Στηρίξτε μας

Η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. διαψεύδει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Β. Θεοδωρόπουλο (βίντεο)

4 Ιουλίου 2016 23:12 | Επικαιρότητα
Η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. διαψεύδει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Β. Θεοδωρόπουλο (βίντεο)

Ως ανυπόστατο επιδιώκει να παρουσιάσει το ρεπορτάζ μας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος με ανακοίνωση του σήμερα αρνείται ότι χαρακτήρισε επισήμως ως «παραθρησκευτικές οργανώσεις», απευθυνόμενος στην Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, τους φορείς που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ζώων.

Τα επιχειρήματα στην επιστολή του αναιρούνται από τις δηλώσεις της κας Μπομπολάκη, η οποία για άλλη μια φορά τονίζει ότι πράγματι ο κ. Θεοδωρόπουλος χρησιμοποίησε αυτό τον χαρακτηρισμό μιλώντας μαζί της αναφορικά με το θέμα της παρουσίας τεσσάρων πτηνών (κόκορες) στην παράσταση «4», η οποία ανεβαίνει σήμερα και αύριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ – Αθηνών και Επιδαύρου στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ΄) και φυσικά αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε καμιά διαστρέβλωση των δηλώσεων του.

KokoresFestivalAthinon2Από την παράσταση 4.

Η κα Μπομπολάκη αναφορικά με το θέμα που προέκυψε μας δήλωσε τα εξής: «Από το Φεστιβάλ Αθηνών επικοινωνήσαν δύο φορές μαζί μου. Την πρώτη φορά  στο κινητό μου τηλέφωνο μετά από το πρώτο σχετικό άρθρο του www.zoosos.gr. Με κάλεσε η γραμματέας του καλλιτεχνικού διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η οποία και αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο δημοσίευμα. Της εξήγησα ότι θα βγάλουμε απόφαση για το θέμα μετά από την συνεδρίαση του Δ.Σ., όπως και έγινε λίγες μέρες μετά.

KokoresFestivalAthinonΚαλλιτεχνικό καθήκον σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο η χρήση ζώων στα θεάματα...

Τη δεύτερη φορά με κάλεσαν στις 24 Ιουνίου, δύο μέρες μετά την αποστολή της επιστολής μας για το ζήτημα με τους κόκορες στην παράσταση “4”. Πάλι επικοινώνησε μαζί μου η ίδια κυρία.  Μου είπε ότι θέλει να μου μιλήσει ο κ. Θεοδωρόπουλος. Επειδή εκείνη την στιγμή  φρόντιζα τα αδέσποτα της γειτονιάς μου την παρακάλεσα να με πάρουν μετά από 15 λεπτά και έδωσα και το σταθερό μου τηλέφωνο να με πάρουν, όπως και έγινε.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος αρχικά έκανε μια αναφορά στο έργο “4”, τη θεατρική και πολιτιστική του αξία και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της επιστολής μας, στην σκληρότητα της ελληνικής νομοθεσίας για το θέμα της μη χρήσης ζώων σε παραστάσεις κ.τ.λ.

Του απάντησα πως ακόμη κι αν ήθελα να συμφωνήσω μαζί του – μολονότι η ελληνική πραγματικότητα για τα ζώα είναι εξαιρετικά σκληρή – υπάρχει ένας νόμος και είμαστε υποχρεωμένοι άπαντες να τον σεβαστούμε και κυρίως να τον εφαρμόσουμε. Στην ένσταση του, ότι στην συγκεκριμένη παράσταση τα ζώα δεν κακοποιούνται, πέραν του ότι του εξέφρασα την άποψη μου, του εξήγησα πως δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις από τη νομοθεσία ανάλογα με την κάθε παράσταση.

KokoresFestivalAthinon3Από την παράσταση 4.

Στη συνέχεια υπήρξε ένας σχεδόν μονόλογος εκ μέρους του, που με προσοχή άκουσα, αλλά προτίμησα να μην μπω στην διαδικασία να απαντήσω καθότι οι θέσεις μας  σε αρκετά από αυτά που έλεγε διέφεραν και δεν είχε νόημα να μπούμε σε μια τηλεφωνική - φιλοσοφική συζήτηση για τα ζώα και τα δικαιώματά τους.

