Στηρίξτε μας

Δήμος Χανίων: Χρειαζόμαστε εθελοντές κτηνίατρους!

31 Ιουλίου 2012 05:40 | Επικαιρότητα
Δήμος Χανίων: Χρειαζόμαστε εθελοντές κτηνίατρους!

Απάντηση στην ανακοίνωση του Παραρτήματος Κρήτης του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και στις άδικες κατηγορίες εναντίον του Δήμου Χανίων έδωσε η δημοτική αρχή μέσω της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα». Θυμίζουμε, ότι με αυτή την ανακοίνωση οι κτηνίατροι της Κρήτης κατηγορούν τον Δήμο Χανίων, ότι αντί να κάνει δεκτή την εθελοντική προσφορά Ελλήνων κτηνιάτρων για δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων, εκείνος ανέθεσε «κρυφά» το έργο αυτό σε ξένα συνεργεία!

Όμως όπως είχαμε αποκαλύψει στο www.zoosos.gr ο αντιδήμαρχος Χανίων, Λευτέρης Αμπαδιωτάκης μας ενημέρωσε, ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση όχι μόνο είναι ψευδής και συκοφαντική, αλλά και ότι ο κτηνίατρος των Χανίων και αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης, Γιώργος Μουσουράκης, δεν συνέναισε ποτέ με το περιεχόμενο της αν και η υπογραφή του υπήρχε στη σχετική ανακοίνωση!

Όταν ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο, πως το γνωρίζει αυτό, μας είπε επί λέξει: «Με πήρε τηλέφωνο χθες ο ίδιος και μου είπε “ούτε υπέγραψα αυτό το κείμενο, ούτε ρωτήθηκα!”».

H ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουλίου 2012

«1. Ο Δήμος Χανίων, εδώ και αρκετό καιρό, έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικά με τα αδέσποτα ζώα στην περιοχή αρμοδιότητάς του καθώς και για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των δημοτών του, την προστασία της υγείας των αδέσποτων ζώων και την αποκατάσταση της εικόνας των Χανίων – η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια αμαυρωνόταν, μέσω δημοσιευμάτων σε τοπικά και ξένα έντυπα καθώς και καταγγελιών πολιτών και φιλοζωικών οργανώσεων – στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

2. Σε σχέση με τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση του Παρ. Κρήτης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, καθιστούμε σαφές πως ουδέποτε, μέχρι σήμερα, ο Δήμος Χανίων έχει προβεί σε αναθέσεις εργασιών κτηνιατρικών πράξεων σε αλλοδαπούς κτηνιάτρους σε εθελοντική ή επ’ αμοιβή βάση.

3. Για το έτος 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, με την υπ’ αριθμό 417/2012 απόφασή του, ενέκρινε την προώθηση της δωρεάν συνεργασίας με αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων που διαβιούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 11 του Νόμου 4039/2012 το οποίο αναφέρει ρητώς ότι:

“οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως επίσης και η σήμανση και η καταγραφή τους πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνιάτρους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία”.

Αναγκαία προϋπόθεση γι’ αυτό όμως είναι: α) να υπάρξει σχετική αίτηση και β) να υπάρχει αδειοδοτημένο Δημοτικό Κτηνιατρείο για τα αδέσποτα ζώα εντός των διοικητικών ορίων ενός Δήμου, όπου θα διεξάγονται οι ανωτέρω κτηνιατρικές πράξεις. Η ανωτέρω απόφαση δεν δημιουργεί δέσμευση του Δήμου μας για αποκλειστική συνεργασία με αλλοδαπούς εθελοντές.

Αποτελεί απλά, συμπληρωματική συνεργασία που στόχο έχει την κτηνιατρική κάλυψη και φροντίδα – μαζί με έλληνες εθελοντές κτηνιάτρους – του συνόλου των αδέσποτων του Δήμου μας.

4. Γίνεται επομένως σαφές πως σε καμία περίπτωση, δεν αποκλείονται οι Έλληνες εθελοντές κτηνίατροι και κυρίως οι κτηνίατροι του Νομού μας, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, παρά το γεγονός ότι, στις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιήσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ελ. Αμπαδιωτάκης και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη με μέλη του Παραρτήματος Κρήτης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, οι τελευταίοι – προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία με τον Δήμο Χανίων – θέτουν μια σειρά προϋποθέσεων, αναφορικά με τα μέσα και τους μηχανισμούς μεταφοράς και τις υποδομές ανάρρωσης των ζώων, στις οποίες ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή.

