Στηρίξτε μας

Ερώτηση στη Βουλή για την κακοποίηση ζώων σε παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών (βίντεο)

26 Νοεμβρίου 2016 19:35 | Επικαιρότητα
Ερώτηση στη Βουλή για την κακοποίηση ζώων σε παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου η ανεξάρτητη – πλέον – βουλευτής Κατερίνα Μάρκου αναφορικά με την παράσταση «4» του αργεντινού Ροντρίγκο Γκαρσία και την κακοποίηση κοκοριών από τους ηθοποιούς κατά τη διάρκεια της, ένα θέμα που ανέδειξε το www.zoosos.gr στις 16 Ιουνίου 2016.

Η κα Μάρκου – στην ερώτηση της που μπορείτε να την διαβάσετε εδώ – ρωτάει τον υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή, την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη αφού έχει παραθέσει ένα χρονικό της υπόθεσης τα εξής: «1) Σε ποιο στάδιο της νόμιμης διαδικασίας διερεύνησης και απόδοσης των σχετικών ποινικών ευθυνών βρίσκεται η υπόθεση; 2) Με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσετε την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων στο πλαίσιο καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων ώστε να μην επαναληφθεί το θλιβερό αυτό φαινόμενο;».

Θυμίζουμε ότι μετά το δημοσίευμα του www.zoosos.gr η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) είχε ενημερώσει με επιστολή της και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας την παρέμβαση της, ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία, κάτι που δεν έγινε καθώς η παράσταση τελικά παρουσιάστηκε κανονικά στις 4 και 5 Ιουλίου στο Χώρο Δ της Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

Τι δημοσιεύτηκε σε ΜΜΕ μετά την παράσταση

Αμέσως μετά την παράσταση δημοσιογράφοι που καλύπτουν το πολιτιστικό ρεπορτάζ κατέγραψαν όχι μόνο τις αντιδράσεις κάποιων εκ των θεατών αλλά και το πως κακοποιήθηκαν οι κόκορες από τους ηθοποιούς για το «καλό της τέχνης».

Διαβάστε τα σχετικά αποσπάσματα στα οποία φαίνεται ότι οι παραγωγοί του «4» είχαν στερεώσει αθλητικά παπούτσια στα πόδια των πτηνών, οι κόκορες βρίσκονταν στην σκηνή ενώ ο θόρυβος γύρω τους ήταν εκκωφαντικός. Ένας ηθοποιός τράβηξε ένα πτηνό και κόλλησε το κεφάλι του πάνω στην ηλεκτρική κιθάρα την οποία έπαιζε παρατείνοντας περαιτέρω το μαρτύριο του ενώ ένας άλλος έβαλε έναν κόκορα – για τις ανάγκες της παράστασης – μέσα στο εσώρουχο του ενώ άλλοι κρατούσαν τα πουλιά από τα πόδια ανάποδα. Και όλα αυτά ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών – που ελπίζουμε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη γι’ αυτό το θέμα – τα θεώρησε φυσιολογικά ενώ τις δικές μας ενστάσεις παράλογες…

Τα σχετικά αποσπάσματα

festivalathinondimosievmamonopoliΤης Όλγας Σελλά - www.monopoli.gr 5 Ιουλίου 2016

festivalathinondimosievmaathina984Της Βάσια Μπακετέα - www.athina984.gr 5 Ιουλίου 2016

festivalathinondimosievmatff-grΤης Γεωργίας Οικονόμου - www.tff.gr 5 Ιουλίου 2016

Θυμίζουμε ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος όχι μόνο υπερασπίστηκε αυτή την παράσταση παρά την επικοινωνία που είχε με την Π.Φ.Π.Ο. αλλά χαρακτήρισε απευθυνόμενος στη Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρο της ομοσπονδίας, «παραθρησκευτικές οργανώσεις» όσους μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων, ενώ το www.zoosos.gr το είχε απειλήσει με μηνύσεις επειδή αποκάλυψε αυτές του τις απόψεις… Ερώτηση για το θέμα είχε καταθέσει και ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος στις 11 Ιουλίου 2016 και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 τονίζει: «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες. 1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον κοινού.

2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους».

Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 [Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α 15)] εξηγεί:

«8. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής:

2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.

9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο».

festivalathino4kokoresrontrigogarsia-3...

festivalathino4kokoresrontrigogarsia-4...

festivalathino4kokoresrontrigogarsia-2...

festivalathino4kokoresrontrigogarsia-1...

Οι φωτογραφίες που βλέπετε δεν τραβήχτηκαν στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό και της βρήκαμε στο διαδίκτυο - καθώς η παράσταση περιοδεύει και έχει παρουσιαστεί και σε άλλες χώρες - εντούτοις είναι γνωστό ότι το Φεστιβάλ Αθηνών κρατάει αρχείο με μαγνητοκοπημένες τις παραστάσεις και ο εισαγγελέας μπορεί να βρει και εκεί ό,τι στοιχεία χρειάζεται, αν δεν του αρκούν τα δημοσιεύματα για να ασκήσει τη δίωξη...

Διαβάστε:

Διαβάστε επίσης:

Το Φεστιβάλ Αθηνών δεν απαγόρευσε παράσταση στην οποία κακοποιήθηκαν κόκορες για να μην λογοκρίνει τον καλλιτέχνη! (Βίντεο)

Ερώτηση στη Βουλή για την κακοποίηση ζώων σε παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών (βίντεο)

Η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. διαψεύδει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Β. Θεοδωρόπουλο (βίντεο)

«Παραθρησκευτικές οργανώσεις» χαρακτηρίζει όσους αγωνίζονται για να μην κακοποιούνται ζώα σε θεάματα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών (βίντεο)

Το Φεστιβάλ Αθηνών φέρνει στην Ελλάδα παράσταση – τσίρκο με ζωντανούς κόκορες που φορούν αθλητικά παπούτσια… (βίντεο)

Το Φεστιβάλ Αθηνών δεν θεωρεί κακό που κόκορες με αθλητικά παπούτσια συμμετέχουν σε παράσταση! (Βίντεο)

Άλογο ως ζωντανό έκθεμα στη Σχολή Καλών Τεχνών

Καναρίνι ως ζωντανό έκθεμα μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (βίντεο)

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης‏ απομάκρυνε το πουλί – έκθεμα (βίντεο)

Γιατί χρησιμοποιούν σκύλο στην θεατρική παράσταση «Φάουστ»;

Απομάκρυναν τον σκύλο από την παράσταση «Φάουστ» μετά τα δημοσιεύματα μας

«ΤΑ ΝΕΑ» ψεύδονται και κατηγορούν τα φιλοζωικά σωματεία για τον σκύλο του «Φάουστ»

«Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών»: Δεν είναι υποσιτισμένος ο σκύλος του «Φάουστ»

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.