Κάποια στιγμή μεταξύ άλλων – και αφού μου είπε ότι οι νόμοι αυτοί ισχύουν γιατί κάποιοι είχαν μέσο υπουργούς – παραλλήλισε τους πολίτες που ασχολούνται με τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων με παραθρησκευτικές οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα και ιδιαίτερα αναφερόμενος στα ορνιθοτροφεία στα Μέγαρα μας στηλίτευσε ότι δεν ασχολούμαστε με τα πραγματικά ζητήματα των ζώων.

Ευγενικά τον διέψευσα και τον παρέπεμψα στο σάιτ της Π.Φ.Π.Ο. για να δει το εύρος των δράσεων μας και κάπου εκεί έκλεισε η συζήτηση, που δεν είχε κανένα νόημα να συνεχιστεί καθώς ο ίδιος μου ανέφερε ότι θα κάνει το καλλιτεχνικό του καθήκον και θα επιστρέψει τους κόκορες να παραστούν. Το ρεπορτάζ της κας Ηλιοπούλου είναι εξ ολοκλήρου αληθές και περιγράφει τα όσα μου είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος τα οποία εγώ μετέφερα και στην ίδια και στα σωματεία – μέλη μας» καταλήγει η κα Μπομπολάκη.

Ολόκληρη η επιστολή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου

«Προς:

την κ. Ελένη Ηλιοπούλου, δημοσιογράφο, διαχειρίστρια της ιστοσελίδας www.zoosos.gr,

την κ. Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.),

τον κ. Κώστα Αρβανίτη, διευθυντή του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο»,

την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2016

Στις 03 Ιουλίου 2016, στην ιστοσελίδα   www.zoosos.gr  αναρτήθηκε  κείμενο, με τίτλο «Παραθρησκευτικές οργανώσεις χαρακτηρίζει όσους αγωνίζονται για να μην κακοποιούνται ζώα σε θεάματα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών»  Το δημοσίευμα συνοδεύεται από μία φωτογραφία μου, σε σύνθεση με τα κοκόρια της παράστασης «4» του αργεντινού σκηνοθέτη Ροντρίγκο Γκαρσία, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016.

Στο δημοσίευμα φέρομαι να χαρακτηρίζω τους φιλοζωικούς φορείς ως παραθρησκευτικές οργανώσεις, να τους αποδίδω επιλεκτική ευαισθησία και υποκριτικό ενδιαφέρον για τα ζώα, να τους λοιδωρώ, να αποδέχομαι ως  κακοποίηση των ζώων μόνο την  κτηνοβασία και το βασανισμό,  να χαρακτηρίζω την ισχύουσα νομοθεσία  ως προϊόν συναλλαγής  και να δηλώνω την πρόθεσή μου να την παραβιάσω, συγκρίνοντάς την,  ειρωνευόμενος, με τις κατασταλτικές χουντικές διατάξεις.

Το δημοσίευμα εμφανίζεται, ψευδώς,  ως μεταφορά  του περιεχομένου της τηλεφωνικής μου συνομιλίας με την  κ.  Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.),

Αληθές είναι ότι  στη  συνομιλία μου  με την κ. Μπομπολάκη,  που έλαβε χώρα στις 24.06.2016, ουδέποτε διαμείφθηκαν τα όσα το δημοσίευμα μου αποδίδει.  Για το λόγο αυτό, καλώ την κ. Μπομπολάκη να δηλώσει δημόσια, αν το δημοσίευμα αποδίδει το περιεχόμενο της συνομιλίας μας και αν η ίδια το μετέφερε στην κ. Ελένη Ηλιοπούλου.

Αληθές είναι ότι η κ. Ελένη Ηλιοπούλου, διαχειρίστρια της ιστοσελίδας www.zoosos.gr και δημοσιογράφος του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο»,  δημοσίευσε διαστρεβλωμένο  το περιεχόμενο μιας ιδιωτικής συζήτησης που είχα μαζί της στις 29.06.2016.

Συγκεκριμένα, την ημέρα εκείνη είχα  συμμετάσχει στην εκπομπή του σταθμού «Με τα πόδια..... μέχρι την αλήθεια», που παρουσιάζουν οι κυρίες Λίνα Νικολακοπούλου και Αλεξάνδρα Χριστακάκη. Όταν ετοιμαζόμουν να αποχωρήσω από το σταθμό, εμφανίστηκε η κ. Ελένη Ηλιοπούλου, επιτιθέμενη, αποδίδοντάς μου συμμετοχή σε πράξη  κακοποίησης ζώων, καθώς ενέταξα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ την παράσταση «4».

