Στηρίξτε μας

Σκύρος: Ενημέρωσαν τους βοσκούς για τα «βαρελόσκυλα»

12 Μαΐου 2012 08:33 | Επικαιρότητα
Σκύρος: Ενημέρωσαν τους βοσκούς για τα «βαρελόσκυλα»

Οι αντιδράσεις του φιλοζωικού κινήματος, της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων σχετικά με τον τρόπο χρήσης των σκύλων από βοσκούς ως «βαρελόσκυλα», προκάλεσε την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων στην Σκύρο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να καταλάβει και τελικά να αποφασίσει, ότι πραγματικά πρόκειται για μια απαράδεκτη και απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα, η οποία πρέπει και να σταματήσει άμεσα και μόνιμα.

Οι βοσκοί βασανίζουν τα ζώα έχοντας τα καθηλωμένα πολύ συχνά χωρίς τροφή και νερό κάτω από τον καυτό ήλιο ή και χωρίς ίχνος προστασίας από τη βροχή, το κρύο, τον αέρα, το χιόνι. Με αυτή την εγκληματική αδιαφορία συμπεριφέρονται σε αυτά συναισθανόμενα πλάσματα, αλλά εκθέτουν και την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, αφού οι τουρίστες – που τόσο πολύ όλοι θέλουμε να έρθουν στον τόπο μας – σοκαρισμένοι αντικρίζουν τα όσα κάνουμε στα ζώα μας και γίνονται οι χειρότεροι πρεσβευτές της εικόνας μας στο εξωτερικό!

Έτσι σε συνάντηση, που ορίστηκε στις 25η Απριλίου 2012, οι βοσκοί του νησιού ενημερώθηκαν για τον νόμο 4039/2012, ο οποίος απαγορεύει την εκμετάλλευση των ζώων κατά τέτοιο τρόπο και δόθηκε προθεσμία 15 ημερών για την απομάκρυνση των «βαρελόσκυλων» από τα χωράφια και φυσικά την αλλαγή συνθηκών διαβίωσης τους.

Στους κτηνοτρόφους επισημάνθηκε, ότι αν δεν συμμορφωθούν, υπάρχουν νομικές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα. Πέραν της προφορικής προειδοποίησης και ενημέρωσης κάθε βοσκός λάμβανε και γραπτώς τη νομοθεσία, που τον υποχρεώνει, να συμμορφωθεί και να απομακρύνει τους καθηλωμένους στα βαρέλια σκύλους του.

SkyrosSteiroseis

Στείρωσαν αδέσποτα

Στα τέλη του Απριλίου, η δημοτική αρχή χρηματοδότησε μερικώς ένα πρόγραμμα για στειρώσεις αδέσποτων, αλλά και κατοικιδίων ιδιωτών, αν εκείνοι το επιθυμούσαν.

Δύο κτηνίατροι και μια νοσοκόμα εργάστηκαν επί τρεις μέρες στειρώνοντας 15 σκύλους και 25 γάτες, εμβολιάζοντας, εξετάζοντας και αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα, που είχαν τα ζώα.

Μεταξύ των σκύλων, που στειρώθηκαν, ήταν και η Περσεφόνη, η σκυλίτσα, που είχε πέσει σ’ ένα πηγάδι και είχε σωθεί με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και τώρα ζει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (δίποδα και τετράποδα) του Νίκου Κρητικού.

Η Cutie, πρώην βαρελόσκυλο, που υιοθετήθηκε από φιλόζωο τώρα ζει μια κανονική σκυλίσια ζωή επίσης παρέα με άλλα ζώα της οικογένειας, που την υιοθέτησε.

Κάποιες από τις γάτες, που στειρώθηκαν, ήταν σε αρχικό στάδιο εγκυμοσύνης, πράγμα, το οποίο σημαίνει, ότι αποφεύχθηκε η γέννηση 25 νέων γατιών, που θα κατέληγαν και αυτά να περιφέρονται αδέσποτα, να διαιωνίζονται και να διαιωνίζουν και το πρόβλημα.

Η κτηνιατρική ομάδα θα ήθελε να συγχαρεί τον δήμαρχο της Σκύρου, Μίλτο Χατζηγιαννάκη, για το ενδιαφέρον, που έδειξε για την ευζωία των ζώων.

Ενώ ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν δηλαδή και τη φιλοζωική ομάδα του νησιού «Skyros Road Dogs», τους εθελοντές, που έκαναν τα πάντα, ώστε η κτηνιατρική ομάδα να μεταβεί στο νησί και να προσφέρει τις υπηρεσίες της – τη Λίζα, τη Στέφανι, τη Ροδόπη, τον Νίκο, τους εθελοντές από το Katsarelias Simpson Project και αυτούς από το Skyros Centre.

