Στηρίξτε μας

Χανιά: Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση έσωσε τον σκύλο που κάποιος χτύπησε διαλύοντας του τη γνάθο

14 Νοεμβρίου 2015 08:38 | Τα καλά νέα
Χανιά: Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση έσωσε τον σκύλο που κάποιος χτύπησε διαλύοντας του τη γνάθο

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με δύο εξαιρετικά δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις που όμοιες τους μάλλον δεν έχουν ξαναγίνει στην Ελλάδα μια νεαρή κτηνίατρος η 28χρονη Φωτεινή Τσιτινίδου με τον συνάδελφο της Χαράλαμπο Ξανθουδάκη κατάφεραν να σώσουν τον σκύλο που κάποιος χτύπησε στο πρόσωπο στα Χανιά και του διέλυσε στην κυριολεξία την άνω γνάθο, τη στοματική και τη ρινική κοιλότητα.

Το ζώο μεταφέρθηκε σε άθλια κατάσταση και εγκαταλείφθηκε για να του γίνει ευθανασία στο κτηνιατρείο του κ. Ξανθουδάκη στις 17 Οκτωβρίου. Μόλις το εξέτασε η κα Τσιτινίδου διαπίστωσε μέσω των ακτινογραφιών και το συντριπτικό κάταγμα και το μέγεθος του γι’ αυτό και προσφέρθηκε να το εγχειρήσει και να του δώσει μια ευκαιρία να ζήσει παρ’ όλο που η επέμβαση δεν ήταν βέβαιο ότι θα πετύχει.

Οι σωτήρες του Σωτήρη...

Η κα Τσιτινίδου για να καταφέρει να χειρουγήσει τον Σωτήρη χρειάστηκε να αναζητήσει και να μελετήσει στοιχεία από ανάλογες επεμβάσεις που έγιναν στο εξωτερικό καθώς ακόμα και από την Κτηνιατρική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης της είπαν ότι η επιτυχία της επέμβασης ήταν παρακινδυνευμένη, όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας στο www.zoosos.gr.

Τελικά το ζώο μπήκε στο χειρουργικό κρεβάτι στις 22 Οκτωβρίου και αφού ήδη είχε ενημερωθεί ο Φιλοζωικός Συλλόγος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» ώστε να συνδράμει μετεγχειρητικά στην φροντίδα του σκύλου καθώς αυτό ήταν το πλέον κρίσιμο στάδιο μετά την επέμβαση.

Στο χειρουγείο εκτός από την κα Τσιτινίδου και τον κ. Ξανθουδάκη συμμετείχαν και δύο ακόμα γυναίκες οι κτηνίατροι Αδαμαντία Ρούμελη και Νικολέτα Φιλίππου. Από το ζώο έλειπαν έλειπαν τα 2/3 της σκληρής υπερώας, όλη η αριστερή άνω γνάθος και η δεξιά άνω γνάθος ήταν σπασμένη σε τρία τμήματα, ενώ οι ρινικές κοιλότητες δεν υπήρχαν είχα διαλυθεί από το χτύπημα. Το τραύμα είχε προκληθεί πιθανότατα από κάποιο αντικείμενο με το οποίο ο δράστης χτύπησε σκόπιμα το ζώο και όχι από σύγκρουση με κάποιο όχημα.

 

Κατά το εξάωρο επίπονο και εξαιρετικά δύσκολο χειρουργείο αφαιρέθηκαν οι νεκροί ιστοί και ό,τι υγιές απέμεινε συνδέθηκε με τη γνάθο διαχωρίζοντας τη στοματική από τη ρινική κοιλότητα και έγινε εξωτερική οστεοσύνθεση άνω γνάθου και χρησιμοποιήθηκε συνθετική ριτίνη για τη σταθεροποίηση του κατάγματος με χρήση μεταλλικού ράμματος, συχνό για τα οστά των ρινικών κοιλοτήτων.

Η κα Τσιτινίδου εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι έκανε και δύο πλαστικές επεμβάσεις στο ζώο για να καταφέρει να χρησιμοποιήσει δέρμα και ούλα ώστε να καλύψει τις τρύπες που είχαν δημιουργηθεί μέσα στην στοματική κοιλότητα αφού υπήρχε έλλειμα ιστού.

Το χειρουργείο πήγε καλά, του έγινε παροχέτευση για να μπορεί να λαμβάνει τροφή με σωληνάκι, αλλά ο ζωηρούλης Σωτήρης,κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ καθώς παρέκαμψε όλα τα μέτρα προστασίας, κατάφερε να βγάλει και τα δύο κολλάρα που του είχαν βάλει και αφαίρεσε όλα τα υλικά!