Σε ερώτησή μου, αν ενεργεί ως φιλόζωη ή ως δημοσιογράφος, μου απάντησε ότι ενεργεί ως δημοσιογράφος του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο». Της εξήγησα ότι, αν θέλει να ενεργεί ως δημοσιογράφος, οφείλει πρωτίστως να ακούει με νηφαλιότητα και αμεροληψία τις απόψεις όλων των παραγόντων μιας αντιδικίας. Ακόμη, της επισήμανα ότι δεν αποδέχομαι την άποψή της για κακοποίηση των ζώων που θα χρησιμοποιηθούν στην παράσταση «4» και ότι θεωρώ υποχρέωσή μου να υπερασπιστώ την καλλιτεχνική ελευθερία.

Επειδή η κ. Ηλιοπούλου με τη στάση της πυροδοτούσε τη συζήτηση, καθώς απομόνωνε φράσεις από τα λεγόμενά μου και αλλοίωνε αυθαίρετα το νόημά τους,  της δήλωσα ρητά, παρουσία των συναδέλφων της Αλεξάνδρας Χριστακάκη, Λίνας Νικολακοπούλου, Ευγενίας Λουπάκη, Τζένης Σερέτη και του ηχολήπτη Κώστα Πιαντέ, και άλλων εργαζομένων του σταθμού καθώς η ένταση της συζήτησης τράβηξε την προσοχή όλων των παρευρισκομένων στο κτήριο, τη μαρτυρία των οποίων επικαλούμαι,  ότι δεν της επιτρέπω να δημοσιεύσει οπουδήποτε το περιεχόμενο της ιδιωτικής μας συνομιλίας.  Μάλιστα, της πρότεινα, αν η ίδια το επιθυμούσε, να επικοινωνήσει μαζί μου  την επομένη  και να της παραχωρήσω συνέντευξη, δίνοντάς  της  τον αριθμό του κινητού μου  τηλεφώνου.

Η κ. Ηλιοπούλου δεν έπραξε τίποτα από αυτά. Παραβιάζοντας κάθε κανόνα επαγγελματικής ηθικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας,  και συγχέοντας κατά τρόπο ανεπίτρεπτο τις δύο ιδιότητές της, αυτές της δημοσιογράφου και της διαχειρίστριας μιας φιλοζωικής ιστοσελίδας, αλλοίωσε το περιεχόμενο μιας ιδιωτικής συνομιλίας που είχα μαζί της, η οποία  συνοδευόταν από ρητή απαγόρευση δημοσίευσης, με σκοπό να υπονομεύσει το κύρος των απόψεών μου,  απομειώνοντας και προσβάλλοντας την προσωπικότητά μου.

Ακόμη, η κ. Ηλιοπούλου επέτρεψε στον εαυτό της την πολυτέλεια μιας λαθροχειρίας: τοποθέτησε  το αλλοιωμένο περιεχόμενο των απόψεών μου, που διατυπώθηκαν σε μια ιδιωτική συζήτηση μαζί της, στο πλαίσιο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχα με τρίτο πρόσωπο, την κ. Μπομπολάκη.

Με τη αήθη μεθόδευσή της, η κ. Ηλιοπούλου αφενός μεν θεωρεί ότι αποδεσμεύεται από την υποχρέωσή της να μη δημοσιεύσει μια ιδιωτική συζήτηση, αφετέρου δε  καθιστά ευάλωτα και αναξιόπιστα τα επιχειρήματα υπεράσπισης της καλλιτεχνικής ελευθερίας, όταν αυτά συνοδεύονται από κυνισμό και περιφρονητική διάθεση απέναντι στη δράση  των φιλοζωικών οργανώσεων.

Η στάση της κ. Ηλιοπούλου προσβάλλει τον κώδικα και τους κανόνες της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Συνιστά, επίσης, προσβολή της προσωπικότητάς μου.

Για το λόγο αυτό, ζητώ να προχωρήσει στην αποκατάσταση της αλήθειας, με την ανασκευή του επίμαχου δημοσιεύματος.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα υποχρεωθώ να ασκήσω τα δικαιώματα που μου παρέχει ο νόμος.

