Στηρίξτε μας

«Φιλοζωικό έργο» η εξόντωση αδέσποτων εδώ και 25 χρόνια στην Περαία Θεσσαλονίκης; (Βίντεο)

17 Δεκεμβρίου 2012 06:28 | Καταγγελίες
«Φιλοζωικό έργο» η εξόντωση αδέσποτων εδώ και 25 χρόνια στην Περαία Θεσσαλονίκης; (Βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Εδώ και περίπου 25 χρόνια ίσως και περισσότερο ένας άνθρωπος στην Περαία της Θεσσαλονίκης, ένας συλλέκτης ζώων συγκεντρώνει εκατοντάδες αδέσποτα στο κτήμα του. Πρόκειται για τον Τζίμη Σαμαρά, του οποίου η δραστηριότητα αυτή είναι ευρέως γνωστή τόσο στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας όσο και στις αρχές.

Πόσους «βολεύει» αυτό το αίσχος;

Εκατοντάδες ζώα περισυλλέγησαν σταδιακά από τους δρόμους και τα περίχωρα της πόλης και κατέληξαν στην κυριολεξία εξαιτίας της ασιτίας και των ασθενειών μέσα στο κτήμα, στο οποίο τα συσσώρευε αυτός ο συλλέκτης.

Το ρεπορτάζ της ΕΤ3, που έγινε το 2004, έκανε λόγο για 600 σκυλιά σε αυτόν τον χώρο μόνο εκείνη τη χρονιά! Όλα αυτά ήταν συγκεντρωμένα στον περίβολο αλλά και εντός του σπιτιού στην Περαία. Τα ζώα ζούσαν εξαθλιωμένα κυρίως εξαιτίας την έλλειψη τροφής.

Αποδεκατίστηκαν σταδιακά από τις ασθένειες και τις μεταξύ τους επιθέσεις σε αυτό το κοινόβιο, που μόνο καταφύγιο δεν είναι. Τα φαινόμενα κανιβαλισμού εξαιτίας της πείνας ήταν πολύ συχνά και φυσικά τα ζώα αναπαράγονταν σε αυτό το «Νταχάου» για τετράποδα ανεξέλεγκτα, αφού δεν ήταν στειρωμένα. Αυτό συνέβαινε και δυστυχώς συμβαίνει ακόμη.

Samaras Tzimis (3)

Αν και η δράση του Τζίμη Σαμαρά εις βάρος των ζώων είναι ευρέως γνωστή στις αρχές εντούτοις κανείς δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του, για να βρεθεί μια λύση και τα σκυλιά να σωθούν.

Έχουμε τονίσει ξανά και ξανά, ότι οι συλλέκτες ζώων στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι. Αυτή τους η συμπεριφορά – η οποία χαρακτηρίζεται ως πάθηση από την ψυχιατρική επιστήμη – γιγαντώνεται, επειδή οι δήμοι αδιαφορούν για τα αδέσποτα και γιατί «φιλεύσπλαχνοι» ιδιώτες φορτώνουν σε αυτούς τα δικά τους ανεπιθύμητα ζώα.

Το έγκλημα εις βάρος των τετράποδων εκεί συνεχίζεται για περισσότερο από δύο δεκαετίες και κανείς δεν βάζει φρένο σε αυτή την ανισόρροπη συμπεριφορά αυτού του συλλέκτη. Πλέον δεν ζουν μέσα στο κτήμα και στο κατεστραμμένο σπίτι 600 σκυλιά αλλά περίπου 90 κάτω από τις ίδιες απαράδεκτες συνθήκες.

Οι προσπάθειες συνεννόησης μαζί του από ιδιώτες και εθελοντές φιλοζωικών σωματείων, ώστε κάποια ζώα να μεταφερθούν σε κτηνιάτρους, να στειρωθούν, να κάνουν θεραπεία για να υιοθετηθούν, έχουν πέσει στο κενό.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Τζίμης Σαμαράς έχει λάβει σημαντική βοήθεια από εκείνους, που προσφέρθηκαν  να βοηθήσουν με τροφές και σε είδη. Μάλιστα γίνονται και τώρα προσπάθειες εντός και εκτός Ελλάδας για να συγκεντρωθούν χρήματα, ώστε να αγοραστούν τροφές γι’ αυτά τα πλάσματα, που ζουν εκεί εγκλωβισμένα.

Όμως αν τα σκυλιά δεν αφαιρεθούν από τον Τζίμη Σαμαρά με εισαγγελική εντολή και αν δεν έρθει αντιμέτωπος με τις ευθύνες του, δεν πρόκειται να σταματήσει. Άλλωστε όση βοήθεια και αν λάβει αυτή δεν θα είναι ποτέ αρκετή. Ουδέποτε βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, που συγκέντρωνε και συνεχίζει να μαζεύει.

Samaras Tzimis (2)

Λέγεται μάλιστα ότι τα ζώα χρησιμοποιήθηκαν ως «ασπίδα», ώστε οι τράπεζες να μην προχωρήσουν στην κατάσχεση του κτήματος και του ακινήτου, εξαιτίας των συσσωρευμένων οφειλών του Τζίμη Σαμαρά προς αυτές.

