Στηρίξτε μας

Γιατί πρέπει να απαγορευτεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα;

15 Φεβρουαρίου 2015 19:18 | Επικαιρότητα
Γιατί πρέπει να απαγορευτεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα;

Τεκμηριωμένες απαντήσεις στο ερώτημα «Γιατί πρέπει να απαγορευτεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων (Ε.Γ.Ζ.) στην Ελλάδα;» δίνει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και τις συνοψίζει πριν τις αναλύσει διεξοδικά ως εξής: «Γιατί το απαιτεί η ηθική μας, το απαιτεί η λογική».

Γιατί;

Η Π.Φ.Π.Ο. εξηγεί: «Με τον όρο ‘εκτροφή γουνοφόρων ζώων’ (Ε.Γ.Ζ.) (fur farming) εννοείται η αναπαραγωγή ή/και εκτροφή ορισμένων ειδών ζώων για τη γούνα τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν (2013) άνω των 100 εκτροφείων μινκ (45 στον νομό Καστοριάς, 50 στον νομό Κοζάνης, 8 στον νομό Γρεβενών, δύο στον νομό Φλώρινας) με παραγωγή η οποία ξεπερνά τα 1.000.000 γουνοδέρματα ετησίως[1].

Τα μινκ στη φυσική τους κατάσταση είναι άγρια, σαρκοφάγα, περίεργα και ιδιαίτερα δραστήρια ζώα, τα οποία ζουν κοντά στο νερό - καθώς είναι δεινοί κολυμβητές - σε σήραγγες οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τα 4 χιλιόμετρα μήκος, και, σε κατάλληλες συνθήκες, φτάνουν στην ηλικία των 4 ετών.

Τα μινκ στις φάρμες εκτροφής τους ζουν σε κλουβιά τυπικών διαστάσεων 70 εκ. μήκος, 40 εκ. πλάτος και 45 εκ. ύψος, από τα οποία δεν βγαίνουν ποτέ. Καθώς δεν τους επιτρέπεται να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή οι περιπτώσεις στερεοτυπικής συμπεριφοράς (π.χ. συνεχείς κύκλοι μέσα στο κλουβί), αυτό-ακρωτηριασμών (π.χ. δάγκωμα της ουράς ή άλλων σημείων της γούνας), κανιβαλισμού και βρεφοκτονίας είναι συνηθισμένες[2]. Από αυτή τη μιζέρια θα "απαλλαχθούν" σε ηλικία 7-8 μηνών, όταν θα θανατωθούν, με ηλεκτροπληξία ή με ασφυξία, για τη γούνα τους.

Οι εμπλεκόμενοι στη βιομηχανία εκτροφής γουνοφόρων ζώων, συχνά παραθέτουν μια σειρά "επιχειρημάτων" για να δικαιολογήσουν αυτή την αναίτια κακοποίηση έμβιων και συναισθανόμενων ζώων. Τα παραθέτουμε ένα προς ένα στις επόμενες γραμμές, αποκαθιστώντας παράλληλα και την πραγματικότητα.

"Το να εκτρέφουμε γουνοφόρα είναι ακριβώς το ίδιο με το να εκτρέφουμε κότες, πρόβατα ή αγελάδες"

Τα μινκ είναι άγρια ζώα τα οποία φυλακίζονται σε ένα κλουβί, ακριβώς όπως τα λιοντάρια του τσίρκου. Πρέπει  να ζουν ελεύθερα στη φύση. Επιπλέον, τα εκτρέφουμε για να καλύψουμε τη ματαιοδοξία μας η οποία "επιβάλλει" το να φοράμε γούνες.

"Πάντα οι άνθρωποι φορούσαν γούνες"

Οι άνθρωποι ΚΑΠΟΤΕ φορούσαν γούνες, όπως κάποτε φορούσαν χιτώνες ή οι κυρίες φορούσαν καπέλα με φτερά εξωτικών πτηνών. Η χρήση της γούνας των ζώων δεν καλύπτει πλέον καμία ανάγκη μας για ζεστό ντύσιμο, αλλά μόνο την «ανάγκη» να επιδεικνύουμε τον πλούτο μας, μια «ανάγκη» που συντηρεί η βιομηχανία της μόδας της γούνας[3].