Το δεύτερο χειρουγείο έγινε στις 5 Νοεμβρίου – και τα έξοδα ανέλαβε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων – και σε αυτό όπως μας εξήγησε η κα Τσιτινίδου εφαρμόστηκε παραλλαγή της τεχνικής του «ανάστροφου κριμνού», που θεωρείται σπάνια επέμβαση και έγινε προσπάθεια σύγκλισης του τραύματος και επαναδιαχωρισμού των διαφορετικών κοιλοτήτων. Η επιτυχία της επέμβασης σε αυτό το στάδιο θα καθοριζόταν από την συμπεριφορά του Σωτήρη…

Το χειρουργείο ολοκληρώθηκε μετά από περίπου πέντε ώρες, ενώ η Εύα μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» πήρε άδεια από τη δουλειά της και επί πέντε ημέρες – στην κυριολεξία 24 ώρες το 24ωρο – έγινε η σκιά του σκύλου για να μην κάνει καμμία κίνηση που θα προκαλούσε αφαίρεση των υλικών της επέμβασης.

Σήμερα ο μικρός Σωτήρης αναρρώνει με εξαιρετική ταχύτητα, τρέφεται κανονικά και είναι ένα φυσιολογικό σκυλάκι που αναζητά οικογένεια. Η μόνη του ιδιαιτερότητα είναι ότι θα πρέπει να τρέφεται μόνο με ξηρή τροφή με κροκέτες μεσαίου μεγέθους.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» ευχαριστεί και δημόσια τους δύο κτηνιάτρους για το επίτευγμα τους καθώς η επιστημονική τους κατάρτιση και η προσφορά τους έσωσε αυτό το ζώο και το απάλλαξε από τον αβάσταχτο πόνο που κάποιος σκόπιμα του προκάλεσε.

Αναζητούν τον δράστη και τον ιδιοκτήτη του σκύλου!

Ο Σωτήρης που είναι περίπου τεσσάρων ετών και ζυγίζει μόλις επτά κιλά θα χρειαστεί το δικό του σπιτικό όμως είναι απαραίτητο να εντοπιστεί εκείνος στον οποίο ανήκε αυτό το πλάσμα, ο οποίος αδιαφόρησε για την κακοποίηση που υπέστη το σκυλί του και θέλησε να το ξεφορτωθεί οδηγώντας το στην ευθανασία και αφήνοντας παράλληλα τον δράστη ατιμώρητο.

Όποιος αναγνωρίζει τον σκύλο – ή θέλει να τον υιοθετήσει – παρακαλείται να επικοινωνήσει με τον σύλλογο στο τηλέφωνο: 6972690150 ή και στο email μας: [email protected].

Εμείς εδώ στο www.zoosos.gr αισθανόμαστε περήφανοι γι’ αυτούς τους επιστήμονες που έσωσαν αυτό το σκυλάκι και για τους εθελοντές – μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» οι οποίοι προσέφεραν φροντίδα και στέγη σε αυτό το πλάσμα ενώ έφεραν και στη δημοσιότητα το θέμα.

Αισθανόμαστε όμως ντροπή για όσους καλύπτουν με τη σιωπή τους τον δράστη και επισημαίνουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτοί οι εγκληματίες να οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Όσοι είναι επικίνδυνοι για τα ζώα είναι επικίνδυνοι για ολόκληρη την κοινωνία!

Διαβάστε επίσης:

Βρετανοί υιοθέτησαν τον σκύλο που κακοποιήθηκε βάναυσα στα Χανιά και γλύτωσε χάρη στην 28χρονη κτηνίατρο

Χειρουργήθηκε με επιτυχία η σκυλίτσα που κακοποιήθηκε βάναυσα στην Κομοτηνή

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. venus

    Εγω θα το αποκαλουσα ιατρικο θαυμα αυτο που πετυχε η επαγγελματικη ικανοτητα της γιατρου Φωτεινης Τσιτινιδου αλλα κυριως η αποφασιστικοτητα της και η τολμη της να δοκιμασει μια τετοια ριψοκινδυνη εχγειρηση.
    Ενα πραγμα εμαθε στη ζωη της η κοπελλα, αλλα το εμαθε σωστα: να σωζει ζωες!
    Την ευγνωμοσυνη μου σας στελνω αγαπητη κυρια Τσιτινιδου γι αυτο που κανατε και τα εγκαρδια συγχαρητηρια μου για το αισιο αποτελεσμα που οφειλεται αποκλειστικα και μονο στην επιστημονικη σας καταρτηση.
    Venus

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.