Διαρκές έγκλημα

Για να έχετε μια ιδέα για τον μαρτυρικό βίο, που ζουν τα βαρελόσκυλα και στην Σκύρο κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, δείτε τις φωτογραφίες, που τράβηξε η φιλοζωική ομάδα του νησιού «Skyros Road Dogs» και εδώ το σχετικό βίντεο.

Οι άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες εξαναγκάζονται να επιβιώνουν τα σκυλιά των κτηνοτρόφων είναι το πρόβλημα, που έχουμε θίξει ξανά και ξανά στο www.zoosos.gr.

Το σκηνικό και τα δεδομένα ελάχιστα αλλάζουν. Η Σκύρος είναι ένα ακόμη όμορφο νησί, ένας ακόμη τουριστικός προορισμός, που φημίζεται για τη φιλοξενία και τους καλούς και αγνούς ανθρώπους του, τους μεζέδες, τη διασκέδαση, τις παραλίες, την καθαρότητα των ακτών του… το δροσερό αεράκι...

Μια περίληψη της διαφήμισης του Ε.Ο.Τ. στην οποία ποτέ δεν πρωταγωνιστούν τα ζώα (παραγωγικά, συντροφιάς, εργασίας), που κακοποιούνται συστηματικά σε σημείο εξόντωσης!

Όμως και σε αυτό το νησί, όπως αποδεικνύεται, όπως και σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, οι κάτοικοι συμπεριφέρονται στα ζώα λες και είναι τσιμεντόλιθοι, κανονικά τούβλα, χωρίς ανάγκη για τροφή, νερό, στέγη, φάρμακα.

Τα «βαρελόσκυλα» της Σκύρου δεν κάνουν παρέα με τα «βαρελόσκυλα» της Κρήτης, της Λέρου, της Χίου, της Λέσβου, της Πάρου όμως υφίστανται ακριβώς τα ίδια μαρτύρια… Αργοπεθαίνουν εξαιτίας των αφεντικών τους, που τα έχουν καθηλώσει δεμένα χωρίς ίχνος φροντίδας…

Δράστες και εδώ είναι οι «φιλεύσπλαχνοι» κτηνοτρόφοι. Αυτοί τους οποίους επαινούσε ο Αστέριος Ροντούλης, από ο βήμα της Βουλής, όταν ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυτοί για τους οποίους ο τότε ο αρμόδιος υπουργός έλεγε - μεταξύ άλλων ανοησιών - ότι αγαπούν τα σκυλιά σαν τα παιδιά τους, γι' αυτό και φρόντισε να τους εξαιρέσει από την υποχρέωση τοποθέτησης τσιπ στα δικά τους σκυλιά!

Αυτοί είναι, που χρησιμοποιούν τα σκυλιά σαν ζωντανά σκιάχτρα, σαν ανταλλακτικά ενός ζωντανού συναγερμού και μόλις κάποιο «ψοφήσει» από την εξάντληση, το αντικαθιστούν με κάποιο άλλο…

Διαβάστε επίσης:

Σκύρος: Μαρτυρική και εκεί η ζωή για τα «βαρελόσκυλα» των κτηνοτρόφων

Σκύρος: Ταΐζουν τα τσοπανόσκυλα με νεκρά ζώα

Σκύρος: Αλλιώς αντιμετωπίζονται τα σκυλιά - τουρίστες

Σκύρος: Ενημέρωσαν τους βοσκούς για τα «βαρελόσκυλα»

Σκύρος: Τα ζώα βασανίζονται και ο Δήμος κινείται με ρυθμούς χελώνας

Σκύρος: Τα «βαρελόσκυλα» ζουν εκεί αλλά δεν «βασιλεύουν»

Ποινή «σταθμός» για να σταματήσει το μαρτύριο των «βαρελόσκυλων»

Η νέα διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. για την κακοποίηση και κακομεταχείριση των ζώων συντροφιάς

Απολύτως αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη της κακοποίησης των ζώων

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Απολύτως αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. για τις κακοποιήσεις των ζώων

Ζητούν παρέμβαση Παπουτσή ώστε η ΕΛ.ΑΣ. να παραμείνει αρμόδια για τις κακοποιήσεις

Θυμίζουμε συνοπτικά τι ισχύει για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων

Οδηγίες αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης κάθε μορφής (για ιδιώτες και σωματεία)

Δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. ο νέος νόμος 4039 για την προστασία των ζώων

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.