Στηρίξτε μας

Παραδέχτηκε το λάθος το υπ. Περιβάλλοντος ζητάει να κλείσει επιχείρηση - τσίρκο με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)

4 Αυγούστου 2017 00:15 | Καταγγελίες
Παραδέχτηκε το λάθος το υπ. Περιβάλλοντος ζητάει να κλείσει επιχείρηση - τσίρκο με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με μια νέα επιστολή του και προς την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ουσιαστικά παραδέχεται το λάθος του αναφορικά με τα όσα ανέφερε σε προηγούμενο έγγραφο του για τους θαλάσσιους λέοντες και τη συμμετοχή τους σε παραστάσεις τσίρκο στην Κέρκυρα και τελικά ζητάει να γίνουν όσα η νομοθεσία ορίζει (πρόστιμα, αφαίρεση άδειας της παράνομης επιχείρηση).

Το βίντεο που τραβήχτηκε από την Courtney Rands στις 14 Ιουνίου 2017 αποδεικνύει ότι η παρανομία συνεχίζεται...

Αυτό άλλωστε επισημαίνει και η Π.Φ.Π.Ο. στην ανακοίνωση της καθώς ξεκάθαρα ανάγκασε τους αρμόδιους ανευθυνοϋπεύθυνους να παραδεχτούν το λάθος για μια υπόθεση που έχει καταγγελθεί στις αρχές της Κέρκυρας (μετά από ρεπορτάζ του www.zoosos.gr) από το 2012 και εντούτοις συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα εξαναγκάζοντας άγρια ζώα να κάνουν κωλοτούμπες για να απολαμβάνουν το θέαμα οι τουρίστες, αφού έχουν φυσικά πληρώσει εισιτήριο τους.

Το έγγραφο που μπορείτε να το δείτε εδώ έχει σταλεί και στο Τμήμα Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών (Κ.Α.Φ.Ε.) της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που κωλυσιεργεί και δεν έχει επιβάλλει τα πρόστιμα τα οποία έχει βεβαιώσει μετά από επιτόπιο έλεγχο το Λιμεναρχείο Κέρκυρας εδώ και 11 μήνες.

ThalassioiLeontesApantisiDimitriosGermanos2 8 2017O προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών και Δ.Π. Δημήτριος Γερμανός λέει ξεκάθαρα ότι η αρμόδια υπηρεσία δεν τους έστειλε όλα τα στοιχεία για την υπόθεση ώστε να γνωμοδοτήσουν σωστά.

Εντούτοις από αυτό το έγγραφο βγαίνει και ένα άλλο συμπέρασμα, το οποίο δεν είναι καθόλου αυθαίρετο. Ουσιαστικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών και Δ.Π. Δημήτριος Γερμανός τονίζει ότι δεν τους προσκομίστηκαν τα πλήρη στοιχεία της υπόθεσης (βίντεο, φωτογραφικό υλικό, αναλυτικότερη περιγραφή) ώστε να γίνει αντιληπτό περί τίνος πρόκειται και για τι είδους δραστηριότητα ζητούν τη γνώμη της υπηρεσίας τους.

Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει και η Π.Φ.Π.Ο. η οποία έστειλε όλο το υλικό και κατάφερε έτσι να ξεσκεπάσει αυτό που κάποιοι εκ των ντόπιων εμφανώς θέλησαν να μην αποκαλύψουν στους προϊσταμένους τους, ώστε οι λέοντες να συνεχίζουν να κάνουν κωλοτούμπες για τους τουρίστες...

Η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο.

«Η ΠΦΠΟ πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την νεότερη γνωμοδότηση του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τους κλόουν - θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα, στην οποία επισημαίνεται το προφανές: η χρήση τους στο πρόγραμμα τοπικής τουριστικής επιχείρησης αποτελεί ξεκάθαρη παράβαση του Ν.4039/2012, Άρθρο 12.

Ας σημειωθεί ότι η αλλαγή της αρχικής εκτίμησης του σχετικού Τμήματος προήλθε ΜΕΤΑ τη δική μας ενημέρωση, όπως αναφέρεται μέσα στην ίδια τη γνωμοδότηση, αφού τα στοιχεία τα οποία απέστειλαν αρχικά η Δ/νση Κτηνιατρικής, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Γεν. Δ/νση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δεν περιλάμβαναν ΟΥΤΕ το οπτικοακουστικό αποδεικτικό υλικό το οποίο η ΠΦΠΟ τους έχει καταθέσει από τον Ιούλιο του 2016 ΟΥΤΕ καν το σχετικό διοικητικό πρόστιμο της Λιμενικής Αστυνομίας Κέρκυρας, του οποίου η επικύρωση εκκρεμεί εδώ και 11 μήνες!

Μετά από αυτή την ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία ώστε οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Κέρκυρα να προχωρήσουν σε αυτά που ζητά ο νόμος:

  1. Την ΑΜΕΣΗ επικύρωση του διοικητικού προστίμου των 10.000 ευρώ το οποίο επέβαλε η Λιμενική Αστυνομία Κερκύρας τον Ιούλιο του 2016
  2. Την ΑΜΕΣΗ επικύρωση του διοικητικού προστίμου των 20.000 ευρώ το οποίο προκύπτει από την εφετινή (16/6/2017) καταγγελία μας για τη συνεχιζόμενη παρανομία της εν λόγω επιχείρησης (Ν.4039/2012, Άρθρο 21, παρ. 2α)
  3. Την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της παρανομούσας επιχείρησης για διάστημα 1 μηνός έως και 1 έτους (Ν.4039/2012, Άρθρο 21, παρ. 2β)
  4. Τον έλεγχο της νομιμότητας (α) κατοχής των δύο θαλάσσιων θηλαστικών (β) διαβίωσής τους εντός θαλάσσιας πλατφόρμας στα χωρικά ύδατα της Κέρκυρας και (γ) των συνθηκών διαβίωσής τους στα πλαίσια της ευζωίας τους (Ν.4039/2012, Άρθρο 1)

Η αρχική μας καταγγελία προς τις αρμόδιες αρχές στην Κέρκυρα για αυτή την εξόφθαλμη παρανομία έγινε το 2012, και επί πέντε χρόνια ακούμε ψέματα, δικαιολογίες και αποποίηση ευθυνών. Προφανώς η κοροϊδία δεν έχει όρια: έχει, όμως, η υπομονή μας - και μόλις τα ξεπέρασε».

Δείτε τα βίντεο που τράβηξαν τουρίστες τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο και ανέβασαν στο facebook...

Διαβάστε επίσης:

Βλακώδης άγνοια ή ολοκληρωτική αδιαφορία από το υπ. Περιβάλλοντος για τη χρήση θαλάσσιων λεόντων σε παραστάσεις τσίρκο στην Κέρκυρα;

Συνεχίζονται οι παράνομες παραστάσεις με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)

Κέρκυρα: «Εκπαιδευτικό» σόου με θαλάσσιους λέοντες!

Κέρκυρα: Μετά από την καταγγελία σταμάτησαν τις παραστάσεις με τους θαλάσσιους λέοντες! (Bίντεο)

Κέρκυρα: Τι θα κάνει το Λιμεναρχείο για την εκμετάλλευση των θαλασσίων λεόντων;

Κέρκυρα: Συνεχίζουν τις παραστάσεις με τους θαλάσσιους λέοντες;

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.