Στηρίξτε μας

Διαμαρτυρία στην Καστοριά στις 6/5 για τον βασανισμό μέχρι θανάτου των γουνοφόρων ζώων

17 Απριλίου 2018 14:18 | Επικαιρότητα
Διαμαρτυρία στην Καστοριά στις 6/5 για τον βασανισμό μέχρι θανάτου των γουνοφόρων ζώων

Διαμαρτυρία στην Καστοριά με αφορμή την 43η Διεθνή Έκθεση Γούνας διοργανώνει η ομάδα «DREAMDANCERS» και καλεί φιλόζωους, φορείς, ομάδες, συλλογικότητες «ή απλά ανθρώπους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κάλεσμα, έξω από το Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας στις 10:00 στις 6 Μαΐου. Οι διοργανωτές σημειώνουν πως «Είμαστε απ’ τις τελευταίες πολιτισμένες χώρες του πλανήτη που εξακολουθεί να εκτρέφει γουνοφόρα ζώα προς "παραγωγή" γούνας. Ήρθε η ώρα να το σταματήσουμε!».

Τι επισημαίνουν οι διοργανωτές

Την 1η Απριλίου του 1939, ένας από τους μεγαλύτερους εκφραστές του ρατσισμού, ο Αδόλφος Χίτλερ, είχε δηλώσει κατά την ομιλία του στο Βιλχελμσχάφεν: «Όποιος δεν κατέχει δύναμη χάνει το δικαίωμα στη ζωή!» Όσο κυνικά κ’ αν φαντάζουν σε πολλούς αυτά τα λόγια, χαρακτηρίζουν την νοοτροπία της ανθρωπότητας, που με απερίγραπτη εμπάθεια, αλαζονεία και αδιαφορία, καταδικάζει τα υπόλοιπα ζώα του πλανήτη σε θάνατο και τελικά –ως φυσικό επακόλουθο– καταλήγει να αναπαράγει αυτήν την συμπεριφορά και μέσα στους κόλπους της. Ενώ οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την έννοια του ρατσισμού και οι περισσότεροι δηλώνουν αρνητές του, την ίδια στιγμή διαχωρίζουν τα ζώα ανάλογα με τον τρόπο που υπαγορεύουν οι επιθυμίες τους, σε φίλους, φαγητό, μέσα πειραματισμού, μέσα διασκέδασης, εργαλεία, υφάσματα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις βασικές παραμέτρους του προθάλαμου του ρατσισμού, του Σπισισμού. Όσον αφορά την σχέση του ανθρώπου με τα υπόλοιπα ζώα, ο σπισισμός ή ειδισμός επιτρέπει την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και τις δολοφονίες από μια θέση ισχύος, συντηρώντας ένα διαχρονικό ολοκαύτωμα. Ως ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, ο σπισισμός καταπατά βάναυσα τα φυσικά δικαιώματα των μη ανθρώπινων ζώων, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση, καθώς η πλειονότητα των ζώων δεν αναγνωρίζονται ως υποκείμενα δικαιωμάτων. Το μόνο που τους «αναγνωρίζεται» είναι η χρηστικότητά τους ως εμπορεύματα! Ο υποβιβασμός μιας συναισθανόμενης ύπαρξης –ανθρώπινης ή μη– σε εμπόρευμα, αποτελεί μια χυδαιότητα που συντελείται σε κάθε έκφανση του συστήματος εκμετάλλευσης, σε κάθε στρατόπεδο συγκέντρωσης, σε κάθε Άουσβιτς και Νταχάου που χτίζουμε για τους σκλάβους μας.

Ένα κομμάτι αυτής της φαύλης διαδικασίας εξανδραποδισμού και συστηματικής εξολόθρευσης, είναι η εκτροφή ζώων για την γούνα τους, το δέρμα τους και τα πούπουλα τους. Σε όλο τον κόσμο, εξολοθρεύονται περισσότερα από 50 εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο, χάρη στις επιλογές της βιομηχανίας μόδας. Πίσω από κάθε γούνα και δερμάτινο αξεσουάρ, υπήρξαν πλάσματα που βίωσαν ανείπωτο πόνο, φόβο, αγωνία, σωματική και ψυχολογική καταπίεση μέχρι και την στιγμή που δολοφονήθηκαν βάναυσα!

