Στηρίξτε μας

Χανιά: Κατήγγειλαν τον άνδρα που είχε τον άρρωστο σκύλο του, σκελετωμένο και αλυσοδεμένο στο χωράφι του

9 Φεβρουαρίου 2016 18:45 | Καταγγελίες
Χανιά: Κατήγγειλαν τον άνδρα που είχε τον άρρωστο σκύλο του, σκελετωμένο και αλυσοδεμένο στο χωράφι του

Στο Αστυνομικό Τμήμα Γαλατά κατήγγειλε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου τον άνδρα που κακοποιούσε τον σκύλο του αφού τον είχε αλυσοδεμένο, σκελετωμένο και όπως αποδείχτηκε άρρωστο στο χωράφι του στην περιοχή Μανωλιόπουλος.

Το Ντόμπερμαν που είχε εμφανή δερματικά προβλήματα και ήταν μάλιστα και με κομμένα αυτιά και ουρά – αν και ο ακρωτηριασμός των ζώων απαγορεύεται εδώ και 20 χρόνια στη χώρας μας – εντόπισε τυχαία ένας ποδηλάτης και ενημέρωσε τα μέλη του συλλόγου που πήγαν επί τόπου εντόπισαν τυχαία τον ιδιοκτήτη και θέλησαν να τον συνετίσουν ζητώντας το αυτονόητο δηλαδή να φροντίζει τον σκύλο ως οφείλει.

Ο ιδιοκτήτης του άρρωστου ζώου όμως έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια εκείνους που του επισήμαναν πως αδιαφορεί και κακοποιεί αυτό το πλάσμα αλλά συνειδητοποίησε σοβαρολογούν και ότι κινδυνεύει με τις κυρώσεις του νόμου μόνο αφού συνελήφθη την επόμενη μέρα οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα στο πλαίσιο του αυτοφώρου και υπόθεση έφτασε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.

Οι εξετάσεις που έγιναν στον σκύλο στο κτηνιατρείο του Λευτέρη Χατζηδάκη έδειξαν ότι το Ντόμπερμαν πάσχει από λεϊσμανίωση και ερλιχίωση όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η πρόεδρος του συλλόγου Έφη Τσεκμεζόγλου γι’ αυτό και θα παρακολουθούν αν λαμβάνει την αγωγή που πρέπει ενώ στο ίδιο κτήμα υπάρχουν άλλα δύο σκυλιά, ένα κουτάβι και ένα ενήλικο, που ευτυχώς δεν είναι άρρωστα, αλλά θα πρέπει οι συνθήκες διαβίωσης και αυτών των ζώων να βελτιωθούν.

Πολλές οι περιπτώσεις της παθητικής κακοποίησης και στα Χανιά

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» αναφορικά με την παθητική κακοποίηση του ζώου τονίζει: «Ο ιδιοκτήτης του σκύλου στο δικαστήριο ζήτησε την αναβολή της υπόθεσης, προκειμένου να ξεκινήσει την θεραπεία του σκύλου του, ώστε σε λίγους μήνες να μπορεί να παρουσιάσει στο δικαστήριο τα αποτελέσματα αυτής.

Ο σκύλος πάσχει από λεϊσμανίωση, το γνωστό «καλααζάρ» το οποίο μεταδίδεται από το τσίμπημα της σκνίπας. Η θεραπεία και η προστασία του ζώου αυτού από τις σκνίπες (με εντομοαπωθητικό κολάρο, αμπούλες κ.τ.λ.) θα προστατεύσει τόσο τον ίδιο όσο και την ευρύτερη περιοχή από την μετάδοση της ασθένειας.

Μετά την αναβολή της υπόθεσης, μιλήσαμε με τον κηδεμόνα, του εξηγήσαμε εκ νέου τις υποχρεώσεις του απέναντι στο ζώο που έχει επιλέξει να έχει ως κατοικίδιο και συμφωνήσαμε να μας ενημερώνει για την πορεία της υγείας του αλλά και για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του (κατάλληλο κατάλυμα, άσκηση, κ.τ.λ.).

Οι περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης ζώων είναι δυστυχώς πάρα πολλές στα Χανιά, άλλοτε από άγνοια, άλλοτε από αμέλεια και αδιαφορία των κηδεμόνων. Σύμφωνα με το άρθρο 5§1 περ. γ’ του Ν. 4039/2012, όπως ισχύει σήμερα, ο κηδεμόνας ζώου συντροφιάς υποχρεούται: «να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέταση του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου, καθώς και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης».

Σύμφωνα με το άρθρο 20§2 του ίδιου νόμου, «2. Οι παραβάτες των διατάξεων των περιπτώσεων γ και ε της παραγράφου 1 του άρθρου 5, των περιπτώσεων γ` και δ` της παραγράφου 3 του άρθρου 6, της παραγράφου 4 του άρθρου 7, καθώς και των παραγράφων α` και β` του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.»

