Στηρίξτε μας

Ο κτηνίατρος δήμαρχος Βόλβης δεν ασχολήθηκε επί 2 χρόνια με τον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο

7 Νοεμβρίου 2012 10:07 | Επικαιρότητα
Ο κτηνίατρος δήμαρχος Βόλβης δεν ασχολήθηκε επί 2 χρόνια με τον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο

Ο Δημήτρης Γαλαμάτης, δήμαρχος Βόλβης, επικοινώνησε σήμερα με το www.zoosos.gr, προκειμένου να καταθέσει τη δική του άποψη αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στο Πάρκο Αναψυχής Ασπροβάλτας μέσα στο οποίο ζουν κάτω από πολύ κακές συνθήκες ζώα, σ’ έναν μη αδειοδοτημένο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο.

Ο κ. Γαλαμάτης – που είναι και κτηνίατρος – μας εξήγησε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη, γι’ αυτό που συνέβη, αφού την περασμένη Δευτέρα ένα άλογο, πέθανε όχι από ασιτία, όπως μας είπε, αλλά λόγω ακατάλληλης φροντίδας! Βέβαια ανέφερε ότι νεκροψία στο ζώο δεν έγινε, αλλά η αιτία θανάτου ενδεχομένως να είναι κάποιο παράσιτο ή η ακατάλληλη τροφή που λάμβανε για καιρό… Ο κ. Γαλαμάτης σημείωσε, ότι ο καλλικρατικός Δήμος Βόλβης, που συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο το 2011 ανέλαβε την ευθύνη του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος είχε δημιουργηθεί το 1998 από τον Δήμο Αγ. Γεωργίου.

Εκεί ο επισκέπτης μπορούσε να δει, όπως διαβάζουμε στο www.strymonikos.net, «άλογα, γαϊδουράκια, κατσικάκια και προβατάκια από την μια, πάπιες, κύκνοι, παπαγάλοι και περιστέρια από την άλλη συνθέτουν ένα μοναδικό περιβάλλον. Μασκότ του πάρκου αποτελούν οι στρουθοκάμηλοι και τα παγώνια που συνήθως κλέβουν την προσοχή των μικρών παιδιών».

Δεν ασχολήθηκε επί 2 χρόνια

Όμως με το θέμα του παράνομου Δημοτικού Ζωολογικού Κήπου ο κ. Γαλαμάτης ασχολήθηκε ουσιαστικά στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβριου. Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης ψήφισε (στις 28/9/2012) την υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., ώστε οι φοιτητές στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματος τους, να φροντίζουν τα ζώα δωρεάν, χωρίς αυτό να έχει κόστος για την δημοτική αρχή.

Ο κ. δήμαρχος μας εξήγησε, ότι επιδίωξε, να λύσει και το θέμα της κάλυψης της θέσης του υπαλλήλου, που θα εργαζόταν στον χώρο της «έκθεσης» των ζώων.

Αν και κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα, πέντε μήνες μετά δεν έχει ακόμα καλυφθεί το πόστο. Σημείωσε ότι δεν έχει γίνει η πρόσληψη λόγω της γραφειοκρατίας, που συνοδεύει αυτές τις διαδικασίες, και έτσι εθελοντές φροντίζουν τα εξαθλιωμένα ζώα.

Ο δήμαρχος Βόλβης μας ανέφερε, ότι την 1 Νοεμβρίου 2012 – λίγες μέρες πριν πεθάνει το άλογο – κλιμάκιο της Περιφέρειας επισκέφτηκε τον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο και ξεκίνησαν οι διαδικασίες, ώστε ο χώρος να αδειοδοτηθεί και τα ζώα να σημανθούν.

Ο κ. Γαλαμάτης, όταν του επισημάναμε, πως αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα την τελευταία στιγμή, ενώ τα ζώα εκεί υποφέρουν για καιρό, εξήγησε, ότι παλεύει εδώ και χρόνια και ως δήμαρχος αλλά και τότε που ήταν βουλευτής, για να συμβάλει στην ενίσχυση της ανύπαρκτης φιλοζωικής κουλτούρας στον τόπο του.

