Στηρίξτε μας

Θα δείξουν στους Παριανούς πως να περιορίζουν χωρίς να βασανίζουν τα ζώα τους

28 Μαΐου 2014 20:30 | Επικαιρότητα
Θα δείξουν στους Παριανούς πως να περιορίζουν χωρίς να βασανίζουν τα ζώα τους

Ηλεκτρική περίφραξη αντί παστούρας

Το πως να περιορίζουν τα ιπποειδή τους (τα άλογα, τα μουλάρια και τα γαϊδούρια) χωρίς να τα βασανίζουν θα δείξουν στην Πάρο και στους ιδιοκτήτες τους το Σάββατο 7 Ιουνίου η Ομάδα Φροντίδας Ιπποειδών της ANIMAL ACTION σε συνεργασία με τη FARMCARE UK Ltd.

Και στην Πάρο – όπως πολύ συχνά έχουμε καταγγείλει στο www.zoosos.gr – όπως και στις Κυκλάδες γενικώς αλλά και παντού στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες παραγωγικών ζώων και ζώων εργασίας συνηθίζουν να δένουν μεταξύ τους τα πόδια τους (ιπποειδών, αγελάδων, κατσικιών κ.ά.) καθιστώντας το περπάτημα γι’ αυτά τα πλάσματα κανονικό μαρτύριο. Αυτό το κάνουν για να μην ξοδεύουν χρόνο και χρήμα κατασκευάζοντας περίφραξη στα χωράφια τους ή για να μην πληρώνουν βοσκούς να τα επιτηρούν.

Για τον περιορισμό αυτού του μαρτυρίου που σε αυτά τα πλάσματα διαρκεί δια βίου – θυμίζουμε άλλωστε ότι καταφέραμε το θέμα να φτάσει μέχρι και την Εισαγγελία Σύρου – καμιά πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί.

Στις 7 Ιουνίου σε τρεις διαφορετικούς χώρους της Πάρου – τους οποίους θα αναφέρουμε τις επόμενες μέρες – θα γίνει επίδειξη της χρήσης του ηλεκτρικού φράχτη που είναι συνδεδεμένο με φωτοβολταϊκό πάνελ για εξοικονόμηση ενέργειας ώστε το κόστος της εγκατάστασης και της λειτουργίας να είναι μικρό.

Τι προκαλεί το παστούρωμα

Το παστούρωμα προκαλεί τραυματισμό του δέρματος των ζώων από την τριβή με το σκοινί και πιθανή μόλυνση, εξοστώσεις στο σημείο της τριβής, μυοσκελετικά προβλήματα λόγω της λάθος θέσης και κίνησης του σώματος. Η ικανότητα του ζώου για εργασία μειώνεται και το ζώο υποφέρει.

Τα αποτελέσματα του δεσίματος των ποδιών μεταξύ τους είναι σχεδόν κοινά για όλα τα είδη των ζώων και πολλές φορές οδηγούν ακόμα και στο θάνατο. Ένα ζώο με δεμένα τα πόδια μεταξύ τους δεν μπορεί να πηδήξει ένα χαμηλό φράκτη μεν, όμως η πρόκληση για φαγητό στο απέναντι χωράφι θα το οδηγήσει να το κάνει. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τραγικό, με σπασμένο πόδι και αργό βασανιστικό θάνατο.

Η ANIMAL ACTION τονίζει: «Γνωρίζοντας τις συνθήκες κατά τις οποίες δεν είναι δυνατό να χτιστούν περιφράξεις στο νησί – οικονομικές, περιβαλλοντικές κ.τ.λ. – σε μια προσπάθεια να δοθούν εναλλακτικές λύσεις για τον περιορισμό των ιπποειδών σε ένα χώρο, ο Nick Turck από τη FARMCARE UK Ltd και η ομάδα Φροντίδας Ιπποειδών της GAWF/ANIMAL ACTION, ετοιμάζουν μια επίδειξη της χρήσης ενός εύκολου, οικονομικού, ευέλικτου συστήματος για την περίφραξη του ζωικού κεφαλαίο. Τη χρήση του ηλεκτρικού φράκτη. Είναι εύκολα προσαρμόσιμος στα περισσότερα  είδη των ζώων και με μοντέρνα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορεί να λειτουργεί με πολύ χαμηλό κόστος.