Βλέποντας εικόνες από τις άθλιες συνθήκες εγκλεισμού αυτών των δύσμοιρων ζώων, ένα άτομο με στοιχειώδη ανθρωπιά και ενσυναίσθηση, μόνο ντροπή και αηδία μπορεί να νιώσει! Εγκλωβισμένα μέσα σε μικρά συρμάτινα κλουβιά, τα ζώα ζουν στην κυριολεξία πάνω στα περιττώματα τους! Υποφέρουν από ανοιχτές πληγές και μολύνσεις, παραμορφώσεις, έντονη κατάθλιψη και στρες, παρουσιάζοντας εκτός των άλλων νευρωτική συμπεριφορά, τάσεις αυτοακρωτηριασμού και κανιβαλισμού. Στο τέλος, τα περιμένει ένας φρικτός θάνατος που περιλαμβάνει μεθόδους όπως ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, κτυπήματα στο κεφάλι, στραγγαλισμό και εισπνοή τοξικού αερίου. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μέθοδοι αυτοί δεν επιφέρουν άμεσο θάνατο και μερικά ζώα έχουν ακόμη τις αισθήσεις τους όταν τα γδέρνουν! Εκτός από τα ζώα εκτροφείου, πολλά ακόμη γουνοφόρα ζώα παγιδεύονται από θηρευτές στο φυσικό τους περιβάλλον, όπου τα περιμένει ένας αργός και βασανιστικός θάνατος. Και όλα αυτά με απώτερο σκοπό την ικανοποίηση κυρίως της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, παρά κάποιας επιτακτικής ανάγκης.

Καθώς διευρύνεται η ενημέρωση σχετικά με αυτήν την φρίκη της βιομηχανίας γούνας, όλο και περισσότεροι σχεδιαστές και οίκοι μόδας αποσύρονται από την χρήση φυσικής γούνας. Διάσημοι σχεδιαστές και οίκοι όπως οι Stella McCartney, Polo Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Hugo Boss, Gucci και Vivienne Westwood έχουν καταργήσει οριστικά τη χρήση φυσικής γούνας στις συλλογές τους. Η Yoox Net-A-Porter, μια εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου υιοθέτησε επίσης την πολιτική της κατάργησης της γούνας στα ρούχα και τα αξεσουάρ που πωλεί από την ιστοσελίδα της. Ο ιταλικός οίκος Armani, ανακοίνωσε το 2016 ότι δεν θα έχει πλέον γούνες στις συλλογές του, δηλώνοντας: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο όμιλος Armani έκανε μία οριστική δέσμευση να καταργήσει τη χρήση φυσικής γούνας από τις συλλογές του. Η τεχνολογική πρόοδος όλα αυτά τα χρόνια μας επιτρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας εναλλακτικές που καθιστούν μη αναγκαίες τις βάναυσες πρακτικές όσον αφορά τα ζώα…» Επίσης ο οίκος Versace, που είχε προηγουμένως αντισταθεί στην πίεση, αναγκάστηκε τελικά να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων και να καταργήσει την χρήση φυσικής γούνας. «Γούνα; Τελείωσα με αυτό. Δεν θέλω να σκοτώνω ζώα για να φτιάξω μόδα. Δεν αισθάνομαι πως είναι σωστό…», δήλωσε η Donatella Versace.

Αυτή η τάση για απόρριψη της χρήσης φυσικής γούνας, διευρύνεται παγκόσμια και διαμέσου των κρατών, αφού το ένα κράτος μετά το άλλο θεσπίζουν νόμους που προβλέπουν την σταδιακή κατάργηση των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων και την μετάλλαξη αυτών των επιχειρήσεων. Ήδη 14 Ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθετήσει για την σταδιακή κατάργηση των γουνοπαραγωγικών εκτροφείων με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Νορβηγίας, κάτι που ευελπιστούμε πως θα συμβεί πολύ σύντομα και στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις τρέχουν και οι επιχειρήσεις του αιματοβαμμένου αυτού κλάδου θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα, είτε να προσαρμοστούν σ’ αυτό το συνειδησιακό κύμα, είτε να σβήσουν. Είναι και στο χέρι των επιχειρηματιών να αναδείξουν τον τόπο τους ως τόπο υγιούς πολιτισμού και όχι ως τόπο βαρβαρότητας. Εμείς από την μεριά μας θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε πρόσφορο τρόπο και να γινόμαστε η φωνή όλων των ανυπεράσπιστων ζώων που έγιναν έρμαιο των ανθρώπινων διαθέσεων. Θα συνεχίζουμε να απαιτούμε τον αυτονόητο σεβασμό που οφείλουμε ως ανθρωπότητα, προς τις ζωές όλων των συνοδοιπόρων μας σε τούτο τον πλανήτη.

