Στηρίξτε μας

Γιάννης Τσιρώνης προς κυνηγούς: Σκοτώστε τα ζώα αλλά σεβαστείτε το περιβάλλον!

10 Αυγούστου 2015 21:10 | Επικαιρότητα
Γιάννης Τσιρώνης προς κυνηγούς: Σκοτώστε τα ζώα αλλά σεβαστείτε το περιβάλλον!

Τις ρυθμίσεις που θα ισχύουν για τη νέα θηρευτική περίοδο ανακοίνωσε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.) και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης με μια τουλάχιστον άστοχη δήλωση του καλεί άπαντες να ασκούν τις δραστηριότητες στη φύση με σεβασμό στο περιβάλλον (!) χωρίς να μας εξηγεί το πώς συνδυάζεται η εξόντωση των ζώων με τον πολυπόθητο σεβασμό.

Η δήλωση του Γιάννη Τσιρώνη

Ο κ. Τσιρώνης συγκεκριμένα δήλωσε: «Η φετινή κυνηγετική περίοδος θα διαρκέσει από τις 20 Αυγούστου 2015 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Καλώ άπαντες να ασκούν τις δραστηριότητές τους στη φύση με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας.

Η Δασική Υπηρεσία μεριμνά για την προστασία και ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με οργανώσεις των πολιτών φροντίζει για την πάταξη της λαθροθηρίας. Προσωπικά και πολιτικά είμαι υπέρμαχος της μείωσης της κυνηγετικής δραστηριότητας αλλά ως αρμόδιος Υπουργός προσπάθησα να προωθήσω το διάλογο μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων, ώστε να καταλήξουμε με αμοιβαίες υποχωρήσεις στο τελικό κείμενο της φετινής ρυθμιστικής.

Σημειώνω επίσης ότι με την απόφαση για τα τέλη θήρας και τις συνδρομές, δεν αυξήσαμε αλλά κρατήσαμε σταθερό το ύψος των χρημάτων που καταβάλλουν οι κυνηγοί, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα οικονομική συγκυρία».

Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2015 – 2016

Σύμφωνα με το Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις θήρας της κυνηγετικής περιόδου 2015-2016 και εστάλη ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση. Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το τρέχον κυνηγετικό έτος ορίζεται από 20 Αυγούστου 2015 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2016. Κατ’ εξαίρεση της παραπάνω γενικής ρύθμισης επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10 Μαρτίου 2016.

Παράλληλα υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη και βρίσκονται επίσης υπό δημοσίευση οι υπουργικές αποφάσεις για τα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγίου και για την ετήσια συνδρομή κυνηγών για το κυνηγετικό έτος 2015 – 2016. Για το τρέχον κυνηγετικό έτος 2015- 2016 τόσο στα τέλη όσο και στη συνδρομή δεν υπήρξε καμία αύξηση του τιμήματος, παραμένοντας στα περυσινά επίπεδα.

Ποια είδη είναι θηρεύσιμα

Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, αναφέρονται στο συνημμένο «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ», ενώ παρατίθενται επίσης οι γενικές και ειδικές ρυθμίσεις που ισχύουν κατά τη φετινή κυνηγετική περίοδο:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
1. Απαγορεύεται το κυνήγι:
1.1. Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής
1.2. Στα εκτροφεία θηραμάτων
1.3. Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας
1.4. Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών
1.5. Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής
1.6. Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές
1.7. Σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με την αριθμ. 414985/29.11.85 (Φ.Ε.Κ. 757/Β/18.12.85) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την (ΚΥΑ Η.Π.8353/276/Ε103 ΦΕΚ 415Β 23/2/2012) και ισχύει.
1.8. Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών
1.9. παρούσας και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.
1.10. Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.
2. Απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.
3. Επιτρέπεται – κατ’ εξαίρεση – για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στη νήσο Λήμνο, όπου ο υπερπληθυσμός του είδους έχει διαταράξει το οικοσύστημα και έχει δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η έγκριση αγοροπωλησίας γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής.
4. Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.
5. Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Περισσότερα διαβάστε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Οικολόγοι Πράσινοι: Απαράδεκτη και φιλοκυνηγετική η νέα ρυθμιστική για το κυνήγι

Οικολόγοι Πράσινοι: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε ρόλο ταπεινού υπηρέτη των κυνηγών

Συμβολική καταστροφή παράνομου κυνηγετικού εξοπλισμού έξω από το κτίριο του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.

Γ. Τσιρώνης αν. υπουργός Περιβάλλοντος: «Το κυνήγι είναι εκ του περιττού»

Ο Τσίπρας διαβεβαίωσε τους κυνηγούς πως δεν θα καταργήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το κυνήγι

Οι κυνηγοί στηρίζουν ΝΔ για το καλό της αειφορίας, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης!

Δυσαρεστημένοι οι κυνηγοί από τις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μετά τη συνάντηση με Τσίπρα

Προπαγάνδα εναντίον του ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χίου

Ο Σαμαράς συστράτευσε και τους κυνηγούς για να γίνει πρωθυπουργός!