Στην πιο βασική του μορφή ένας ηλεκτρικός φράκτης αποτελείται από μία μπαταρία που γεμίζει με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ και από ένα μεταλλικό σύρμα που μεταφέρει το ρεύμα στην περιοχή που θέλουμε να περιφράξουμε.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, είναι να δίνει ηλεκτρικό σοκ πολύ χαμηλής τάσης όταν το ζώο ακουμπήσει το φράκτη, έτσι ώστε να μαθαίνει να μην πλησιάζει. Ενδεικτικές τιμές για να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης το κόστος που θα επιβαρυνθεί, ένα βασικό σετ με περίπου 100 μέτρα περίφραξη ξεκινά από 133,08 ευρώ (109,99 λίρες Αγγλίας). Ένα βασικό σετ για 300 περίπου μέτρα περίμετρο περίφραξης κοστίζει περίπου 266 ευρώ (229 λίρες Αγγλίας). Αυτή η τιμή περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό πάνελ, αλλά όχι τη 12V μπαταρία.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται στο ζώο χώρος για να τραφεί και να κινηθεί υπό ιδανικές  συνθήκες ώστε να έχει καλύτερη ανάπτυξη. Τα ιπποειδή που κινούνται ελεύθερα έχουν λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστούν και άρα να χωλαίνουν και έχουν επομένως περισσότερο προσδόκιμο χρόνο ζωής και εργασίας.

Το GAWF προσκαλεί οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο από την Πάρο αλλά και από τα γειτονικά νησιά το επιθυμεί, να επισκεφθεί και να παρακολουθήσει  την επίδειξη που θα λάβει χώρα στις 7 Ιουνίου.

Η επίδειξη δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με σκοπούς διαφήμισης ή προώθησης για πώληση συγκεκριμένων ηλεκτρικών φρακτών στην Πάρο και τα γύρω νησιά, αλλά έχει ως μοναδικό σκοπό την επίδειξη εναλλακτικών μορφών περιορισμού των ζώων για να περιοριστεί το φαινόμενο του “μπαστουρώματος”.

Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε η επίδειξη να γίνει από εταιρεία που δεν κινείται στον ελληνικό χώρο, και ευχαριστούμε το Nick Turck από την FARMCARE UK Ltd, που προσφέρθηκε να αναλάβει με δικά του έξοδα την όλη διαδικασία με μοναδικό σκοπό την επίτευξη της ευζωίας».

Παστούρωμα (μπαστούρωμα) – πεδούκλωμα

Αν τα «βαρελόσκυλα» είναι η μια πτυχή της κακοποίησης των ζώων, που φυλάνε τα κοπάδια, η άλλη πτυχή είναι το βασανιστήριο, που υφίστανται δεμένα τα περισσότερα παραγωγικά ή ζώα εργασίας στην Ελλάδα, πριν σφαγιαστούν σε νόμιμα ή παράνομα σφαγεία ή πριν τελειώσει ο κοπιώδης βίος τους.

Οι κτηνοτρόφοι μόλις τα ζώα απογαλακτιστούν τους δένουν, είτε τα δύο μπροστινά πόδια τους, είτε ένα μπροστινό και ένα πισινό (της ίδιας πλευράς), ώστε τα ζώα να μη μπορούν να τρέξουν, να απομακρυνθούν από την περιοχή βόσκησης ή να σκαρφαλώσουν καταστρέφοντας άλλες καλλιέργειες.

Ο βηματισμός των ζώων είναι εξαιρετικά μικρός σε έκταση και βασανιστικός, αφού γαϊδούρια, κατσίκια, αρνιά, γελάδια ακόμα γουρούνια παραμένουν έτσι δεμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου τους, συνήθως μέχρι την σφαγή.

Τα σημάδια στους αστραγάλους των ζώων είναι μόνιμα και εμφανή, αφού τα συγκεκριμένα σημεία τελικά ατροφούν από την τριβή και το διαρκές τέντωμα του σχοινιού.

Είναι μια ακόμα συμβατική μέθοδο κακοποίησης των παραγωγικών ζώων και των ζώων εργασίας. Εκείνων των ζώων, που οι κτηνοτρόφοι τα αφήνουν, να βόσκουν σχεδόν ελεύθερα με δεμένα τα πόδια, για να παράγουν πιο γευστικό γάλα και για να έχουν πιο γευστικό κρέας, ώστε εκείνοι να βγάλουν τα χρήματα, που χρειάζονται. Η ίδια βασανιστική μέθοδος δεσίματος εφαρμόζεται και σε γαϊδούρια και σε μουλάρια.

