Στηρίξτε μας

Σκύρος: Τα «βαρελόσκυλα» ζουν εκεί αλλά δεν «βασιλεύουν»

20 Δεκεμβρίου 2012 16:16 | Καταγγελίες
Σκύρος: Τα «βαρελόσκυλα» ζουν εκεί αλλά δεν «βασιλεύουν»

Αδιάφορη η Αστυνομία του νησιού στις εκκλήσεις

Μάταια παλεύουν στο νησί της Σκύρου οι ελάχιστοι φιλόζωοι να κινητοποιήσουν την Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία, ώστε να ασχοληθούν από την πλευρά τους οι αρμόδιοι με το θέμα των «βαρελόσκυλων».

Όπως καταγγέλλεται οι αστυνομικοί είναι εξαιρετικά απρόθυμοι και όταν ζητάνε τη συνδρομή τους για την αυτόφωρη σύλληψη εκείνων, που κακοποιούν τα σκυλιά τους, αφού τα έχουν χωρίς τροφή, νερό, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, λαμβάνουν ως απάντηση ότι «αυτή είναι δουλειά του αγροφύλακα!».

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός προφανώς αγνοεί και τις δύο διαταγές της ΕΛ.ΑΣ., που ξαναδημοσιεύουμε, και οι οποίες εκδόθηκαν αντιστοίχως τον Ιανουάριο του 2011 (Αριθ. Πρωτ:  1009/6/32-τξη) και τον Μάρτιο του 2012 (71377/ 12/396322).

Αγνοεί και το τι ορίζει η νομοθεσία και πως τον περασμένο Μάρτιο η τότε προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, διαβεβαίωσε, τους εκπροσώπους των φιλοζωικών σωματείων, ότι ο Ποινικός Κώδικας είναι σαφής και ορίζει ρητά ότι η καταρχήν αρμόδια αρχή, που διαπιστώνει παραβάσεις, ήταν, είναι και παραμένει η Ελληνική Αστυνομία.

Στην Κρήτη για παράδειγμα η ΕΛ.ΑΣ. να έχει πάρει πολύ θερμά το θέμα της πάταξης της κακοποίησης των ζώων και με τη σειρά τους τα δικαστήρια επιβάλλουν και μεγάλες ποινές στους δράστες. Εντούτοις αυτά τα μαντάτα, μάλλον δεν έχουν φτάσει στο νησί της Σκύρου.

Η Δημοτική Αστυνομία Σκύρου είναι επίσης ανύπαρκτη λόγω των γνωστών αγκυλώσεων της τοπικής κοινωνίας, καθώς είναι όλοι γνωστοί με όλους. Επί της ουσίας οι δράστες μένουν ατιμώρητοι και τα ζώα υποφέρουν στωικά το μαρτύριο τους μέχρι να έρθει το οριστικό τέλος γι’ αυτά, αφού τη θέση τους θα πάρουν νέα «βαρελόσκυλα».

Skyros (1)

Τα «βαρελόσκυλα» της Σκύρου δεν κάνουν παρέα με τα «βαρελόσκυλα» της Κρήτης, της Λέρου, της Χίου, της Λέσβου, της Ικαρίας όμως υφίστανται ακριβώς τα ίδια μαρτύρια… Αργοπεθαίνουν εξαιτίας των αφεντικών τους, που τα έχουν καθηλώσει δεμένα χωρίς ίχνος φροντίδας…

Θυμίζουμε ότι η θλιβερή κατάσταση, που επικρατεί και σε αυτό το νησί, περιγράφεται στην επιστολή, την οποία έστειλε στις 9-4-2012 η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.

Παραλήπτες της επιστολής ήταν τόσο ο δήμαρχος Σκύρου, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, τα Μ.Μ.Ε., ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε., το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., το Α.Τ. Σκύρου και η Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας.

Τότε ο Δήμος Σκύρου – στα τέλη του περασμένου Απριλίου – και με αφορμή αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας χρηματοδότησε μερικώς σε συνεργασία με τη φιλοζωική ομάδα του νησιού «Skyros Road Dogs», ένα πρόγραμμα για στειρώσεις αδέσποτων, αλλά και κατοικιδίων ιδιωτών, αν εκείνοι το επιθυμούσαν.

