Στηρίξτε μας

Δεν προκλήθηκε ζημιά απ’ τα οχήματα στην Ελαφόνησο σε περιοχή NATURA δηλώνει ο αρμόδιος φορέας (βίντεο)

8 Δεκεμβρίου 2020 15:00 | Επικαιρότητα
Δεν προκλήθηκε ζημιά απ’ τα οχήματα στην Ελαφόνησο σε περιοχή NATURA δηλώνει ο αρμόδιος φορέας (βίντεο)

Με ανακοίνωση του ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας (Φ.Δ.Π.Μ.Μ.Μ.) επισημαίνει ότι παρά τις αντιδράσεις ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα της εκπομπής «Greece’s Next Top Model», τον οποίο μετέδωσε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός Star Channel, και η χρήση οχημάτων (μηχανών και 4Χ4) δεν προκάλεσε ζημιά στην περιοχή NATURA 2000 καθώς το συγκεκριμένο σημείο «χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και όχι σε θέσεις όπου εντοπίζονται αμμοθινικοί τύποι οικοτόπων».

Ο Φ.Δ.Π.Μ.Μ.Μ. τονίζει ότι «Επιπλέον, ο συγκεκριμένος χώρος δεν αποτελεί υγροτοπικό λιμνίο, όπως παρουσιάζεται σε διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Πιθανώς να είναι βρόχινα νερά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως εφέ για χάρη των γυρισμάτων της εκπομπής.».

Elafonisos GNTM 2Η Greenpeace τονίζει «είναι ξεκάθαρο: κανένα μηχανοκίνητο δεν πρέπει να κινείται πάνω στον αιγιαλό, ειδικά εντός περιοχής Natura 2000! Χθες το #gntmgr πέρασε ακριβώς το αντίθετο μήνυμα, που αντιμετωπίζει τη φύση με απερισκεψία και όχι με τον σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε».

Παρά τα όσα δηλώνουν οι αρμόδιοι το βίντεο αποδεικνύει ότι τα γυρίσματα με ευθύνη της εταιρίας παραγωγής Green Pixel δεν περιορίστηκαν στον χώρο που χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ αλλά τα οχήματα τα οποία τρέχουν - για τις ανάγκες μια φωτογράφισης - βρίσκονται και εκτός αυτής σε παραλίες (Σίμος και Σαρακήνικο) στις οποίες φυτρώνουν σπάνια και παγκοσμίως απειλούμενα φυτά.

Το πέρασμα των οχημάτων από τις αμμοθίνες και τις παραλίες απαγορεύεται γιατί αυτή η δραστηριότητα έχει σωρευτικές επιπτώσεις για τα ζώα και τα φυτά του βιότοπου και γι' αυτό και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι αρμόδιοι δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα, ακόμα και στην περίπτωση που δεν προκλήθηκε ζημιά.

Δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα...

Ο Φ.Δ.Π.Μ.Μ.Μ. τονίζει ότι τα εξής: «Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 προβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι STAR επεισόδιο της εκπομπής “Greece’s Next Top Model_Season 3”, το οποίο αφορούσε γυρίσματα στην παραλία Σαρακήνικο του Δήμου Ελαφονήσου, εντός ορίων της προστατευόμενης περιοχής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000» με κωδικό GR2540002 και ονομασία «Περιοχή Νεάπολης και νήσος Ελαφόνησος».

Ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας, κατόπιν σχετικού αιτήματος της εταιρείας παραγωγής της εν λόγω εκπομπής, χορήγησε έγγραφο περί της μη αντίρρησης εκτέλεσης γυρισμάτων με την προϋπόθεση τήρησης συγκεκριμένων όρων.

Δείτε καρέ - καρέ τα πλάνα...

 

Στο επεισόδιο εσφαλμένα προβλήθηκε η κίνηση τροχοφόρων επί της παραλίας ως μία δραστηριότητα επιτρεπτή σε περιοχές του δικτύου Natura 2000. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω πλάνα πραγματοποιήθηκαν σε χώρο που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και όχι σε θέσεις όπου εντοπίζονται αμμοθινικοί τύποι οικοτόπων. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος χώρος δεν αποτελεί υγροτοπικό λιμνίο, όπως παρουσιάζεται σε διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Πιθανώς να είναι βρόχινα νερά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως εφέ για χάρη των γυρισμάτων της εκπομπής.