Μετά τιμής,

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου»

Τι δηλώνει η διαχειρίστρια του www.zoosos.gr

«Οι δηλώσεις της κας Μπομπολάκη δίνουν ξεκάθαρες και αποστομωτικές απαντήσεις στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, που ψεύδεται και προσπαθεί να παρουσιάσει εμένα ως αναξιόπιστη, ενώ παράλληλα με απειλεί λέγοντας ότι θα υποχρεωθεί να ασκήσει τα δικαιώματα του αν δεν ανασκευάσω το επίμαχο δημοσίευμα.

Το σχετικό άρθρο μένει ως έχει γιατί το επιβεβαιώνει η αυτήκοος μάρτυρας, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Ο κ. Θεοδωρόπουλος χαρακτήρισε έτσι τις φιλοζωικές οργανώσεις και χρησιμοποίησε όλα τα άλλα επιχειρήματα, που αναφέρονται σε αυτό, και όταν τον ρώτησα και εγώ, κάτι που ουδέποτε αναφέρθηκε για την περαιτέρω τεκμηρίωση του ρεπορτάζ μας, καθώς ήταν υποχρέωση μας να σεβαστούμε την δεοντολογία, καθώς η συζήτηση μου μαζί του δεν έγινε στο πλαίσιο κάποιας συνέντευξης» επισημαίνει η διαχειρίστρια του www.zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου.

Διαβάστε επίσης:

Το Φεστιβάλ Αθηνών δεν θεωρεί κακό που κόκορες με αθλητικά παπούτσια συμμετέχουν σε παράσταση! (Βίντεο)

«Παραθρησκευτικές οργανώσεις» χαρακτηρίζει όσους αγωνίζονται για να μην κακοποιούνται ζώα σε θεάματα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών (βίντεο)

Το Φεστιβάλ Αθηνών φέρνει στην Ελλάδα παράσταση – τσίρκο με ζωντανούς κόκορες που φορούν αθλητικά παπούτσια… (βίντεο)

Άλογο ως ζωντανό έκθεμα στη Σχολή Καλών Τεχνών

Αναβλήθηκε η δίκη του ΑΝΤ1 για κακοποίηση ζώων στην εκπομπή της Ν. Μπουλέ

Καναρίνι ως ζωντανό έκθεμα μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (βίντεο)

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης‏ απομάκρυνε το πουλί – έκθεμα (βίντεο)

Μαϊμού ως «ατραξιόν» σε ταβέρνα στην Χρυσή Ακτή της Πάρου (βίντεο)

Γιατί χρησιμοποιούν σκύλο στην θεατρική παράσταση «Φάουστ»;

Απομάκρυναν τον σκύλο από την παράσταση «Φάουστ» μετά τα δημοσιεύματα μας

«ΤΑ ΝΕΑ» ψεύδονται και κατηγορούν τα φιλοζωικά σωματεία για τον σκύλο του «Φάουστ»

«Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών»: Δεν είναι υποσιτισμένος ο σκύλος του «Φάουστ»

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

 1. Θάνος

  Καλλιτέχνης είναι ό,τι θέλει λέει. Έχει το ακαταλόγιστο.
  Αλλά οι πράξεις τους δεν πρέπει να είναι ανεμπόδιστες... Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι λιγότερο επικίνδυνοι… Η τέχνη είναι επικίνδυνος ιός. Κάτι σαν της λύσσας.

 2. Vasilis

  Το διορισμένο καθίκι αποφάσισε να συνεχίσει με την κακοποίηση των ζώων, τονίζοντας σαφώς ότι αυτός αποφάσισε ότι θα παραβιάσει τον νόμο. Η κυβέρνηση που τον διόρισε τί κάνει; Η αστυνομία τί κάνει;
  Γιατί εδώ μιλάμε για ένα δημόσιο πρόσωπο που λέει καθαρά πως δεν θα τηρήσει έναν ελληνικό νόμο γιατί δεν συμφωνεί μαζί του. Και μάλιστα έχει κάνει δημόσια ανακοίνωση της παρανομίας που πρόκειται να διαπράξει. Περιμένουμε εξελίξεις. Είναι υπεράνω το εν λόγω μηδενικό από τον ελληνικό νόμο άραγε, μόνο και μόνο γιατί προέρχεται από τον σύριζα;
  Το πρόστιμο ποιός θα το πληρώσει; Ο Θεοδωρόπουλος ή το υπουργείο πολιτισμού (δηλαδή εμείς); Και τελικά σ'αυτή τη χώρα οι Θεοδωρόπουλοι αποφασίζουν ποιούς νόμους πρέπει να τηρούμε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.