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου 4039/2012, προβλέπονται και τα εξής διοικητικά πρόστιμα:
1. Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη, τον κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισης τους και μη τήρηση, από μέρους τους, των ειδικών απαιτήσεων της περ. β του άρθρου 1, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός της ύπαρξης τους. άρθρο 1 περ.β – 500 ευρώ για κάθε ζώο

2. Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς. άρθρο 4 παρ.7 – 300 ευρώ για κάθε ζώο

3. Μη κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας. άρθρο 5 παρ. 1 – 300 ευρώ για κάθε ζώο

4. Απουσία εν ισχύ αντιλυσσικού εμβολιασμού άρθρο 5 παρ. 1 -100 ευρώ για κάθε ζώο

5. Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο Δήμο του αντιγράφου του Πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης άρθρο 5 παρ. 1 περ. η- 300 ευρώ για κάθε ζώο.

6. Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου – άρθρο 16 παρ. α – 30.000 ευρώ
Ευχαριστούμε θερμά το Α.Τ. Γαλατά για την άμεση ανταπόκρισή του και την διενέργεια των προβλεπόμενων από το νόμο ενεργειών, καθώς συνετέλεσαν καθοριστικά, στην απόφαση του κηδεμόνα του ζώου να το περιθάλψει ως όφειλε. Ο σύλλογός μας θα παρακολουθεί την πορεία της υγείας του ζώου και την εν γένει βελτίωση των συνθηκών ζωής του» επισημαίνει η «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ».

Διαβάστε επίσης:

Μαθήτρια Δημοτικού εντόπισε κρεμασμένο σκύλο στις Μουρνιές Χανίων και επέμενε να το καταγγείλει στην Αστυνομία!

Νέα Χώρα Χανίων: Κατήγγειλαν άνδρα που κακοποιούσε τον σκύλο του πατώντας του το κεφάλι & δένοντας τον σε φωταγωγό χωρίς τροφή – νερό

Συνελήφθη ο άνδρας που κατηγορείται για την δηλητηρίαση 2 σκυλιών των γειτόνων του στα Περιβόλια Χανίων

Βρήκαν τον σκύλο χτυπημένο και πυροβολημένο έξι φορές με αεροβόλο στην Μαλάξα Χανίων

Χρυσή Ακτή Χανίων: Η σκυλίτσα προσπαθούσε να βγάλει από τον κάδο τα κουτάβια της που κάποιος πέταξε στα σκουπίδια ζωντανά

Βρήκε τον σκύλο κρεμασμένο μέσα σε φρεάτιο στη Σούδα Χανίων

Βρήκαν δύο σκυλιά νεκρά πνιγμένα σε γούρνα στην Αγία Κυριακή Χανίων

Το σκυλί «έδειξε» ποιος το είχε εγκαταλείψει στο Νοσοκομείο Χανίων

Δεν τα κατάφερε ο σκύλος που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και βρέθηκε πεταμένος στον δρόμο στα Κεραμειά Χανίων

Βρήκαν τον άνδρα που εγκατάλειψε τα 6 κουτάβια του στην Χρυσή Ακτή Χανίων και τον κατήγγειλαν στην Αστυνομία

Βρήκαν εγκαταλελειμμένη την σκυλίτσα με τον τεράστιο όγκο στην κοιλιά στον Γαλατά Χανίων

Σκότωσε σκόπιμα τον σκύλο που ήταν στο πεζοδρόμιο με το αυτοκίνητο του στο Πάνω Δαράτσο Χανίων

Κατήγγειλε τον ηλικιωμένο που προσπάθησε να πετάξει κουτάβια στις Βρύσες Χανίων

Σκότωσε τον σκύλο συνθλίβοντας το κεφάλι του μ’ ένα βράχο στο Θέρισο Χανίων

Χανιά: Έκοψαν και κρέμασαν κεφάλι σκύλου σε τουριστική περιοχή

Τι είδε η Φινλανδή στην Κρήτη και αγανάκτησε;

Χανιά: Κρέμασε τρία αρνιά για να εκδικηθεί τον γείτονα του

Χανιά: Αλυσόδεσε νέα θύματα ο βασανιστής των σκυλιών

Χανιά: Ενημέρωσαν και το BBC για την εξόντωση των 30 σκυλιών της Βρετανίδας (βίντεο)

Χανιά: Οι Σουηδοί τουρίστες νοιάστηκαν για τα γατάκια

Χανιά: Συστηματική η εξόντωση των αδέσποτων ζώων

Χανιά: Έφριξαν οι τουρίστες βλέποντας τα κουτάβια να χαροπαλεύουν!

Χανιά: Δηλητηριάζουν τ’ αδέσποτα και ξεφτιλιζόμαστε στους τουρίστες!

Χανιά: Συνελήφθη επειδή κατήγγειλε εκείνον που κακοποιεί τα σκυλιά του!

Βρετανοί υιοθέτησαν τον σκύλο που κακοποιήθηκε βάναυσα στα Χανιά και γλύτωσε χάρη στην 28χρονη κτηνίατρο

Χανιά: Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση έσωσε τον σκύλο που κάποιος χτύπησε διαλύοντας του τη γνάθο

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.