Στηρίξτε μας

Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου στον Έβρο σκοτώνει προστατευόμενα είδη και τα δημοσιεύει στο facebook

6 Μαΐου 2016 12:56 | Καταγγελίες
Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου στον Έβρο σκοτώνει προστατευόμενα είδη και τα δημοσιεύει στο facebook

Καταγγελία εις βάρος προέδρου Κυνηγετικού Συλλόγου του νομού Έβρου που δημοσίευσε στο facebook φωτογραφίες οι οποίες τον δείχνουν να έχει σκοτώσει προστατευόμενα είδη όπως Καστανόπαπιες (Tadorna ferruginea) και Βαρβάρες (Tadorna tadorna) και να διαφημίζει μάλιστα «το οργανωμένο κυνήγι υδρόβιου» έκανε στο Δασαρχείο, και στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (E.O.E.).

EvrosPapiesProedrosKinigetikouSyllogou (6)Εικ.1. Ανάρτηση εικόνας στην προσωπική σελίδα του προέδρου Κυνηγετικού Συλλόγου (Φεβρουάριος 2014) στην οποία διαφημίζει οργανωμένο κυνήγι, επιδεικνύοντας παρανόμως θηρευμένα είδη πουλιών (Βαρβάρα Tadorna tadorna, και Καστανόπαπια Tadorna ferruginea).

Το φωτογραφικό υλικό, σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr τραβήχτηκε στις καλύβες του Δέλτα του Έβρου είναι άλλη μια ατράνταχη απόδειξη που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των κυνηγών ότι οι λαθροθήρες δεν ανήκουν στην «κυνηγετική οικογένεια»! Η καταγγελία από την Ε.Ο.Ε. έγινε το περασμένο Δεκέμβριο το Δασαρχείο σχημάτισε δικογραφία για την υπόθεση και τώρα ο δράστης κλήθηκε για εξηγήσεις αλλά η υπόθεση έχει πάρει αναβολή εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων που συνεχίζεται μέχρι και τις 14 Μάη.

Κάποιοι έσπευσαν να δικαιολογήσουν τον δράστη και ισχυρίστηκαν ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν είναι από την Ελλάδα, εντούτοις τους διαφεύγει ότι τα συγκεκριμένα είδη πτηνών είναι προστατευόμενα είδη και η θήρευση τους απαγορεύεται και στις γειτονικές χώρες.

EvrosPapiesProedrosKinigetikouSyllogou (1)Εικ.2. Ο πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου με άτομο (δεξιά) που κρατά μια Καστανόπαπια, είδος του οποίου η θήρα απαγορεύεται. Η σχετική ανάρτηση συνοδεύεται από διάφορα επιδοκιμαστικά σχόλια.

Αναφορικά με την υπόθεση η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία επισημαίνει: «Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου παρανομεί… υποδειγματικά, με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης νεκρών προστατευόμενων πουλιών. Εις βάρος του εν λόγω Προέδρου έχει σχηματιστεί δικογραφία και η υπόθεση βρίσκεται πλέον στον Εισαγγελέα.

Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν και έχουν πλέον αφαιρεθεί από τον προσωπικό λογαριασμό του Προέδρου στο Facebook, διαφημιζόταν οργανωμένο κυνήγι υδροβίων, με παράλληλη επίδειξη της κάρπωσης του ίδιου και της παρέας του. Συγκεκριμένα, εικονίζονταν πλήθος νεκρών πουλιών τα οποία ανήκουν στα είδη Βαρβάρα (Tadorna tadorna) και Καστανόπαπια (Tadorna ferruginea).

Το κυνήγι αυτών των ειδών απαγορεύεται στη χώρα μας βάσει της εθνικής νομοθεσίας, ενώ και τα δύο είδη χαρακτηρίζονται ως «Τρωτά» στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας [1]. Η Καστανόπαπια μάλιστα, περιλαμβάνεται και στο Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά, δηλαδή πρόκειται για είδος που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

EvrosPapiesProedrosKinigetikouSyllogou (2)Εικ.3. Ανάρτηση στη σελίδα του προέδρου Κυνηγετικού Συλλόγου, ατόμου με παρανόμως θηρευμένα είδη: Βαρβάρα (1,2,3,6,7,8) και Καστανόπαπια (4,5).

Τονίζεται ότι η αναγνώριση των συγκεκριμένων ειδών δεν απαιτεί ιδιαίτερη ειδίκευση, πόσο μάλλον για έναν “κυνηγό” που εκπροσωπεί και θεσμικά τον Κυνηγετικό Σύλλογο στον οποίο ανήκει, καθώς πρόκειται για είδη απαραγνώριστα, μεγάλου μεγέθους, με χαρακτηριστικό πτέρωμα και σχεδόν ίδιας μορφολογίας μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ατόμων, σε αντίθεση με τα συνήθη θηρεύσιμα είδη πάπιας στη χώρα μας.

“Οι σχετικές αναρτήσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές όχι μόνο επειδή διαφημίζουν τόσο απροκάλυπτα μια παράνομη πράξη αλλά και επειδή ο δράστης, τουλάχιστον την περίοδο της σχετικής ανάρτησης, ήταν Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου. Πρόκειται δηλαδή για αναγνωρισμένο φορέα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εποπτευόμενο από το τοπικό Δασαρχείο, ο οποίος διοικητικά υπάγεται στη σχετική Κυνηγετική Ομοσπονδία.

