Στηρίξτε μας

Έξω από τα σχολεία πετάει το Υπ. Παιδείας τους κυνηγούς που «διδάσκουν» φιλοζωία και προστασία της φύσης

22 Φεβρουαρίου 2016 16:13 | Επικαιρότητα
Έξω από τα σχολεία πετάει το Υπ. Παιδείας τους κυνηγούς που «διδάσκουν» φιλοζωία και προστασία της φύσης

Τέλος στα «μαθήματα φιλοζωίας» και «προστασίας περιβάλλοντος» από τους εκπροσώπους των κυνηγών που χωρίς άδεια «διδάσκουν» σε μαθητές του Δημοτικού σε σχολεία του Έβρου το πόσο «συμβάλλουν» στην προστασία της άγριας ζωής και της φύσης βάζει με εγκύκλιους του το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.).

Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Κεραμάρης διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, επισημαίνει στις 18 Φεβρουαρίου στην σχετική εγκύκλιο, που μπορείτε να δείτε εδώ, ότι: «Στο υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και στο μέρος που αφορά στην είσοδο τρίτων σε σχολικές μονάδες, εφιστούμε την προσοχή όλων των εμπλεκομένων για την τήρηση των αντίστοιχων διατάξεων, οδηγιών και εγκυκλίως προβλεπομένων.

Ιδιαιτέρως, κατά την εφαρμογή των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, δεν θα πρέπει να απευθύνονται προσκλήσεις σε φορείς των οποίων εκπρόσωποι που θα έρθουν σε επικοινωνία με μαθητές είναι μέλη Κυνηγετικών Συλλόγων – Κυνηγετικών Ομοσπονδιών».

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. με μια δεύτερη εγκύκλιο, που μπορείτε να δείτε εδώ, και την υπογράφει ο Ιωάννης Κουφόπουλος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπενθυμίζει ότι πρέπει να τηρείται η διαδικασία για την έγκριση προγραμμάτων και των δράσεων. Ενώ σε αυτή γίνεται αναφορά στους χώρους και στο περιεχόμενο που μπορούν να έχουν αυτές οι δραστηριότητες.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υλοποιούν προγράμματα - δράσεις τα οποία έχουν «την έγκριση από την Διεύθυνση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Π.Ε., ύστερα από τη σχετική γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής».

Έτσι μπαίνει ένα φρένο, ελπίζουμε οριστικό, στον έμμεσο προσηλυτισμό των παιδιών από εκείνους που ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τη φύση αλλά ανήκουν σε αυτούς οι οποίοι ευθύνονται για την καταστροφή της.

Το www.zoosos.gr απευθύνθηκε στον Θέμη Δημητρακόπουλο σύμβουλο του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για θέματα περιβάλλοντος, πολιτισμού και δικαιωμάτων και τον ρώτησε το πως θα εξασφαλίσει το ΥΠ.Π.Ε.Θ. ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ξανά περιστατικά ανάλογα εκείνων που είδαμε πρόσφατα (διαβάστε εδώ περισσότερα), όπου μέλη κυνηγετικών φορέων χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα την επιστημονική τους ιδιότητα και με πρόσχημα την περιβαλλοντική ενημέρωση - για την προστασία των οικοσυστημάτων και της άγριας πανίδας - πραγματοποιήσαν μαθήματα σε σχολεία.

Ο κ. Δημητρακόπουλος μας απάντησε τα εξής: «Το Υπουργείο ήδη την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, εξέδωσε εγκύκλιο που ξεκαθαρίζει τα πράγματα ως προς τη διαδικασία [υποβολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για έγκριση στην αρμόδια Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης του υπουργείου και εν συνεχεία στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), που είναι καθ’ ύλην αρμόδιο].

Η διαδικασία εν προκειμένω είναι ΟΥΣΙΑ, και βέβαια είναι δεσμευτική για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και τις αρμόδιες περιφερειακές εκπαιδευτικές αρχές, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα πρόγραμμα - δράση που αφορά τους μαθητές δεν θα εγκρίνεται στο εξής αν δεν συνάδει με τη γενική κατευθυντήρια γραμμή της εκπαιδευτικής μας πολιτικής, που φυσικά στοχεύει, μεταξύ άλλων, και στη συνειδητοποίηση από τους μαθητές των σχολείων μας της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος και της τόσο πολύτιμης άγριας ζωής.

