Στηρίξτε μας

Κέρκυρα: Συνεχίζουν τις παραστάσεις με τους θαλάσσιους λέοντες;

7 Μαΐου 2013 16:22 | Καταγγελίες
Κέρκυρα: Συνεχίζουν τις παραστάσεις με τους θαλάσσιους λέοντες;

Τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων στην πόλη της Κέρκυρας γέμισαν με ενημερωτικά φυλλάδια, που διαφημίζουν ακόμα τις κωλοτούμπες τις οποίες κάνουν προς τέρψη των θεατών θαλάσσιοι λέοντες. Αναγνώστης του www.zoosos.gr φωτογράφισε τα φυλλάδια, που βρήκε στο I.X. του, και στα οποία δεν γίνεται αναφορά μόνο στις υποβρύχιες ξεναγήσεις και στην κρουαζιέρα που πραγματοποιεί το πλοίο «KALYPSO STAR» αλλά διαφημίζεται και η «γνωριμία» με τα συγκεκριμένα θαλάσσια θηλαστικά.

KerkyraShowLeontes (2)

Θυμίζουμε ότι εις βάρος των ιδιοκτητών της επιχείρησης μετά το δημοσίευμα του www.zoosos.gr στις 29 Ιουλίου 2012 έγινε καταγγελία από  την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) στο αρμόδιο Λιμεναρχείο και έχει σχηματιστεί δικογραφία, η οποία κατατέθηκε στην Εισαγγελία Κέρκυρας στις 3 Οκτωβρίου 2012. Εντούτοις η διαφημιστική «καμπάνια» και φέτος συνεχίζεται. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας έχει ήδη ενημερωθεί για την ύπαρξη των φυλλαδίων και οφείλει να ελέγξει, αν οι παραστάσεις συνεχίζονται ή αν απλώς μοιράστηκε το υλικό που τους είχε απομείνει, αφού για το αδίκημα αυτό προβλέπεται η σύλληψη στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

KerkyraShowLeontes3

Ακόμα και αν τα θηλαστικά δεν παίρνουν μέρος σε κάποιο σόου και εντούτοις εκτίθενται ενώπιον κοινού και αυτό απαγορεύεται. Ο νόμος 4039/2012 ορίζει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για κάτω από ποιες συνθήκες επιτρέπεται η παρουσίαση των ζώων. Στο άρθρο 13 παράγραφος 1 τονίζεται: «Από τις απαγορεύσεις... εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και τα εκτροφεία θηραμάτων, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΩΡΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΖΩΩΝ».

Απόλυτη η εκμετάλλευση αυτών των άγριων θηλαστικών

Στην Κέρκυρα γίνεται αυτό ακριβώς, που συμβαίνει και στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όμως, για να είναι νομιμοφανές, έχει μετονομάσει τις παραστάσεις του δελφιναρίου του σε «εκπαιδευτικές παρουσιάσεις», αν και δεν έχουν τίποτα το εκπαιδευτικό, και γίνονται μόνο για να εισπράττει χρήματα ο ιδιοκτήτης του. Θυμίζουμε δε ότι η υπόθεση αυτή εκκρεμεί στα δικαστήρια.

Όμως αυτό το σόου με τους θαλάσσιους λέοντες είναι επίσης ξεκάθαρα τσίρκο με πρωταγωνιστές ζώα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους φυσικά και εκμεταλλεύονται ολοφάνερα, για να βγάζουν χρήματα! Οι θαλάσσιοι λέοντες υπακούουν στους ίδιους κανόνες στους οποίους έμαθαν, να υπακούουν και τα έγκλειστα δελφίνια, τα οποία ζουν στις πισίνες του δελφινάριου στην Αττική.

Τα μεν δελφίνια κάνουν εκπαιδευτικές κωλοτούμπες στην πισίνα οι δε λέοντες στο θαλασσινό νερό, αφού - όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες - το θέαμα παρουσιάζεται σε φυσικό χώρο!

Εμείς αναρωτιόμαστε τα ζώα, τα ψάρια και τα πουλιά υπάρχουν στη φύση, για να τα εγκλωβίζουμε σε «κατάλληλους χώρους», ώστε να τα βλέπουν τα παιδιά μας; Τι είδους άδεια έχει η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν το γνωρίζουμε. Θα επικοινωνήσουμε μαζί τους για να το πληροφορηθούμε και να σας ενημερώσουμε σχετικά. Όμως με αυτό το δημοσίευμα επικεντρωνόμαστε στο ηθικό μέρος τους ζητήματος και όχι στο αν νόμιμα ή παράνομα χρησιμοποιούν αυτά τα πλάσματα για να βγάζουν χρήματα. Αυτοί οι δύο θαλάσσιοι λέοντες γεννήθηκαν για να οργώνουν τους ωκεανούς, και όχι για να περνάνε μέσα από στεφάνια, να «δίνουν» φιλάκια και να σπρώχνουν μπάλες για να χαίρονται τα πιτσιρίκια μας.

Τι διδάσκουμε στα παιδιά μας με τέτοια θεάματα;

Θυμηθείτε, ότι κάθε φορά, που πηγαίνετε τα πιτσιρίκια σας σε κάποιο ζωολογικό κήπο, δελφινάριο κ.ο.κ. τους μαθαίνετε - μέσω αυτών των «εκπαιδευτικών επισκέψεων» - ότι είναι φυσιολογικό, να ζουν έτσι τα ζώα μέσα στα κλουβιά! Τους μαθαίνετε, ότι τα άγρια ζώα πρέπει, να ζουν εγκλωβισμένα εφ’ όρου ζωής, για να χορταίνουν τα μάτια των ανθρώπων το «θέαμα» της υποταγμένης φύσης, αφού πρώτα έχουν πληρώσει στην είσοδο του πάρκου το ανάλογο εισιτήριο!

Διαβάστε επίσης:

Κέρκυρα: Καταδικάστηκε με αναστολή ιδιοκτήτης 2 θαλάσσιων λεόντων που εξανάγκαζε τα ζώα σε παραστάσεις τσίρκο (βίντεο)

Συνεχίζουν παρανόμως τις παραστάσεις τσίρκο με τους θαλάσσιες λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)

Κέρκυρα: «Εκπαιδευτικό» σόου με θαλάσσιους λέοντες!

Κέρκυρα: Τι θα κάνει το Λιμεναρχείο για την εκμετάλλευση των θαλασσίων λεόντων;

Μετά από την καταγγελία σταμάτησαν τις παραστάσεις με τους θαλάσσιους λέοντες!

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Είναι εκπαιδευτική η εκμετάλλευση και η παρανομία;

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Είσαι για πάντα υπεύθυνος για ό,τι αλλοτριώσεις!

Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια

Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το Δελφινάριο του!

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις!

Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Ένα δελφινάκι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Όλγα Λιάρα

    Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι αν πρόκειται για τη δική μας τέρψη δεν είναι λάθος να βασανίζουμε άλλους και αφού η ζωή στα κλουβιά είναι ωραία και διασκεδαστική δεν θα προβάλλουν καμία απολύτως αντίσταση όταν έρθει η ώρα να κλείσουν και τα ίδια σε κλουβιά...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.