Στηρίξτε μας

Θυμίζουμε συνοπτικά τι ισχύει για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων

18 Ιανουαρίου 2012 17:44 | Χρηστικά
Θυμίζουμε συνοπτικά τι ισχύει για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων

Επειδή αρκετοί αναγνώστες του www.zoosos.gr μας ζητούν, να αναφερθούμε συνοπτικά στο νομοθετικό πλαίσιο – το οποίο είναι ακόμα σε ισχύ – θυμίζουμε, ότι βάσει των νόμων 1197/1981, 3170/2003, 4039/2012 συνιστούν ποινικό αδίκημα οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και η μη φροντίδα των ιδιόκτητων ζώων.

Αυτές τις παράνομες συμπεριφορές από τους ιδιοκτήτες προς τα κατοικίδια και τα παραγωγικά ζώα τους, τις παραθέτουμε εδώ ως «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΥΖΩΙΑΣ» καθώς αυτό συνέταξε η Αντιεισαγγελέας Εφετών Ηρακλείου Κρήτης, προκειμένου συνοπτικά να δείτε τι επιτρέπετε και τι απαγορεύεται.

α) Στα ζώα χρειάζεται να δίνουμε κατάλληλη και επαρκή ποσότητα τροφής και νερού, ανάλογα με το είδος τους.

Αυτό σημαίνει ότι:
- Απολύτως ακατάλληλη είναι η χορήγηση ψοφιμιών ως τροφή στα «βαρελόσκυλα», κάτι που κάνουν διαρκώς κτηνοτρόφοι, βοσκοί κ.ά.
- Το νερό πρέπει να είναι ΚΑΘΑΡΟ (όχι μουχλιασμένο μέσα σε δοχεία που έχουν πρασινίσει επειδή το νερό δεν έχει αλλαχθεί για καιρό).
- Το καλοκαίρι ειδικά τα ζώα απαγορεύεται να αφήνονται απότιστα για ημέρες.
- Τα σκεύη τροφής και νερού πρέπει να είναι καθαρά.

β) Στα ζώα χρειάζεται να εξασφαλίζουμε κατάλυμα άνετο, υγιεινό και προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσης τους.

Αυτό σημαίνει ότι:
Άνετο και κατάλληλο κατάλυμα ΔΕΝ είναι τα βαρέλια, τα ντεπόζιτα ή άλλες πρόχειρες κατασκευές, που δεν παρέχουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες στα ζώα πάσης φύσεως και λειτουργούν σαν φούρνοι το καλοκαίρι και σαν καταψύκτες τον χειμώνα.

Είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ να μην υπάρχει κατάλυμα. Επίσης συναντάμε πολύ συχνά την ολοκληρωτική έλλειψη καταλύματος και τα ζώα αφημένα στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Απαγορεύεται τα ζώα να αφήνονται αλυσοδεμένα στα χιόνια, να τοποθετούνται (αφού δεν μπορούν να διαφύγουν) στη μέση του πουθενά και να χτυπιούνται αλύπητα από τις βροχές και τις καταιγίδες, ή να βασανίζονται από τον ήλιο σε συνθήκες καύσωνα το καλοκαίρι.

Επίσης σε περιπτώσεις, που υπάρχει κάποιο είδος καταλύματος, αυτό θα πρέπει, να προστατεύεται από τον καύσωνα, από το κρύο, τον παγετό και τις βροχές.

Δεν πρέπει να ευρίσκονται τα όποια καταλύματα σε έλεος των καιρικών συνθηκών. Αυτό δείχνει την πρόθεση μας για φόνο, βασανισμό, κακοποίηση του ζώου μας.

γ) Επίσης ο νόμος αυτός απαγορεύει η θανάτωση θηλαστικών στα σφαγεία, ιδιωτικά και δημοτικά, να γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί ακαριαία αναισθητοποίηση.

δ) Νόμος 2017/1992 περί κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ζώα συντροφιάς τονίζει ότι:

1) Άρθρο 3, παρ. 1 «Κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο Συντροφιάς να πονά, υποφέρει ή να αγωνιά».

2) Άρθρο 4, παρ. 2, β, «Κάθε άτομο που έχει ένα ζώο συντροφιάς πρέπει να του παρέχει τις κατάλληλες δυνατότητες άσκησης».

ε) Νόμος 3170/2003

Άρθρο 2, Υποχρεώσεις Ιδιοκτητών:

Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς μεριμνά για την ευζωία του (στην έννοια της ευζωίας, δεν μπορεί να νοούνται τα βαρέλια, η αλυσόδεση, τα τσιμπούρια, η απίσχναση, η έλλειψη νερού, η έκθεση στις καιρικές συνθήκες, η ακινησία, η μη κτηνιατρική περίθαλψη, η έλλειψη βιβλιαρίου υγείας κ.ά.).

Απαιτείται ο καθαρισμός του χώρου διαμονής του ζώου. Δεν επιτρέπεται αλυσοδεμένα ζώα να ζουν όλο τον βίο τους να κοιμούνται και να περιφέρονται πάνω στα ούρα και τα κόπρανα τους!

Απαγορεύεται ΚΑΘΕΤΑ η μόνιμη παραμονή των ζώων σε μπαλκόνια (χωρίς να εισέρχεται το κατοικίδιο εντός της οικίας του ιδιοκτήτη, αφού οι μπαλκονόπορτες είναι διαρκώς κλειστές), ή σε ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών, κ.ά.

