Στηρίξτε μας

Στις 30-3-2017 θα εκδικαστεί η έφεση του διαχειριστή του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου για την κακοποίηση σκυλιών στις Γλαφυρές

20 Οκτωβρίου 2016 20:37 | Επικαιρότητα
Στις 30-3-2017 θα εκδικαστεί η έφεση του διαχειριστή του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου για την κακοποίηση σκυλιών στις Γλαφυρές

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Στις 30 Μαρτίου 2017 αναμένεται να εκδικαστεί στο Εφετείο Λάρισας η έφεση κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης που άσκησε ο Νικόλαος Πολύζος διαχειριστής του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου καθώς στις 2 Νοεμβρίου του 2015 καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηματική ποινή 7.000 ευρώ με τριετή αναστολή από Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου αναφορικά με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των έγκλειστων σκυλιών στο «καταφύγιο» των Γλαφυρών κάποια εκ των οποίων είχαν μάλιστα πεθάνει. Παρά την καταδίκη του κ. Πολύζου σε πρώτο βαθμό το διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ παρά τις προσπάθειες του Φιλοζωικού Συλλόγου Βόλου «Κόσμος και Φύση» και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ουδέποτε του επιβλήθηκε...

Η προγραμματισμένη για σήμερα δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου και αυτή ήταν η δεύτερη αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο Λάρισας ενώ η πρώτη ήταν στις 13 Οκτωβρίου 2016. Θυμίζουμε ότι ο κ. Πολύζος παρά την καταδίκη του δεν απομακρύνθηκε από τον Δήμο Βόλου ούτε μια μέρα από το Δημοτικό Κυνοκομείο Βόλου, αντιθέτως τον περασμένο Μάιο ήταν ο μόνος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής για την διαχείριση των σκυλιών – αφού η σύμβαση του είχε λήξει – και έτσι υπέγραψε νέα σύμβαση. Φυσικά η πρωτόδικη καταδίκη του είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθούν οι συνθήκες το Δημοτικό Κυνοκομείο και σε αυτό έπαιξε ρόλο η φυσικά η ποινή – έστω και με αναστολή – αλλά και η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα τότε.

Η Φλωρίκα Τσιρογιάννη πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Βόλου «Κόσμος και Φύση» μιλώντας στο www.zoosos.gr αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί τώρα στον Βόλο μας εξήγησε ότι το κυνοκομείο είναι σε καλύτερη κατάσταση από την περσινή όμως απέχει ακόμα από το βέλτιστο. «Ο κ. Πολύζος φοβούμενος, ως καταδικασθείς, φροντίζει ώστε επιφανειακά το πρόγραμμα που έχει αναλάβει (περισυλλογή, φροντίδα, επανένταξη) να δείχνει εικόνα σχετικής συμμόρφωσης στην πραγματικότητα όμως η αδιαφορία και η αβελτηρία για τα καθήκοντα του αποδεικνύουν ότι ορθά καταδικάστηκε πρωτοδίκως. Τα όσα του καταμαρτυρούμε έχουν καταγραφεί στα πρακτικά των συνεδριάσεων της 5μελους οπού γίνεται συνέχεια μνεία για την έλλειψη συνεργασίας, για την έλλειψη περισυλλογής κ για την επανένταξη ζωών οπού και όταν αυτός κρίνει Αυτές οι πρακτικές δείχνουν ακριβώς την έλλειψη σεβασμού προς τα ζώα και πλήρη αδιαφορία για την τύχη αυτών των πλασμάτων» επισημαίνει η κα Τσιρογιάννη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Με ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηματική ποινή 7.000 ευρώ με τριετή αναστολή καταδικάστηκε στις 2 Νοεμβρίου 2015 ο Νικόλαος Πολύζος ο διαχειριστής του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου μετά την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του στις 18 Οκτωβρίου 2015 η Φλωρίκα Τσιρογιάννη πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Βόλου «Κόσμος και Φύση» για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο «καταφύγιο» του Δήμου Βόλου που βρίσκεται στις Γλαφυρές.

Το δικαστήριο τότε καταδίκασε τον διαχειριστή καθώς σύμφωνα με την δικογραφία δεν διέθετε κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό, δεν τηρούσε τους κανόνες ευζωίας για τα έγκλειστα ζώα, δεν διέθετε προσωπικό για την καθαριότητα και την φροντίδα των σκυλιών και κάποια εξ αυτών εντοπίστηκαν να είναι υποσιτισμένα ή και να πάσχουν από ασθένειες. Μάλιστα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκανε τότε δεκτό και το αίτημα του συλλόγου «Κόσμος και Φύση» για παράσταση πολιτικής αγωγής όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η δικηγόρος Πηνελόπη Παπαθανασίου.

Η κα Τσιρογιάννη εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι κατά την διεξαγωγή της δίκης που κράτησε περίπου τρεις ώρες από την πλευρά του κατηγορουμένου ακούστηκαν πολλά ψεύδη και ανακρίβειες για την κατάσταση των ζώων, το υπερπληθές (!) προσωπικό που εργαζόταν εκεί και τους εθελοντές που και καλά βοηθούσαν καθημερινά στην καθαριότητα μέχρι αργά το βράδυ. Ακούστηκαν πολλές δικαιολογίες για τον μεγάλο αριθμό ζώων τα οποία μεταφέρθηκαν εκεί – επειδή στα σχολεία γινόταν αγιασμός και τους ζητούσαν να πάρουν τ’ αδέσποτα όπως ισχυρίστηκε ο κ. Πολύζος – αλλά και ότι ένα άτομο αρκεί για την φροντίδα 70 και πλέον σκυλιών.

Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν σε τι κατάσταση βρήκαν φιλόζωοι από την Αθήνα και τη Μαγνησία τα σκυλιά νεκρά και ζωντανά...

Στο δικαστήριο ειπώθηκε και ότι ο Δήμος Βόλου στον Νικόλαο Πολύζο έχει πληρώσει μόνο 12.000 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο της σύμβασης και του οφείλει άλλα δύο εξαιτίας του ότι ο μέχρι πρόσφατα δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Δούρας είχε προσφύγει καταθέτοντας ένσταση στη Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου για τη σύμβαση και αυτή είχε γίνει τότε δεκτή. Ένα από τα επιχειρήματα του κ. Πολύζου, που προφανώς δεν έπεισαν κανέναν, είναι ότι έχει 15ετή πείρα με τη διαχείριση των ζώων και ότι το δικό του ιδιωτικό κυνοκομείο κάποτε φρόντιζε χωρίς κανένα πρόβλημα 300 ζώα ενώ η άδεια που έχει είναι μόλις για 15 κλουβιά!

Μάλιστα επισήμανε απευθυνόμενος στην έδρα πως όταν παρέλαβε το κυνοκομείο το βρήκε σε κακά χάλια και ότι δεν έχει καμιά ευθύνη για τα ζώα που ζουν εκτός του «καταφυγίου» ενώ ισχυρίστηκε ότι σκυλιά τα οποία αποδεδειγμένα - αφού υπάρχει φωτογραφικό υλικό - υπήρχαν εντός του περιφραγμένου χώρου του κυνοκομείου και βρέθηκαν εκτός νεκρά δεν ζούσαν εκεί και δεν ευθύνεται εκείνος για τον θάνατο τους.

Η δίκη ήταν η πρώτη καταδίκη για τις καταγγελία που κατέθεσεαν φιλόζωοι τόσο από το Βόλο και την Αθήνα οι οποίοι επισκέφθηκαν το «καταφύγιο» αιφνιδίως δύο φορές στις 8 και στις 18 Οκτωβρίου του 2015 και εκεί βρήκαν σκελετωμένα από την ασιτία και άρρωστα ζώα να αργοπεθαίνουν χωρίς τροφή και φάρμακα. Εδώ θα δείτε το οπτικοακουστικό υλικό που τράβηξαν οι φιλόζωοι στις 18/10: «Πτώματα και σκελετούς σκύλων πέριξ του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου βρήκαν οι φιλόζωοι» και στις 8/10: «Σκελετωμένα από την ασιτία τα σκυλιά που έκλεισε ο Μπέος στο Δημοτικό Κυνοκομείο Βόλου».

Διαβάστε επίσης:

27-4-2018 η εκδίκαση της έφεσης του διαχειριστή του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου για την κακοποίηση σκυλιών στις Γλαφυρές

Καταδικάστηκε με 3ετή αναστολή ο διαχειριστής του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου

Δήμος Βόλου: «Βρομιάρηδες και μπαχαλάκηδες» όσοι διαμαρτύρονται για την κακοποίηση των ζώων

Δικάζεται τώρα ο διαχειριστής του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου

Συνελήφθη ο διαχειριστής του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου

Πορεία διαμαρτυρίας στον Βόλο για την κακοποίηση των έγκλειστων σκυλιών στο Δημοτικό Κυνοκομείο

Αχιλλέας Μπέος: Δεν είναι δικό μου πρόβλημα αν τα σκυλιά δεν έχουν τροφή! (Βίντεο)

Σκελετωμένα από την ασιτία τα σκυλιά που έκλεισε ο Μπέος στο Δημοτικό Κυνοκομείο Βόλου

Πάνε στο Βόλο μεταφέροντας τροφές και φάρμακα για τα σκυλιά του Δημοτικού Κυνοκομείου

Φιλοζωικοί Σύλλογοι Βόλου: ΟΧΙ στον εγκλεισμό των αδέσποτων

Π.Φ.Π.Ο: Γιατί επιτρέπετε την ασυδοσία του δημάρχου Βόλου εις βάρος των αδέσποτων;

Δήμος Βόλου: Ζημιώνουν τη φήμη της πόλης όσοι διαμαρτύρονται για τα σκυλιά του κυνοκομείου!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Βόλο για την κακοποίηση των σκύλων εντός του Δημοτικού Κυνοκομείου

Σε ιδιωτικό κυνοκομείο εκτός του Δήμου Βόλου συγκεντρώνει τα αδέσποτα ο Μπέος

Τον παράνομο εγκλεισμό των αδέσποτων σκυλιών θέλει ο δήμαρχος Βόλου

Τα αδέσποτα σκυλιά του Βόλου μαζεύει ο Μπέος αδιαφορώντας για το τι ορίζει ο νόμος

Τμήμα Οικολογίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Αχιλλέας Μπέος, δήμαρχος και μπόγιας!

Διαμαρτύρονται για τις παρανομίες του Μπέου εις βάρος των αδέσποτων σκυλιών του Βόλου

Π.Φ.Π.Ο.: Ασυλοποίηση των αδέσποτων ζώων συζητά ο Δήμος Βόλου;

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.