Εννοείται ότι οι κυνηγετικές δραστηριότητες, οι επισκέψεις σε χώρους όπου διαβιούν αιχμάλωτα ζώα όπως τα εκτροφεία γουνοφόρων και τα εκτροφεία θηραμάτων, και γενικά κάθε ‘’πρόγραμμα’’ που αναφέρεται σε πράξεις βίας, όπως η θανάτωση ζώων για σπορ ή αχρείαστη εκμετάλλευση, είναι εξ ορισμού αντιεκπαιδευτικά και συνιστούν κόκκινη γραμμή για το Υπουργείο.

Περαιτέρω, οι αρμόδιες διευθύνσεις Σπουδών του Υπουργείου θα καταθέσουν στις αμέσως επόμενες ημέρες ερώτημα στο Ι.Ε.Π. ώστε να διασαφηνιστεί πλήρως και με απόλυτη ακρίβεια ποια προγράμματα-δράσεις – στο πλαίσιο του σύγχρονου, δημοκρατικού σχολείου – θεωρούνται εκπαιδευτικά και ποια δεν πληρούν τους όρους ώστε να μην περνάνε στο εξής το κατώφλι του σχολείου και να μην δημιουργούνται ζητήματα, όπως αυτά που μας απασχόλησαν πρόσφατα, σε σχολεία της Θράκης, της Μακεδονίας και αλλού» επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Θυμίζουμε ότι ανάλογο περιστατικό με αυτό των μαθημάτων που δίδαξαν εκπρόσωποι των κυνηγών σε σχολεία στο νομό Έβρου συνέβη στο νομό Καστοριάς τον περασμένο Δεκέμβριο αφού διοργανώθηκε επίσκεψη μαθητών δημοτικών σχολείων σε εκτροφείo γουνοφόρων ζώων και σε βυρσοδεψείο.

Διαμαρτύρεται η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης

Με επιστολή της στις 17 Φεβρουαρίου προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την υφυπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης διαμαρτύρεται για την αναστάτωση (!) και όσα δημοσιεύσαμε στο www.zoosos.gr τα χαρακτηρίζει «άστοχα» ενώ εμείς δεν κάναμε καμιά αναφορά στα περί ασχετοσύνης.

hunters.grKataZoososΟι εκπρόσωποι της Κ.Ο.ΜΑ.Θ. θα πρέπει να διαβάζουν πιο προσεκτικά τα ρεπορτάζ του zoosos.gr

Συγκεκριμένα επισημαίνει: Σας στέλνουμε την παρούσα επιστολή, με αφορμή γραφόμενα στο διαδίκτυο άρθρα που στρέφονται κατά της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, όσον αφορά την ενημέρωση μαθητών που έγινε από το επιστημονικό προσωπικό της Ομοσπονδίας. Σας ενημερώνουμε ότι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης είναι ΝΠΙΔ, αναγνωρισμένο και συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και εποπτευόμενο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, Επιθεώρηση Συντονισμού & Δασών. Διοικείται από 7μελές ΔΣ, που εκλέγεται από τους εκπροσώπους των Κυνηγετικών Συλλόγων, επίσης αναγνωρισμένων και συνεργαζόμενων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η Ομοσπονδία μας απασχολεί επιστημονικό προσωπικό που αποτελείται από δέκα (10) μόνιμους επιστημονικούς συνεργάτες (7 Δασολόγους, 2 Δασοπόνους και 1 Νομικός), που είναι ειδικευμένοι σε θέματα άγριας πανίδας και προστασίας περιβάλλοντος, οι περισσότεροι κάτοχοι διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου. Επίσης απασχολεί 60 μόνιμους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες, εκ των οποίων ένας Δασολόγος και 10 Δασοπόνοι. Τονίζεται, ότι μετά από το Δημόσιο, η Ομοσπονδία μας είναι ο οργανισμός που απασχολεί το μεγαλύτερο αριθμό μόνιμων Δασολόγων στην Ελλάδα.

