Στηρίξτε μας

Π.Κ.Α.Κ.: Απληροφόρητος ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου εκθέτει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

4 Μαΐου 2015 07:45 | Επικαιρότητα
Π.Κ.Α.Κ.: Απληροφόρητος ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου εκθέτει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Απληροφόρητο και όχι μόνο χαρακτηρίζει η Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (Π.Κ.Α.Κ.) τον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου ο οποίος όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται έσπευσε να υπερασπιστεί την εκμετάλλευση των δελφινιών στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα χαρακτηρίζοντας τις κωλοτούμπες που εξαναγκάζονται αυτά τα άγρια ζώα ως «εκπαιδευτικές».

Θυμίζουμε ότι οι δηλώσει του αναπληρωτή υπουργού Π.Α.Π.ΕΝ. έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις φιλοζωικών φορέων ενώ έρχονται σε αντίθεση και με όσα δηλώνει ο έτερος υπουργός αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη όπως τονίσαμε σε σχετικό ρεπορτάζ μας που μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.:Εκπαιδευτικές οι κωλοτούμπες των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και όχι σόου!

Η Π.Κ.Α.Κ. επισημαίνει: «Απληροφόρητος εμφανίζεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, στην απάντησή του σε ερώτηση της βουλευτή κας Ελένης Ζαρούλια, σχετικά με την εκμετάλλευση δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Σύμφωνα με τον κο Αποστόλου ‘”το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προβαίνει σε εκπαιδευτικές παρουσιάσεις (presentations) και όχι παραστάσεις (shows), οι οποίες δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος νόμου'' (του νόμου που απαγορεύει τη χρησιμοποίηση ζώων σε θεάματα).

Είναι γεγονός ότι η νεοελληνική κοινωνία, σε τομείς όπως η οικονομία, η πολιτική και ο πολιτισμός, έχει πολύ συχνά στο παρελθόν αντιγράψει λανθασμένα πρότυπα και μάλιστα, με σημαντική χρονική καθυστέρηση, τη στιγμή δηλαδή, που οι χώρες οι οποίες δημιούργησαν τα πρότυπα αυτά, τείνουν πλέον να τα εγκαταλείψουν, ως αναχρονιστικά και παρωχημένα.

Θα περίμενε όμως κανείς από την κυβέρνηση Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, να μην επαναλάβει αυτή τη μίμηση ακολουθώντας στενά μικροεπιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά να τείνει ευήκοα ώτα στην ορθή πληροφόρηση που προκύπτει από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η αιχμαλωσία των δελφινιών, κατά τη δεκαετία του '60, πιθανόν να είχε κάποια χρησιμότητα για τους ανθρώπους, στην σημερινή εποχή όμως, με τις σύγχρονες ερευνητικές και τεχνολογικές δυνατότητες, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από έναν περιττό βασανισμό για τα ζώα.

Από που προκύπτει η εκπαιδευτική αξία αυτών των θεαμάτων την οποία επικαλείται ο κος Αποστόλου; Μήπως από τους ισχυρισμούς των επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται τα δελφίνια για δικό τους οικονομικό όφελος; Ποιος είναι αρμόδιος να αξιολογήσει έναν αναχρονιστικό τρόπο διασκέδασης, κατά τον οποίο άγρια ζώα στην αιχμαλωσία εξαναγκάζονται να εκτελούν εντολές προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφή τους;

Και τι σχέση μπορεί να έχει ένα ζώο ελεύθερο και ενταγμένο στο απέραντο και εξαιρετικά πολύπλοκο θαλάσσιο οικοσύστημα με το κακέκτυπο του είδους του που δεν έχει τη δυνατότητα να εκφράσει καμία φυσιολογική συμπεριφορά; Είναι εκπαιδευτική η επίδειξη (show) της κυριαρχίας ανθρώπων οι οποίοι κερδοσκοπούν υποχρεώνοντας σε υποταγή άγρια ζώα με τόσο μεγάλη νοημοσύνη και ενσυναίσθηση που  δεν έχουν άλλη επιλογή; Μήπως ο κος Αποστόλου, εννοεί ότι οι ανυποψίαστοι θεατές καταβάλουν τα δίδακτρα για την ''περιβαλλοντική τους εκπαίδευση'' υπό τη μορφή ενός εισιτηρίου  στο δελφινάριο; Και πόσα εισιτήρια απαιτούνται για την απόκτηση ενός ‘’πτυχίου’’ και ποιος ο ‘’τίτλος σπουδών’’; Μήπως αναγνωρίζεται ο ‘’τίτλος’’ αυτός και από το υπουργείο Παιδείας με την ανάλογη ‘’πιστοποίηση’’;

Σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχείων κακομεταχείρισης των δελφινιών έχουμε να πούμε τα εξής: η κακοποίηση κε Αποστόλου δεν είναι ορατή πίσω από τα θολά γυαλιά της εμμονής στις απαρχαιωμένες αντιλήψεις των αναρμόδιων, ούτε και της άγνοιας και της απόλυτης απροθυμίας για μάθηση των υποτιθέμενων ''αρμόδιων'' οι οποίοι δεν διαθέτουν καμία απολύτως εξειδίκευση και καλούνται να γνωμοδοτήσουν.

Η παραπλανητική εικόνα μίας γαλάζιας αλλά τσιμεντένιας δεξαμενής που αποστερεί τα δελφίνια από οτιδήποτε έχει την παραμικρή σχέση με το φυσικό περιβάλλον και τη φυσική τους υπόσταση και προσφέρει στο κοινό μόνο μία στείρα, στατική και πολλές φορές διαστρεβλωμένη  εικόνα της εξωτερικής τους εμφάνισης, ουδεμία σχέση έχει με την ευζωία.

Οι πρόσφατοι θάνατοι των τεσσάρων νεαρών δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, δεν είναι παρά η κορυφή ενός μεγάλου παγόβουνου που δεν περιλαμβάνει μόνο συνεχείς και αλλεπάλληλους θανάτους σε όλες τις λιγότερο ή περισσότερο πολιτισμένες χώρες του κόσμου, αλλά εντάσσεται σε ένα τεράστιο κύκλωμα της εμπορικής τους διακίνησης, του ανελέητου βασανισμού τους, πολύ συχνά της σφαγής τους και πάντοτε της λεηλασίας των θαλασσίων ενδιαιτημάτων τους.

Η αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία δεν αμβλύνει την κακοποίηση, αφενός μεν διότι δεν αλλάζει τη φύση και τις ανάγκες των ειδών, αφετέρου γιατί οι πληθυσμοί που προκύπτουν από αυτή, δεν είναι αυτοσυντήρητοι.  Στην πρόταση για απαγόρευση της αιχμαλωσίας δελφινιών και λοιπών κητωδών που καταθέσαμε πρόσφατα στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ιωάννη Τσιρώνη, εκθέτουμε αναλυτικά τη φύση αυτής της κακοποίησης καθώς και τους λοιπούς λόγους που την τεκμηριώνουν.

Παραμερίζοντας τη θλίψη και την απογοήτευσή μας, παρακαλούμε θερμά τον κ. Αποστόλου να αναζητήσει τις έγκυρες πηγές ενημέρωσης που υπάρχουν στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, όπως στην American Association for the Advancement of Science (AAAS) και στις πολυάριθμες ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ελληνικά και ξένα επιστημονικά  κέντρα κητoλογικών ερευνών που εξειδικεύονται στην προστασία των θαλασσών, καταδεικνύοντας παράλληλα το δικαίωμα των κητωδών στη ζωή και την ελευθερία και που καταδικάζουν τέτοιου είδους θεάματα.

Τον παρακαλούμε επίσης να αναζητήσει μία πλήρη ενημέρωση σχετικά με το βεβαρημένο ιστορικό της λειτουργίας του δελφινάριου που περιλαμβάνει πλήθος παραβάσεων μεταξύ των οποίων, ελλείψεις αδειών, αυθαίρετες κατασκευές, κατασχέσεις των δελφινιών, εκμετάλλευση κατασχεμένων ζώων, μηνύσεις και άλλα. Για αρχή θα μπορούσε να ανατρέξει στην απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης σε ερώτηση βουλευτών του κόμματός του, καθώς και στα έγγραφα τα οποία του αποστέλλουμε» καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Κ.Α.Κ.

Διαβάστε επίσης:

Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!

Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.:Εκπαιδευτικές οι κωλοτούμπες των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και όχι σόου!

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να τερματίσει την κακοποίηση των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Γ. Τσιρώνης αν. υπουργός Περιβάλλοντος: «Το κυνήγι είναι εκ του περιττού»

Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο

Τι δεν λέει στην ανακοίνωση του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα νεκρά δελφίνια

Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια

Παραβιάζει τη νομοθεσία με τα αιχμάλωτα δελφίνια το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Π.Κ.Α.Κ.: Ανέφικτη η ευζωία των δελφινιών που ζουν αιχμάλωτα

Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.