Στηρίξτε μας

Οι θέσεις των υποψηφίων «Πολίτες σε δράση – Οικολόγοι Πράσινοι» στο Χαϊδάρι για τ’ αδέσποτα

31 Μαρτίου 2014 17:54 | Επικαιρότητα
Οι θέσεις των υποψηφίων «Πολίτες σε δράση – Οικολόγοι Πράσινοι» στο Χαϊδάρι για τ’ αδέσποτα

Όσο και αν επιμένουμε ρωτώντας τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες για το ποιες είναι οι θέσεις τους για τη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, που διαβιούν στα διοικητικά όρια των δήμων και των περιφερειών στις οποίες επιθυμούν να εκλεγούν για να διοικήσουν, σπάνια καταφέρνουμε να τους αποσπάσουμε δεσμευτικές δηλώσεις.

Εντούτοις η δημοτική κίνηση Χαϊδαρίου «Πολίτες σε δράση – Οικολόγοι Πράσινοι» με υποψήφιο δήμαρχο τον Θοδωρή Σπηλιώπουλο δημοσίευσε σήμερα στην ιστοσελίδα τις θέσεις του δημοτικού συνδυασμού για τα αδέσποτα ζώα στο Χαϊδάρι.

Στην ιστοσελίδα http://psdhaidari.blogspot.gr διαβάζουμε: «Η εξασφάλιση της ευζωίας και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αδέσποτων ζώων στην πόλη, είναι για μας βασική προτεραιότητα, αποτελεί πρωτεύον στοιχείο πολιτισμού,  παιδείας και κοινωνικής πολιτικής, συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής των δημοτών, με την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

Θέση μας είναι ότι τα ζώα που βρέθηκαν, και μάλιστα όχι από υπαιτιότητα δική τους, αλλά των ανθρώπων, να ζουν στην πόλη μας άστεγα και διωγμένα, δικαιούνται να έχουν τροφή, νερό, καλή υγεία, να είναι εμβολιασμένα, στειρωμένα και υγιή και να απολαμβάνουν το σεβασμό και τη φροντίδα του Δήμου και των δημοτών.

Δεσμευόμαστε λοιπόν να μεριμνήσουμε για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων του Δήμου μας και για το σκοπό αυτό, θα αναπτύξουμε δράσεις σε δύο επίπεδα:

Α) Μέτρα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της κοινωνίας:

Εκτιμώντας ότι βασική αιτία για την ύπαρξη αδέσποτων ζώων, είναι η εγκατάλειψή τους, θα πάρουμε μέτρα για να χτυπήσουμε στη ρίζα του αυτό το θλιβερό φαινόμενο.

Θα καλλιεργήσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο αισθήματα υπευθυνότητας και ζωοφιλίας στους κατοίκους της περιοχής μας.

Θα απαιτήσουμε επίσης από την κεντρική κυβέρνηση να εισάγει στα σχολεία ανάλογο μάθημα, ώστε η νέα γενιά να γαλουχηθεί με τις αξίες του σεβασμού για τα δικαιώματα όλων των νοημόνων και συναισθανόμενων πλασμάτων.

Θα οργανώνουμε σεμινάρια, ανοικτές εκδηλώσεις ενημέρωσης, χάπενινγκ με κεντρική ιδέα την εμπέδωση της έννοιας των Δικαιωμάτων των ζώων.

Η διοίκηση του Δήμου μας θα λειτουργήσει παρακινητικά, “δια του παραδείγματος”. Θα φροντίσουμε να υπάρχει πάντα φαγητό και νερό για τα αδέσποτα της πόλης, ενημερώνοντας τους δημότες.

Θα τοποθετήσουμε σε κομβικά σημεία πίνακες ανακοινώσεων για αγγελίες για χαμένα ζώα, ή για ζώα που βρέθηκαν και ψάχνουν την οικογένειά τους.

Θα μεριμνήσουμε ώστε να τοποθετηθούν καλαθάκια για καθαριότητα, μαζί με πινακίδες που να προτρέπουν τους ιδιοκτήτες που βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους, να σέβονται τον περιβάλλοντα χώρο και τους συμπολίτες τους και να μαζεύουν στα ειδικά σακουλάκια τις ακαθαρσίες των ζώων τους.

