Στηρίξτε μας

Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος: Απαράδεκτος ο διασυρμός κτηνιάτρων

28 Φεβρουαρίου 2017 15:30 | Επικαιρότητα
Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος: Απαράδεκτος ο διασυρμός κτηνιάτρων

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες μέσω facebook για γυναίκα κτηνίατρο στα Καλά Νερά Μαγνησίας του Δήμου Πηλίου, που αδιαφόρησε για χτυπημένο αδέσποτο ρωτώντας εξ αρχής ποιος θα πληρώσει τα έξοδα, στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι «Οι Έλληνες κτηνίατροι, απόφοιτοι καταξιωμένων πανεπιστημιακών σχολών, εδώ και χρόνια διαπρέπουν στο επάγγελμά τους διασφαλίζοντας την υγεία και ευζωία των ζώων, συντροφιάς και παραγωγικών, προασπίζοντας την Δημόσια Υγεία.

Κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε καιρούς οικονομικής κρίσης δεν είναι λίγες οι φορές που οι κτηνίατροι, αναλογιζόμενοι το καθήκον τους, πραγματοποιούν κτηνιατρικές πράξεις με προσωπικό τους κόστος. Ταυτόχρονα, το φιλοζωικό κίνημα στην χώρα μας διαρκώς και μεγαλώνει και δεν είναι λίγες οι φορές που η συμβολή του υπήρξε καθοριστική και βοηθητική στο έργο των κτηνιάτρων.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει κάποια πράγματα να είναι ξεκάθαρα και οι ευθύνες να αποδίδονται στους πραγματικούς υπεύθυνους. Η ύπαρξη αδέσποτων ζώων ή φαινομενικά δεσποζόμενων δεν αποτελεί ευθύνη του κτηνιάτρου, αλλά πρώτα και κύρια της πολιτείας. Η νομοθεσία υπάρχει και ορίζει ως βασικό υπεύθυνο τόσο για την περισυλλογή και την φροντίδα των αδεσπότων όσο και για τον έλεγχο των ιδιοκτητών των δεσποζόμενων ζώων τον εκάστοτε Δήμο. Είναι, όμως, ελάχιστες, οριακά και ανύπαρκτες οι περιπτώσεις που αυτή εφαρμόζεται. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, την ανευθυνότητα ενός διερχόμενου οδηγού να την χρεώνεται ένας επαγγελματίας κτηνίατρος που καλείται να ανταποκριθεί εκτός ωραρίου εργασίας και αδυνατεί να το κάνει.

Επιπλέον, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει από την πολιτεία την επίσημη θέσπιση εφημεριών, προκειμένου να εξυπηρετούνται όπως πρέπει οι επείγουσες περιπτώσεις και ταυτόχρονα, να μπορούν και οι ίδιοι οι κτηνίατροι να λειτουργούν υπό συγκεκριμένο πλαίσιο. Ούτε αυτό, όμως, έχει εισακουστεί.

Παράλληλα, θα πρέπει να τονιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο κάθε επαγγελματίας μαζί με την ηθική του καταξίωση δεν είναι δυνατόν να αδιαφορεί για τις οικονομικές του απολαβές, γιατί από αυτές ζει. Δεν είναι δυνατόν να κατακρίνεται ένας επαγγελματίες επειδή ζητά να πληρωθεί για την δουλειά του. Τέτοιες λογικές οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια που κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να δεχτεί.

Τέλος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ακριβώς αυτό που το όνομά τους ορίζει και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ούτε ως μέσα ενημέρωσης πόσο μάλλον ως μέσα διασυρμού και δημιουργίας εντυπώσεων. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα και προστατεύουν τα όρια.

Στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο λειτουργεί πειθαρχικό συμβούλιο και δεν έχει υπάρξει ποτέ καταγγελία ιδιώτη που δεν έχει εξεταστεί διεξοδικά. Ως εκ τούτου κανένας ιδιώτης όσο φιλόζωος κι αν διατείνεται ότι είναι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να απευθυνθεί σε επίσημους φορείς. Αν η επιστημονική απάντηση δεν είναι πάντα αυτή που ευχαριστεί, δεν υπάρχει πρόβλημα στην απάντηση, αλλά στο ύφος και στην σκοπιμότητα την οποία έχουν ορισμένοι.