EvrosPapiesProedrosKinigetikouSyllogou (4)Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο Δέλτα του Έβρου όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου και ο δράστης διαφήμιζε το οργανωμένο κυνήγι υδρόβιου!

Θα περίμενε κανείς ότι οι Πρόεδροι των Κυνηγετικών Συλλόγων, σεβόμενοι και τον θεσμικό τους ρόλο, θα αποτελούσαν λαμπρά παραδείγματα πάταξης της λαθροθηρίας. Αντίθετα, ο εν λόγω Πρόεδρος όχι μόνο παρανόμησε θανατώνοντας προστατευόμενα είδη και ανερυθρίαστα προέβη σε δημόσια έκθεση της πράξης του, αλλά έκτοτε έθεσε και εκ νέου υποψηφιότητα στις πρόσφατες εκλογές του εν λόγω Συλλόγου!

Θα περιμέναμε από την κυνηγετική ηγεσία να καταδικάσει το συγκεκριμένο συμβάν και να επιδείξει μηδενική ανοχή, απομακρύνοντας τους λαθροθήρες από τον κύκλο της. Τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη” δηλώνει η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

EvrosPapiesProedrosKinigetikouSyllogou (7)Παρανόμως θηρευμένα είδη πουλιών (Βαρβάρα Tadorna tadorna, και Καστανόπαπια Tadorna ferruginea).

[1] Ως ΤΡΩΤΟ - VULNERABLE (VU) χαρακτηρίζεται ένα είδος που αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Πρόκειται για μία εκ των 3 κατηγοριών κινδύνου.

Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας περιλαμβάνει τα είδη που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης στο φυσικό τους περιβάλλον. Επικαιροποιήθηκε και επανεκδόθηκε το 2009 (ύστερα από 17 χρόνια από την αρχική του έκδοση) και περιλαμβάνει στοιχεία για σπονδυλόζωα (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) αλλά και για θαλάσσια και χερσαία ασπόνδυλα είδη.

EvrosPapiesProedrosKinigetikouSyllogou (5)Εικ.3. Ανάρτηση στη σελίδα του προέδρου Κυνηγετικού Συλλόγου, ατόμου με παρανόμως θηρευμένα είδη: Βαρβάρα (1,2,3,6,7,8) και Καστανόπαπια (4,5).

Η εκστρατεία κατά της λαθροθηρίας στους υγρότοπους της Β. Ελλάδας υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ Φύση «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» (LIFE10 NAT/GR/000638).

Στο Πρόγραμμα ενώνουν τις δυνάμεις τους 8 φορείς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία κατά την περίοδο 2011-2016, με κοινό στόχο την ανάσχεση της μείωσης του Κρισίμως Κινδυνεύον ευρωπαϊκού πληθυσμού της Νανόχηνας. Το Πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Νορβηγίας.

Διαβάστε επίσης:

Κυνηγοί βασανίζουν μέχρι θανάτου αγριογούρουνο και ανεβάζουν το κατόρθωμα τους στο facebook (βίντεο)

Λασίθι: Αθώωσαν τον κυνηγό που βασάνιζε τον λαγό (βίντεο)

Ναύπακτος: Κυνηγοί – κτήνη βασανίζουν συστηματικά μωρά αγριογούρουνα (βίντεο)

Γιάννενα: Κυνηγοί – σαδιστές βασανίζουν με τα σκυλιά τους γουρούνια (βίντεο)

Πυροβόλησε τον 1 από τους 3 μοναδικούς ψαραετούς που ξεχειμωνιάζουν στην Κρήτη

Κυνηγοί και στην Κέρκυρα σκοτώνουν για πλάκα μπούφους και γεράκια

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

 1. venus

  Πολυ ωραια η δημοσιογραφικη περιγραφη απο την @Ελενη Ηλιοπουλου, ετσι λεγονται τα πραγματα με το ονομα τους.
  Αν καποιοι αγανακτησουν παλι σχετικα με την καλυψη των προσωπων και των ονοματων που αναρτηθηκαν στο Facebook, πρεπει να πω οτι ειναι πραγματι απαγορευμενο να δημοσιευτουν, παρολο που οι ιδιοι τα αναρτησαν.
  Προκειται για το δικαιωμα προστασιας της ατομικης προσωπικοτητας.
  Αλλα εκεινο που δεν απαγορευεται νομικα, ειναι να δημοσιευτει απο το zoosos.gr σαν link η σελιδα αυτη του Facebook.
  Τουλαχιστον εδω στη Γερμανια μαθαινουμε με αυτον τον τροπο καθημερινα ποιοι ειναι αυτοι οι διανοητικα αναπηροι δολοφονοι (και αυτοαποκαλουμενοι «κυνηγοι») που κανουν τετοια εγκληματα.
  Προς χαρη καποιων που πολυ θα ηθελαν να τους γνωρισουν η και να τους επισκεφτουν στα λημερια που δρουν.
  Venus

 2. Θάνος

  Εβροταλιμπάν με τα λάφυρα που κέρδισε στην προσπάθειά του να ρυθμίσει τις ισορροπίες της άπιστης φύσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.