Στηρίξτε μας

Δείτε με τι έρχεται αντιμέτωπος ένας σκύλος – οδηγός για να διασχίσει με ασφάλεια μια διάβαση μαζί με την τυφλή συνοδό του (βίντεο)

3 Οκτωβρίου 2016 22:57 | Επικαιρότητα
Δείτε με τι έρχεται αντιμέτωπος ένας σκύλος – οδηγός για να διασχίσει με ασφάλεια μια διάβαση μαζί με την τυφλή συνοδό του (βίντεο)

Η Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου είναι ψυχολόγος και εργάζεται  στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη είναι όμως κυρίως ιδρύτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα».  Η κα Γκέρτσου - ούσα και η ίδια τυφλή - δίνει τη δική της μάχη για τα δικαιώματα των τυφλών ατόμων και την αυτόνομη μετακίνηση τους γι’ αυτό και δημοσίευσε στο facebook ένα βίντεο, το οποίο αποδεικνύει πόσο σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν στην μετακίνηση τους οι συνάνθρωποι μας που δεν βλέπουν αλλά παλεύουν να ζήσουν μια φυσιολογική και αυτόνομη ζωή χάρη σε αυτά τα ζώα.

Συγκεκριμένα τονίζει: «Προχθές η Μέη κι εγώ, περιμέναμε να περάσουμε δυο διαβάσεις σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Είπα λοιπόν, να τραβήξω ένα βιντεάκι για να υπενθυμίσω τι τραβάμε, όχι μόνο οι άνθρωποι με απώλεια όρασης, αλλά όλοι που ζούμε κι ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις: εδώ σε timelapse, η κανονική διάρκεια του βίντεο, είναι πανω από 6 λεπτά. 6 λεπτά που η Μέη κι εγώ, έπρεπε να είμαστε επικεντρωμένες στην κυκλοφορία με σώμα και ψυχή.

Είναι τραγικό - κι αγενές σε έναν μποτιλιαρισμένο δρόμο, όταν ανάβει πράσινο για τους πεζούς, τα αυτοκίνητα να σταματάνε επάνω στη διάβαση κι όχι πριν ή μετά. Αφού χάσαμε το πράσινο δυο φορές, εξαιτίας οχημάτων που σταματούσαν επάνω στη διάβαση την τρίτη, η Μέη, πήρε την ευθύνη κι αποφάσισε να διασχίσουμε ανάμεσα στα οχήματα.

Διασχίσαμε λοιπόν 2 μεγάλες διαβάσεις πεζών με τα μάτια, τα πόδια και την ψυχή της Μέη, τα οποία αν δεν είχα ή θα έπεφτα επάνω στα αυτοκίνητα με κίνδυνο ατυχήματος ή θα έπρεπε να εξαρτώμαι από συνοδό.

Πως να μην τη λατρεύω; Και πως να μην αγωνίζομαι για να εκπαιδεύονται δωρεάν, ομάδες σκύλων - οδηγών; Σε μια χώρα με απαράδεκτες συνθήκες όπως η Ελλάδα, οι σκύλοι - οδηγοί, προσφέρουν στους ανθρώπους με απώλεια όρασης, ταχύτερη κι ασφαλέστερη μετακίνηση. Αφού η παιδεία κι η ρυμοτομία δεν αλλάζουν, αλλάζουμε εμείς. ´Η τουλάχιστον όσοι θέλουμε να αλλάξουμε.

Μάθετε περισσότερα για τους σκύλους - οδηγούς τυφλών. www.laraguidedogs.gr  - facebook.com/laraguidedogs #laraguidedogs».

GertsouLara 2Εμπόδια παντού…

Όμως τα εμπόδια δεν σταματούν εδώ ούτε για τον σκύλο ούτε για τον τυφλό συνάνθρωπο μας, γι’ αυτό και η κα Γκέρτσου εξηγεί: «Πάει ο άλλος και πετάει τα φυλλάδιά του έξω από το δημοτικό σχολείο για να διαφημίσει μια εταιρία: (σημ: η εταιρία "πουλάει" εκμάθηση Αγγλικών κάτω από τα δέντρα, AKA #οικολογία). Τα πετάει χύμα, επάνω σε κατηφορική ράμπα και γλιστερό πεζοδρόμιο του περασμένου αιώνα.