"Η γούνα των ζώων είναι το πιο ζεστό ρούχο που μπορείς να φορέσεις"

Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι ορειβάτες και οι εξερευνητές των πόλων θα φορούσαν και σήμερα γούνες. Σήμερα υπάρχουν υλικά – μεταξύ των οποίων και οι συνθετικές γούνες – τα οποία είναι πιο ανθεκτικά, πιο θερμαντικά και πιο φτηνά από μία γούνα. Όπου συνεχίζει να προτιμάται (π.χ. στη Ρωσία) αυτό οφείλεται σε πολιτισμικές παραδόσεις και, κυρίως, στις επιταγές της βιομηχανίας της μόδας, και όχι στις «ανώτερες» θερμαντικές ιδιότητες της φυσικής γούνας: το κλίμα του Καναδά είναι εξίσου κρύο με αυτό της Ρωσίας, αλλά οι Καναδοί δεν φοράνε φυσικές γούνες για να βγουν στο δρόμο.

"Συνθετικές γούνες; Η φυσική γούνα είναι οικολογική/φιλική προς το περιβάλλον"

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (2013) οι επιπτώσεις στο περιβάλλον μιας φυσικής γούνας μινκ είναι 4 (τέσσερις) φορές περισσότερες από μια συνθετική γούνα (βάσει των αποτελεσμάτων Ανάλυσης Κύκλου Ζωής- Life Cycle Assessment) [4] .

"Γιατί να απαγορευτεί η εκτροφή ζώων για τη γούνα τους στην Ελλάδα, αφού συμβαίνει και αλλού;"

H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός γουνών παγκοσμίως, με το 64% ή 30 εκατομμύρια γούνες μινκ να προέρχονται από εκτροφεία χωρών-μελών της ΕΕ[5]. Παρόλα αυτά, μια σειρά από χώρες έχουν απαγορεύσει ή είναι στη διαδικασία απαγόρευσης της εκτροφής γουνοφόρων ζώων.

Συγκεκριμένα:

Σουηδία: Η εκτροφή αλεπούδων για τη γούνα τους έχει καταστεί οικονομικά μη-βιώσιμη (λόγω περιβαλλοντικής/φιλοζωικής νομοθεσίας) από το 1995.

Ηνωμένο Βασίλειο: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί από το 2000-2002.

Αυστρία: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί σε 5 κρατίδια και έχει καταστεί οικονομικά μη-βιώσιμη (λόγω περιβαλλοντικής/φιλοζωικής νομοθεσίας) στα υπόλοιπα τρία κρατίδια από το 2004.

Ελβετία: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί από το 2005.

Κροατία: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί από το 2007 με 10ετή περίοδο σταδιακής κατάργησης για τα υπάρχοντα εκτροφεία.

Δανία: Η εκτροφή αλεπούδων για τη γούνα τους έχει απαγορευτεί από το 2009 με  περίοδο σταδιακής κατάργησης για τα υπάρχοντα εκτροφεία

Ολλανδία: (ο μεγαλύτερος παραγωγός γουνών μινκ στην ΕΕ): Η εκτροφή των υπολοίπων ειδών γουνοφόρων ζώων έχει απαγορευτεί από το 2012 και η εκτροφή των μινκ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2024.

Σλοβενία: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί από το 2013 με 3ετή περίοδο σταδιακής κατάργησης για τα υπάρχοντα εκτροφεία.

Βέλγιο: Το κρατίδιο της Βαλλονίας θα απαγορεύσει την εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου από 1/1/2015.

Γερμανία: Λόγω περιβαλλοντικής/φιλοζωικής νομοθεσίας η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2016, είναι πολύ πιθανόν ότι η εκτροφή αλεπούδων για τη γούνα τους έχει καταστεί οικονομικά μη-βιώσιμη.

"Δε με νοιάζει τι έχει απαγορευτεί αλλού, η εκτροφή γουνοφόρων ενισχύει την Ελληνική οικονομία".

Είναι λάθος να επιτρέπουμε μια εμπορική δραστηριότητα στο βαθμό που ‘ενισχύει την Ελληνική οικονομία’: ο τζίρος των αναβολικών στη χώρα μας ξεπερνά το 1 δις ευρώ ετησίως[6], αλλά κανείς δεν ζητά τη νομιμοποίηση της αγοροπωλησίας τους επειδή θα ενισχυθεί η οικονομία μας!

Οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων γούνας το 2012 εκτιμάται ότι κινήθηκαν στα 500 εκατ. ευρώ, και σχεδόν το 98% κατευθύνθηκε στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Λόγω των οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες χώρες, οι ελληνικές εξαγωγές γούνας έκτοτε καταρρέουν.

Το 2013 σημειώθηκε μείωση -40% σε σχέση με το 2012, και το 2014 εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση -60% σε σχέση με το 2013[7]. Συνολικά μεταξύ 2012-2014 οι ελληνικές εξαγωγές γούνας μειώθηκαν κατά -76%! Συνεπώς, όχι μόνο η συνεισφορά του συγκεκριμένου κλάδου στην εθνική οικονομία συρρικνώνεται συνεχώς αλλά, επιπλέον, η συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική κρίση στις παραδοσιακές αγορές των ελληνικών προϊόντων γούνας (Ρωσία και Ουκρανία)[8] καθιστούν την όποια ανάκαμψη εξαιρετικά αμφίβολη και αδύνατη να συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Συνεπώς, αντί να επιμένουμε σε μια περιβαλλοντικά επιβλαβή, φιλοζωικά μη ηθική, κοινωνικά ματαιόδοξη και οικονομικά ατελέσφορη παραγωγική διαδικασία, ΤΩΡΑ είναι η στιγμή να σχεδιάσουμε τη μετάβαση των τοπικών κοινωνιών στην «Εποχή-Μετά-Τη-Γούνα».

«Ωραία όλα αυτά αλλά στη Δυτική Μακεδονία απασχολούνται τόσοι άνθρωποι στη εκτροφή γουνοφόρων ζώων- θέλετε να χάσουν τις δουλειές τους και να καταστραφούν;».

Σε καμία περίπτωση! Το να κλείσουν αύριο το πρωί όλα τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και να βρεθούν άνθρωποι στο δρόμο είναι εξίσου εγκληματικό με το να αφήσουμε να διαιωνίζεται η συγκεκριμένη πρακτική και να προσπαθούμε να διασώσουμε μια ηθικά κατακριτέα και οικονομικά φθίνουσα παραγωγική δραστηριότητα.

Η Ελληνική Πολιτεία, η οποία σε καιρούς οικονομικής κρίσης ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να επιδοτεί, πέρα από κάθε ηθικό έρεισμα και οικονομική λογική, την εκτροφή γουνοφόρων ζώων [9] θα έπρεπε η ίδια ακριβώς ΤΩΡΑ να σχεδιάσει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους, έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει τη Δυτική Μακεδονία στην «Εποχή-Μετά-Τη-Γούνα». Οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένης διαδικασίας είναι προφανώς ανοιχτές προς διαβούλευση αλλά τα βασικά σημεία πρέπει οπωσδήποτε να περιέχουν τα εξής:

-          Νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα μετά από συγκεκριμένη ημερομηνία.

-          Καθορισμός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου σταδιακής κατάργησης

-          Αντίστοιχη περίοδος σταδιακής κατάργησης όλων των οικονομικών ενισχύσεων προς τις εταιρίες εκτροφής γουνοφόρων.

-          Ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των υπαρχόντων εκτροφέων ώστε να βοηθηθούν στην αλλαγή της παραγωγικής τους δράσης προς δραστηριότητες οι οποίες σέβονται το περιβάλλον και τα ζώα.

Παρότι η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας είναι σήμερα στενά συνυφασμένη με την γουνοπαραγωγική δραστηριότητα, η κρίση του κλάδου, η ηθική επιταγή αλλά και η κοινή λογική συνηγορούν στο ότι πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί δρόμοι οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Και αυτοί οι δρόμοι υπάρχουν: το εντυπωσιακό φυσικό κάλλος και η σπουδαία πολιτισμική παράδοση της Δυτικής Μακεδονίας εξασφαλίζουν ότι ανάπτυξη και απασχόληση μπορούν να συνδεθούν με την προώθηση αυτών των «προϊόντων» της Μακεδονικής γης[10]- και όχι με τα γδαρμένα κουφάρια ανυπεράσπιστων ζώων. Το απαιτεί η ηθική μας, το απαιτεί η λογική.

Πηγές:

[1] Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (12/04/2014), Ελληνική «άνοιξη» της γούνας

[2] Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare (2001) The Welfare of Animals Kept for Fur Production. Pp 84-89.

