακό παρά την παραπομπή στο Ευρ. Δικαστήριο

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την μη προστασία της καρέτα - καρέτα

Συνεχίζεται η καταστροφή της NATURA στον Νότιο Κυπαρισσιακό

 

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.