Παγίδες θανάτου για τα θαλασσοπούλια τα αλιευτικά εργαλεία
Παγίδες θανάτου αποτελούν για τα θαλασσοπούλια τα δολώματα και τα δίχτυα των ψαράδων καθώς, πολλές φορές, παγιδεύονται σ' αυτά την ώρα που προσπαθούν να ψαρέψουν και θανατώνονται.
Στον πεζόδρομο της Ερμού σήμερα από τις 10:00 έως τις 14:00 φιλόζωοι διαδηλωτές ενημέρωναν τους περαστικούς για ποιους λόγους πρέπει να σταματήσει η εκτροφή γουνοφόρων ζώων και στην Ελλάδα και εξηγούσαν πως τα ζώα αυτά των οποίων τη γούνα φοράμε κακοποιούνται βάναυσα μέχρι θανάτου εξαιτίας της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.
«ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»
Δεκάδες μπαλόνια και εκατοντάδες ενημερωτικά φυλλάδια μοιράστηκαν σε μεγάλους και μικρούς που έδειξαν ενδιαφέρον βλέποντας τα πλακάτ των διαδηλωτών που καταδικάζουν αυτή την εγκληματική εμπορική δραστηριότητα στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) με αφορμή την διεθνή έκθεση γούνας που διεξάγεται και φέτος στα Σπάτα της Αττικής από σήμερα έως τις 27 Μαρτίου.
Περισσότερα από 1.500 φυλλάδια μοιράστηκαν στους περαστικούς.
Αρκετοί γονείς με τα παιδιά τους αμέσως μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου πέρασαν από το σημείο κοντοστάθηκαν και φωτογραφήθηκαν με τους διαδηλωτές δείχνοντας έτσι τη συναίνεση ώστε αυτό το έγκλημα να σταματήσει.
Δείτε το σχετικό βίντεο
Π.Φ.Π.Ο.: «Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων πρέπει να απαγορευτεί και στην Ελλάδα γιατί αυτό απαιτεί η ηθική και η λογική μας»
Η Π.Φ.Π.Ο. εξηγεί: «Με τον όρο "εκτροφή γουνοφόρων ζώων" (Ε.Γ.Ζ.) (fur farming) εννοείται η αναπαραγωγή ή/και εκτροφή ορισμένων ειδών ζώων για τη γούνα τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν (2013) άνω των 100 εκτροφείων μινκ (45 στον νομό Καστοριάς, 50 στον νομό Κοζάνης, 8 στον νομό Γρεβενών, δύο στον νομό Φλώρινας) με παραγωγή η οποία ξεπερνά τα 1,000,000 γουνοδέρματα ετησίως[1].
Οι φιλόζωοι ενημέρωσαν όλους εκείνους που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι συμβαίνει στα ζώα που εκτρέφονται και βασανίζονται για την γούνα τους.
Τα μινκ στη φυσική τους κατάσταση είναι άγρια, σαρκοφάγα, περίεργα και ιδιαίτερα δραστήρια ζώα, τα οποία ζουν κοντά στο νερό - καθώς είναι δεινοί κολυμβητές - σε σήραγγες οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τα 4 χιλιόμετρα μήκος, και, σε κατάλληλες συνθήκες, φτάνουν στην ηλικία των 4 ετών.
Τα μινκ στις φάρμες εκτροφής τους ζουν σε κλουβιά τυπικών διαστάσεων 70 εκ. μήκος, 40 εκ. πλάτος και 45 εκ. ύψος, από τα οποία δεν βγαίνουν ποτέ. Καθώς δεν τους επιτρέπεται να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή οι περιπτώσεις στερεοτυπικής συμπεριφοράς (π.χ. συνεχείς κύκλοι μέσα στο κλουβί), αυτό-ακρωτηριασμών (π.χ. δάγκωμα της ουράς ή άλλων σημείων της γούνας), κανιβαλισμού και βρεφοκτονίας είναι συνηθισμένες[2]. Από αυτή τη μιζέρια θα "απαλλαχθούν" σε ηλικία 7-8 μηνών, όταν θα θανατωθούν, με ηλεκτροπληξία ή με ασφυξία, για τη γούνα τους.
Οι εμπλεκόμενοι στη βιομηχανία εκτροφής γουνοφόρων ζώων, συχνά παραθέτουν μια σειρά "επιχειρημάτων" για να δικαιολογήσουν αυτή την αναίτια κακοποίηση έμβιων και συναισθανόμενων ζώων. Τα παραθέτουμε ένα προς ένα στις επόμενες γραμμές, αποκαθιστώντας παράλληλα και την πραγματικότητα.