[3] ΠεριοδικόVOGUE (23/12/2014), 7 Russian Street Style Stars Share Their Styling Tips for Staying Warm in Winter

[4] CE Delft (2013), Natural mink fur and faux fur products, an environmental comparison

[5] European Fur Breeders Association, Fact Sheet

[6] Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (25/8/2014), «Μαύρη» πρωτιά με 1 δισ.€ τζίρο στα αναβολικά

[7] Εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (13/11/2014), Το εμπάργκο των Ρώσων έκαψε την ελληνική γούνα

[8] Η Ρωσική οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ύφεσης, με για το Ρωσικό ΑΕΠ να αναμένεται να παρουσιάσει μείωση -4,5% με -4,7 το 2015 και -0,9% με -1,1% για το 2016 (Πηγή: Bloomberg (15/12/2014), Russia Sees GDP Shrinking at Least 4.5% in 2015 With $60 Oil).

Για τη Ουκρανική οικονομία η ύφεση θα συνεχιστεί, με την ίδια την Ουκρανική κυβέρνηση να υπολογίζει τη μείωση του ΑΕΠ κατά -4,3% το 2015 (Πηγή: The Moscow Times (23/12/2014), Ukraine Predicts 4.3 Percent Drop in GDP in ‘Difficult’ 2015).

[9] Δες Αγροτικές Επενδύσεις που επιδοτούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο – ΦΕΚ 465-25.02.2014

[10] Δες ενδεικτικά, Deutsche Welle (27/06/2012), Καστοριά: από τη γουνοποιία στον τουρισμό

Διαβάστε επίσης:

Π.Φ.Π.Ο.: Επέλαση της ματαιοδοξίας η έκθεση γούνας «Fur Excellence in Athens 2015»

Ο θεός να μας φυλάει από εκείνους που δεν θέλουν τα ζώα να βασανίζονται;

«Δρακόντεια» μέτρα προστασίας για τους γουνέμπορους

Ανάπτυξη γδέρνοντας ζωντανά ζώα; Το νόμιμο είναι και ηθικό;

Διαμαρτυρηθείτε για το αιματοβαμμένο εμπόριο της γούνας

Πέταξαν μπογιές στις βιτρίνες των καταστημάτων που πουλάνε γούνες

«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τους λίγους που διαμαρτυρήθηκαν κατά της γούνας! (Βίντεο)

«Η γούνα ζεσταίνει την ελληνική οικονομία» αλλά παγώνει καρδιές και συνειδήσεις (βίντεο)

Τα βασάνισαν, τα έγδαραν, τώρα τα εκθέτουν!

Και οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες κατά της 2ης Διεθνής Έκθεσης Γούνας

Διαμαρτυρία και διαδικτυακός ακτιβισμός κατά του εμπορίου γούνας!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη 2η Διεθνή Έκθεση Γούνας

Η βιομηχανία της γούνας δεν σημαίνει ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη! (Βίντεο)

Επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές κατά του εμπορίου της γούνας

Καστοριά: Ο δήμαρχος της πόλης που παράγει πτώματα…

Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης

Κωλοτούμπα και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τους γουναράδες

Διαμαρτυρία ενάντια στις γούνες: Μπρος τα κάλλη τι είναι ο φόνος!

«Η Καθημερινή», οι γουνοποιοί και η μισή αλήθεια ενός προπαγανδιστικού «ρεπορτάζ» (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

19 Σχόλια

 1. Θάνος

  Ποντιακό ανέκδοτο, φρικτό όσο και ο κλάδος της γούνας.

  «Το είδος αυτό θα είχε εξαφανιστεί εδώ και χρόνια ... κάθε είδος στον πλανήτη υπάρχει για κάποιον σκοπό...»

 2. ioannou

  Το είδος αυτό θα είχε εξαφανιστεί εδώ και χρόνια ... κάθε είδος στον πλανήτη υπάρχει για κάποιον σκοπό... ο τρόπος που λέτε οτι τα σκοτώνουν δεν ισχύει .. βλέπεται βιντεο απο την ΚΙΝΑ και πιστεύεται ότι παντού έτσι γίνεται .. τα γουρούνια και οι αγελάδες που τ τρως μια χαρά τα διαχειρίζονται με καλύτερο τρόπο? για αυτα δεν λέτε τπτ επειδή σας αρέσει .. για την γούνα όλο θα λέτε και γίνεστε επιλεκτικά φιλόζωοι ...