Καλούμε την πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αποφεύγει τις ευθύνες της καλυπτόμενη πίσω από έναν υποτιθέμενο εμφύλιο μεταξύ κτηνιάτρων και ιδιοκτητών ζώων. Καλούμε τους συναδέλφους κτηνίατρους να επιδεικνύουν δεοντολογική συμπεριφορά, συνεχίζοντας να εργάζονται με το βλέμμα στραμμένο στην προστασία ζώων και ανθρώπων. Προτρέπουμε δε το επίσημο φιλοζωικό κίνημα να αυτοπροστατευτεί από πρακτικές που το εκθέτουν. Ζώα και άνθρωποι μαζί. Ενιαία ιατρική – Ενιαία Υγεία» καταλήγει η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Πότε το πειθαρχικό όργανο του Π.Κ.Σ. επέβαλε ποινή σε παραβάτη – κτηνίατρο;

Δυστυχώς πολύ συχνά στο www.zoosos.gr γινόμαστε παραλήπτες καταγγελιών για τουλάχιστον αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές κτηνιάτρων. Τους αυτόπτες μάρτυρες τους προτρέπουμε να απευθυνθούν στην Αστυνομία, στην Εισαγγελία και στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. Όμως αναρωτιόμαστε πότε ήταν η τελευταία φορά που οι κτηνίατροι - μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου του συγκεκριμένου συλλόγου διέγραψαν κάποιο από τα μέλη τους επειδή π.χ. κακοποίησε ζώο ή δεν τήρησε τη δεοντολογία;

Και αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Τα περιστατικά ακρωτηριασμένων σκυλιών ράτσας από επαγγελματίες κτηνίατρους είναι αναρίθμητα αν και αυτές οι εγχειρίσεις απαγορεύονται εδώ και 23 χρόνια στην Ελλάδα. Τα ονόματα των επίορκων κτηνιάτρων, που παίρνουν πολλά λεφτά για να κάνουν αυτές τις παράνομες επεμβάσεις είναι γνωστά σε αυτούς τους κύκλους, και αναρωτιόμαστε τι κάνει γι’ αυτό ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος; Και αν πράγματι κάνει, στοιχεία θα δώσει στη δημοσιότητα για να αποδείξει ότι δεν καλύπτει διεφθαρμένους γιατρούς ζώων, οι οποίοι στοχεύουν μόνο στο κέρδος;

Διαβάστε επίσης:

Και η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος εναντίον εκείνων που εκθέτουν κτηνιάτρους

Συνδικαλιστές του Π.Κ.Σ. χρησιμοποίησαν την υπογραφή κτηνίατρου χωρίς να τον ρωτήσουν!

Ποιος κτηνίατρος στον Κορυδαλλό έκοψε τ' αφτιά του σκύλου;

Σέρρες: Εισαγγελέας και κτηνίατρος δεν διαπίστωσαν κακοποίηση του σκελετωμένου και αλυσοδεμένου σκύλου που ήταν χωρίς τροφή και νερό

Αντιαισθητικά χαρακτηρίζει τα ζώα στις παραλίες ο κτηνίατρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας!

Χρυσαυγίτης ακρωτηρίασε τα αυτιά του σκύλου & ανέβασε φωτογραφίες στο facebook για να πουλήσει μαγκιά

Τι δεν κάνουν οι Χανιώτες κτηνίατροι για τα αδέσποτα ζώα...

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν οι τρεις κτηνίατροι που εκβίαζαν κτηνοτρόφο

Ο κτηνίατρος δήμαρχος Βόλβης δεν ασχολήθηκε επί 2 χρόνια με τον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο

Σέρρες: Ο κτηνίατρος δήμαρχος αποφάσισε να «καθαρίσει» τον τόπο απ’ τα αδέσποτα

Ο δήμαρχος Σερρών καλύπτει την ανικανότητα του και την αλλεργική συνάδελφο του

Η κτηνίατρος του Δήμου Σερρών έχει βάλει λουκέτο στο δημοτικό κτηνιατρείο!