Β) Άμεσα μέτρα για την προστασία και φροντίδα των ζώων:

Θα διασφαλίσουμε την εφαρμογή των ισχυόντων νόμων και, όπου υπάρχουν κενά, θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια διόρθωσής τους, στην κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής προστασίας των αδέσποτων.

Θα διεκδικήσουμε ανυποχώρητα τα κονδύλια που δικαιούται η Τ.Α. για να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το νόμο 4039/2014. Με λίγα λόγια, θα κάνουμε όσα αυτονόητα και μη, δεν έκαναν η σημερινή - και οι προηγούμενες - Διοικήσεις του Δήμου Χαϊδαρίου μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα:

Θα συγκροτήσουμε την προβλεπόμενη πενταμελή Επιτροπή που θα ασχοληθεί υπεύθυνα με την υλοποίηση του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων συντροφιάς, καθώς και την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή, και θα κάνουμε σύμβαση με κτηνίατρο.

Όλα τα αδέσποτα θα περισυλλεχθούν για να εξεταστούν, να υποβληθούν σε θεραπεία αν υπάρχει ανάγκη, να εμβολιαστούν, να στειρωθούν, να σημανθούν και να αποκτήσουν βιβλιάριο υγείας που θα φυλάσσεται από την υπεύθυνη Επιτροπή.

Τα στοιχεία της ηλεκτρονικής σήμανσης θα περνάνε απευθείας στη βάση δεδομένων του αρμόδιου Υπουργείου. Στη συνέχεια, τα ζώα θα φιλοξενούνται σε χώρους του Δήμου, στην προσπάθεια να βρεθεί οικογένεια να τα υιοθετήσει, αλλιώς θα επανατοποθετούνται στην γειτονιά όπου ζούσαν και όπου φιλόζωοι κάτοικοι θα τα φροντίζουν.

Για την περισυλλογή των αδέσποτων, θα συγκροτηθούν, όπως ορίζει ο νόμος, συνεργεία από έμπειρα και κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα. Η όλη διαδικασία θα ελέγχεται από τον κτηνίατρο του Δήμου.

Είναι απαραίτητη η δημιουργία και λειτουργία Κτηνιατρείου και Καταφυγίου, δημοτικού ή και διαδημοτικού, αν υπάρχει η δυνατότητα, με όμορους δήμους.

Θα συγκροτηθεί, ειδική Ομάδα παρακολούθησης της εφαρμογής του Προγράμματος, προς όφελος πάντα των ζώων. Σε περίπτωση που εντοπίζεται παράβαση, ακολουθώντας τις από το Νόμο 4039 /2014 προβλεπόμενες διαδικασίες, η ειδική αυτή Ομάδα θα αναλαμβάνει να επιβάλλει και να εισπράττει το πρόστιμο.

Το εισπραττόμενο ποσό θα διατίθεται αποκλειστικά για τη βελτίωση της λειτουργίας του δημοτικού Κτηνιατρείου και του Καταφυγίου. Είναι σαφές ότι με βάση τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τ.Α. λόγω των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και των πολιτικών διάλυσης των κοινωνικών δομών, τίποτα δεν είναι εύκολο.

Όμως, όλα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν, από μια Δημοτική Αρχή που να θέλει και να μπορεί και τέτοια θα είναι η δική μας Δημοτική Αρχή.

Τονίζουμε, ότι σε όλη αυτήν την προσπάθεια, θέλουμε δίπλα μας αρωγούς τους εθελοντές/ζωόφιλους δημότες και τα Φιλοζωικά Σωματεία, αλλά και τους δημότες συνολικά, έτσι ώστε μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, με κοινό στόχο τη διασφάλιση της ευζωίας των αδέσποτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ - ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Υποψήφιος Δήμαρχος

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ».

Διαβάστε επίσης:

Ρωτήστε τους υποψήφιους τι θα κάνουν για τα ζώα στην περιοχή τους!