Επιπλέον, η πρόσβαση των οχημάτων στο χώρο που χρησιμοποιήθηκε την ώρα της φωτογράφισης στην παραλία Σίμου (Σαρακήνικο), έγινε καθ’ υπόδειξη του Δήμου Ελαφονήσου και από συγκεκριμένη διαδρομή που χρησιμοποιείται για την προσπέλαση του χώρου από τα αγροτικού τύπου οχήματα υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Ελαφονήσου για τη συγκομιδή των απορριμμάτων.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 και καμία καταστροφή δεν επήλθε στη βλάστηση, καθώς και στο ανάγλυφο της περιοχής.

Elafonisos GNTM 3O χώρος στάθμευσης που αναφέρει η ανακοίνωση του φορέα δεν έχει καμία σχέση με αυτό το σημείο στον ισθμό ανάμεσα στις δυο παραλίες... και αυτό αποδεικνύει ότι οι αρμόδιοι δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα.

Σχετικά με τη δήλωση ενός εκ των παρουσιαστών της εκπομπής, με την οποία ευχαρίστησε δημόσια τον Φορέα Διαχείρισης για τη συνδρομή του στη διεκπεραίωση των γυρισμάτων, αυτή αφορούσε αποκλειστικά στην παροχή εγγράφου περί μη αντίρρησης πραγματοποίησης γυρισμάτων, καθώς και την παροχή κατευθύνσεων, οδηγιών, αλλά και πληροφοριών για την σημαντικότητα της περιοχής.

Η προβολή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δραστηριοτήτων, όπως είναι η ανεξέλεγκτη κίνηση τροχοφόρων επί της παραλίας η οποία και εκ του νόμου απαγορεύεται, που λαμβάνουν χώρα σε προστατευόμενες περιοχές και διαταράσσουν το οικοσύστημα αυτών, ως σύννομες, δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και βρίσκει τον Φορέα Διαχείρισης κάθετα αντίθετο. Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας».

Τι τονίζει ο ΑΡΙΩΝΑΣ

Με αφορμή την τηλεοπτική εκπομπή το Ερευνητικό Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ» επισήμανε τα εξής: «Δημόσια παράβαση του άρθρου 13 παρ 4α,β του Ν 3937/2011 κ άρα αυτεπάγγελτη δίωξη...Είναι το GNTM ορθό παράδειγμα για την νεολαία μας;  Οι παραγωγοί εκπομπών δεν πρέπει να σέβονται το περιβάλλον; Motocross και βόλτες με 4Χ4 σε περιοχή Natura; Για το life style όλα επιτρέπονται;

Οι παραγωγοί της εκπομπής Greece Next Top Model βγάλανε από το καλοκαιρινό ντουλάπι (γιατί άραγε τη δεδομένη στιγμή;) μία εκπομπή η οποία γυρίστηκε στην Ελαφόνησο, όπου σε μία περιοχή Natura τα μοντέλα επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες με 4 X 4 και Motocross, αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον.

Ποιοι άραγε είχαν δώσει άδεια για αυτές τις δραστηριότητες σε απαγορευμένη περιοχή; Δεν γνώριζαν ότι σε περιοχές Natura δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους δραστηριότητες; Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν τις ισχύουσες διατάξεις και να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, χωρίς καμία εξαίρεση. Προφανώς υπάρχουν και διοικητικοί και δικαστικοί λειτουργοί. Τέτοια μηνύματα πρέπει να περνάμε στους νέους μας; Αν αύριο επιδοθούν σε παρόμοιες δραστηριότητες η δικαιολογία τους θα είναι απλή «εδώ το κάνουν οι αρμόδιοι, γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;»…. σε τέτοιο κόσμο θέλουμε να ζήσουμε; Άρα τέτοια παραδείγματα, από όπου κι αν προέρχονται πρέπει να αποφεύγονται.».

Μερικά δευτερόλεπτα life style ακυρώνουν χιλιάδες κοπιαστικές ώρες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Με ανάρτηση του στο facebook ο εκπαιδευτικός Κώστας Παπακωνσταντίνου, που είναι πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και νυν περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την παράταξη «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» επισήμανε τα εξής για τη ζημιά που προκαλεί αυτή η αντιμετώπιση του περιβάλλοντος από τους αρμόδιους του ριάλιτι: «Μερικά δευτερόλεπτα σε μία prime time δημοφιλή στους νέους εκπομπή ακυρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες κοπιαστικές ώρες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, δημοσιεύσεων, επιχειρηματολογίας, μελετών για την προστασία και διαχείριση των αμμολόφων.

To χθεσινό συμβάν με το GNTM αποτελεί ιστορικό παράδειγμα που πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια ανθρωπιστικών - κοινωνικών - παιδαγωγικών σπουδών, για την κοινωνική ψυχολογία, την προστασία της φύσης, την πολιτική, την επικοινωνία.

