Στηρίξτε μας

Σκύρος: Μαρτυρική και εκεί η ζωή για τα «βαρελόσκυλα» των κτηνοτρόφων

9 Απριλίου 2012 20:01 | Καταγγελίες
Σκύρος: Μαρτυρική και εκεί η ζωή για τα «βαρελόσκυλα» των κτηνοτρόφων

Οι άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες εξαναγκάζονται να επιβιώνουν τα σκυλιά των κτηνοτρόφων της Σκύρου είναι το πρόβλημα, που θίγουμε, και σε αυτό το δημοσίευμα του www.zoosos.gr. Το σκηνικό και τα δεδομένα ελάχιστα αλλάζουν. Πρόκειται για ένα ακόμη όμορφο νησί, έναν ακόμη τουριστικό προορισμό, που φημίζεται για τη φιλοξενία και τους καλούς και αγνούς ανθρώπους του, τους μεζέδες,  τη διασκέδαση, τις παραλίες, την καθαρότητα των ακτών του… το δροσερό αεράκι...

Μια περίληψη της διαφήμισης του Ε.Ο.Τ. στην οποία ποτέ δεν πρωταγωνιστούν τα ζώα (παραγωγικά, συντροφιάς, εργασίας) που κακοποιούνται συστηματικά σε σημείο εξόντωσης!

Όμως και σε αυτό το νησί, όπως αποδεικνύεται, όπως και σε κάθε γωνιά της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, οι κάτοικοι συμπεριφέρονται στα ζώα λες και είναι τσιμεντόλιθοι, κανονικά τούβλα, χωρίς ανάγκη για τροφή, νερό, στέγη, φάρμακα.

Τα «βαρελόσκυλα» της Σκύρου δεν κάνουν παρέα με τα «βαρελόσκυλα» της Κρήτης, της Λέρου, της Χίου, της Λέσβου, της Πάρου όμως υφίστανται ακριβώς τα ίδια μαρτύρια… Αργοπεθαίνουν εξαιτίας των αφεντικών τους, που τα έχουν καθηλώσει δεμένα χωρίς ίχνος φροντίδας…

Δράστες και εδώ είναι οι «φιλεύσπλαχνοι» κτηνοτρόφοι. Αυτοί τους οποίους επαινούσε ο Αστέριος Ροντούλης, από ο βήμα της Βουλής, όταν ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυτοί για τους οποίους ο αρμόδιος υπουργός έλεγε - μεταξύ άλλων ανοησιών - ότι αγαπούν τα σκυλιά σαν τα παιδιά τους, γι' αυτό και φρόντισε να τους εξαιρέσει από την υποχρέωση τοποθέτησης τσιπ στα δικά τους σκυλιά!

Αυτοί είναι, που χρησιμοποιούν τα σκυλιά σαν ζωντανά σκιάχτρα, σαν ανταλλακτικά ενός ζωντανού συναγερμού και μόλις κάποιο «ψοφήσει» από την εξάντληση, το αντικαθιστούν με κάποιο άλλο…

Αυτή η θλιβερή κατάσταση, που τιμωρείται βάσει των νόμων οι οποίοι όμως δεν εφαρμόζονται, περιγράφεται στην επιστολή, την οποία έστειλε σήμερα η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων στον δήμαρχο Σκύρου, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, σε Μ.Μ.Ε., στον επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε., στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., στο Α.Τ. Σκύρου και στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας.

Παρατηρήστε προσεχτικά τις δύο ενδεικτικές φωτογραφίες, δείτε το βίντεο, που δημοσιεύουμε, τις οποίες πρωταγωνιστούν εξαθλιωμένα σκυλιά της Σκύρου και αναρωτηθείτε, τι διδάσκουμε στα παιδιά μας; Αυτός είναι ο πολιτισμός για τον οποίο τόσο περηφανευόμαστε στους ξένους; Διαμαρτυρηθείτε για τα όσα υφίστανται τα ζώα στέλνοντας στον Δήμο Σκύρου email: [email protected], [email protected].

