Στηρίξτε μας

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση δόθηκε η άδεια για τα φιλοζωικά μαθήματα της Π.Φ.Π.Ο.

9 Απριλίου 2013 10:51 | Επικαιρότητα
Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση δόθηκε η άδεια για τα φιλοζωικά μαθήματα της Π.Φ.Π.Ο.

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και λίγο πριν λήξει το σχολικό έτος το Υπουργείο Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ενέκρινε τελικά τη διεξαγωγή μαθημάτων φιλοζωίας σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από την Πανελλαδική και Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.).

Η Ευσταθία Φουσέκη διευθύντρια της Διεύθυνσης Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και του Τμήματος Β’ Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Αγωγής ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε αρκετά σχολεία ανά την Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια. Ξεκίνησε το 2009 από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» και μέχρι τώρα η Μελίτα Λαζαράτου έχει μιλήσει σε περισσότερους από 50.000 μαθητές.

Φέτος λόγω της μεγάλης καθυστέρησης ίσως γίνει κατορθωτό να πραγματοποιηθούν αυτά τα μαθήματα στις Κυκλάδες.

Τί περιλαμβάνει η επίσκεψη στο σχολείο;

Η επίσκεψη διαρκεί μία διδακτική ώρα και περιλαμβάνει τρία διαφορετικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών:

i) για τους μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση σχετικά με του μύθους γύρω από τα ζώα με αναφορές στη βιολογία και στη συμπεριφορά τους και μέσα από συζήτηση εξετάζεται η σχέση του ανθρώπου με αυτά καθώς και οι σχετικοί μύθοι και αλήθειες που την καθορίζουν.

Στη συνέχεια, εφόσον ο χρόνος το επιτρέπει, μέσα από παιχνίδι ρόλων οι μαθητές καλούνται μέσα στο ελεγχόμενο πλαίσιο της τάξης να βιώσουν σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία, να ερμηνεύσουν και να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα κακοποίησης.

ii) για τις Γ - ΣΤ τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τις αρχές της συμπεριφοράς και της βιολογίας των ζώων συντροφιάς, τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών μαθαίνουμε πώς μπορούμε να τα φροντίζουμε και πως να συμπεριφερόμαστε όταν τα συναντάμε στο δρόμο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης γίνεται αναφορά στα εξωτικά είδη καθώς και στα είδη που βρίσκονται σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους. Στη συνέχεια τα σχολεία που επιθυμούν θα αναλαμβάνουν να διοργανώσουν τη δική τους εκστρατεία για να ενημερώσουν τους συμμαθητές, την οικογένεια και τη γειτονιά τους.

iii) Α και Β τάξεις Δημοτικού. Το πρόγραμμα για τις μικρές ηλικίες περιλαμβάνει 20λεπτη διαδραστική παρουσίαση με τη χρήση οπτικού υλικού για τα ζώα συντροφιάς στο σπίτι και την ασφαλή αντιμετώπισή τους έξω από αυτό. Στη συνέχεια οι μαθητές ζωγραφίζουν γάτες και τους σκύλους και όσα χρειάζονται για να ζήσουν ευτυχισμένα.

Στόχος, σε αυτήν την ηλικία, είναι να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα, μέσα από τη σωστή πληροφόρηση και την κατάρριψη σχετικών μύθων (φορείς ασθενειών κ.ά.).

Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό των παρουσιάσεων επικοινωνήστε με την υπεύθυνη του προγράμματος, Μελίτα Λαζαράτου στο τηλέφωνο: 6944476214 ή επισκεφθείτε το www.sumvionometazoa.wordpress.com.

Διαβάστε επίσης:

Μάθημα φιλοζωικής κουλτούρας στους μαθητές του 6ου Δημοτικού Κερκίνης

Και φέτος μαθήματα φιλοζωίας στα σχολεία της Χίου

7.950 μαθητές διδάχθηκαν πώς να συμβιώνουν με τα ζώα γύρω τους

«Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» και στα σχολεία του Δήμου Μαλεβιζίου

Μαθήματα αγάπης για τα ζώα στα παιδιά της Λέσβου

1.000 μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματα φιλοζωίας στη Χίο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα Ζώα» και στη Χίο

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Vasos

    Ε, με τέτοιο τίτλο (διευθύντρια της Διεύθυνσης Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και του Τμήματος Β’ Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Αγωγής), να μη χρειαστεί και μερικούς μήνες (τουλάχιστον!) να εγκρίνει η κα Ευσταθία Φουσέκη? Αμ πως!!!???

    Για να σοβαρευτούμε, η διεξαγωγή μαθημάτων φιλοζωίας σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από την Πανελλαδική και Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) είναι μια αξιόλογη προσπάθεια στη σωστή κατεύθυνση. Μόνο από τις νεότερες γενιές μπορούμε να ελπίζουμε βελτίωση στην ευζωία των ζώων στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.