Τώρα είναι η δική σου σειρά! Ενημερώσου για όλα όσα συμβαίνουν στις φάρμες εκτροφής, στα σφαγεία και στις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ζώων! Μάθε πώς φτάνουν στα χέρια σου τα προϊόντα που χρησιμοποιείς και καταναλώνεις! Γνώρισε τους λόγους που καθιστούν αυτήν την φρικαλεότητα μη αναγκαία πια! Αποδέξου το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί. ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΠΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ! ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΟ ΓΟΥΝΕΜΠΟΡΙΟ!

Διαβάστε επίσης:

«Περιβαλλοντικό» πρόγραμμα για μαθητές ο βασανισμός μέχρι θανάτου γουνοφόρων ζώων σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς

Μια «εκπαιδευτική» αθλιότητα στην Καστοριά με την κάλυψη του Υπουργείου Παιδείας για το καλό των γουναράδων

Τέλος σε «εκπαιδευτικές επισκέψεις» μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων βάζει το Υπουργείο Παιδείας

Στην ανάγκη στήριξης γουνέμπορων & βασανιστών γουνοφόρων ζώων αναφέρθηκε ο Α. Τσίπρας (βίντεο)

Δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για το γουνεμπόριο ο Α. Τσίπρας χθες στην Κοζάνη (βίντεο)

Τμήμα Οικολογίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πολιτικά αντίθετοι με το ανήθικο εμπόριο γούνας

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ζήτημα αιχμής το γουνεμπόριο για το Οικολογικό Κίνημα

Ζητούν από τον Τσίπρα να πάρει θέση για το γουνεμπόριο

Κωλοτούμπα και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τους γουναράδες

Θέμης Δημητρακόπουλος: «Ραχήλ, έχουμε ράμματα για τη γούνα σου»

Θ. Δημητρακόπουλος: «Θα μας βρίσκουν απέναντι τους όσοι προπαγανδίζουν υπέρ της γούνας»

Και οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες κατά της 2ης Διεθνής Έκθεσης Γούνας

Αντιδρούν για τις δηλώσεις της Ρ. Μακρή υπέρ του γουνεμπορίου

Ανάπτυξη γδέρνοντας ζωντανά ζώα; Το νόμιμο είναι και ηθικό;

Γουνοποιία & Γουνεμπόριο: Η Ψυχοπαθολογία σε όλο της το Μεγαλείο

«Η γούνα ζεσταίνει την ελληνική οικονομία» αλλά παγώνει καρδιές και συνειδήσεις (βίντεο)

«Κανένας άλλος λογικός άνθρωπος και κυρίως Έλλην» δεν πολεμά τη γούνα;

«Η Καθημερινή», οι γουνοποιοί και η μισή αλήθεια ενός προπαγανδιστικού «ρεπορτάζ» (Βίντεο)

«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τους λίγους που διαμαρτυρήθηκαν κατά της γούνας!

Γιατί σκύλοι και γάτες γλύτωσαν από τη βιομηχανία της γούνας;

Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης

Η βιομηχανία της γούνας δεν σημαίνει ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη! (Βίντεο)

Επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές κατά του εμπορίου της γούνας

Σταματήστε το «μουσείο» της φρίκης για την ανάδειξη της γούνας στην Καστοριά!

Γιατί η εκτροφή γουνοφόρων και το γουνεμπόριο πρέπει να σταματήσει;

Προεκλογική κωλοτούμπα της ΔΗΜ.ΑΡ. υπέρ των γουναράδων της Καστοριάς;

Γουνέμποροι: «Χωρίς κατάλοιπα για το περιβάλλον» το εμπόριο της φρίκης

Διαμαρτυρηθείτε για τις επιδοτήσεις των γουνεμπόρων!

Η κυβέρνηση μοιράζει εκατομμύρια στους γουναράδες ενώ άλλοι κλάδοι που δεν βλάπτουν το περιβάλλον καταστρέφονται

Μαύρο και στην Ρόδη Κράτσα που θέλει αιματοβαμμένη ανάπτυξη εις βάρος των ζώων

«Ανάπτυξη» γδέρνοντας τα ζώα ζωντανά Μαρία Σπυράκη;

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.