Στηρίξτε μας

Κέρκυρα: «Εκπαιδευτικό» σόου με θαλάσσιους λέοντες!

29 Ιουλίου 2012 20:12 | Καταγγελίες
Κέρκυρα: «Εκπαιδευτικό» σόου με θαλάσσιους λέοντες!

Καθημερινά, όπως πληροφορηθήκαμε από αναγνώστη του www.zoosos.gr, από το παλιό λιμάνι της Κέρκυρας αναχωρεί το σκάφος «KALYPSO STAR», το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να εξερευνήσουν το βυθό, χωρίς να βραχούν, αφού είναι ειδικά διαμορφωμένο, ώστε από τα γυάλινα υποβρύχια παράθυρα του οι επιβάτες μπορούν, να βλέπουν και να θαυμάζουν, ό, τι υπάρχει γύρω τους.

Όμως η ξενάγηση δεν σταματά σε αυτό το σημείο. Όσοι πληρώσουν το εισιτήριο έχουν τη δυνατότητα, να παρακολουθήσουν ένα «εκπαιδευτικό» σόου με πρωταγωνιστές θαλάσσιους λέοντες!

Ναι, καλά διαβάσατε, θαλάσσια λιοντάρια δύο ή τρία, όπως ο Σίμπα και η Ίρα, που βλέπετε στις φωτογραφίες, κάνουν «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες και ακολουθούν τις προσταγές των εκπαιδευτών τους, για να πάρουν ως αντάλλαγμα τροφή, δηλαδή νεκρά ψάρια από τα χέρια των εκπαιδευτών. Έχουμε γράψει ξανά και ξανά στο www.zoosos.gr, ότι η αιχμαλωσία άγριων ζώων της θάλασσας και της στεριάς δεν είναι εκπαιδευτική με κανέναν τρόπο και είναι θέαμα τελείως ακατάλληλο για τα παιδιά μας. Αυτό δεν τους διδάσκει πως να αγαπούν τα ζώα. Τους δείχνει πως οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τη φύση με σκοπό το κέρδος!

Τι λέει ο νόμος

Δυστυχώς ο νόμος 4039/2012, αν και απαγορεύει πια τα τσίρκο με ζώα δίνοντας στην Ελλάδα μια καλή πανευρωπαϊκή πρωτιά, αλλά και τα θεάματα με ζώα για εμπορικό σκοπό, εντούτοις εξαιρεί τους νόμιμα αδειοδοτημένους ζωολογικούς κήπους, τα δελφινάρια κ.ο.κ., αν και αποδεδειγμένα σύμφωνα με πανευρωπαϊκές έρευνες αυτοί οι χώροι είναι χώροι μαρτυρίου για τα ζώα!

Ο 4039/2012 στο άρθρο 12 παράγραφος 1 αναφέρει: «Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού».

Στο άρθρο 13 παράγραφος 1 τονίζεται: «Από τις απαγορεύσεις... εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και τα εκτροφεία θηραμάτων, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΖΩΩΝ».

Απόλυτη η εκμετάλλευση αυτών των άγριων θηλαστικών

Στην Κέρκυρα γίνεται αυτό ακριβώς, που συμβαίνει και στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όμως, για να είναι νομιμοφανές, έχει μετονομάσει τις παραστάσεις του δελφιναρίου του σε «εκπαιδευτικές παρουσιάσεις», αν και δεν έχουν τίποτα το εκπαιδευτικό, και γίνονται μόνο για να εισπράττει χρήματα ο ιδιοκτήτης του. Θυμίζουμε δε ότι η υπόθεση αυτή εκκρεμεί στα δικαστήρια.

Όμως αυτό το σόου με τους θαλάσσιους λέοντες είναι επίσης ξεκάθαρα τσίρκο με πρωταγωνιστές ζώα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους φυσικά και εκμεταλλεύονται ολοφάνερα, για να βγάζουν χρήματα! Οι θαλάσσιοι λέοντες υπακούουν στους ίδιους κανόνες στους οποίους έμαθαν, να υπακούουν και τα έγκλειστα δελφίνια, τα οποία ζουν στις πισίνες του δελφινάριου στην Αττική.

Τα μεν δελφίνια κάνουν εκπαιδευτικές κωλοτούμπες στην πισίνα οι δε λέοντες στο θαλασσινό νερό, αφού - όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες - το θέαμα παρουσιάζεται σε φυσικό χώρο! Εμείς αναρωτιόμαστε τα ζώα, τα ψάρια και τα πουλιά υπάρχουν στη φύση, για να τα εγκλωβίζουμε σε «κατάλληλους χώρους», ώστε να τα βλέπουν τα παιδιά μας; Τι είδους άδεια έχει η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν το γνωρίζουμε. Θα επικοινωνήσουμε μαζί τους για να το πληροφορηθούμε και να σας ενημερώσουμε σχετικά.