Εκεί λοιπόν που πηγαίναμε με τη Μέη, ωραία και καλά σε ανοικτό, ελεύθερο πεζοδρόμιο πατάω ένα από αυτά τα φυλλάδια, φεύγει το πόδι μου στη ράμπα, γλιστράω και πέφτω. Η καημένη η Μέη, σταμάτησε απότομα, προσπαθώντας να μην χειροτερέψει την πτώση μου κι έπαθε σοκ...

Πιο πολύ λυπάμαι τη Μέη που ενώ μου είχε υποδείξει με πολλή αγάπη δεκάδες εμπόδια, προσπαθώντας να παραμένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, επάνω στο πεζοδρόμιο, εκεί που είδε το σκυλάκι, μεγάλο, ελεύθερο πεζοδρόμιο και πηγαίναμε τι ωραία τι καλά, έγινε αυτό και της έριξε το ηθικό... διότι τελικά, πέρα από τις κολόνες, τις ταμπέλες, τα σπασμένα πεζοδρόμια, τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, τις κατεστραμμένες - κλειστές διαβάσεις, τις λακκούβες, τα χαμηλά μπαλκόνια, τα ακλάδευτα φυτά, τους σκουπιδοτενεκέδες, τους ανθρώπους που πάνε σα χαμένοι κλπ, ο σκύλος - οδηγός πρέπει να έχει το νου του και στα φυλλάδια εκεί που έχει πάρει λίγο αβάντα και περπατά με τον δρόμο ανοιχτό μπροστά του... Δεν χωρά τόσο παραλογισμό το κεφαλάκι της Μέη....

Κι αν ρωτήσεις κανέναν θα πει το εύκολο: "ο σκύλος φταίει!" ή "Α! Η καημένη η τυφλή!"... εμ ούτε ο σκύλος - οδηγός φταίει, ούτε σας είχα καμία ανάγκη. Εσείς τσουβαλοποιείτε τους πάντες και τα πάντα, επειδή αυτή είναι η εύκολη λύση για το μπάχαλο που επικρατεί στην #Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως, ο #δήμος #Χαλανδρίου όλο προσλήψεις κάνει, αλλά καθαριότητα, αστυνόμευση κι έργα μηδέν».

Διαβάστε επίσης:

Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών συνανθρώπων μας μπαίνουν ΠΑΝΤΟΥ! (Νόμος 3868/2010)

Οι σκύλοι συνοδοί τυφλών ατόμων επιτρέπεται βάσει νόμου να μπαίνουν και σε ταξί (βίντεο)

Βλέποντας με τα μάτια ενός σκύλου - οδηγού τυφλών ατόμων στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Πλήρη αυτονομία κινήσεων προσφέρουν στους τυφλούς συνανθρώπους μας οι σκύλοι – οδηγοί

Δεν επέτρεψαν στο τυφλό ζευγάρι να μπει στο κολυμβητήριο με σκυλιά – οδηγούς ενώ ο νόμος το επιτρέπει

Μετά την δημόσια καταγγελία επέτρεψαν την είσοδο σκύλων – οδηγών τυφλών ατόμων στο κολυμβητήριο

Κατήγγειλε τον οδηγό που ζητούσε από την τυφλή γυναίκα να κατέβει από το λεωφορείο με τον σκύλο – οδηγό της

Δημοσίως ζητάει συγνώμη από την τυφλή επιβάτιδα ο πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Α. (βίντεο)

Μετά την καταγγελία στον οδηγό λεωφορείου ο Ο.Α.Σ.Α. ενημερώνει για τα δικαιώματα των τυφλών και των σκύλων τους (βίντεο)

Εμπόδιζε τον σκύλο – συνοδό τυφλού να μπει στο ΜΕΤΡΟ παρά το γεγονός ότι του έδειξαν τη νομοθεσία

Ο πρώτος – σκύλος συνοδός τυφλής που βοηθάει ασθενείς στο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

Επέτρεψαν στον σκύλο να επιβιβαστεί μαζί της στο ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. (βίντεο)

Νέα Σμύρνη: Απαγόρευσαν σε ταβέρνα την είσοδο σε σκύλο – συνοδό τυφλής

Η άγνοια της νομοθεσίας οδήγησε στην άρνηση εισόδου του σκύλου (συνοδού τυφλής) σε ταβέρνα

Περιορισμούς στην πρόσβαση σκύλων - οδηγών τυφλών ατόμων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προκαλεί το ειδικό αυτοκόλλητο του Υπ. Υγείας

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.