Skyros (2)

Ολόκληρη η επιστολή

Κύριε Δήμαρχε,

Σας κοινοποιούμε επιστολή μας προς την Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας, βάσει της οποίας ζητάμε την άμεση παρέμβασή του για τα σκυλιά των κτηνοτρόφων του νησιού σας. Πέραν τούτων, θα θέλαμε να τονίσουμε και να προτείνουμε τα παρακάτω:

Δεν επιτρέπεται να παραμένουμε πλέον απαθείς σε αυτή την κατάσταση των ζώων τα οποία διαβιούν μέσα σε ακαθαρσίες, στους ψύλλους και τα τσιμπούρια, με βρώμικη τροφή και νερό, σκελετωμένα και αλυσοδεμένα.

Δεν επιτρέπεται να κλείνουμε πλέον τα μάτια και να αδιαφορούμε, να τα βλέπουμε και να τα προσπερνάμε. Δεν επιτρέπεται οι διάφορες αρχές να ανέχονται αυτή την κατάσταση, που προσβάλλει την ηθική και την αξιοπρέπειά μας, την ίδια τη ζωή, τον πολιτισμό, αλλά και τον τουρισμό του νησιού.

Πρέπει αμεσότατα να εφαρμοστούν οι νόμοι. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την απαράδεκτη αυτή μεσαιωνική κατάσταση εν έτι 2012.

Ζητάμε να προκαλέσετε άμεσα σύσκεψη των αρμοδίων φορέων του νησιού και όλων των κτηνοτρόφων, και να τους ενημερώσετε για την πρόθεσή σας να εφαρμόσετε τον νόμο που προβλέπει:

1. Την άμεση επιβολή των προστίμων όπως ορίζει ο Ν. 4039/2012.

2. Την απομάκρυνση όλων αυτών των ζώων από τις περιοχές όπου διαβιούν, τα οποία δεν είναι αναλώσιμα εργαλεία, αλλά πλήρως συναισθανόμενα και νοήμοντα έμβια όντα, και την αντικατάστασή τους με άλλες μορφές φύλαξης του ποιμνίου, όπως επί παραδείγματι, την τοποθέτηση σκιάχτρων, την παρακολούθησή του από τους ίδιους τους βοσκούς ή άλλα άτομα, την τοποθέτηση πλεγμάτων και όποιου άλλου πρόσφορου υλικού μέσου, δεδομένου ότι η ανωτέρω περιγραφή απαγορεύεται ρητώς από τον νόμο.

3. Την απαγόρευση της επανατοποθέτησης σκύλων γι’ αυτή την χρήση, και το διαρκή έλεγχο της κατάστασης σε συνεργασία με φιλοζωικές ομάδες που δρουν στο νησί.

Ιδιαιτέρως επιτρέψτε μας να τονίσουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει η εξής ενημέρωση προς τους κτηνοτρόφους: σε περίπτωση που μετά τις συστάσεις εξαφανίσουν ή δολοφονήσουν τα ζώα τους, οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που θα υποστούν θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Εκτός των ανωτέρω και επειδή σύμφωνα με τη νομοθεσία οι Δήμοι είναι αρμόδιοι για τα αδέσποτα ζώα θα πρέπει σε συνεργασία με τις φιλοζωικές ομάδες ή άτομα του νησιού να επεξεργαστείτε μέτρα στον τομέα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των μαθητών των σχολείων, αλλά και πρακτικά, που θα αποσκοπούν στον περιορισμό των αδέσποτων του νησιού, πολλά από τα οποία εγκαταλείπονται από ανεύθυνους ιδιοκτήτες ή αναπαράγονται ελεύθερα λόγω της μη στείρωσής τους.

Πρόνοια και μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την ευζωία και των λοιπών ζώων που διαβιούν στο νησί σας, κυρίως, των αιγοπροβάτων για τα οποία θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας που προβλέπονται από την νομοθεσία, όπως είναι η προφύλαξή τους από τις καιρικές συνθήκες, οι κανόνες σφαγής τους με προηγούμενη αναισθητοποίηση, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 327/96 κ.λπ.

