Στηρίξτε μας

Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Κτηνιατρείο του Δήμου Αθηναίων που ακόμα δεν διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα (βίντεο)

4 Σεπτεμβρίου 2023 09:00 | Επικαιρότητα
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Κτηνιατρείο του Δήμου Αθηναίων που ακόμα δεν διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με τη δέουσα επισημότητα εγκαινίασε χθες ο Δήμος Αθηναίων το Δημοτικό Κτηνιατρείο του σε ένα ευρύχωρο κτίριο που γειτνιάζει με το Άλσος Χωροφυλακής (λ. Μεσογείων και Τρικάλων) στους Αμπελόκηπους.

 

Αν και με πολυετή καθυστέρηση η δέσμευση έγινε τελικά πραγματικότητα έστω και στοιχειωδώς. Θυμίζουμε ότι ο δήμος της πρωτεύουσας δεν είναι ο πρώτος που έχει Δημοτικό Κτηνιατρείο. Την πρωτιά έχει η ο Δήμος Λευκάδας χάρη στο σπουδαίο έργο των εθελοντών εκεί.

Προαιρετική η λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου βάσει νόμου της Ν.Δ.

Φυσικά ας μη ξεχνάμε ότι βάσει του νόμου που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία η κατασκευή ή λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική παρ’ όλα αυτά ο δήμος της πρωτεύουσας προχώρησε σε αυτό το σημαντικό έργο αφουγκραζόμενος ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας. Υποχρεωτικό βάσει νόμου είναι μόνο το Δημοτικό Κυνοκομείο και να υπάρχει σύμβαση για περίθαλψη, στείρωση, εμβολιασμό αδέσποτων.

Χθες στην εκδήλωση – που έμοιαζε πάρα πολύ και με προεκλογική εκστρατεία αφού πολλοί υποψήφιοι μοίραζαν τα φυλλάδια τους – παραβρέθηκε πλήθος κόσμου κυρίως συνεργάτες του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη.

Το κτίριο λιτό με ελάχιστα μηχανήματα μέσα και μάλιστα χωρίς ακτινολογικό αν και οι ακτινογραφίες είναι βασικό εργαλείο στα χέρια του κτηνιάτρου ειδικά για ζώα που έχουν χτυπηθεί από οχήματα, έχουν δαγκωθεί από άλλα ζώα.

Τόσο η Σεραφίνα Αβραμίδου, δημοτική σύμβουλος εντεταλμένη για τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων, όσο και η Μαρία Μορφέτα, προϊσταμένη της Αστικής Πανίδας, εξήγησαν στο www.zoosos.gr, ότι το κτηνιατρείο θα λειτουργεί με δύο κτηνιάτρους (μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι) αλλά χρειάζεται και άλλο κόσμο. Το ωράριο λειτουργίας του είναι 09:00 με 17:00 μόνο τις καθημερινές.

Θέλουν, όπως μας εξήγησαν, μέχρι το τέλος του έτους να γίνει κατορθωτό το Δημοτικό Κτηνιατρείο να λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως αλλά αυτό χρειάζεται επιπλέον προσωπικό. Ρωτήσαμε για το ακτινολογικό μηχάνημα και μας εξήγησαν ότι θα αγοραστεί. Ο δήμαρχος περιχαρής χαρακτήρισε «ντριμ τιμ» την ομάδα της Αστικής Πανίδας.

Στο κτηνιατρείο θα γίνονται περιθάλψεις και στειρώσεις καθώς και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις σε αδέσποτα ζώα και ζώα δημοτών που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες βάσει οικονομικών κριτιρίων (πολύτεκνοι, με χαμηλό εισόδημα κ.τ.λ.).

Πλέον αναμένουμε στην πράξη να δούμε αν τα ωραία και μεγάλα λόγια ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς έως τώρα αναρίθμητα περιστατικά με γάτες κυρίως που χρειάζονταν περίθαλψη ή στείρωση έμεναν ως αιτήματα ή τα πλήρωναν από την τσέπη τους ιδιώτες γιατί δεν μπορούσαν να περιμένουν το πότε θα μεριμνήσει ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος αν και έχει σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο δεν ανταποκρινόταν. Άλλωστε θυμίζουμε ότι ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. με τον οποίο επίσης έχει σύμβαση ο Δήμος Αθηναίων δεν αναλαμβάνει γάτες – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – και μάλιστα παλιότερα δήλωνε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει λες και οι γάτες δεν είναι αδέσποτα ζώα.

Ο Δήμος Αθηναίων από τις αρχές Αυγούστου δηλώνει ότι έχει αρχίσει μάλιστα την καταγραφή των γατοαποικιών της πρωτεύουσας και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα αρχίσει και συστηματική στείρωση γατιών τα οποία και στην Αθήνα είναι κυριολεκτικά χιλιάδες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Α’ Νεκροταφείου όπου εκεί διαβιούν εκατοντάδες αστείρωτες γάτες για τις οποίες η δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτα απολύτως… Ας ελπίσουμε ότι τώρα κάτι θα γίνει και γι’ αυτά τα πλάσματα…

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με ανάρτηση του στο facebook επισήμανε τα εξής: «Η Αθήνα έχει το δικό της Δημοτικό Κτηνιατρείο!

 

Έναν σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα της πόλης μας, ώστε να λάβουν τη φροντίδα που τους αξίζει.

