Στηρίξτε μας

Οικολόγοι Πράσινοι: Απαραίτητες οι αλλαγές στη νέα ρυθμιστική για το κυνήγι με στόχο την προστασία ζώων και περιβάλλοντος

8 Αυγούστου 2016 13:00 | Επικαιρότητα
Οικολόγοι Πράσινοι: Απαραίτητες οι αλλαγές στη νέα ρυθμιστική για το κυνήγι με στόχο την προστασία ζώων και περιβάλλοντος

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενόψει της έκδοσης της νέας ρυθμιστικής για το κυνήγι επισημαίνουν τις αλλαγές, που αυτή πρέπει να έχει, ώστε να προστατεύει συγκεκριμένες περιοχές και είδη ζώων, που πλήττονται από την ασυδοσία των κυνηγών και από τις πρακτικές του αιματοβαμμένου «σπορ» το οποίο μόνο επιζήμιο είναι για το περιβάλλον και τα ζώα, ενώ επισημαίνει τις ασφυκτικές πιέσεις που και ο ίδιος ο Γιάννης Τσιρώνης έχει δηλώσει ότι δέχεται ώστε τίποτα να μην αλλάξει.

Συγκεκριμένα τονίζουν: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι επανέρχονται για να υπενθυμίσουν τις βασικές θέσεις τους σχετικά με το θέμα. Και να τονίσουν ότι η νέα ρυθμιστική πρέπει να διαφοροποιηθεί κρίσιμα από τις προηγούμενες. Για τον σκοπό αυτό έχουν ζητήσει επείγουσα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

  1. Η Ρυθμιστική Θήρας πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική, που προβλέπουν την υποχρέωση μέριμνας ότι τα απειλούμενα και προστατευόμενα μεταναστευτικά είδη δεν θα εκτίθενται σε κίνδυνο αφανισμού τους κατά την περίοδο μεταναστεύσεως προς αναζήτηση συντρόφου. Πρέπει επίσης να λάβει υπόψη της, χωρίς υπεκφυγές και συμβιβασμούς, τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο καθορισμός διαφορετικών ημερομηνιών για τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όχλησης των υπόλοιπων ειδών αλλά και σύγχυσης μεταξύ ομοειδών. Υπογραμμίζουμε ότι με βάση τη νομολογία, διαφορετικές ημερομηνίες μπορούν να καθορίζονται μόνο αν έχουν υπάρξει επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος όχλησης και σύγχυσης
  2. Οι σχετικές μελέτες και απόψεις που κατατέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Θήρας και δημοσιοποιήθηκαν (για πρώτη φορά, πράγμα που κρίνεται ιδιαίτερα θετικό) επιβεβαιώνουν την άποψη μας ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπονήσει μελέτες, ως όφειλε εφόσον επιλέγει κλιμακωτές ημερομηνίες λήξης, που να αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις από τη θεσμοθέτηση της κλιμάκωσης στη λήξη της κυνηγετικής περιόδου..
  3. Η μοναδική σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί παραμένει αυτή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2008, η οποία ακριβώς αποδεικνύει ότι η μετανάστευση των υδροβίων ειδών πουλιών ξεκινά κατά τον μήνα Ιανουάριο.
  4. Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να ζητάμε να καταργηθούν οι κλιμακωτές. Δεν ζητάμε κάτι αυθαίρετο: Επιστημονικά αστήρικτες και κατά συνέπεια αυθαίρετες είναι οι αποφάσεις μέχρι τώρα, κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για μια ακόμη χρονιά!
  5. Ζητάμε επίσης την οριστική ανάκληση της υπ’ αριθμ 114658/2576 (ΦΕΚ Β 2473/17-9-2014) «Ρυθμίσεις θήρας στο Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Αμβρακικού» και την απαγόρευση του κυνηγιού στον πυρήνα /την Α¨Ζώνη- του ιδιαίτερα σημαντικού για τα υδρόβια πτηνά εθνικού πάρκου, αίτημα που υποστηρίχτηκε από ΟΛΕΣ τις οργανώσεις και τους επιστημονικούς φορείς που προσήλθαν στον εθνικό διάλογο για το κυνήγι.
  6. Ζητάμε ακόμη να γίνουν σεβαστές οι απόψεις των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Καλαμά και Χελμού σχετικά με τις τοπικές απαγορεύσεις θήρας, με στόχο την προστασία των θηρεύσιμων ειδών των οποίων οι πληθυσμοί μειώνονται –με βάση τις παρατηρήσεις τους. Θεωρούμε επιπλέον πολύ σημαντικό ότι οι απόψεις αυτές κατατέθηκαν στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών και δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ.
  7. Θεωρούμε επίσης σημαντικό να υπάρξουν προστατευτικές προβλέψεις για το κυνήγι σε περιοχές πρόσφατων πυρκαγιών (Χίος, Ρόδος, Εύβοια, Δερβένι, Λέσβος)