Ειδική πρόνοια θα πρέπει να ληφθεί και για τα περίφημα σκυριανά αλογάκια, εφόσον οι συνθήκες διαβίωσής τους αντιβαίνουν στις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας μας.

Ευελπιστούμε ότι με την παρέμβασή τόσο τη δική σας όσο και των άλλων αρχών του νησιού, η κατάσταση αυτή θα αλλάξει άρδην προς το καλύτερο.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείτε και μπορούμε να σας την παράσχουμε σε συνεργασία με τις φιλοζωικές ομάδες του νησιού με τις οποίες και συνεργαζόμαστε.

Η αναφορά σας να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική):

Με εκτίμηση,

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος                                H Αντιπρόεδρος

Αναστασία Μπομπολάκη         Μάριζα Χριστοδούλου

Διαβάστε επίσης:

Σκύρος: Ταΐζουν τα τσοπανόσκυλα με νεκρά ζώα (βίντεο)

Π.Φ.Π.Ο.: «Σπαρμένο» με σκυλιά - σκιάχτρα το νησί της Σκύρου

Το σκυλί αλυσοδεμένο ακόμα και νεκρό στην Σκύρο

Εξαθλιωμένα πρόβατα χωρίς τροφή και νερό σ’ ένα χωράφι στην Σκύρο

Καταγγελίες στους βοσκούς της Σκύρου που κακοποιούν τα σκυλιά τους

Σκύρος: Αλλιώς αντιμετωπίζονται τα σκυλιά - τουρίστες

Σκύρος: Ενημέρωσαν τους βοσκούς για τα «βαρελόσκυλα»

Σκύρος: Τα ζώα βασανίζονται και ο Δήμος κινείται με ρυθμούς χελώνας

Σκύρος: Τα «βαρελόσκυλα» ζουν εκεί αλλά δεν «βασιλεύουν»

Ποινή «σταθμός» για να σταματήσει το μαρτύριο των «βαρελόσκυλων»

Σκύρος: Συνεχίζεται η συστηματική κακοποίηση των σκυλιών και ο Δήμος αδιαφορεί

Η πρώτη σύλληψη βοσκού για κακοποίηση σκύλου στη Σκύρο!

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. k

    Έχω γνωρίσει στα βουνά της Θεσσαλίας κτηνοτρόφους των οποίων τα σκυλιά είναι σε άριστη κατάσταση, για τους οποίους τα σκυλιά είναι σύντροφοι, οι οποίοι είναι περήφανοι και καμαρώνουν για τα σκυλιά αυτά. Σκυλιά πανέξυπνα που αν τα συναντήσεις στο βουνό θα καταλάβουν τις προθέσεις σου και αν πας για κακό την έβαψες αν είσαι περιπατητής θα εισπράξεις τη φιλία τους και θα σε συνοδέψουν μέχρι τα όρια της περιοχής τους. Φυσικά παντού υπάρχουν οι ανεγκέφαλοι, αλλά παρακαλώ όχι γενικεύσεις (είναι προσβλητικό για τον μπαρμπά Χρήστο και τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους που ξέρουν να φροντίζουν και να εκτιμούν τους συνεργάτες τους)

  2. Gabriel S.

    Eχω δει και περιθάλψει στο συγκεκριμένο νησί, και στην παραλία " Κολυμπάδα" πριν 2 χρόνια ενα σκυλί που μοιάζει καταπληκτικά με αυτό της πρώτης φωτό....
    Η κατασταση στην Σκύρο ξεπερνάει κάθε φαντασία. Είναι τραχείς σαν άνθρωποι, ευγενικοί οπου "βολεύει",αλλά κατά τα άλλα ειναι πίσω απο τον θεό, οσον αφορά στην αντιμετώπιση των ζώων και ιδιαίτερα των σκυλιών..Θέλει πολλή δουλειά για να γίνει μία έστω ελάχιστη αλλαγή.. Το λέω απο πείρας λογω επιλογης μου σαν τόπο διακοπών επι 5 χρόνια.. οι άνθρωποι ειναι πίσω απο τον θεό!!! οπως και στην Ευβοια...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.