5. Ο Δήμος Χανίων, μετά από σχετική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012, υλοποιώντας σχετική απόφαση του Δ.Σ. και με βάση τη κείμενη νομοθεσία, προέβη σε Δημόσια Ανοικτή Προκήρυξη για τη διενέργεια εργασιών κτηνιατρικής περίθαλψης, με απευθείας ανάθεση, προς Έλληνες ιδιώτες κτηνιάτρους με βασικό στόχο την παροχή περίθαλψης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας.

Η εν λόγω διαδικασία κατέστη για δύο συνεχόμενες φορές άγονη καθώς δεν υπήρξε καμία προσφορά – ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη προκήρυξη – από τους ιδιώτες κτηνιάτρους.

6. Ο Δήμος Χανίων, προκειμένου να μπορέσουν να εκτελεστούν οι αναγκαίες εργασίες κτηνιατρικής περίθαλψης, θα προβεί, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και σε νέα Δημόσια Ανοικτή Πρόσκληση για τη διενέργεια αυτών και καλεί όλους τους ιδιώτες κτηνιάτρους του τόπου μας, όπως συμμετάσχουν, υποβάλλοντας τη σχετική προσφορά τους.

7. Από όλα τα προαναφερόμενα γίνεται σαφές ότι για πρώτη φορά μεθοδικά και οργανωμένα ο Δήμος Χανίων προσπαθεί, με όλες τις δυνατότητες που έχει και τα εργαλεία που του δίνει η κείμενη νομοθεσία, να υλοποιήσει εκείνες τις δράσεις που απαιτούνται προκειμένου:

α) να αποκατασταθεί η αρνητική εικόνα που υπάρχει για τον τόπο μας, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό όσον αφορά το θέμα των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων, β) να βελτιωθεί και να προασπιστεί η ίδια η υγεία των ζώων και γ) να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σε σχέση με το εν λόγω θέμα.

8. Κλείνοντας, πρέπει να επισημανθεί ότι προσδοκούμε από έναν φορέα όπως είναι το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου – που οφείλει να έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικά με τα αδέσποτα ζώα – να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα υιοθετώντας στον δημόσιο λόγο του αστήρικτες καταγγελίες, που προσιδιάζουν στην έννοια της συκοφαντικής δυσφήμησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε κάθε των περιπτώσεων, εμείς από την πλευρά μας επιζητούμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των φορέων, των πολιτών και των εθελοντικών οργανώσεων, δίχως όρους αποκλεισμού και άλλες προϋποθέσεις, τόσο για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που υπάρχει με τα αδέσποτα ζώα στα Χανιά όσο και για την προστασία - φροντίδα αυτών».

Διαβάστε επίσης

Συνδικαλιστές του Π.Κ.Σ. χρησιμοποίησαν την υπογραφή κτηνίατρου χωρίς να τον ρωτήσουν!

Δίκτυο Ελλήνων εθελοντών – κτηνιάτρων ετοιμάζει ο Π.Κ.Σ.

Π.Κ.Σ.: Τα κτηνιατρεία και οι κτηνίατροι δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα ούτε εθελοντικά σωματεία!

Κα Τραχήλη γιατί δεν προτείνετε Έλληνες κτηνίατρους ως εθελοντές;

Βάζουν παρανόμως εμπόδια στους εθελοντές κτηνιάτρους

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα

Αν οι Έλληνες κτηνίατροι δεν μπορούν ας αφήσουν τους ξένους να το κάνουν!

Για συκοφαντίες κάνει λόγο ο Π.Κ.Σ. σχετικά με τους κτηνιάτρους στη Λέσβο

Δήμος Λέσβου: Προχωρούν στη δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου

Λέσβος: Οι κτηνίατροι ζητούν διπλάσια τιμή για τη στείρωση αδέσποτων ζώων

Η διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων πρέπει να μπει πάνω από τα συμφέροντα των κτηνιάτρων!

Σέρρες: Άφησαν τ' αδέσποτα έξω από το Δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν!

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.