Εφόσον το ζώο απομακρυνθεί από το σημείο στο οποίο βρισκόταν, όταν έγινε η καταγγελία, ο κηδεμόνας του είναι υποχρεωμένος να καταδείξει στους αστυνομικούς το σημείο που βρίσκεται, δηλαδή εκεί που το πήγε.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Η ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΥΖΩΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: Βαρέλια, ντεπόζιτα πρόχειρες ανεπαρκείς κατασκευές.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Η αλυσόδεση. Το ζώο πρέπει να είναι ελεύθερο σε χώρο άνετο, ώστε να μπορεί να εκγυμνάζεται και να τρέχει.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Τα ζώα συντροφιάς να μένουν στους ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών και να διαβιούν μόνιμα σε μπαλκόνια και ταράτσες.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΤΑΙ: Να αφήνουμε τα ζώα χωρίς καθαρό νερό και φαγητό.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ: Τα ζώα να αφήνονται να γεμίζουν τσιμπούρια, ψύλλους, να μην τα πηγαίνουμε στον κτηνίατρο, όταν ασθενούν κ.ο.κ.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ: Τα ζώα να αφήνονται εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (καύσωνα, χιόνια, κρύο, βροχές, άνεμοι) χωρίς να υπάρχει κατάλληλο κατάλυμα, που να τα προστατεύει επαρκώς. Θυμηθείτε ότι τα ζώα αρρωσταίνουν, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι!

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στα ζώα, που μας ανήκουν, πρέπει να έχουμε βιβλιάριο υγείας, στο οποίο να αναγράφονται οι τελευταίοι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις με αναφορά στον ειδικό κωδικό της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου (μικροτσίπ) και αυτά πρέπει να είναι επαρκώς υπογραμμένα από τον κτηνίατρο, ο οποίος φροντίζει το κατοικίδιο μας.

Διαβάστε επίσης:

Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία στην Αστυνομία για κακοποίηση ζώου

Οδηγίες αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης κάθε μορφής (για ιδιώτες και σωματεία)

Δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. ο νέος νόμος 4039 για την προστασία των ζώων

Απολύτως αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη της κακοποίησης των ζώων

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Απολύτως αρμόδια η ΕΛ.ΑΣ. για τις κακοποιήσεις των ζώων

Δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. ο νέος νόμος 4039 για την προστασία των ζώων

 

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

9 Σχόλια

  1. Μαργαρίτα

    Καλησπέρα. Εδώ και δυο εβδομάδες περίπου έχω προσέξει πως στην απέναντι πολυκατοικία από αυτήν που μένω κάποιοι κρατάνε δύο κουταβάκια συνέχεια κλεισμένα έξω στο μπαλκόνι. Ένα συνιθισμένο στενό και μικρό μπαλκόνι. Δεν τα βάζουν ποτέ μέσα στο διαμέρισμα και ούτε τα βγάζουν ποτέ βόλτα. Έχω προσέξει ότι έχουν δύο δοχεία όμως δεν μπορώ να δω εάν όντως έχουν νερό και φαγητό μέσα. Τις προάλλες που χιόνιζε, φύσαγε και έκανε πάρα πολύ κρύο πάλι δεν τα είχαν βάλει μέσα ούτε για τη νύχτα! Αυτό είναι απαράδεκτο!!!
    Τι να κάνω ώστε να σταματήσει αυτό το μαρτύριο? Η αστυνομία μπορεί να κάνει κάτι?

  2. ELPINIKI

    ΤΕΛΙΚΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΝΗ ΖΩΩΝ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙΑ Η ΟΧΙ!!!!ΕΡΩΤΗΣΗ.ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΕΝΑ ΣΚΥΛΑΚΙ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙ.ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΚΕΙ Κ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ.ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΙΔΙΕΤΑΙΡΑ.ΜΠΟΡΩ Ν ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ????

    1. eleni

      Πρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία στη διάθεση μας για να ξέρουμε αν πρόκειται για κακοποίηση ή όχι. Αν κοιμάται μόνο εκεί  δεν είναι κακό. Είναι διαρκώς δεμένο; Το ταίζουν; Νερό έχει; Εμβόλια; Τι εικόνα έχετε εσείς για το ζώο;

  3. Θάνος

    ΄΄Όσο για τους κλέφτες και την πυρκαγιά νομίζω ότι δεν είναι θέμα, αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και στο σπίτι του.΄΄
    ----
    Ο άνθρωπος μπορεί να βγει και να σωθεί από την πυρκαγιά, το ζώο δεν μπορεί. Ούτε την βοήθεια κανενός θα έχει.

  4. mary

    Επιτρέπεται να ζουν τα σκυλιά μονίμως στο μαγαζί του ιδιοκτήτη τους,που σημαίνει οτι όλη νύχτα κα την μισή μερα ειναι κλεισμένα και μόνα τους σε 4 τοίχους με κίνδυνο την ζωή τους είτε απο κλέφτες είτε απο πυρκαγιά;

    1. eleni

      Τα βασικά που πρέπει να έχει ένα σκυλί για την ευζωία του είναι τροφή, άσκηση καθημερινή, κατάλυμα και όχι μόνιμο αλυσόδεμα.
      Εάν στην συγκεκριμένη περίπτωση παραβιάζονται κάποια από αυτά τότε υπάρχει θέμα. Ο ιδιοκτήτης δηλ. βρίσκεται εκεί την ημέρα μέχρι κάποια ώρα και επιστρέφει το επόμενο πρωί ; Που κάνει το ζώο τις ανάγκες του ; Το πρωί βγαίνει για άσκηση ; Τα Σ/Κ τι γίνεται ; Σε τι κατάσταση είναι το ζώο ; Όσο για τους κλέφτες και την πυρκαγιά νομίζω ότι δεν είναι θέμα, αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και στο σπίτι του.
       

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.