  1. Θάνος

   «Το είδος αυτό θα είχε εξαφανιστεί εδώ και χρόνια ... κάθε είδος στον πλανήτη υπάρχει για κάποιον σκοπό...»

   Ποντιακό ανέκδοτο είναι αυτό;

  2. Θάνος

   Ενώ σε σας πώς γίνεται; Εξάτμιση αυτοκινήτου και όποιο πεθάνει κι όποιο λιποθυμήσει; Και όποιο ξυπνήσει ξύπνησε, σιγά που θα περιμένουμε …

 3. Θάνος

  "Το να εκτρέφουμε γουνοφόρα είναι ακριβώς το ίδιο με το να εκτρέφουμε κότες, πρόβατα ή αγελάδες"

  Τα μινκ είναι άγρια ζώα τα οποία φυλακίζονται σε ένα κλουβί, ακριβώς όπως τα λιοντάρια του τσίρκου. Πρέπει να ζουν ελεύθερα στη φύση. Επιπλέον, τα εκτρέφουμε για να καλύψουμε τη ματαιοδοξία μας η οποία "επιβάλλει" το να φοράμε γούνες.
  -------------------------------
  Ενώ τις κότες τα πρόβατα και τις αγελάδες τι;
  Κάτι κρύψατε κάτω από το χαλάκι; Να μην το βλέπουμε και μας ενοχλεί;

 4. Θάνος

  «Ωραία όλα αυτά αλλά στη Δυτική Μακεδονία απασχολούνται τόσοι άνθρωποι στη εκτροφή γουνοφόρων ζώων- θέλετε να χάσουν τις δουλειές τους και να καταστραφούν;».
  -----------------------------
  Σε καμία περίπτωση! Το να κλείσουν αύριο το πρωί όλα τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και να βρεθούν άνθρωποι στο δρόμο είναι εξίσου εγκληματικό με το να αφήσουμε να διαιωνίζεται η συγκεκριμένη πρακτική και να προσπαθούμε να διασώσουμε μια ηθικά κατακριτέα και οικονομικά φθίνουσα παραγωγική δραστηριότητα.
  ***************************
  - Ωραία όλα αυτά αλλά από την βίαιη εκπόρνευση γυναικών τρέφονται τόσοι άνθρωποι. θέλετε να χάσουν τη δουλειά τους και να καταστραφούν;
  Στη αντιμετώπιση του εγκλήματος σε οποιαδήποτε μορφή του, απασχολούνται τόσοι άνθρωποι, θέλετε να χάσουν τις δουλειές τους και να καταστραφούν;

  - Σε καμία περίπτωση! Το να πάψει αύριο το πρωί το έγκλημα και να βρεθούν άνθρωποι στο δρόμο είναι εξίσου εγκληματικό με το να αφήσουμε να διαιωνίζεται η συγκεκριμένη κατάσταση και να προσπαθούμε να διασώσουμε μια ηθικά κατακριτέα και οικονομικά φθίνουσα παραγωγική δραστηριότητα.

 5. Δαλιανη Μαρια

  Kleiste ola ta sfagia. Kleiste ola ta gounemporika. Ta zoa ipoferoune. As ta prostatepsoume oli mazi.
  Ta zoa gdernontai eno einai zontana. Fantastite poso ipoferoun. Ton pono ton tromo . Kai meta ta petan mexri na afisoun tin teleftea tous pnoi.!
  An den mporeite na kleisete ta sfagia as ginete xoris na ipoferoun.
  Ta xtipane ta kakopioun ta exoun kleismena, gia na vroune sto telos ena tragiko thanato!
  SAS PARAKALO VALTE ENA TELOS STO MARTIRIO,!

 6. angeliki papassileka

  ωραια, τωρα διορθωθηκε το αρθρο, αλλα δε βλεπω μεγαλη διαφορα - απλα αποφευγει να απαντησει στο αν ειναι το ιδιο - εμμεσως παλι λεει οτι δεν ειναι! αφου τα μινκ ειναι αγρια και τα αλλα οχι! δηλαδη για τα εξημερωμενα ζωα ειναι οκ να τα κλεινουμε σε κλουβια? τα γουρουνια που δεν μπορουν να κινηθουν ή οι κοτες κλπ κλπ?