"Το να εκτρέφουμε γουνοφόρα είναι ακριβώς το ίδιο με το να εκτρέφουμε κότες, πρόβατα ή αγελάδες"
Τα μινκ είναι άγρια ζώα τα οποία φυλακίζονται σε ένα κλουβί, ακριβώς όπως τα λιοντάρια του τσίρκου. Πρέπει να ζουν ελεύθερα στη φύση. Επιπλέον, τα εκτρέφουμε για να καλύψουμε τη ματαιοδοξία μας η οποία "επιβάλλει" το να φοράμε γούνες.
"Πάντα οι άνθρωποι φορούσαν γούνες"
Οι άνθρωποι ΚΑΠΟΤΕ φορούσαν γούνες, όπως κάποτε φορούσαν χιτώνες ή οι κυρίες φορούσαν καπέλα με φτερά εξωτικών πτηνών. Η χρήση της γούνας των ζώων δεν καλύπτει πλέον καμία ανάγκη μας για ζεστό ντύσιμο, αλλά μόνο την «ανάγκη» να επιδεικνύουμε τον πλούτο μας, μια «ανάγκη» που συντηρεί η βιομηχανία της μόδας της γούνας[3].
"Η γούνα των ζώων είναι το πιο ζεστό ρούχο που μπορείς να φορέσεις"
Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι ορειβάτες και οι εξερευνητές των πόλων θα φορούσαν και σήμερα γούνες. Σήμερα υπάρχουν υλικά – μεταξύ των οποίων και οι συνθετικές γούνες – τα οποία είναι πιο ανθεκτικά, πιο θερμαντικά και πιο φτηνά από μία γούνα.
Όπου συνεχίζει να προτιμάται (π.χ. στη Ρωσία) αυτό οφείλεται σε πολιτισμικές παραδόσεις και, κυρίως, στις επιταγές της βιομηχανίας της μόδας, και όχι στις «ανώτερες» θερμαντικές ιδιότητες της φυσικής γούνας: το κλίμα του Καναδά είναι εξίσου κρύο με αυτό της Ρωσίας, αλλά οι Καναδοί δεν φοράνε φυσικές γούνες για να βγουν στο δρόμο.
"Συνθετικές γούνες; Η φυσική γούνα είναι οικολογική/φιλική προς το περιβάλλον"
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (2013) οι επιπτώσεις στο περιβάλλον μιας φυσικής γούνας μινκ είναι 4 (τέσσερις) φορές περισσότερες από μια συνθετική γούνα (βάσει των αποτελεσμάτων Ανάλυσης Κύκλου Ζωής- Life Cycle Assessment) [4] .
"Γιατί να απαγορευτεί η εκτροφή ζώων για τη γούνα τους στην Ελλάδα, αφού συμβαίνει και αλλού;"
H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός γουνών παγκοσμίως, με το 64% ή 30 εκατομμύρια γούνες μινκ να προέρχονται από εκτροφεία χωρών-μελών της ΕΕ[5]. Παρόλα αυτά, μια σειρά από χώρες έχουν απαγορεύσει ή είναι στη διαδικασία απαγόρευσης της εκτροφής γουνοφόρων ζώων.
Συγκεκριμένα:
Σουηδία: Η εκτροφή αλεπούδων για τη γούνα τους έχει καταστεί οικονομικά μη-βιώσιμη (λόγω περιβαλλοντικής/φιλοζωικής νομοθεσίας) από το 1995.
Ηνωμένο Βασίλειο: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί από το 2000-2002.
Αυστρία: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί σε 5 κρατίδια και έχει καταστεί οικονομικά μη-βιώσιμη (λόγω περιβαλλοντικής/φιλοζωικής νομοθεσίας) στα υπόλοιπα τρία κρατίδια από το 2004.
Ελβετία: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί από το 2005.
Κροατία: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί από το 2007 με 10ετή περίοδο σταδιακής κατάργησης για τα υπάρχοντα εκτροφεία.
Δανία: Η εκτροφή αλεπούδων για τη γούνα τους έχει απαγορευτεί από το 2009 με περίοδο σταδιακής κατάργησης για τα υπάρχοντα εκτροφεία
Ολλανδία: (ο μεγαλύτερος παραγωγός γουνών μινκ στην ΕΕ): Η εκτροφή των υπολοίπων ειδών γουνοφόρων ζώων έχει απαγορευτεί από το 2012 και η εκτροφή των μινκ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2024.
