Στηρίξτε μας

Βλακώδης άγνοια ή ολοκληρωτική αδιαφορία από το υπ. Περιβάλλοντος για τη χρήση θαλάσσιων λεόντων σε παραστάσεις τσίρκο στην Κέρκυρα;

31 Ιουλίου 2017 18:36 | Καταγγελίες
Βλακώδης άγνοια ή ολοκληρωτική αδιαφορία από το υπ. Περιβάλλοντος για τη χρήση θαλάσσιων λεόντων σε παραστάσεις τσίρκο στην Κέρκυρα;

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Η ολοκληρωτική άγνοια της νομοθεσίας - σχετικά με την προστασία των ζώων - και η ασχετοσύνη των αρμοδίων υπαλλήλων για όσα υφίστανται άγρια ζώα σε αιχμαλωσία, που αναγκάζονται να παίρνουν μέρος σε παράνομες (στην Ελλάδα) παραστάσεις τσίρκο, αποδεικνύεται από έγγραφο υπηρεσίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ενώ την ίδια ασχετοσύνη επιδεικνύει και η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καθώς στην απάντηση την οποία έστειλε προς την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) για τους θαλάσσιους λέοντες τους οποίους εκμεταλλεύονται επιχειρηματίες στην Κέρκυρα από το 2012 - ένα θέμα που έχει αναδείξει με τα ρεπορτάζ του το www.zoosos.gr εδώ και πέντε χρόνια - αναφέρουν στην κυριολεξία ό,τι τους κατεβαίνει με αποτέλεσμα η ανομία εις βάρος των ζώων να συνεχίζεται...

KerkyraLeontesApantiseisKtiniatrikisYPEKA 1Ο Σταμάτης Γκίνης αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Κέρκυρας υπογράφει το συγκεκριμένο έγγραφο.

Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες εκ μέρους τη Π.Φ.Π.Ο. οι παραστάσεις και οι κωλοτούμπες των θαλάσσιων λεόντων ενώπιον τουριστών - με αντίτιμο - συνεχίζονται και έκπληκτοι διαβάσαμε ότι η αρμόδια υπηρεσία επικαλούμενη τον νόμο 4039/2012 τον οποίο προφανώς κανείς ποτέ δεν διάβασε – αλλιώς θα είχε δει τουλάχιστον το πρώτο του άρθρο – λέει ότι δεν προστατεύονται τα άγρια ζώα, όπως οι θαλάσσιοι λέοντες, από τον συγκεκριμένο νόμο γιατί δεν είναι ούτε αδέσποτα ούτε συντροφιάς...

 

KerkyraLeontesApantiseisKtiniatrikisYPEKA 3Ο δρ Χρήστος Σώκος δασολόγος, οικολόγος άγριας πανίδας του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράφει το συγκεκριμένο έγγραφο.

Η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο. για τις γελοιότητες που αναφέρονται σε αυτή την ανακοίνωση - και σε όσα απαντάει ο δρ Χρήστος Σώκος δασολόγος, οικολόγος άγριας Πανίδας του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Σταμάτης Γκίνης αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Κέρκυρας - αποδεικνύει το μέγεθος της ασχετοσύνης εκείνων οι οποίοι, ας μην ξεχνάμε, αμείβονται ώστε να προστατεύουν τα ζώα…

Η άγνοια της νομοθεσίας εν προκειμένω είναι εξοργιστική καθώς ο νόμος 4039/2012 στο άρθρο 1 αναφέρει πολύ ξεκάθαρα το εξής: «Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, ισχύουν οι παρακάτω ορισμοί: α) Ζώο είναι κάθε έμβιος οργανισμός, που συναισθάνεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ή οποιοδήποτε άλλο υδατικό οικοσύστημα ή υγροβιότοπο» και έτσι ο νομοθέτης κάνει τελείως ξεκάθαρο πως αυτός ο νόμος αφορά όλα τα είδη των ζώων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση τη Π.Φ.Π.Ο.