Το φιλοζωικό έργο αποδεικνύεται με πράξεις!

Μας εξήγησε, ότι είχε καλέσει ως δήμαρχος την GAWF (νυν ANIMAL ACTION) για την φροντίδα των ιπποειδών στην περιοχή του, ότι ο ίδιος έχει καταθέσει προτάσεις σχετικά με τις διαδικασίες ταφής των νεκρών ζώων, ότι είχε παλέψει για την κατάργηση των τσίρκο με ζώα.

Θυμίσαμε στον κύριο δήμαρχο, ότι οι δράσεις που αναφέρει βασίζονται στο έργο, το οποίο κάνουν εδώ και χρόνια ιδιώτες, άλλα φιλοζωικά σωματεία και σύλλογοι (βλέπε ANIMAL ACTION για ιπποειδή, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για τσίρκο) και πως όλα αυτά είναι ιδιαιτέρως θεωρητικά.

 

Τον ρωτήσαμε να μας πει επί της ουσίας τι γίνεται με τ’ αδέσποτα του Δήμου Βόλβης. Αν δηλαδή τα ζώα φροντίζονται, στειρώνονται, αν γίνονται αντιλυσσικοί εμβολιασμοί. Μας απάντησε, ότι οι δήμοι έχουν επιφορτιστεί με αυτές τις αρμοδιότητες χωρίς να τους έχουν δοθεί τα κονδύλια και μάλιστα εν μέσω κρίσης.

Του απαντήσαμε, ότι οι δήμοι έχουν αυτές τις αρμοδιότητες από το 2003 και τότε λεφτά υπήρχαν όμως κανείς δεν νοιάστηκε να τα ξοδέψει και για το καλό των ζώων. Αντιθέτως κατασπαταλήθηκαν για χορούς και πανηγύρια…

Ο κ. Γαλαμάτης συμφώνησε και ζήτησε τη συνδρομή του www.zoosos.gr, ώστε τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων στον τόπο μας να πάψουν… Συγκεκριμένα τόνισε: «θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που καταβάλετε προκειμένου να εμπεδωθεί μια άλλη, πιο φιλοζωική κουλτούρα στον τόπο μας.

Επίσης θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανάδειξη του θέματος με την απώλεια του αλόγου στο Πάρκο αναψυχής της Ασπροβάλτας, καθώς βοηθάτε τα μέγιστα και σε ανάλογες δικές μου προσπάθειες, που έχουν και ένα ιστορικό βάθος, προκειμένου να οικοδομηθεί μια άλλη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα στην πατρίδα μας».

Οι φωτογραφίες τις οποίες αναδημοσιεύουμε από το www.strymonikos.net δείχνουν τα είδη των ζώων, που ζούσαν στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ούτε ποια ούτε πόσα είδη ζώων μένουν ακόμα εκεί.

Διαβάστε επίσης:

Άλογο πέθανε από ασιτία μέσα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Βόλβης

Η αιχμαλωσία είναι φιλοζωία;

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Ζωολογικοί κήποι με ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Είναι εκπαιδευτική η εκμετάλλευση και η παρανομία;

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Είσαι για πάντα υπεύθυνος για ό,τι αλλοτριώσεις!

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

 1. Πηνελοπη Χριστακη

  Η Ελλάδα απέχει, δυστυχώς, και όχι μόνο για τα ζώα, αλλά και για τούς ανθρώπους που την κατοικούν,έτη φωτός από αυτό που στη δημοκρατία ονομάζεται κράτος πρόνοιας, κράτος ευνομούμενο, κράτος οργανωμένο!!! Οτι καλό γίνεται, οφείλεται στην ιδιωτική, κυρίως, πρωτοβουλία και χρηματοδότηση! Παρεπιπτώντος, έχει επισκευτεί κανείς τελευταία τον ζωολογικό κήπο Θεσσαλονίκης; η εικόνα που αντικρύζει ο επισκέπτης, μιλάει από μόνη της!