Έργο που έρχεται να συμπληρώσει τα 5 Dog Parks, το Καταφύγιο Αδέσποτων Σκύλων «Σωκράτης», το Πρόγραμμα Υιοθεσιών και το διευρυμένο δίκτυο με ταΐστρες και ποτίστρες στην πόλη. Και είμαστε ακόμα στην αρχή».

 

Χωρίς Πενταμελή Επιτροπή δύο χρόνια…

Η Βίκυ Χρήστου, πρώην μέλος της Πενταμελούς Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων του Δήμου Αθηναίων με ανάρτηση στο facebook επισήμανε τα εξής:

«Δημοτικό κτηνιατρείο Δήμου Αθηναίων. Ένα πάγιο αίτημα της Φιλοζωικής κοινότητας και της ΠΦΠΟ  αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα στον Δήμο Αθηναίων (το αρχίζει γιατί φαίνεται ότι έχουμε αρκετό δρόμο για την σωστή λειτουργία του) .Τα δημοτικά κτηνιατρεία θα έπρεπε να είναι η ναυαρχίδα των δημοτικών προγραμμάτων.  Και όχι τα δημοτικά κυνοκομεία.

Η δημιουργία του δημοτικού κτηνιατρείου, είχε εξαγγελθεί καιρό πριν  αλλά πολλά προβλήματα έπρεπε να ξεπεραστούν. Στην τελευταία συνεδρίαση της Πενταμελούς Επιτροπής περιπου δύο χρόνια πριν (ναι δυστυχώς δύο χρόνια πριν), ειπώθηκε οτι το κτηνιατρείο είναι σχεδόν έτοιμο. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας τελικά αλλά τουλάχιστον έγινε.

Εντυπώσεις. Είναι ωραίος  χώρος ,σε εύκολα προσβάσιμο σημείο αλλά θέλει προσοχή η μεταφορά των ζώων  (λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας) . Ο εξοπλισμός του είναι ακόμα εντελώς  στοιχειώδης με μεγαλύτερη έλλειψη  το αντινολογικό μηχάνημα  που είναι απολύτως απαραίτητο όχι μόνο σε ορθοπεδικά αλλά σε πάρα  πολλά  περιστατικά. Ώρες λειτουργίας προς το παρόν  δυστυχώς μόνο 9.00 ως 17.00 , πάλι ακάλυπτοι τις δύσκολες ωρες. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας,  οτι τα ντουβάρια δεν κάνουν το κτηνιατρείο  αλλά η σωστή στελέχωσή του με κατάλληλο προσωπικό , εμπειρους και φιλόζωους κτηνιάτρους, η σωστή οργάνωση και ο σεβασμός σε ζώα και δημότη. Όσο δύσκολα μπορείς να αξιοποιήσεις σωστά μια παροχή , τόσο εύκολα μπορείς να την  απαξιώσεις. Καλή αρχή λοιπόν , με σωστούς στόχους και συγχαρητήρια.

Σαν σημαντική  υποσημείωση κάτι που με στενοχώρησε και κάτι που  με ενόχλησε πολύ. Η απουσία πολλών ενεργών φιλόζωων σε αντίθεση με την έντονη παρουσία πολιτικών και υποψήφιων πολιτευτών.  Και το άλλο, δύο τρεις άνθρωποι τουλάχιστον μοίραζαν προεκλογικά φυλλάδια, εμένα μου έβαλε στο χέρι το φυλλάδιο της μία κατά τ άλλα συμπαθής υποψήφια της παρούσας δημοτικής αρχής. Απαράδεκτες κινήσεις αυτές από όποιον και αν προέρχονται. Τα δημοτικά κτηνιατρεία ανήκουν στους δημότες και μόνο στους δημότες και δεν είναι τόπος προεκλογικής εκστρατείας για  οποιαδήποτε παράταξη.».

Διαβάστε επίσης:

Σ. Αβραμίδου: Προσεχώς Δημοτικό Κτηνιατρείο στην Αθήνα και αποχώρηση απ’ το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. (ηχητικό)

385.475 € το χρόνο θα δίνει ο Δήμος Αθηναίων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για να μην φροντίζει όλα τα αδέσποτα!

Κατέθεσαν στον Δήμο Αθηναίων προτάσεις για τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης και τη φροντίδα των αδέσποτων της πρωτεύουσας

Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης για δεκάδες σκυλιά στον Βοτανικό στις εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων (βίντεο)

Πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τα αδέσποτα έξω από τα γραφεία του Τμήματος Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων (βίντεο)

Υπό διάλυση το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων με αποτέλεσμα αδέσποτα ζώα να υποφέρουν

Σε συνεργασία με το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. προχωράει ο Δήμος Αθηναίων λόγω ανικανότητας!

Επιστρέφει στη δωρήτρια του το Καταφύγιο Ζώων στα Μέγαρα ο Δήμος Αθηναίων!

Χωρίς ουσιαστική κτηνιατρική περίθαλψη τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων

Ο Καμίνης θυμήθηκε τ’ αδέσποτα λόγω των εκλογών

Επιδεινώνονται τα προβλήματα στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αθηναίων στα Μέγαρα

Τα έγκλειστα σκυλιά αλληλοσπαράσσονται και ο Δήμος Αθηναίων αδιαφορεί!

Προσφέρει το καταφύγιο της για τ’ αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων

Υπάρχει πρόγραμμα μέριμνας για τα ζώα του Δήμου Αθηναίων;

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.