 7. aglaia vlassopoulou

  Δεν ξέρετε τι σας γίνεται και τι σημαίνει ζώο!Νομίζεται ότι η γη περιστρέφεται μόνο για τον άνθρωπο.Περιστρέφεται για να μας διευκολύνει να την αποτελειώσουμε και να εξαφανίσουμε τα πλάσματα της.Τι να σας πω...εδώ και καιρό έχω χάσει τη λαλιά μου με την αναισθησία και τον εγωισμό σας :/

 8. Θάνος

  «Το να εκτρέφουμε γουνοφόρα είναι ακριβώς το ίδιο με το να εκτρέφουμε κότες, πρόβατα ή αγελάδες».

  Είναι το ίδιο, και ο,τι ισχύει για τους γουναράδες ισχύει και για τους κτηνοτρόφους και τους σφάχτες. Τα άλλα είναι παραμύθια.

 9. Θάνος

  Να σταματήσουν να παίρνουν λεφτά από το κράτος. Αφού είναι επικερδές επάγγελμα, δεν μπορεί να ζητάνε κάθε τόσο οικονομικές ενισχύσεις. Μονίμως περνάει κρίση, αλλά μόλις πούμε να καταργηθεί το παρουσιάζουν για επικερδές.
  Ξοδεύουν ακόμα και για πράγματα που δεν τους χρειάζονται, και ζητάνε συμμετοχή του κράτους. Όπως πχ το μουσείο γούνας.

  Οι γουναράδες θέλουν να είναι αραχτοί σε μια παράδοση, και να μην τους κουνάει κανείς. Βγάζει δεν βγάζει λεφτά, δεν έχει σημασία. Να χειρίζονται το θέμα όπως τους αρέσει, και αν δεχτεί το κράτος όσα του ζητάνε, θα τους ταΐζουμε στα έτοιμα για να έχουν bmw και να γλεντάνε στα σκυλάδικα.

 10. Θάνος

  Θα μπορούσε η Π.Φ.Π.Ο. να ζητήσει να εξημερώνονται πρώτα τα μιγκ και μετά να γίνονται γούνα. Αν αυτό είναι το πρόβλημά της.

  Πιθανόν να το έχει συζητήσει το θέμα με τα εξημερωμένα ζώα και σχημάτισε άποψη ότι δεν είναι το ίδιο.

  Πάντως αφού θέλει να υπερασπίζεται την εκμετάλλευση των εξημερωμένων ζώων, τουλάχιστον ας δραστηριοποιηθεί για τις συνθήκες.

 11. Marina

  Αληθεια η εκτροφη αγελαδων ειναι απαραιτητη για την διαβιωση μας?
  Περιεργα και αστοχα επιχειρηματα επιλεγουν! Θυμιζουν λιγο κατι επιχειρηματα του αερα που ακουμε απο καποιες "κυριες" που εχουν στο ενα χερι το σκυλάκι τους αγκαλιά και στο άλλο την τσάντα απο δέρμα...Επιλεκτικη φιλοζωια 🙁

 12. δημητρης

  ta ejhmervmena zva τα εκτρεφουμε για να καλυψουμε τις διατροφικες μας αναγκες!!!!!μα δεν ντρεπεστε λιγακι?φιλοζωοι ειστε εσεις η βασανιστες και δολοφονοι?με αηδιαζετε!

 13. κατερινάκι

  Αστειεύονται φαντάζομαι! Είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί φιλοζωϊκή οργάνωση επιχειρήματα όπως: το να εκτρέφουμε κότες, πρόβατα και αγελάδες είναι απόλυτα δικαιολογήσιμο; Γιατί καλύπτει λέει τις διατροφικές μας ανάγκες; Πόσο πιο απόλυτα σπισιστής μπορεί να γίνει κάποιος;;;