Εκδήλωση - συζήτηση για τα δικαιώματα των ζώων στο Χαϊδάρι

Τουίτ με «δεσμευτικές» δηλώσεις για την προστασία των αδέσποτων της Αθήνας

Ο δήμαρχος Πειραιά απειλεί εκείνους που ταΐζουν αδέσποτα

Ο Καμίνης θυμήθηκε τ’ αδέσποτα λόγω των εκλογών

Δήμαρχος Τυρνάβου: Καταδικάζει την κακοποίηση των πουλερικών στο καρναβάλι (βίντεο)

Η Π.Φ.Π.Ο. προωθεί τον θεσμό των Δημοτικών Κτηνιατρείων

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

 1. Νικος

  Απ οτι εχω καταλαβει,ο λογος υπαρξης αυτου του site ειναι η προβολη και η διαδωση νεων και γεγγονοτων που αφορουν ολα τα ζωα, οπως και επισης η αληθινη ενημερωση για οτι συμβαινει εντος Ελλαδας σε σχεση με κινητοποιησεις και διαμαρτυριες που εχουν σχεση με τα ζωα επισης.Σας ρωτω ευθεως λοιπον γιατι δεν υπηρχε ουτε μια αναφορα για την κινητοποιηση-διαμαρτυρια της Κυριακης 30/03 στο Metropolitan Expo, για την αθλια εκθεση γουνας που πραγματοποιηθηκε εκει?Γιατι κρυβετε τα γεγγονοτα απο τον κοσμο, οτι δραστηριοποιειται ομαδα ενεργα και οχι εκ του καναπεως, σε οτι εχει να κανει με γεγγονοτα που αφορουν ολους τους ζωοφιλους?Τι σκοπιμοτητες εχετε και καπελωνετε καθε κινηση αυτης της ομαδας και απαξιωνετε με αυτο τον τροπο την προσπαθεια καποιων ατομων που θελουν να δειξουν οτι υπαρχει δυνατη παρουσια σε αυτο το χωρο? Ξερετε πολυ καλα για ποιο θεμα μιλαω, γιατι με ακριβως την ιδια τακτικη καπελωσατε και την συμμετοχη της στη Πανελλαδικη διαμαρτυρια στις 23/03 δινοντας εντελως λαθος πληροφοριες και οταν σας εσταλησαν οι σωστες εσεις προκλητικα τις αγνοησατε. Φυσικα και δεν περιμενω να απαντησετε, αλλα θα ηθελα παρα πολυ να ακουσω γιατι ενας ζωοφιλος δεν προωθει ενεργειες αλλων ζωοφιλων και προτιμα να προωθει φιλους γνωστους και κολλητους.Αναμενω λοιπον την απατηση σας.

  1. Νικος

   Όσον αφορά τη διαμαρτυρία της 23/03 σας είχαμε στείλει email με διόρθωση της ώρας και παράκληση να αλλάξετε την ανάρτηση σας… κάτι που είχε να κάνει καθαρά με την εγκυρότητα της ενημέρωσης. Το αγνοήσατε φυσικά – αλλά δεν ήταν και τόσο σημαντικό για να σας ξαναενοχλήσουμε.

   ΑΛΛΑ όσον αφορά την ενημέρωση του κόσμου για το κάλεσμα μας για την διαμαρτυρία ενάντια στη γούνα με αφορμή τη Διεθνη εκθεση γουνας και τη συλλογή υπογραφων…μας λέτε δηλαδή πως από τις 27/03 που σας στείλαμε το 1ο email και στις 28/03 το 2ο, δεν βρηκατε 5 λεπτά να δημοσιευσετε 5 γραμμές για το κάλεσμα? Για ένα τόσο βάρβαρο εμπόριο? Για μια από τις πιο έκδηλες και ανούσιες μορφές εκμετάλλευσης των ζώων?....

   Και να ξέρετε πως δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η προβολή του τι έγινε εκέι… για να σας στειλουμε υλικο με φωτος κ κειμενο με το τι συνέβη εκει. Το νοημα των διαμαρτυριων ειναι να ενημερωθουν οι "απ' εξω" πως υπαρχουν ατομα αντιθετα στις πρακτικές του και όχι οι ήδη ζωόφιλοι, που έτσι και αλλιώς λογικά είναι αντίθετοι στο εμποριο γούνας.