Ή κυνηγός ή πρεζόνι; Άλλη επιλογή δεν υπάρχει;

Δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για το γουνεμπόριο ο Α. Τσίπρας χθες στην Κοζάνη (βίντεο)

«Ανησυχητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο νέο κυβερνητικό σχήμα‏»

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

 1. ΓΙΑΓΙΑ

  Δεν μπορεί να περιμένει κάποιος τίποτε καλύτερο από συμπράττοντες με Παπαδόδημες και άλλους γνωστούς μαϊδανούς, με σαφή πολιτική κατάταξη και βεβαιωμένη προϋπηρεσία σε έργα σχετικά με την δημιουργία της πεποίθησης ότι ο άσπρο είναι μαύρο.

 2. Βασίλης

  Η απόλυτη απογοήτευση. Πρώτα κάναν πίσω στις Σκουριές και τώρα ξεπουλήθηκαν ως εκεί που δεν παίρνει στους κυνηγούς. Περίμενα μια μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον από μια "αριστερή κυβέρνηση".

  Δεν ξέρω ποια είναι η διαδικασία διαγραφής στο κόμμα, αλλά οι οικολόγοι πράσινοι οφείλουν να απαλλαχθούν άμεσα από το όνειδος Τσιρώνη που έβαλε την υπογραφή του στο αιματοβαμμένο τερατούργημα.

  Και να φανταστεί κανείς ότι στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία ο σύριζα θα μπορούσε ακόμα και να καταργήσει το κυνήγι και να μην ανοίξει μύτη. Παρόλα αυτά υποχώρησαν ύποπτα στις απαιτήσεις των δολοφόνων, που έτσι κι αλλιώς καραδεξιοί είναι και κανείς από τον λαό δεν υπήρχε περίπτωση να συμπαρασταθεί στις παράλογες, αιμοβόρες υστερίες τους.

  Ούτε καν έλαβαν υπόψη τους στην τελική απόφαση τις απόλυτα λογικές και μετριπαθείς προτάσεις τόσων οικολογικών οργανώσεων για να μετριαστεί ο παραλογισμός της γενοκτονίας που συντελείται κάθε χρόνο στην ελληνική φύση. Άλλη μια απόδειξη τελικά της τραγικής μετάλλαξης του Σύριζα σε δεξιό έκτρωμα που δεν σέβεται στοιχειωδώς την φύση αυτού του τόπου.

  Και τα περί μέσης οδού που λέει ο Τσιρώνης είναι στοιχειωδώς ΜΑΛΑΚΊΕΣ. Μέση οδός όταν τα καθίκια κυνηγούν με νομοθετήματα της χούντας και έχουν σπείρει το θάνατο σε ολόκληρη την χώρα, οδηγώντας σε εξεφάνιση τόσα είδη, ενώ κάθε χρόνο πρωταγωνιστούν σε χιλιάδες περιστατικά βίας, εγκατάλειψης και κακοποίησης κυνηγόσκυλων, περιστατικά όπου ανεβαίνουν με τις τζιπάρες τους στα βουνά και πλημμυρίζουν τη φύση με αίμα;

  Το όλο επιχείρημα της κυβέρνησης, που χρησιμοποιήθηκε και στις Σκουριές, πως ναι μεν εξελέγησαν ως αριστεροί αλλά τώρα είναι κυβέρνηση όλων των ελλήνων είναι άτοπο. Είναι σαν να μας λένε ότι μπορύνε να πάρουνε πίσω όλες τις δεσμεύσεις τους και ότι δεν έχει καμία σημασία τελικά ο ιδιεολογικός τους αυτοχαρακτηρισμός.

  Εμείς σας ζητάμε να είστε αριστερή κυβέρνηση όλων των ελλήνων. Όπως και των ψυχοπαθών κυνηγών που οφείλουν επιτέλους να σταματήσουν να κατακρεουργούν την ελληνική φύση και να κακοποιούν όποιο ζώο βρεθεί στο διάβα τους, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσουν τον -για κάποιο λόγο- θιγμένο ανδρισμό τους που έχει ανάγκη επιβεβαίωσης και το μόνο που κάνουν με την άνανδρη εγκλημάτικότητά τους είναι να επιβεβαιώνουν πως ούτε στοιχειώδη ανδρισμό διαθέτουν ούτε ξεπέρασαν ποτέ το ξύλο που φάγαν μικροί, και γι αυτό πρέπει να ξεσπάνε σε ό,τι ανυπεράσπιστο πλάσμα βρεθεί στο διάβα τους.

  Να κλείσω, ευχόμενος, όπως φαντάζομαι εύχονται πολλοί Έλληνες, πολλούς και άφθονους θανάτους κυνηγών φέτος. Εύχομαι πραγματικά να συνεχίσουν να αλληλοσκοτώνονται.

  Μόνη ελπίδα η παιδεία στις νέες γενιές που θα οδηγήσει στον αφανισμό αυτού του όνειδους της χώρας μας.

 3. Effie

  Ντροπή! Από πότε τα ζώα ΔΕΝ είναι περιβάλλον? Αυτά γιατί δεν τα σεβόμαστε? Πού πήγαν οι αρχές των Οικολόγων Πράσινων για μη-βία, για μη-χρήση όπλων, για σεβασμό στη Ζωή???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.