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιλαμβάνονται ότι ο οικολόγος Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης αλλά και όλη η Κυβέρνηση υφίστανται μεγάλες πιέσεις από το κυνηγετικό λόμπι. Για το λόγο αυτό ζητούν τη συμπαράσταση των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων της κυβέρνησης και κατεπείγουσες συναντήσεις μαζί τους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουν επίσης τη θέση τους ότι ο νέος Νόμος για το κυνήγι θα πρέπει να θεσμοθετήσει την αντικατάσταση της ετήσιας ρυθμιστικής με 5ετείς αποφάσεις. Αλλά και να εξετάσει την πρόταση τους για μετάθεση της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου στις 1 Οκτωβρίου κάθε έτους, με βάση κριτήρια κυρίως κοινωνικά και οικονομικά. Ή καθιερωμένη έναρξη της κυνηγετικής περιόδου στις 20 Αυγούστου αποτελεί κατάλοιπο εποχών με εντελώς άλλες κοινωνικές συνήθειες και εθνικές προτεραιότητες. Σήμερα το διάστημα από 20 Αυγούστου έως και τέλη Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζεται από αυξημένη δραστηριότητα των πολιτών στην ύπαιθρο και είναι η περίοδος που προτιμούν πολίτες που επιθυμούν ήρεμες και ποιοτικές διακοπές σε επαφή με τη φύση. Παράλληλα το διάστημα αυτό περιλαμβάνεται στην υψηλή τουριστική περίοδο ενώ η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους της εθνικής πολιτικής» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Εθνικός Διάλογος για το Κυνήγι: 10ήμερη προθεσμία για επιπλέον κατάθεση προτάσεων από το Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.

Γ. Τσιρώνης αν. υπουργός Περιβάλλοντος: «Το κυνήγι είναι εκ του περιττού»

Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου στον Έβρο σκοτώνει προστατευόμενα είδη και τα δημοσιεύει στο facebook

Οικολόγοι Πράσινοι: Απαράδεκτη και φιλοκυνηγετική η νέα ρυθμιστική για το κυνήγι

Γιάννης Τσιρώνης προς κυνηγούς: Σκοτώστε τα ζώα αλλά σεβαστείτε το περιβάλλον!

Συμβολική καταστροφή παράνομου κυνηγετικού εξοπλισμού έξω από το κτίριο του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.

Ο Τσίπρας διαβεβαίωσε τους κυνηγούς πως δεν θα καταργήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το κυνήγι

Κυνηγοί βασανίζουν μέχρι θανάτου αγριογούρουνο και ανεβάζουν το κατόρθωμα τους στο facebook (βίντεο)

Λασίθι: Αθώωσαν τον κυνηγό που βασάνιζε τον λαγό

Ναύπακτος: Κυνηγοί – κτήνη βασανίζουν συστηματικά μωρά αγριογούρουνα

Αργυροπελεκάνος παγκοσμίως απειλούμενο είδος βρέθηκε πυροβολημένος στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου

Μάστιγα η λαθροθηρία: Ελάχιστα από τα θύματα φτάνουν στα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων

Πέλλα: Με δηλητηριασμένο κρέας αλόγου εξόντωσαν τα όρνια

Σέρρες: Νεκροί από φόλες δύο σπάνιοι γύπες

Τοξικό εντομοκτόνο σκότωσε τα πτωματοφάγα πουλιά στα στενά του Νέστου

Διαρκή τα περιστατικά με δηλητηριασμένους γύπες στην Κρήτη

Σκότωσε 2 άγρια άλογα και εξόντωσε 7 σπάνια αρπακτικά πουλιά

6 αργυροπελεκάνοι νεκροί από σκάγια κυνηγών στο Δέλτα του Νέστου

Διεθνείς διαστάσεις έχει το περιβαλλοντικό έγκλημα στα στενά του Νέστου!

Ο πιο αποτρόπαιος φόνος αρκούδας εδώ και 19 χρόνια!

Σκότωσαν και ακρωτηρίασαν αρκούδα! Κράτησαν για λάφυρα τα μέλη του ζώου!

Ατιμώρητοι οι δράστες που σκότωσαν και κρέμασαν τον λύκο στους Στάβλους Ευρυτανίας

Το αρκουδάκι πέθανε αγκαλιάζοντας τη νεκρή από τα σκάγια μάνα του!

20 ετών η αρκούδα που πυροβόλησαν στα Τρίκαλα

Άλλη μια ακρωτηριασμένη αρκούδα! Σε τι χώρα ζούμε τελικά;

 

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.