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα

Λέσβος: Οι κτηνίατροι ζητούν διπλάσια τιμή για τη στείρωση αδέσποτων ζώων

Ροντάκι Κυπαρισσίας: Πέθανε η κακοποιημένη σκυλίτσα ενώ η κτηνίατρος την είχε βρει καλά!

Επανομή: Κτηνίατρος δεν ήθελε να χορηγήσει γνωμάτευση που αποδεικνύει το έγκλημα

Κτηνίατροι στην Καβάλα κάνουν παράνομες επεμβάσεις σε ζώα συντροφιάς

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. Effie

  Δεν ντρέπονται λίγο να την καλύπτουν? Και αυτό με τις εφημερίες τι είναι, δηλαδή το ζώο πέθαινε μπροστά στο κτηνιατρείο και θα έστελναν τον άνθρωπο που ενδιαφέρθηκε να το πάει σε εφημερεύον 100 χλμ μακριά? ΠΟΤΕ να μην τους δώσουν εφημερίες! Και αυτό με τις αμοιβές? Αν δηλαδή ένας γιατρός ανθρώπων βρεθεί σε περιστατικό πχ. που κάποιος παθαίνει ανακοπή, τι θα του πει? Θέλω τόσα λεφτά για να σε σώσω??? Έλεος με τις συντεχνίες!!!

 2. Ναταλια

  Μωρ τι μας λένε? Αν γινόταν αυτό με άνθρωπο (να τον παρατήσει να πεθάνει επειδή δεν θα μπορούσε να πληρώσει) θα την τραβούσαν στα δικαστήρια και θα έχανε την άδεια της. Να μην γινόταν κτηνίατρος αν είναι τόσο μεγάλη η χασουρα και την ενδιαφέρει μονο το χρήμα.

 3. ΓΙΑΓΙΑ

  Αν αντικείμενο της δραστηριότητας των Κτηνιάτρων ήταν η πώληση υποκαμίσων, τότε θα δικαιολογούνταν η αγανάκτησή τους όταν τους ζητούνταν να δουλεύουν, δηλαδή να πωλούν το εμπόρευμά τους, εκτός ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων. Όμως δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, υπό την έννοιαν ότι ούτε αυτοί πωλούν υποκάμισα, ούτε τους ζητείται η αγορά τέτοιων κατά τη διάρκεια αργιών και εορτών. Όταν λοιπόν τους ζητείται η βοήθειά τους σε έκτακτκα περιστατικά με αδέσποτα, ας μην αισθάνονται έτσι, όπως τουλάχιστον γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις κυνηγόσκυλων, για παράδειγμα, ξεκοιλισμένων από αγριογούρουνα, στα οποία προστρέχουν οι κτηνίατροι άμεσα, και όχι αφιλοκερδώς βέβαια. Όσο για τη γενίκευση περί της άριστης κατάρτισης κάθε κτηνιάτρου μέλους του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, λες και η εγγραφή σ΄αυτόν αποτελεί εχέγγυο ικανότητας, ας κοιτάξουμε γύρω μας να δούμε πολλά από τα επιτεύγματα μελών του, μιας και αυτά που βρίσκονται κάτω από τη γη δεν είναι ορατά.
  Υ.Γ. Για το κλύσμα έχετε ακούσει; Ε, ούτε γι΄αυτο δεν είναι ικανοί κάποιοι από αυτούς. Και μην βιαστείτε να προβάλετε το επιχείρημα της άκυρης κρίσης από άσχετους, γιατί απλά αυτό είναι το επιχείρημα της ανεξέλεγκτης αυθαιρεσίας. Άλωστε μεγάλο μέρος των εσόδων των κτηνιάτρων προέρχεται ως αποτέλεσμα της φιλοζωΐας, αυτή που οι ίδιοι παραβλέπουν όταν δεν αποδίδει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.