Skyros (2)

Προγραμματίστηκε και η ενημέρωση των βοσκών ώστε να γνωρίζουν τι προβλέπει ο νόμος 4039/2012 για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοικιδίων.

Τους δόθηκε μάλιστα προθεσμία  15 ημερών, ώστε να βελτιώσουν την κατάσταση και να απομακρύνουν τα «βαρελόσκυλα», που τα έχουν εγκαταλελειμμένα αλλά δεμένα στα χωράφια, για να φυλάνε τα κοπάδια τους.

Το μέτρο αυτό απέδωσε ελάχιστα και μόνο προσωρινά, αφού σταδιακά – καθώς η ατιμωρησία παραμένει – όχι μόνο αυτά που είχαν μετακινηθεί επανεμφανίστηκαν στις θέσεις τους, αλλά εντοπίστηκαν και νέα δύστυχα πλάσματα.

Δράστες είναι οι «φιλεύσπλαχνοι» κτηνοτρόφοι. Αυτοί τους οποίους επαινούσε ο Αστέριος Ροντούλης, από ο βήμα της Βουλής, όταν ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυτοί για τους οποίους ο αρμόδιος υπουργός έλεγε – μεταξύ άλλων ανοησιών – ότι αγαπούν τα ποιμενικά σαν τα παιδιά τους, γι' αυτό και φρόντισε να τους εξαιρέσει από την υποχρέωση τοποθέτησης τσιπ στα δικά τους σκυλιά!

Παρατηρήστε προσεχτικά τις δύο ενδεικτικές φωτογραφίες, δείτε το βίντεο, που δημοσιεύουμε, τις οποίες πρωταγωνιστούν εξαθλιωμένα σκυλιά της Σκύρου και αναρωτηθείτε, τι διδάσκουμε στα παιδιά μας.

Αυτός είναι ο πολιτισμός για τον οποίο τόσο περηφανευόμαστε στους ξένους; Διαμαρτυρηθείτε για τα όσα υφίστανται τα ζώα στέλνοντας στον Δήμο Σκύρου email: [email protected], [email protected].

Μόνο η συστηματική πίεση προς τους αρμοδίους φέρνει αποτέλεσμα!

 

Διαβάστε επίσης:

Σκύρος: Μαρτυρική και εκεί η ζωή για τα «βαρελόσκυλα» των κτηνοτρόφων

Σκύρος: Ενημέρωσαν τους βοσκούς για τα «βαρελόσκυλα»

Σκύρος: Ταΐζουν τα τσοπανόσκυλα με νεκρά ζώα (βίντεο)

Σκύρος: Αλλιώς αντιμετωπίζονται τα σκυλιά - τουρίστες

Σκύρος: Τα ζώα βασανίζονται και ο Δήμος κινείται με ρυθμούς χελώνας

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. STEPHANIE HIKE

    I have lived on Skyros Island for 6 years and am instrumental in feeding the stray cats here...I bring UK vets to the island 3 times a year to do neutering programmes. I work closely with the people who are behind Skyros Road dogs. I am utterly appalled at the apathy of the Municipality, the police and others of standing here in Skyros. They are more interested in running their businesses and politics than the plight of the animals. I am British and have been battling with the Mayor and the Council for several years now to adhere to the Greek animal laws...i.e. a permanent vet, an animal shelter and the prosecution for those who neglect or violate the animal laws of Greece. Daily I am met with abuse from many Greeks who do not seem to understand the suffering of these animals. However, some Greeks are kind and loving towards their animals. The shepherds are ignorant and so are others on Skyros. I see many dogs chained up on private property...this is against the law as is tying a dog up with no food, water or shelter.....expose these people and MAKE them do something positive. We have the chance to get permanent vets here from Australia...the Committee has approved this....if it happens, I feel that the animal situation may change on Skyros. In the meantime, the whole situation is frustrating for those of us who care. Please continue to expose this Municipality and the police for not doing their jobs.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.