Σλοβενία: Η εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου έχει απαγορευτεί από το 2013 με 3ετή περίοδο σταδιακής κατάργησης για τα υπάρχοντα εκτροφεία.
Βέλγιο: Το κρατίδιο της Βαλλονίας θα απαγορεύσει την εκτροφή κάθε είδους γουνοφόρου ζώου από 1/1/2015.
Γερμανία: Λόγω περιβαλλοντικής/φιλοζωικής νομοθεσίας η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2016, είναι πολύ πιθανόν ότι η εκτροφή αλεπούδων για τη γούνα τους έχει καταστεί οικονομικά μη-βιώσιμη.
"Δε με νοιάζει τι έχει απαγορευτεί αλλού, η εκτροφή γουνοφόρων ενισχύει την Ελληνική οικονομία".
Είναι λάθος να επιτρέπουμε μια εμπορική δραστηριότητα στο βαθμό που ‘ενισχύει την Ελληνική οικονομία’: ο τζίρος των αναβολικών στη χώρα μας ξεπερνά το 1 δις ευρώ ετησίως[6], αλλά κανείς δεν ζητά τη νομιμοποίηση της αγοροπωλησίας τους επειδή θα ενισχυθεί η οικονομία μας!
Οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων γούνας το 2012 εκτιμάται ότι κινήθηκαν στα 500 εκατ. ευρώ, και σχεδόν το 98% κατευθύνθηκε στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Λόγω των οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες χώρες, οι ελληνικές εξαγωγές γούνας έκτοτε καταρρέουν.
Το 2013 σημειώθηκε μείωση -40% σε σχέση με το 2012, και το 2014 εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση -60% σε σχέση με το 2013[7]. Συνολικά μεταξύ 2012-2014 οι ελληνικές εξαγωγές γούνας μειώθηκαν κατά -76%!
Συνεπώς, όχι μόνο η συνεισφορά του συγκεκριμένου κλάδου στην εθνική οικονομία συρρικνώνεται συνεχώς αλλά, επιπλέον, η συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική κρίση στις παραδοσιακές αγορές των ελληνικών προϊόντων γούνας (Ρωσία και Ουκρανία)[8] καθιστούν την όποια ανάκαμψη εξαιρετικά αμφίβολη και αδύνατη να συμβεί στο εγγύς μέλλον.
Συνεπώς, αντί να επιμένουμε σε μια περιβαλλοντικά επιβλαβή, φιλοζωικά μη ηθική, κοινωνικά ματαιόδοξη και οικονομικά ατελέσφορη παραγωγική διαδικασία, ΤΩΡΑ είναι η στιγμή να σχεδιάσουμε τη μετάβαση των τοπικών κοινωνιών στην "Εποχή-Μετά-Τη-Γούνα".
"Ωραία όλα αυτά αλλά στη Δυτική Μακεδονία απασχολούνται τόσοι άνθρωποι στη εκτροφή γουνοφόρων ζώων- θέλετε να χάσουν τις δουλειές τους και να καταστραφούν;".
Σε καμία περίπτωση! Το να κλείσουν αύριο το πρωί όλα τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και να βρεθούν άνθρωποι στο δρόμο είναι εξίσου εγκληματικό με το να αφήσουμε να διαιωνίζεται η συγκεκριμένη πρακτική και να προσπαθούμε να διασώσουμε μια ηθικά κατακριτέα και οικονομικά φθίνουσα παραγωγική δραστηριότητα.
Η Ελληνική Πολιτεία, η οποία σε καιρούς οικονομικής κρίσης ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να επιδοτεί, πέρα από κάθε ηθικό έρεισμα και οικονομική λογική, την εκτροφή γουνοφόρων ζώων [9] θα έπρεπε η ίδια ακριβώς ΤΩΡΑ να σχεδιάσει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους, έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει τη Δυτική Μακεδονία στην "Εποχή-Μετά-Τη-Γούνα".
Οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένης διαδικασίας είναι προφανώς ανοιχτές προς διαβούλευση αλλά τα βασικά σημεία πρέπει οπωσδήποτε να περιέχουν τα εξής:
- Νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα μετά από συγκεκριμένη ημερομηνία.
- Καθορισμός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου σταδιακής κατάργησης.
- Αντίστοιχη περίοδος σταδιακής κατάργησης όλων των οικονομικών ενισχύσεων προς τις εταιρίες εκτροφής γουνοφόρων.
- Ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των υπαρχόντων εκτροφέων ώστε να βοηθηθούν στην αλλαγή της παραγωγικής τους δράσης προς δραστηριότητες οι οποίες σέβονται το περιβάλλον και τα ζώα.
