Στηρίξτε μας

Φρόντισαν ιπποειδή σε Πάρο και Αντίπαρο

23 Ιουλίου 2014 16:36 | Επικαιρότητα
Φρόντισαν ιπποειδή σε Πάρο και Αντίπαρο

Τρεις μέρες έμειναν στην Πάρο από τις 7 ώς τις 9 Ιουνίου η κτηνίατρος Ελίζα Γκέσκου και ο πεταλωτής Γιάννης Μπραστιανός η ομάδα της ANIMAL ACTION προκειμένου να φροντίσουν 31 γαϊδούρια και άλλα ιπποειδή που είχαν ανάγκη καθαρίζοντας τα δόντια, τις οπλές, βάζοντας εντομοαπωθητικά και δίνοντας οδηγίες στους ιδιοκτήτες τους ώστε να μην τα κακοποιούν με την αδιαφορία τους.

Την πρώτη ημέρα οι άνθρωποι της ANIMAL ACTION πήγαν στην Αντίπαρο για να φροντίσουν γαϊδουράκια. Οι ιδιοκτήτες τους αρχικά ήταν εξαιρετικά απρόθυμοι να δεχτούν τη βοήθεια και μόνο όταν κατάλαβαν ότι τα ζώα τους μπορούσαν να γιατρευτούν από τους ειδικούς όχι μόνο τους δέχτηκαν αλλά ανυπομονούσαν γι’ αυτή τη νέα συνάντηση.

Η ομάδα εκεί συνάντησε ποικίλα περιστατικά και έδωσε θεραπεία σε όσα ήταν δυνατό. Βρήκαν δύο γαϊδουράκια με τενοντίτιδα, ένα με ενδονυχίτιδα, ένα με πολλαπλή χωλότητα λόγω του δεσίματος των ποδιών μεταξύ τους με σκοινιά, ένα μουλάρι με προχωρημένα οστεόφυτα, ένα Σέτλαντ πόνυ με χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα και ένα γαϊδουράκι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη με έντονη δερματική αλλεργία πιθανώς προκαλούμενη από τσιμπήματα μυγών.

ParosAnimalAction (1)Φροντίδα σε Πόνυ στην περιοχή Ξερό Ξύλο.

Σύμφωνα με την ANIMAL ACTION: «Φέτος – σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες χρονιές – ευτυχώς δε χρειάστηκε να βρεθούμε αντιμέτωποι με κανένα περιστατικό που να απαιτεί ευθανασία ως τη μόνη λύση. Αντίθετα, είμαστε ευτυχείς που, στη φετινή μας επίσκεψη στο νησί, όλα τα ζώα που συναντήσαμε ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και οι ιδιοκτήτες είχαν ανεβάσει το επίπεδο της φροντίδας τους.

30 από τα 31 ζώα δέχθηκαν οδοντιατρική φροντίδα. Τα περισσότερα από αυτά χρειάστηκαν λιμάρισμα των αιχμηρών ακίδων, αγκίστρων και ραμπών. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίστηκαν και πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπως ένα πόνυ με υπερμεγέθεις προγόμφιους, ένα άλογο ιπποδρόμου με έντονα κυματοειδές στόμα και πολλούς φαγωμένους γομφίους και ένα γαϊδουράκι με μεγάλες ράμπες στο βάθος του στόματος.

Μόνο 3 ζώα σε αυτό το ταξίδι χρειάστηκε να εξονυχιστούν, καθώς όλα τα ιπποειδή εργάζονταν, με αποτέλεσμα να φαγώνονται οι οπλές τους.

Τοποθετήσαμε εντομοαπωθητικό σε όλα τα ιπποειδή που συναντήσαμε, καθώς οι σταβλόμυγες και οι αλογόμυγες προκαλούσαν μεγάλη ενόχληση σε όλα τα ζώα.

Σε αυτό το ταξίδι είχαμε μαζί μας το Θοδωρή Κουνιάρη από τη Λέσβο, που είχε πάρει μέρος στο τελευταίο σεμινάριό μας για πεταλωτική και οδοντιατρική φροντίδα. Καθώς ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το αντικείμενο, ήρθε μαζί μας και έκανε εκπαίδευση στο λιμάρισμα των δοντιών υπό την καθοδήγηση της Ελίζας».

ParosAnimalAction (2)Όλα τα ζώα κακοποιούνται έτσι δεμένα στα πόδια.

Η ομάδα της ANIMAL ACTION έμεινε μία ακόμη ημέρα στην Πάρο για να ξεκινήσει το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του δεσίματος των ποδιών (το λεγόμενο «μπαστούρωμα»), μια ιδέα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά αφού αυτή η μορφή κακοποίησης των ζώων είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη και εκεί.

Όπως τονίζεται σχεδόν όλα τα ζώα και στην Πάρο έχουν τα πόδια τους δεμένα με σκοινιά (δύο πόδια μεταξύ τους) για να εμποδίζεται έτσι η κίνησή τους και να μην μπορούν να τρέξουν και να απομακρυνθούν από μια περιοχή.