Η φωτογραφία απεικονίζει τα πόδια ενός αλόγου που το εντοπίσαμε έτσι δεμένο την 1 Σεπτεμβρίου του 2012 στη Νάουσα της Πάρου στην περιοχή Σαρακίνικο λίγο πριν την είσοδο της κλειστής χωματερής.

Διαβάστε επίσης:

Φρόντισαν ιπποειδή σε Πάρο και Αντίπαρο

Απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία για το παστούρωμα των ζώων στην Πάρο

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου: Κακοποίηση το «παστούρωμα»

Έτσι βασανίζουν οι Παριανοί και τις αγελάδες δένοντας τα πόδια των ζώων (βίντεο)

Δεκάδες κακοποιημένα ιπποειδή με δεμένα τα πόδια εντόπισε η ομάδα της ANIMAL ACTION στην Πάρο

Πάρος: Αγελάδα με δεμένα τα πόδια & το κεφάλι κακοποιείται συστηματικά από τον ιδιοκτήτη της

Γάιδαρος με δεμένα και τα τέσσερα πόδια κακοποιείται στην Παροικιά της Πάρου

Θα δικαστεί ο άνδρας που κακοποιούσε το μουλάρι του στην Παροικιά της Πάρου

Συνόδευε με το αγροτικό τις αλυσοδεμένες αγελάδες, που μετά βίας περπατούσαν στην Χρυσή Ακτή Πάρου

Σκελετωμένα και παστουρωμένα άλογα με δεμένα τα πόδια διαρκώς εκτεθειμένα στον ήλιο στη Νάουσα της Πάρου (βίντεο)

Πάρος: Γέννησε το πουλαράκι με τα πόδια της δεμένα;

Ελίζα Γκέσκου: Γιατί λέμε όχι στο παστούρωμα των ζώων

Πρόβατο με δεμένα τα πόδια ζωντανό ντεκόρ μέσα στη φάτνη στο Καστράκι της Νάξου

Με δεμένα όλα τα πόδια και μια ξύλινη ράβδο στο λαιμό βασανίζει τις κατσίκες στην Νάξο

Η Π.Φ.Π.Ο. ζητάει εντατικούς ελέγχους για την κατάργηση του παστουρώματος των ζώων

Σύρος: Η παστούρα σάπισε το πόδι της κατσίκας

Μύκονος: Εξαφάνισε τις αγελάδες που κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό από τις πληγές που προκάλεσε στα πόδια τους (βίντεο)

«Παστουρωμένα» τα ζώα και στη Ζάκυνθο

Τι βλέπει ο τουρίστας στη Σίκινο; Τους βοσκούς να βασανίζουν κατσίκες (βίντεο)

Ζώα δεμένα στα πόδια και το κεφάλι: Οι σύγχρονοι σκλάβοι μας

Καταγγείλτε το «παστούρωμα» των ζώων που γίνεται κυρίως στα νησιά!

Πρόβατα δεμένα διά βίου με μαρτυρικό τρόπο στην Κοίτα της Μάνης

Έτσι βασανίζουν τις αγελάδες και στην Τήνο (βίντεο)

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Θάνος

    Αυτοί οι χοντρόπετσοι για να νοιώσουν, πρέπει να σταλούν σε κάτεργο, παστουρωμένοι, και περιτυλιγμένοι από ηλεκτροφόρους φράχτες.

    Οι μαστουρωμένοι…

  2. Τζινα Πουλιδου

    Ας τους βάλουν όμως πρώτα ένα πρόστιμο, η να τους κάνουν σύσταση, ότι εάν δεν συμμορφωθούν, θα τους επιβληθεί πρόστιμο, για κακοποίηση των ζώων τους, γιατι δεν νομίζω ότι θα ευαισθητοποιηθεί κανεις απ´ αυτούς τους άξεστους, να πανε να ενημερωθούν πως δεν θα βασανίζουν τα ζώα! Γι' αυτούς έχουν μια φυσιολογική ζωή. Αν λοιπόν δεν τρομοκρατηθούν, ότι θα πληρώσουν κάποιο πρόστιμο, δεν θα ασχοληθούν, να ενημερωθούν, για καμμιά καλυτέρευση της ζωής τους! Μακάρι να γίνει κάτι, γιατι η εικόνα των παστουρωμενων ζώων ειναι καθεστώς. Δεν βλέπουμε πια ζώα μη παστουρωμενα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.