 14. ioannou

  Οι τεκμηριωμένες απαντήσεις δεν σημαίνει ότι είναι και σωστές... προφανώς πρόκειται για έναν "ακραίο" οικολόγο που προσπαθεί να σώσει τον κόσμο για να ζει με την ικανοποίηση ότι κάτι έχει προσφέρει και δεν αναπνέει απλός ... γεμίζει απαντήσεις χωρίς να έχεις καν ιδέα και αν κρίνω από τον αριθμό των πηγών σου δεν έχεις και πολύ κρίση απλός βασίστηκες σε απόψεις άλλων ... μιλάς για ένα άγριο ζώο το οποίο αν δεν ήταν δεν το μεγάλωναν στα εκτροφεία θα ήταν είδος προς εξαφάνιση ... εσείς οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ελευθερώσατε πριν μερικά χρόνια χιλιάδες μινκ χωρίς να σκεφτείτε το αποτέλεσμα ... τα περισσότερα βρέθηκαν πατημένα στους δρόμους, αλλά απλός πεθαμένα γιατί δεν έχουν μάθει να επιβιώνουν, και άλλα σκοτώθηκαν από τους ντόπιους επειδή προκαλούσαν σκότωναν τα οικόσιτα ζώα τους ( κότες,κουνέλια) ... ανέφερες κάπου οτι στον Καναδά δεν φοράνε γούνα .. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ συνειδητοποιημένοι ? το κόστος τις γούνας πληροφοριακά ξέρεις πόσο ειναι? Οσο για τους ορειβάτες και τους εξερευνητές των πόλων που δε φοράνε γόυνα για να ζεσταθούν .... δεν έχει να κάνει με το θέμα μόνο τις μόνωσης ... αλλά και τις άνεσης .. (το βάρος τις γούνας δεν συγκρίνεται με αυτό του συνθετικού) ... ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ με τεκμηριωμένες απαντήσεις που δεν είναι απόλυτες αλλά υποκειμενικές . μπορώ να σ δώσω για όλα απαντήσεις απλός δεν βρίσκω λόγο να ασχοληθώ περισσότερο με θέματα που θέλουν να ρίξουν περισσότερο την οικονομία τις χώρας μας ..γιατί αν δεν το γνωρίζεις .. η γούνα συμβάλει στις εξαγωγές..

  1. Θάνος

   «τα περισσότερα βρέθηκαν πατημένα στους δρόμους, αλλά απλός πεθαμένα γιατί δεν έχουν μάθει να επιβιώνουν, και άλλα σκοτώθηκαν από τους ντόπιους επειδή προκαλούσαν σκότωναν τα οικόσιτα ζώα τους ( κότες,κουνέλια)»

   Κι εσύ τα λυπήθηκες τα καημένα ε;

   Ποια οικονομία…. Μονίμως είστε παραπονούμενοι ότι δεν σας ενισχύει το κράτος, συνέχεια ζητάτε λεφτά κι επιχορηγήσεις, ακόμα και για τις μαλακίες που δεν χρειάζεστε όπως το μουσείο γούνας από το κράτος ζητήσατε λεφτά. Άντε βάλτε λουκέτο στα κολαστήριά σας που καλομάθατε να σας πληρώνουμε την κωλοπαράδωσή σας τις bmw και τα γαμισιάτικά σας από σκυλάδικο σε σκυλάδικο… έχετε το θράσος να διαμαρτύρεστε κιόλας…

  2. aglaia vlassopoulou

   Και το εμπόριο ναρκωτικών ξέρεις πόσο συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας?
   Οσο χρήσιμη είναι αυτή η δραστηριότητα αλλά τόσο είναι και η γουνοποιία!
   Τα ζώα που στριφογυρίζουν τρελαμένα στα κλουβιά εκτεθειμένα σε κρύο και ζέστη και μετά γδέρνονται ζωντανά η τα σκοτώνουν με ηλεκτροπληξία και ασφυξία δεν είναι εργασία κυρά μου...και αν έχεις γούνα να την καταστρέψεις και αν η φύση μας ήθελε τριχωτούς θα φρόντιζε να είχαμε άφθονες.

  3. aglaia vlassopoulou

   Και το εμπόριο ναρκωτικών ξέρεις πόσο συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας?
   Οσο χρήσιμη είναι αυτή η δραστηριότητα αλλά τόσο είναι και η γουνοποιία!
   Τα ζώα που στριφογυρίζουν τρελαμένα στα κλουβιά εκτεθειμένα σε κρύο και ζέστη και μετά γδέρνονται ζωντανά η τα σκοτώνουν με ηλεκτροπληξία και ασφυξία δεν είναι εργασία κυρά μου...και αν έχεις γούνα να την καταστρέψεις και αν η φύση μας ήθελε τριχωτούς θα φρόντιζε να είχαμε άφθονες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.