Στις προηγούμενες επισκέψεις της  ANIMAL ACTION είχε γίνει ενημερώσει τους ιδιοκτήτες για τους κινδύνους του «μπαστουρώματος» - που είναι και παράνομο και αποτελεί μορφή κακοποίησης - και είχαν μοιράσει και φυλλάδια. Φέτος μάλιστα οργάνωσαν μια επίδειξη για τη χρήση του ηλεκτρικού φράκτη, και έδειξαν στους ιδιοκτήτες την εύκολη χρήση ενός εναλλακτικού τρόπου περιορισμού των ζώων.

ParosAnimalAction (3)Η γαϊδουρίτσα με το δερματικό πρόβλημα.

Η ANIMAL ACTION ευχαριστεί τη Μαριέλλη Καρκαζή και τη Μαίρη Πράις για την οργάνωση του ταξιδιού, καθώς και το Νίκο Τσιγώνια, τον τοπικό κτηνίατρο για την οργάνωση των ιδιοκτητών στην Πάρο και το Μπραμ Βαν Σπρόνσεν για την επικοινωνία με τους δύο ιδιοκτήτες στην Αντίπαρο αλλά και το Καταφύγιο Γαϊδουριών στην Αγγλία για τη χρηματοδότηση του ταξιδιού.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που επισκέπτονταν το νησί γι’ αυτό το σκοπό  και χαρακτηρίζουν το ταξίδι πολύ επιτυχημένο. «Παρατηρήσαμε ότι όλα τα ζώα που είχαμε φροντίσει τις προηγούμενες χρονιές ήταν σε απίστευτα συγκριτικά καλύτερη κατάσταση και οι ιδιοκτήτες τους άκουγαν με αφοσίωση ό,τι είχαμε να τους πούμε, ενώ την πρώτη χρονιά ήταν καχύποπτοι και αδιάφοροι. Επιπλέον καταφέραμε να δούμε και αρκετά καινούρια ζώα, να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά τους και να εκπαιδεύσουμε τους ιδιοκτήτες τους στο πώς να τα φροντίζουν ανεβάζοντας έτσι το επίπεδο της ευζωίας τους» καταλήγει η ANIMAL ACTION.

Διαβάστε επίσης:

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου: Κακοποίηση το «παστούρωμα»

Η αήθης σιωπή μιας ολόκληρης κοινωνίας

Πρόβατα δεμένα διά βίου με μαρτυρικό τρόπο στην Κοίτα της Μάνης

Ελίζα Γκέσκου: Γιατί λέμε όχι στο παστούρωμα των ζώων

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου: Κακοποίηση το «παστούρωμα»

Απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία για το παστούρωμα των ζώων στην Πάρο

Τι λέει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Πάρου για την καταγγελία σχετικά με τα άλογα

Καταγγείλτε το «παστούρωμα» των ζώων που γίνεται κυρίως στα νησιά!

Συνόδευε με το αγροτικό τις αλυσοδεμένες αγελάδες, που μετά βίας περπατούσαν στην Χρυσή Ακτή Πάρου

7-6-2017 θα δικαστεί στη Σύρο για την κακοποίηση των αγελάδων στην Πάρο

Θα δικαστεί ο άνδρας που κακοποιούσε το μουλάρι του στην Παροικιά της Πάρου

Με δεμένα τα πόδια ζωντανό ντεκόρ μέσα στη φάτνη στο Καστράκι της Νάξου

Με δεμένα όλα τα πόδια και μια ξύλινη ράβδο στο λαιμό βασανίζει τις κατσίκες στην Νάξο

Η Π.Φ.Π.Ο. ζητάει εντατικούς ελέγχους για την κατάργηση του παστουρώματος των ζώων

Δεκάδες κακοποιημένα ιπποειδή με δεμένα τα πόδια εντόπισε η ομάδα της ANIMAL ACTION στην Πάρο

Σύρος: Η παστούρα σάπισε το πόδι της κατσίκας

Μύκονος: Εξαφάνισε τις αγελάδες που κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό από τις πληγές που προκάλεσε στα πόδια τους (βίντεο)

«Παστουρωμένα» τα ζώα και στη Ζάκυνθο

Ζώα δεμένα στα πόδια και το κεφάλι: Οι σύγχρονοι σκλάβοι μας και στην Τήνο (βίντεο)

Καταγγείλτε το «παστούρωμα» των ζώων που γίνεται κυρίως στα νησιά!

Έτσι βασανίζουν τις αγελάδες και στην Τήνο (βίντεο)

Συστηματική η κακοποίηση των κατσικιών και άλλων ζώων και στην Τήνο (βίντεο)

Σκελετωμένα και παστουρωμένα άλογα με δεμένα τα πόδια διαρκώς εκτεθειμένα στον ήλιο στη Νάουσα της Πάρου (βίντεο)

Έτσι βασανίζουν τις αγελάδες και στα Μάρμαρα της Πάρου (βίντεο)

Λακωνία: Ο γάιδαρος ζει ένα διαρκές μαρτύριο με τα πόδια του δεμένα

Λακωνία: Αναζητούν το γαϊδουράκι που κακοποιεί ο ιδιοκτήτης του δένοντας του τα πόδια

Και στο Σκουτάρι Λακωνίας κακοποιούν τις αγελάδες

 

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.