 2. Δημήτρης

  Εντάξει ο Δήμαρχος ανέλαβε την ευθύνη. Οι κατά ύλη και κατά τόπο αντιδήμαρχοι καθώς και οι μόνιμοιι (ή μη) υπεύθυνοι δημοτικοί υπάλληλοι τι σκατά κάνουν? Περιμένουν να βγει ο μήνας για να εισπράξουν τον μισθό τους και για όλα τα άλλα δεν νοιάζονται? ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΗΝ ΧΑΤΖΑΡΑ. ΣΤΕΙΛΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ. Αλλοιώς και θα τα "ακούς" και θα στεναχωριέσαι τζάμπα και άδικα. Από κει και πέρα η γνώμη μου είναι πως το zoosos υπερβάλει λίγο. (επισήμανση είναι και όχι κριτική το τελευταίο)

 3. Kaki Primikiri

  Νεκροψία στο ζώο μπορεί να μην έγινε, παρατηρώντας όμως προσεκτικά τη φωτογραφία, ένας ειδικός μπορεί να αποφανθεί επί του ασφαλούς ότι ο θάνατος του αλόγου δεν προκλήθηκε από κάποιο ατύχημα ή οξεία νόσο, αλλά το πρόβλημά του ήταν χρόνιο, δεδομένου ότι το ζώο βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης απίσχνασης και διαγράφονται οι ωμοπλάτες, τα ισχυακά ογκώματα, ένας προς έναν οι σπόνδυλοι της σπονδυλικής του στήλης, καθώς επίσης και τα μορφώματα των οστών του κρανίου. Στην κτηνιατρική παθολογία, ο όρος "ασιτία" είναι δόκιμος, η "ακατάλληλη φροντίδα" όμως, βάσει του Νόμου 4039/2012, αν δεν κάνω λάθος, συνιστά ξεκάθαρη παθητική κακοποίηση που θα μπορούσε να επισύρει τις ανάλογες κυρώσεις.

 4. Kaki Primikiri

  Ποιο είναι το ζητούμενο για τους παράνομους ζωολογικούς κήπους; Να αδειοδοτηθούν;; Και τι θ' αλλάξει μετά απ' αυτό, αν δεν προηγηθεί η παρέμβαση ενός ελεγκτικού μηχανισμού που θα ορίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την ευζωϊα των ζώων, και την υγειονομική τους φροντίδα που έχει άμεση σχέση με τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια του "φιλοθεάμονος" κοινού; Κάτι σα νομιμοποίηση των αυθαιρέτων μού κάνει αυτό! Με νομιμοφανείς διαδικασίες και κουκουλώματα κανένα πρόβλημα δε λύνεται ποτέ, μόνο οι εμπλεκόμενοι βολεύονται και η αυθαιρεσία σ' αυτόν τον τόπο καλά κρατεί.

  1. Kaki Primikiri

   Πέρα από την θαυμάσια και ολοκληρωμένη πληροφόρηση που προσφέρει το zoosos, όποιος αναγνώστης ενδιαφέρεται να ενημερωθεί σε βάθος για την αξιοθρήνητη κατάσταση των ζωολογικών κήπων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς επίσης και για τις σοβαρές μελέτες και προτάσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μπορεί να ανατρέξει (και να περιηγηθεί στους επισυναπτόμενους συνδέσμους)εδώ: http://on.fb.me/Uvxwbv

 5. Σίσσυ

  Όταν δεν μπορείς να ρίξεις τις ευθύνες κάπου αλλού (γιατί είναι εξόφθαλμα δικές σου) λες ένα "αναλαμβάνω την ευθύνη" κι μετά αρχίζεις να ρίχνεις τις ευθύνες αλλού.. Κι έτσι καθαρίζεις. Γεια σου Δήμαρχε ανεύθυνε κι εσύ και οι όμοιοι σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.