Στηρίξτε μας

Σκύρος: Ενημέρωσαν τους βοσκούς για τα «βαρελόσκυλα»

12 Μαΐου 2012 08:33 | Επικαιρότητα
Σκύρος: Ενημέρωσαν τους βοσκούς για τα «βαρελόσκυλα»

Οι αντιδράσεις του φιλοζωικού κινήματος, της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων σχετικά με το θέμα της χρήσης των σκύλων από βοσκούς ως «βαρελόσκυλα», προκάλεσε την ευαισθητοποίηση των φορέων στην Σκύρο.

SkyrosB (7)

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να καταλάβει και τελικά να αποφασίσει, ότι πραγματικά πρόκειται για μια απαράδεκτη και απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα, η οποία έπρεπε να σταματήσει άμεσα και μόνιμα.

Οι βοσκοί βασανίζουν τα ζώα έχοντας τα καθηλωμένα πολύ συχνά χωρίς τροφή και νερό κάτω από τον καυτό ήλιο. Όμως δεν διαπράττουν μόνο ένα έγκλημα εις βάρος αυτών των συναισθανόμενων όντων, αλλά εκθέτουν και την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, αφού οι τουρίστες – που τόσο πολύ όλοι θέλουμε, να έρθουν στον τόπο μας – σοκαρισμένοι αντικρίζουν τα όσα κάνουν στα ζώα τους.

SkyrosSteiroseis

Έτσι σε συνάντηση, που ορίστηκε στις 25η Απριλίου 2012, οι βοσκοί του νησιού ενημερώθηκαν για τον νόμο 4039/2012, ο οποίος απαγορεύει την εκμετάλλευση των ζώων κατά τέτοιο τρόπο και δόθηκε προθεσμία 15 ημερών για την απομάκρυνση των «βαρελόσκυλων» από τα χωράφια και φυσικά την αλλαγή συνθηκών διαβίωσης τους.

Στους κτηνοτρόφους επισημάνθηκε, ότι αν δεν συμμορφωθούν, υπάρχουν νομικές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα. Πέραν της προφορικής προειδοποίησης και ενημέρωσης κάθε βοσκός λάμβανε και γραπτώς τη νομοθεσία, που τον υποχρεώνει, να συμμορφωθεί και να απομακρύνει τους καθηλωμένους στα βαρέλια σκύλους του.

Στείρωσαν αδέσποτα

Στα τέλη του Απριλίου, η δημοτική αρχή χρηματοδότησε μερικώς ένα πρόγραμμα για στειρώσεις αδέσποτων, αλλά και κατοικιδίων ιδιωτών, αν εκείνοι το επιθυμούσαν. Δύο κτηνίατροι και μια νοσοκόμα εργάστηκαν επί τρεις μέρες στειρώνοντας 15 σκύλους και 25 γάτες, εμβολιάζοντας, εξετάζοντας και αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα, που είχαν τα ζώα.

Μεταξύ των σκύλων, που στειρώθηκαν, ήταν και η Περσεφόνη, η σκυλίτσα, που είχε πέσει σ’ ένα πηγάδι και είχε σωθεί με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και τώρα ζει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (δίποδα και τετράποδα) του Νίκου Κρητικού.

Η Cutie, πρώην βαρελόσκυλο, που υιοθετήθηκε από φιλόζωο τώρα ζει μια κανονική σκυλίσια ζωή επίσης παρέα με άλλα ζώα της οικογένειας, που την υιοθέτησε. Κάποιες από τις γάτες, που στειρώθηκαν, ήταν σε αρχικό στάδιο εγκυμοσύνης, πράγμα, το οποίο σημαίνει, ότι αποφεύχθηκε η γέννηση 25 νέων γατιών, που θα κατέληγαν και αυτά να περιφέρονται αδέσποτα, να διαιωνίζονται και να διαιωνίζουν και το πρόβλημα.

Η κτηνιατρική ομάδα θα ήθελε να συγχαρεί τον δήμαρχο της Σκύρου, Μίλτο Χατζηγιαννάκη, για το ενδιαφέρον, που έδειξε για την ευζωία των ζώων.

Ενώ ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν δηλαδή και τη φιλοζωική ομάδα του νησιού «Skyros Road Dog», τους εθελοντές, που έκαναν τα πάντα, ώστε η κτηνιατρική ομάδα να μεταβεί στο νησί και να προσφέρει τις υπηρεσίες της – τη Λίζα, τη Στέφανι, τη Ροδόπη, τον Νίκο, τους εθελοντές από το Katsarelias Simpson Project και αυτούς από το Skyros Centre.

Διαβάστε επίσης:

Σκύρος: Μαρτυρική και εκεί η ζωή για τα «βαρελόσκυλα» των κτηνοτρόφων

Σκύρος: Ταΐζουν τα τσοπανόσκυλα με νεκρά ζώα

Σκύρος: Αλλιώς αντιμετωπίζονται τα σκυλιά - τουρίστες

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. ΕΛΕΝΗ ΓΡΥΠΑΡΗ

    Μπράβο σε όλους σας Ας μας λένε τρελους τελικά μερικοί ´´τρελοί´ φέρνουν τον πολιτισμό κ´,την αξιοπρέπεια .
    Δεν είναι τυχαία η κρίση που βιώνουμε ,είναι η μεγαλύτερη κρίση ήθους ,αλληλεγγύης ,κ´ αξιοπρέπειας
    που τελικά οδήγησε στην οικονομική κρίση.

    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑβΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.