Στηρίξτε μας

Γιατί χρησιμοποιούν σκύλο στην θεατρική παράσταση «Φάουστ»;

20 Ιανουαρίου 2014 08:37 | Καταγγελίες
Γιατί χρησιμοποιούν σκύλο στην θεατρική παράσταση «Φάουστ»;

Έναν σκύλο χρησιμοποιεί ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθέτης της παράστασης «Φάουστ» του Γκαίτε, η οποία παίζεται στην Αθήνα στο θέατρο «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών». Την καταγγελία αυτή έκανε στο www.zoosos.gr η Ματίνα Ποτήρη, η οποία αύριο θα καταθέσει και σχετική καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Όταν η παράσταση ολοκληρώνεται – όπως μας περιέγραψε η κα Ποτήρη – η αυλαία πέφτει και λίγο πριν εμφανιστούν οι ηθοποιοί στην σκηνή για να υποκλιθούν μπροστά στο κοινό εμφανίζεται ένας σκύλος, ο οποίος μυρίζει και γλύφει το πάτωμα. Το πόσο προχωρημένο είναι αυτό το σκηνοθετικό εύρημα το γνωρίζουν μόνο οι ειδικοί εμείς θα επισημάνουμε αυτό που ορίζει ο νόμος 4039/2012. Ότι δηλαδή η χρήση ζώων σε παραστάσεις και απαγορεύεται και διώκεται ποινικά!

Το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 τονίζει: «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες. 1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον κοινού.

2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους».

Στο άρθρο 13 γίνεται αναφορά στις εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα τονίζεται «1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 παράγραφοι 1 και 2 εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και τα εκτροφεία θηραμάτων, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται κάθε είδους παραστάσεις με τη συμμετοχή ζώων».

Η παράσταση «Φάουστ» του Μιχαήλ Μαρμαρινού δεν εντάσσεται σε καμιά από τις εξαιρέσεις του νόμου! Σε δύο από τις κριτικές του κοινού έτσι όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα www.athinorama.gr θεατές της παράστασης αναφέρονται και στον σκύλο και μάλιστα καταγράφουν ότι ανησυχούν για το ζώο.

Δείτε τις εδώ:

AthinoramaFaoust1

AthinoramaFaoust2

Αρχική φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

«ΤΑ ΝΕΑ» ψεύδονται και κατηγορούν τα φιλοζωικά σωματεία για τον σκύλο του «Φάουστ»

«Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών»: Δεν είναι υποσιτισμένος ο σκύλος του «Φάουστ»

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης‏ απομάκρυνε το πουλί – έκθεμα (βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Προσήγαγαν τον Άγιο Βασίλη της Helexpo για την εκμετάλλευση των ζώων

Ζώα - ντεκόρ σε πασχαλιάτικες βιτρίνες

Ζωντανά κουνέλια ως στολίδια και στο «The Mall Athens» στο Μαρούσι! (Βίντεο)

Μαϊμού ως «ατραξιόν» σε ταβέρνα στην Χρυσή Ακτή της Πάρου (βίντεο)

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. Λίλλη

    Τον είδα κι εγώ τον σκύλο χθες στην τελευταία παράσταση του Φάουστ (προφανώς ο άνθρωπος τον έβγαλε μόνο στην τελευταία για να μην αρχίσουν ξανά οι υστερίες). Λοιπόν, το ζώο έκανε ένα πέρασμα (κυριολεκτικά όμως) από τη μια άκρη της σκηνής στην άλλη, και από εκεί που καθόμουν μπόρεσα να δω έναν άνθρωπο (το αφεντικό του, υποθέτω) να τον κρατά αγκαλιά μέχρι να υποκλιθούν οι ηθοποιοί. Αυτό ήταν.

    Σοβαρά τώρα, δεν έχετε τίποτα καλύτερο να ασχοληθείτε;

  2. penny damianou

    ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΖΩΟ ΜΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΓΛΥΦΕΙ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ; ΤΙ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ, Ή ΠΟΣΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΝΗΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΗ ΣΚΗΝΗ;
    ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ BIENALE ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΕΙΧΕ ΩΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝΑ ΣΚΥΛΙ ΑΠΟΣΤΕΩΜΕΝΟ, ΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΣΥΡΜΑ, ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΔΙΨΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ. ΕΚΑΝΕ ΤΕΧΝΗ....

  3. Dogo Argentino

    Τι είδους απάντηση περιμένετε?
    Ένα πράγμα λέει το άρθρο: για κάθε εκδήλωση για την οποία απαιτείται άδεια λειτουργίας ο αιτών θα πρέπει να δηλώνει εγγράφως ότι δεν χρησιμοποιεί ζώα σε αυτή.
    Η παρανομία είναι ξεκάθαρη στην εδώ περίπτωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.