«Με μια πρωτοφανή και απίστευτης ελαφρότητας επιστολή απαντάει το ΥΠΕΚΑ στις καταγγελίες της Ομοσπονδίας μας για την παράνομη χρήση αλλά και κακοποίηση θαλασσίων λεόντων από τουριστική επιχείρηση στην Κέρκυρα.

Ως γνωστόν στις 16 Ιουνίου 2017 η ΠΦΠΟ προέβη σε καταγγελία κατά τουριστικής επιχείρησης της Κέρκυρας η οποία εδώ και ΠΕΝΤΕ (-5-) χρόνια χρησιμοποιεί δύο θαλάσσιους λέοντες στο πρόγραμμά της, κατά παράβαση του Ν.4039/2012, Άρθρο 12. Παράλληλα καταγγέλλαμε και ζητήσαμε να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για παράβαση καθήκοντος κατά των υπευθύνων της Δνσης Κτηνιατρικής Κερκύρας οι οποίοι, 1 χρόνο μετά την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 10.000 ευρώ στην εν λόγω εταιρία από τη Λιμενική Αστυνομία Κερκύρας το καλοκαίρι του 2016, δεν έχουν προχωρήσει στη βεβαίωση του προστίμου- ουσιαστικά επιτρέποντας τη συνέχιση της παρανομίας.

Προ ολίγων ημερών λάβαμε την επίσημη απάντηση από τη Γενική Δνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ), κατόπιν της αρμόδιας απάντησης που έλαβε σε ερώτησή της από το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος (επισυνάπτεται), όπου διαβάσαμε το ανήκουστο:

«Η εν λόγω εγκατάσταση δεν σχετίζεται με τον Ν.4039/2012 […] καθώς οι θαλάσσιοι λέοντες είναι κατεξοχήν άγρια ζώα και δεν προσφέρουν συντροφιά στον άνθρωπο, ούτε διαμένουν κυρίως μέσα στην κατοικία του».

Τι κι αν ο Ν. 4039/2012 μιλάει ρητά για ΟΛΑ τα ζώα (Άρθρα 1 και 12); Από τη στιγμή που ο τίτλος του ξεκινά με το «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς…» έληξε το θέμα για τους αρμοδίους - και ας κάνουν οι θαλάσσιοι λέοντες όσες κωλοτούμπες θέλουν!

Στην απίστευτη αυτή άγνοια του ΥΠΕΚΑ η ΠΦΠΟ ήδη έστειλε απαντητική επιστολή στην οποία αντικρούει αυτές τις αστειότητες και απαιτεί να εφαρμοστεί επιτέλους η νομιμότητα. Το όλο περιστατικό θα ήταν σίγουρα άξιο για γέλιο μέχρι δακρύων αν δεν αφορούσε τη συστηματική εκμετάλλευση δύο άγριων ζώων και αν δεν επρόκειτο για επίσημη απάντηση από εκείνους που έχουν επιφορτιστεί με την προστασία αυτών των άτυχων ζώων. Το προφανές ερώτημα είναι, βέβαια, ποιος θα προστατέψει τα ζώα από τέτοιους, διοικητικούς, προστάτες;» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι λέει η νομοθεσία

Το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 τονίζει: «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες. 1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον κοινού.

  1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους».

Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 [Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α 15)] εξηγεί:

«8. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής:

2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.

  1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
  2. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο».

Διαβάστε επίσης:

Παραδέχτηκε το λάθος το υπ. Περιβάλλοντος ζητάει να κλείσει επιχείρηση - τσίρκο με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)

Συνεχίζονται οι παράνομες παραστάσεις με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)

Κέρκυρα: «Εκπαιδευτικό» σόου με θαλάσσιους λέοντες!

Κέρκυρα: Μετά από την καταγγελία σταμάτησαν τις παραστάσεις με τους θαλάσσιους λέοντες! (Bίντεο)

Κέρκυρα: Τι θα κάνει το Λιμεναρχείο για την εκμετάλλευση των θαλασσίων λεόντων;

Κέρκυρα: Συνεχίζουν τις παραστάσεις με τους θαλάσσιους λέοντες;

 

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.