Όμως με αυτό το δημοσίευμα επικεντρωνόμαστε στο ηθικό μέρος τους ζητήματος και όχι στο αν νόμιμα ή παράνομα χρησιμοποιούν αυτά τα πλάσματα για να βγάζουν χρήματα. Αυτοί οι δύο θαλάσσιοι λέοντες γεννήθηκαν για να οργώνουν τους ωκεανούς, και όχι για να περνάνε μέσα από στεφάνια, να «δίνουν» φιλάκια και να σπρώχνουν μπάλες για να χαίρονται τα πιτσιρίκια μας.

Τι διδάσκουμε στα παιδιά μας με τέτοια θεάματα;

Θυμηθείτε, ότι κάθε φορά, που πηγαίνετε τα πιτσιρίκια σας σε κάποιο ζωολογικό κήπο, δελφινάριο κ.ο.κ. τους μαθαίνετε - μέσω αυτών των «εκπαιδευτικών επισκέψεων» - ότι είναι φυσιολογικό, να ζουν έτσι τα ζώα μέσα στα κλουβιά! Τους μαθαίνετε, ότι τα άγρια ζώα πρέπει, να ζουν εγκλωβισμένα εφ’ όρου ζωής, για να χορταίνουν τα μάτια των ανθρώπων το «θέαμα» της υποταγμένης φύσης, αφού πρώτα έχουν πληρώσει στην είσοδο του πάρκου το ανάλογο εισιτήριο!

Διαβάστε επίσης:

Κέρκυρα: Καταδικάστηκε με αναστολή ιδιοκτήτης 2 θαλάσσιων λεόντων που εξανάγκαζε τα ζώα σε παραστάσεις τσίρκο (βίντεο)

Διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για χρήση θαλάσσιων λεόντων σε παραστάσεις τσίρκο στην Κέρκυρα (βίντεο)

Συνεχίζουν παρανόμως τις παραστάσεις τσίρκο με τους θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)

Κέρκυρα: Μετά από την καταγγελία σταμάτησαν τις παραστάσεις με τους θαλάσσιους λέοντες! (Βίντεο)

Κέρκυρα: Τι θα κάνει το Λιμεναρχείο για την εκμετάλλευση των θαλασσίων λεόντων;

Κέρκυρα: Συνεχίζουν τις παραστάσεις με τους θαλάσσιους λέοντες;

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

 1. Θάνος

  Τι κι αν τις ονόμασε εκπαιδευτικές παρουσιάσεις αφού ο νόμος λέει υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται κάθε είδους παραστάσεις με τη συμμετοχή ζώων.

  Δηλαδή σε λίγο θα αρχίσουν να ξαναέρχονται και τα τσίρκα με τα ζώα, και θα λένε ότι κάνουν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και δεν θα τους το απαγορεύει κανείς.

 2. κωστας

  πρεπει να κινησουμε τις νομιμες διαδικασιες ! να αναλαβει η πφο ! ειναι ξεκαθαργ παραβιαση του νομου . για να κουνηθουμε !

 3. Kaki Primikiri

  Αν αφήσουμε στην άκρη την ηθική πλευρά του θέματος, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική, ο νόμος λέει κατά λέξη τα εξής:
  Άρθρο 12 -- 1. "Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού". Άρθρο 13 -- 1. "Από τις απαγορεύσεις... εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και τα εκτροφεία θηραμάτων, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΖΩΩΝ. http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/%CE%A3%CE%9D.pdf

  1. Kaki Primikiri

   Εξ αιτίας ακριβώς αυτής της εξαίρεσης της εξαιρέσεως, όπως αναφέρεται παραπάνω στο άρθρο 13, το Αττικό Πάρκο έχει μετονομάσει τις παραστάσεις του δελφιναρίου του σε "εκπαιδευτικές παρουσιάσεις"...

   Και βεβαίως το Αττικό Πάρκο ΕΙΝΑΙ νόμιμο, το δελφινάριό του όμως ΔΕΝ είναι. Αυτό που γίνεται στην Κέρκυρα μπορεί να είναι κάτι ανάλογο, όμως εύχομαι και ελπίζω ότι θα αντιμετωπιστεί πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.