Για τη συγκεκριμένη αναφορά, σχετικά με σχολείο της Αλεξανδρούπολης, την παρουσίαση ανέλαβε ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας για την περιοχή της Θράκης, κ. Πέτρος Πλατής (πτυχιούχος Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, πτυχιούχος Δασοπονίας από το ΤΕΙ Λάρισας και υποψήφιος για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου).

Εργάζεται εδώ και 16 συνεχή χρόνια στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και με τη χρήση εποπτικών μέσων σε μορφή powerpoint παρουσίασε την πανίδα της περιοχής. Παράλληλα στην παρουσίαση συμμετείχε ο κ. Κων/νος Καλέντζης, μέλος του Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είναι πτυχιούχος Ιχθυολογίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου, πτυχιούχος Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου, υποψήφιος για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και εργάζεται ως Βοηθός Εργαστηρίου στον Τομέα Ιχθυοπονίας Εσωτερικών Υδάτων, στα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Επομένως μόνο άσχετοι δεν ήταν οι εισηγητές, όπως άστοχα γράφηκε στο διαδίκτυο, τόσο στην ιστοσελίδα zoosos, όσο και σε σελίδα στο Facebook από τον κ. Θέμη Δημητρακόπουλο.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες της Ομοσπονδίας μας δέχονται συχνά αιτήματα από διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς για την πραγματοποίηση ανάλογων παρουσιάσεων και σε κάποιες φορές ανταποκρίνονται, ανάλογα με το χρόνο και τις υποχρεώσεις τους. Στόχος της Ομοσπονδίας μας είναι η ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας, όπως ορίζει και το Καταστατικό μας.

Παράλληλα η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης δημιούργησε ειδική εφαρμογή για τις ταμπλέτες τύπου ipad, σχετικά με τα θηραματικά είδη της Ελλάδας, που κυρίως απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού και την οποία όποιος επιθυμεί την «κατεβάζει» δωρεάν.

Θεωρούμε ότι υπό το στενό πρίσμα αντικυνηγετικού πνεύματος δημιουργήθηκε αυτή η δυσάρεστη αναστάτωση, η οποία επιχειρεί, με ιδιοτέλεια, να απαξιώσει το κύρος των ειδικευμένων Δασολόγων και Δασοπόνων της Ομοσπονδίας μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για πληρέστερη ενημέρωση και ενίσχυση της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων» καταλήγει η επιστολή που υπογράφουν ο Νικόλαος Καλογεράκος πρόεδρος και ο Ιωάννης Πολυχρόνης γ.γ. της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης.

Εμείς από την πλευρά μας συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τι πραγματικά κάνουν οι κυνηγοί στη χώρας μας καθώς δεν περιορίζονται στη θανάτωση θηρεύσιμων ειδών αλλά σκοτώνουν ή αφήνουν παράλυτα καθημερινά είδη της άγριας ζωής (πτηνά, θηλαστικά) που είναι υπό προστασία και υπό εξαφάνιση. Δεν θα βαρεθούμε να λέμε ότι οι κυνηγοί θέλουν να παρουσιάζονται ως οι «διαχειριστές» της φύσης αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ανήκουν στους καταστροφείς της και αυτό το συμπέρασμα εκ των πραγμάτων δεν είναι «άστοχο».

Διαβάστε επίσης:

Τέλος στα «μαθήματα φιλοζωίας» και «προστασίας του περιβάλλοντος» από κυνηγετικές οργανώσεις βάζει το Υπουργείο Παιδείας

Διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά με θέμα το κυνήγι!