Πόσα εκατομμύρια ευρώ χρειάζεσαι για να έχεις μια αντίστοιχης εμβέλειας "κόντρα ενημέρωση" απλά και μόνο για να πεις ότι αυτό δεν ήταν σωστό;

ΥΓ. Φυσικά, τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα και, ως εκπαιδευτικός, συμπληρώνω ότι, παρά την συνολική διαφωνία μου, η συγκεκριμένη εκπομπή, σε σύγκριση με άλλες ανάλογες, είναι καλύτερη με την έννοια ότι δείχνει νέους που "κάτι κάνουν" και προσπαθούν.».

Η ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού «Star Channel»

Στην ανακοίνωση του ο τηλεοπτικός σταθμός προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και μας γνωστοποιεί ότι όλα αυτά συνέβησαν ενώ η δήμαρχος Ελαφονήσου, Ευσταθία Λιάρου, ήταν μάλιστα παρούσα, για να ελέγχει ότι θα τηρούνται τα μέτρα.

Φυσικά η παρουσία της δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι μηχανές ήταν στην παραλία του Σίμου και κυριολεκτικά έσκαβαν την άμμο. Το κανάλι μας εξηγεί - και ουσιαστικά μας λέει να μην πιστεύουμε στα μάτια μας - ότι οι μηχανές κινήθηκαν επιλεκτικά στην άμμο!

Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής: «Με αφορμή ορισμένα σχόλια χρηστών των social media, τα οποία αναπαρήγαγε μερίδα ενημερωτικών ιστοσελίδων, σχετικά με τη φωτογράφιση της εκπομπής GNTM 3, που προβλήθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, το Star Channel και η εταιρία παραγωγής Green Pixel, θα ήθελαν να διευκρινίσουν τα εξής:

-    Οι άδειες για τα γυρίσματα του επεισοδίου στην Ελαφόνησο, δόθηκαν από τον Δήμο Ελαφονήσου στις 23/9/2020 και από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μούστου, Μαινάλου και Μονεμβασιάς στις 7/10/2020 και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

-    Σύμφωνα με τις παραπάνω άδειες, στην ομάδα παραγωγής του GNTM επετράπη η πραγματοποίηση γυρισμάτων, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, στην παραλία Σίμου (Σαρακήνικο) της Ελαφονήσου, η οποία αποτελεί Προστατευόμενη Περιοχή του Δικτύου Natura 2000.

-    Πριν την έναρξη της δοκιμασίας, προβλήθηκαν στιγμιότυπα όπου η κριτής του διαγωνισμού, κ. Βίκυ Καγιά οδηγούσε το αυτοκίνητο. Το γύρισμα αυτό δεν έγινε στην παραλία του Σίμου, αλλά στην παραλία Παναγίτσα και συγκεκριμένα στο χώρο που τα καλοκαίρια χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων, και ο οποίος είχε πλημμυρίσει από τα βρόχινα νερά, όπως επιβεβαιώνει και ο Δήμος Ελαφονήσου σε σημερινή του ανακοίνωση. Ο χώρος αυτός του πάρκινγκ, δεν αποτελεί υγροτοπικό λιμνίο, όπως αναφέρεται σε διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ούτε έχει κάποια σχέση με τις περιοχές όπου βρίσκονται οι αμμοθινικοί τύποι οικοτόπων.

-    Στη συνέχεια, η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Σίμου, με βάση τις οδηγίες που έδωσαν ο Δήμος Ελαφονήσου και ο Φορέας Διαχείρισης. Το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε εκεί, όπως υπέδειξαν στην ομάδα παραγωγής του GNTM οι αρμόδιοι Υπάλληλοι του Δήμου, και παρέμεινε ακίνητο καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Οι μοτοσικλέτες, που χρησιμοποιήθηκαν ως συνοδευτικές, πήγαν με τους αναβάτες τους στο σημείο, και κινήθηκαν επιλεκτικά στην άμμο.

-    Το γύρισμα έγινε υπό την παρακολούθηση της ίδιας της Δημάρχου, η οποία παρέμεινε στο χώρο από τις 07:00 έως τις 19:00 για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από τα συμφωνημένα.

-    Ευχαριστούμε πολύ τη Δήμαρχο, κ. Ευσταθία Λιάρου αλλά και τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, για τη βοήθεια, τη συνεργασία και τη φιλοξενία.