Παρότι η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας είναι σήμερα στενά συνυφασμένη με την γουνοπαραγωγική δραστηριότητα, η κρίση του κλάδου, η ηθική επιταγή αλλά και η κοινή λογική συνηγορούν στο ότι πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί δρόμοι οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.
Και αυτοί οι δρόμοι υπάρχουν: το εντυπωσιακό φυσικό κάλλος και η σπουδαία πολιτισμική παράδοση της Δυτικής Μακεδονίας εξασφαλίζουν ότι ανάπτυξη και απασχόληση μπορούν να συνδεθούν με την προώθηση αυτών των «προϊόντων» της Μακεδονικής γης[10]- και όχι με τα γδαρμένα κουφάρια ανυπεράσπιστων ζώων. Το απαιτεί η ηθική μας, το απαιτεί η λογική.
Πηγές:
[1] Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (12/04/2014), Ελληνική «άνοιξη» της γούνας [2] Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare (2001) The Welfare of Animals Kept for Fur Production. Pp 84-89. [3] ΠεριοδικόVOGUE (23/12/2014), 7 Russian Street Style Stars Share Their Styling Tips for Staying Warm in Winter [4] CE Delft (2013), Natural mink fur and faux fur products, an environmental comparison [5] European Fur Breeders Association, Fact Sheet [6] Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (25/8/2014), «Μαύρη» πρωτιά με 1 δισ.€ τζίρο στα αναβολικά [7] Εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (13/11/2014), Το εμπάργκο των Ρώσων έκαψε την ελληνική γούνα [8] Η Ρωσική οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ύφεσης, με για το Ρωσικό ΑΕΠ να αναμένεται να παρουσιάσει μείωση -4,5% με -4,7το 2015 και -0,9% με -1,1% για το 2016 (Πηγή: Bloomberg (15/12/2014), Russia Sees GDP Shrinking at Least 4.5% in 2015 With $60 Oil).Για τη Ουκρανική οικονομία η ύφεση θα συνεχιστεί, με την ίδια την Ουκρανική κυβέρνηση να υπολογίζει τη μείωση του ΑΕΠ κατά -4,3% το 2015 (Πηγή: The Moscow Times (23/12/2014), Ukraine Predicts 4.3 Percent Drop in GDP in ‘Difficult’ 2015).
[9] Δες Αγροτικές Επενδύσεις που επιδοτούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο – ΦΕΚ 465-25.02.2014 [10] Δες ενδεικτικά, Deutsche Welle (27/06/2012), Καστοριά: από τη γουνοποιία στον τουρισμόΔιαβάστε επίσης:
Π.Φ.Π.Ο.: Επέλαση της ματαιοδοξίας η έκθεση γούνας «Fur Excellence in Athens 2015»
Ο θεός να μας φυλάει από εκείνους που δεν θέλουν τα ζώα να βασανίζονται;
«Δρακόντεια» μέτρα προστασίας για τους γουνέμπορους
Ανάπτυξη γδέρνοντας ζωντανά ζώα; Το νόμιμο είναι και ηθικό;
Διαμαρτυρηθείτε για το αιματοβαμμένο εμπόριο της γούνας
Πέταξαν μπογιές στις βιτρίνες των καταστημάτων που πουλάνε γούνες
«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τους λίγους που διαμαρτυρήθηκαν κατά της γούνας!
«Η γούνα ζεσταίνει την ελληνική οικονομία» αλλά παγώνει καρδιές και συνειδήσεις
Τα βασάνισαν, τα έγδαραν, τώρα τα εκθέτουν!
Και οι Ο.Π. συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες κατά της 2ης Διεθνής Έκθεσης Γούνας
Διαμαρτυρία και διαδικτυακός ακτιβισμός κατά του εμπορίου γούνας!
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη 2η Διεθνή Έκθεση Γούνας
Η βιομηχανία της γούνας δεν σημαίνει ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη!
Επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές κατά του εμπορίου της γούνας
Ο δήμαρχος της πόλης που παράγει πτώματα…
Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης
Κωλοτούμπα και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τους γουναράδες
Διαμαρτυρία ενάντια στις γούνες: Μπρος τα κάλλη τι είναι ο φόνος!
«Η Καθημερινή», οι γουνοποιοί και η μισή αλήθεια ενός προπαγανδιστικού «ρεπορτάζ»
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Σιγά - σιγά μην βιάζεστε… Έχουμε χρόνο μέχρι να λιώσουν οι πάγοι.