Έρευνα αποκαλύπτει: «25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο»

Μέδουσα Ξάνθης: Κυνηγός βασανίζει με 3 κυνηγόσκυλα αγριογούρουνο & ανεβάζει στο facebook βίντεο

Κιλκίς: Κυνηγός βάζει τον σκύλο του να δαγκώνει το παράλυτο αλλά ζωντανό αγριογούρουνο που έχει πυροβολήσει (βίντεο)

Καταδικάστηκε με αναστολή κυνηγός που βασάνιζε μαζί με άλλους αγριογούρουνο στην Ασφάκα Ιωαννίνων & ανέβασε βίντεο στο διαδίκτυο

Κυνηγός αφήνει τα σκυλιά να βασανίζουν τραυματισμένο αγριογούρουνο και ανεβάζει το βίντεο στο facebook

Κυνηγοί κλωτσούν επανειλημμένα τραυματισμένο αγριογούρουνο & το βασανίζουν πετώντας ογκόλιθο στο κεφάλι του (βίντεο)

Γιάννενα: Κυνηγοί - σαδιστές βασανίζουν με τα σκυλιά τους γουρούνια (βίντεο)

Κυνηγοί στην Καβάλα βασανίζουν με τα σκυλιά τους το αλυσοδεμένο αγριογούρουνο

Κυνηγοί βασανίζουν μέχρι θανάτου αγριογούρουνο και ανεβάζουν το κατόρθωμα τους στο facebook (βίντεο)

Δράμα: Έτσι βασανίζουν οι κυνηγοί τα αγριογούρουνα για να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά τους (βίντεο)

Ναύπακτος: Κυνηγοί – κτήνη βασανίζουν συστηματικά μωρά αγριογούρουνα (βίντεο)

Σχηματίστηκε δικογραφία για την κακοποίηση αγριογούρουνων από κυνηγούς (βίντεο)

Πυροβόλησε σκυλί και πέτυχε δύο παιδιά στη Βλαχέρνα Αρκαδίας!

Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου στον Έβρο σκοτώνει προστατευόμενα είδη και τα δημοσιεύει στο facebook

Λασίθι: Αθώωσαν τον κυνηγό που βασάνιζε τον λαγό (βίντεο)

Περιέφερε το κομμένο κεφάλι του λύκου πάνω στη μοτοσυκλέτα του!

Ατιμώρητοι οι δράστες που σκότωσαν και κρέμασαν τον λύκο στους Στάβλους Ευρυτανίας

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Κυνηγοί απειλούν και το περιβάλλον και την τοπική οικονομία

Πυροβολήθηκε το φλαμίνγκο στο Αίγιο! O κυνηγός που το σκότωσε το πέρασε για μπεκάτσα;

Πυροβόλησε και ακρωτηρίασε τα πόδια του Φλαμίνγκο στον Αμβρακικό

«Ένα μεγάλο “μπράβο” στον μαλάκα που πυροβόλησε αυτό το πλάσμα»

Πυροβολημένος Πετρίτης στη Σύρο: Άλλο ένα θύμα των κυνηγών!

Μάστιγα η λαθροθηρία: Ελάχιστα από τα θύματα φτάνουν στα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων

«Δράση για την άγρια ζωή»: Μάστιγα η λαθροθηρία

Κυνηγοί και στην Κέρκυρα σκοτώνουν για πλάκα μπούφους και γεράκια

Νησί Ημαθίας: Κατέστρεψε την παγίδα με τα δίχτυα στην οποία είχαν εγκλωβιστεί τα πουλιά

Μάστιγα η λαθροθηρία ωδικών πτηνών στις Κυκλάδες (βίντεο)

Ή κυνηγός ή πρεζόνι; Άλλη επιλογή δεν υπάρχει;

VPRC: Έρευνα για τους κυνηγούς στην Ελλάδα

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    "Είναι πολλά τα λεφτά Άρη" και μεγάλη η διαστροφή! Είχα διαβάσει σε κυνηγητικό περιοδικό, άρθρο κυνηγού που συμβούλευε τους ¨πατεράδες" κυνηγούς, πώς να χρησιμοποιούν την αγάπη στη φύση και τα σκυλιά, ως Δούρειο Ίππο για να κατευνάζουν την αναστάτωση, την συγκίνηση και τα κλάματα, των ίδιων των παιδιών τους, ώστε να τα πείσουν να συμμετέχουν και να μάθουν να κυνηγάνε κι αυτά!!! Τι περιμένεις μετά, να λυπηθούν τα ξένα παιδιά και τις ευαισθησίες τους?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.