-    Μετά το τέλος της διαδικασίας, τα οχήματα απομακρύνθηκαν προσεκτικά και η παραλία παραδόθηκε στην αρχική της κατάσταση.

-    Αναγνωρίζουμε ότι θα έπρεπε να έχει επισημανθεί κατά τη διάρκεια της προβολής του επεισοδίου ότι, το γύρισμα με την οδήγηση του αυτοκινήτου από την κυρία Καγιά, δεν έγινε σε προστατευόμενη περιοχή, αλλά σε χώρο στάθμευσης άλλης παραλίας. Παράλληλα, κατά την αναφορά στην περιοχή Natura και τη σημασία της, θα έπρεπε να τονιστεί η αυστηρή τήρηση των διαδικασιών και των οδηγιών των τοπικών φορέων, ώστε να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις.

Αποτελεί πάγια επιλογή του Star, να συνδυάζει τις τηλεοπτικές του παραγωγές, με την ανάδειξη ελληνικών προορισμών, σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς. Ειδικά σε εποχές όπως η περίοδος που διανύουμε, ο τηλεθεατής μπορεί να απολαύσει εικόνες Ελλάδας, σε ένα πνεύμα αισιοδοξίας, πέρα από τους περιορισμούς της καθημερινότητας που όλοι βιώνουμε.».

Τι απάντησε ο Δήμος Ελαφονήσου

Ο Δήμος Ελαφονήσου θέλει και αυτός να μας πείσει ότι αυτό - που ξεκάθαρα βλέπουμε στο βίντεο - δηλαδή τις μηχανές να τρέχουν πάνω στην παραλία, εκεί που σκάει το κύμα κυριολεκτικά, είναι κάτι σαν οφθαλμαπάτη. Κατηγορεί μάλιστα όσους νοιάστηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος και τονίζει ψευδώς ότι η «δε κίνηση  των τροχοφόρων ήταν σε σημείο  συγκέντρωσης βρόχινων νερών».

Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής: «Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε από εσφαλμένες εντυπώσεις που προκλήθηκαν για τα πλάνα  της  εκπομπής  GNTM  στην  τηλεόραση  του  STAR,  από τον  Δήμο  Ελαφονήσου ανακοινώνονται τα εξής:

Τα συγκεκριμένα πλάνα  αφορούν  περιοχή  στάθμευσης  οχημάτων  και  όχι  αμιγώς  την προστατευόμενη λόγω των αμμοθινών έκταση την οποία εμείς εντάξαμε στο πρόγραμμα NATURA και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπαμε οποιαδήποτε αλλοίωση ή και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης που εκδόθηκε απαντά στα τυχόν ερωτήματα και στις άδικες διαμαρτυρίες όσων,  πέρα  και πάνω  από εμάς τους κατοίκους, αυτοαναγορεύθηκαν ως προστάτες του τόπου στον οποίο ζούμε και την αξία του οποίου εμείς οι ίδιοι έχουμε αναδείξει.

Τα βασικά πλάνα της  εκπομπής ήταν  στατικά  και σε  καμία περίπτωση δεν έβλαψαν το οικοσύστημα,  η δε κίνηση  των τροχοφόρων  ήταν σε σημείο  συγκέντρωσης βρόχινων νερών δεδομένου ότι  τα γυρίσματα  έγιναν τον Οκτώβριο.

Διαβεβαιώνουμε  όλους  ότι  η Ελαφόνησος  που  εφέτος  κέρδισε  την αγάπη και την προτίμηση χιλιάδων επισκεπτών θα παραμείνει προσφιλής χάρη στο φυσικό του περιβάλλον και τα γραφικά του τοπία τα οποία προστατεύουμε και στα οποία  επενδύουμε προκειμένου να αναδείξουμε το νησί όπου έχουμε την ευλογία να κατοικούμε. Εκ του Δήμου Ελαφονήσου»

Διαβάστε επίσης:

Εκεί που έγιναν τα γυρίσματα του GNTM στην Ελαφόνησο φύεται το μοναδικό στον κόσμο αγριολούλουδο Saponaria jagelii (βίντεο)

Σ. Καποτά: Παράνομος ο αγώνας με μηχανές που διοργανώθηκε σε περιοχή NATURA όπου γεννούν θαλάσσιες χελώνες (ηχητικό)

Διοργάνωσαν αγώνα με 280 μοτοσυκλέτες σε παραλίες NATURA του Κυπαρισσιακού Κόλπου όπου γεννούν θαλάσσιες χελώνες (βίντεο)

Η παράταξη «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» καταγγέλλει τη διοργάνωση αγώνα ταχύτητας με μηχανές σε περιοχή NATURA

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.