   Αυτό που μας ενδιαφέρει και που θεωρουμε αδιανόητο πως συνέβη είναι που δεν ενημερωσατε τους αναγνώστες σας για το τι επροκειτο να συμβει. Δεν ενημερωσατε τους αναγνωστες σας για μια διαμαρτυρια, στην οποία θα είχαν την δυνατοτητα εφοσον ηθελαν να παρουν μερος…σε όφελος των ζώων – όχι δικό μας. Είναι απαραδεκτη η τακτική σας! Δεν μπορεί άλλα sites να βρήκαν χρόνο και χώρο για δημοσιευση του καλεσματος και εσείς όχι. … Θαψατε μια κοινοποιηση για διαμαρτυρια, που θα μπορουσε να είχε πάει καλύτερα..ειδικά φέτος που δυστηχως καμια άλλη ομάδα δεν διοργανωσε κάτι…

   Η κατηγορια μας δεν ήταν καθολου ανυποστατη όπως καταλαβαινετε...Λυπουμαστε πολύ που λειτουργείτε έτσι..

   1. eleni

    Νίκο, για να το κάνω πιο ξεκάθαρο ζητήσατε στο ρεπορτάζ για τη διαμαρτυρία στο Μοναστηράκι – αφού με ευχαριστήσατε για τα όσα έγραψα – να προσθέσω ότι η δική σας ομάδα ήταν εκεί από τις 11 το πρωί και μοίρασε 300 φυλλάδια.

    Η άποψη μου - μια και εγώ ήμουν στη πολύωρη διαμαρτυρία και έγραψα και το ρεπορτάζ - ήταν πως το κείμενο είναι πλήρες και το ότι η δική σας ομάδα ήταν εκεί νωρίτερα ή ότι μοίρασε 300 φυλλάδια δεν είχε να προσφέρει κάτι παραπάνω στον αναγνώστη.

    Συνεχίζεις να μας κατηγορείς χωρίς λόγο, αλλά εγώ δεν θα συνεχίσω άλλο την αντιπαράθεση γιατί δεν έχει κανένα νόημα. Αν δεν πιστεύεις αυτό που σου λέω δεν έχει αξία η κουβέντα.

    Έχουμε καλύψει και έχουμε απευθύνει καλέσματα για δεκάδες εκδηλώσεις κατά της γούνας δεν είχαμε ΚΑΝΕΝΑΝ λόγο να κρύψουμε τη δική σας.

    Μια αναζήτηση στο http://www.zoosos.gr θα σε πείσει.

    Όταν ένα σάιτ βασίζεται στον εθελοντισμό – για τη συγγραφή των κειμένων – δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις. Κάποια θέματα τα προλαβαίνεις να τα γράψεις και κάποια δεν τα προλαβαίνεις.

    Εμείς εδώ καλώς ή κακώς έχουμε αποφασίσει όσα γράφουμε να είναι ορθά γραμμένα και να μην είναι απλά παράθεση ή αντιγραφή ανακοινώσεων των φορέων.

    Αν δεν σε ικανοποιεί η ενημέρωση που προσφέρουμε έχεις επιλογή.

    Για το http://www.zoosos.gr

    Ελένη Ηλιοπούλου

  2. eleni

   Νίκο, λόγω του όγκου των πληροφοριών που δεχόμαστε δεν προλάβαμε να αναφερθούμε και σε αυτή την διαμαρτυρία σχετικά με το φριχτό εμπόριο της γούνας.

   Ποιες πληροφορίες ακριβώς κρύψαμε σχετικά με τη διαμαρτυρία που έγινε στο Μοναστηράκι;

   Οι κατηγορίες σου είναι ανυπόστατες!

   Το ρεπορτάζ μας περιλαμβάνει ό,τι συνέβη:

   «Διεκδικούμε μια ζωή με αλληλεγγύη προς κάθε συναισθανόμενο ον»

   Και το 269life Greece στη διαμαρτυρία για τη βάναυση μεταχείριση όλων των ζώων

   Διαμαρτυρία για την κακοποίηση των ζώων στην Ελλάδα στις 23/3

   Για το http://www.zoosos.gr

   Ελένη Ηλιοπούλου
    

    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.