Το «έργο» αυτού ανθρώπου είναι γνωστό και στο εξωτερικό και είναι άλλη μια τρανή απόδειξη του τι γίνεται εις βάρος των ζώων στη χώρα μας εξαιτίας της αδιαφορίας των αρχών. Γιατί ο Δήμος Θερμαϊκού συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα; Γιατί η Εισαγγελία γιατί δεν κινείται αυτεπάγγελτα; Τι κάνει το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής; Αφήνουν τα ζώα να υποφέρουν και οι δικαιολογίες, που βρίσκουν, είναι πολλές ειδικά τώρα λόγο κρίσης. Όμως εκεί πεθαίνουν ζώα εδώ και 25 χρόνια, τότε που λεφτά υπήρχαν.

Τα πλάνα από το επονομαζόμενο «Καταφύγιο Ζώων Περαίας», που πρόβαλε η ΕΤ3 το 2004 στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ της εκπομπής «Η ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ» αποδεικνύουν το τι κατάσταση επικρατούσε εκεί για χρόνια.

Αν και αριθμός των σκυλιών - μετά από μαζικούς θανάτους λόγω ασθενειών - μειώθηκε αισθητά, εντούτοις τα περίπου 90 ζώα που βρίσκονται ακόμα εκεί υποφέρουν. Τα πλάνα, που βλέπετε εδώ, είναι τα πλέον πρόσφατα.

Τραβήχτηκαν στον περίβολο του διαλυμένου σπιτιού του Τζίμη Σαμαρά τον Οκτώβριο του 2012 από τον κτηνίατρο Κώστα Βάνχεερς Βίγγελς κατά την παράδοση τροφών, που προσφέρθηκαν από το εξωτερικό. Οι εικόνες αυτές θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια «ιδέα» για το τι συμβαίνει ακόμα εκεί.

Αλήθεια πόσους «βολεύει» αυτό το αίσχος;

Διαβάστε επίσης:

Άλλο ένα ιδιωτικό «κυνοκομείο» στο Λουτράκι που ντροπιάζει την κοινωνία μας (βίντεο)

Λάρισα: Συλλέκτης ή φιλόζωη; Όπως και να ‘χει τα ζώα της κινδυνεύουν!

Είναι απλά φιλόζωος ο συλλέκτης ζώων; Μήπως είναι διαταραγμένος;

Θεσσαλονίκη: Ζητούν βοήθεια για τις 40 γάτες που βρέθηκαν μέσα σε διαμέρισμα

Βοηθήστε τις γατούλες από το σπίτι συλλέκτη στη Θεσσαλονίκη

Ζητούν βοήθεια για να σώσουν τις 30 γάτες της συλλέκτριας στο Φάληρο

Δάφνη: 30 σκυλιά εγκλωβισμένα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι από τοξικομανή

Γατάκι με κομμένη τη γλώσσα του το γατάκι από τα Μέγαρα παλεύει να ζήσει!

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. Ελένη

  Είστε απαράδεκτοι στο θέμα του Σαμαρά.
  Εσείς βλέπω " Donate έχετε και κάρτες πιστωτικές "για ψάξτε που είναι το donate του κου Σαμαρά !!!
  Ή οικονομική του δύναμη ήταν τεράστια.
  Ήταν ο πρώτος που έκανε πασίγνωστη αλυσίδα γυμναστηρίων στην Ελλάδα!
  Είχε εταιρεία με σύγχρονα όργανα γυμναστικής.
  Εσείς ποιοί είστε;
  Είστε κακοπροαίρετοι κουτσομποληδες.

  Έχει λέει ο άλλος,κτηνιάτρους που κάνουν καλές τιμές για τα αδέσποτα.
  Γιατί ρε να πρέπει να πληρώσει κάποιος για να στειρωσει ή να περιποιηθεί ένα αδέσποτο.
  Που στην θέση του Σαμαρά ΔΕΝ είναι ένα. Πήγε κανένας να του προσφέρει βοήθεια και την αρνήθηκε;

  Συγχαρητήρια για το έργο σας του θαφτη!!

 2. δημητρης

  Υπάρχουν διάφορα προβλήματα μ΄αυτήν την περίπτωση:

  1ον, ο Σαμαράς είναι μη συννενοήσιμος, 2ον υπάρχει κόσμος που λυπάται τα ζώα που έχει φυλακίσει και τον βοηθά όπως μπορεί, 3ον όλες οι προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης αυτής είναι ανεπαρκείς γιατί υπάρχει γενεσιουργός αιτία, που είναι ο ίδιος ο Σαμαράς.

  Να μην ξεχνά κανείς βέβαια και ότι όλοι οι έξυπνοι της πόλης, ξεφορτώνονταν τα κουτάβια τους στο Σαμαρά, όταν έσφιγγε ο κλοιός γύρω τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.