Στηρίξτε μας

Καταδικάστηκε και από το Εφετείο με αναστολή ο άνδρας που κακοποιούσε 12 άλογα στον Ασπρόπυργο Αττικής

10 Οκτωβρίου 2022 23:27 | Καταγγελίες
Καταδικάστηκε και από το Εφετείο με αναστολή ο άνδρας που κακοποιούσε 12 άλογα στον Ασπρόπυργο Αττικής

Με ποινή φυλάκισης ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 3.600 ευρώ καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών ο άνδρας που συνελήφθη το 2016 για την κακοποίηση 12 αλόγων και ενός γερακιού. Τα άλογα τα είχε σε άθλιες συνθήκες να ζουν χωρίς τροφή και νερό και το πτηνό το κρατούσε αιχμάλωτο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» έδωσε έναν τιτάνιο αγώνα για τη σωτηρία των ζώων και τη σύλληψη των δύο ανδρών (πατέρας και γιος) οι οποίοι άφηναν ουσιαστικά τα ζώα να πεθαίνουν και απλά έκαιγαν τα πτώματα.

Πρόκειται για μια υπόθεση που το www.zoosos.gr κατέγραψε εξ αρχής και παρακολουθεί εδώ και τόσα χρόνια και μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες με την κατάσταση των ζώων και όσα προηγήθηκαν ή συνέβησαν στις δίκες.

«Ιππόθεσις»: Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά και στο Εφετείο ο κακοποιητής στον Ασπρόπυργο

Στην ανακοίνωση του ο «Ιππόθεσις» τονίζει τα εξής: «Σήμερα το πρωί εκδικάστηκε στο Εφετείο η υπόθεση του κακοποιητή ιπποειδών στον Ασπρόπυργο, για την οποία το σωματείο μας είχε καταθέσει καταγγελία το 2016.

Έτσι ζούσαν τα ζώα το 2016...

 

Τα 12 ιπποειδή και μια γερακίνα τα οποία βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση σε χώρο κολαστήριο, αφαιρέθηκαν τον Δεκέμβρη του 2016 με Εισαγγελική εντολή και παραδόθηκαν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών, ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ, που ανέλαβε την διάσωση και περίθαλψη τους.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου με το διαστρεβλωτικό και νομικά αβάσιμο επιχείρημα ότι δήθεν ο κατηγορούμενος δεν κακοποίησε τα ζώα του κατηγορητηρίου, αλλά μόνο παραβίασε τους κανόνες ευζωίας τους, ανέδειξε για ακόμα μία φορά με γλαφυρό τρόπο τη νοοτροπία του κακοποιητή, σύμφωνα με την οποία μόνο η ενεργητική κακοποίηση (π.χ. πυροβολισμός, ακρωτηριασμός ζώου) συνιστά ποινικό αδίκημα, και όχι η παθητική (π.χ. ασιτία, έλλειψη νερού κτλ).

Ευτυχώς, το Δικαστήριο δεν υιοθέτησε τη θέση της υπεράσπισης, αλλά επικύρωσε την παθητική κακοποίηση ως περίπτωση κακοποίησης ισάξια της ενεργητικής, κηρύσσοντας ομόφωνα ένοχο τον κατηγορούμενο για κακοποίηση 12 ιπποειδών και μίας γερακίνας, χωρίς να του αναγνωρίσει μάλιστα κανένα ελαφρυντικό.

Ως προς την ποινή, η Εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή της πρωτοβάθμιας ποινής, δηλαδή ποινής φυλάκισης τριών ετών και 6 μηνών και χρηματικής ποινής 3.600 €, προτείνοντας ταυτόχρονα να μην ανασταλεί η ποινή του κατηγορουμένου, αλλά να εκτιθεί αμέσως.

Το Δικαστήριο επέβαλε, τελικά, ποινή φυλάκισης τριών ετών και χρηματική ποινή 3.600 €, ενώ μετά από διάσκεψη κατέληξε στην αναστολή της ποινής επί τριετία, (συνυπολογίζοντας προφανώς την ηλικία, 74 έτη και το ποσοστό αναπηρίας που δηλώνει ο κατηγορούμενος).

Στην αίθουσα υπήρξε διάχυτος εκνευρισμός και τραμπουκισμός από τα άτομα που τον εκπροσώπησαν αφού ο ίδιος απουσίαζε, αλλά δεν μας απασχόλησαν γιατί καταφέραμε ο συγκεκριμένος κακοποιητής να κριθεί ένοχος.

Την υπόσχεση που δώσαμε στα ζώα που καταφέραμε να σώσουμε αλλά κυρίως σε εκείνα που δεν προλάβαμε, την τηρήσαμε. Αποδόθηκε δικαιοσύνη για τον φόβο και τον πόνο που βίωσαν στα χέρια του.

Μια απάντηση που χρωστάμε σε κάθε συνήγορο υπεράσπισης κακοποιητών που χρησιμοποιεί το επιχείρημα «τα σωματεία έχουν ως σκοπό να παίρνουν χρήματα» είναι η εξής: για την συγκεκριμένη υπόθεση έχουμε ξοδέψει 13.000€ (συνολικά για την διάσωση και περίθαλψη των 12 ιπποειδών: τροφές, φάρμακα, εξονυχισμούς, μίγματα, βιταμίνες, χειρουργεία, θεραπείες, έξοδα φιλοξενίας, δικαστικά έξοδα)

Τα σωματεία έχουν στόχο να σώζουν ανυπεράσπιστα πλάσματα από τα χέρια αδίστακτων εμπόρων και κακοποιητών, σε αντίθεση με εκείνους που τους υπερασπίζονται.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στην δικηγόρο μας κα Nikoleta Siskou για την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθεια της.».

 

AlogaAspropyrgosSkeletomena 9Όλα υποσιτισμένα πολλά και σκελετωμένα...

AlogaAspropyrgosSkeletomena 6Αυτή ήταν η περιποίηση που παρείχαν...

AlogaAspropyrgosSkeletomena 1Έκαιγαν τα πτώματα των ζώων που πέθαιναν προφανώς από τις κακουχίες...

AlogaAspropyrgosSkeletomena27 12 2016 11Τα ζώα βρέθηκαν δεμένα μέσα στα σκουπίδια, τα μπάζα, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες...

AlogaAspropyrgosSkeletomena 5Δεμένο με σχοινί και αλυσίδα σε τσιμεντοκολώνα πάνω σε κοτρόνες χωρίς νερό και φαγητό, εκτεθειμένο σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

AlogaAspropyrgosSkeletomena 12Υποσιτισμένο στέκεται κάτω από τον ήλιο και την βροχή πατώντας στις κοπριές χωρίς σκέπαστρο, χωρίς νερό και φαγητό.

GerakiAspropyrgos27 12 2016Το αιχμάλωτο γεράκι.

Διαβάστε επίσης:

10-10-2022 στο Εφετείο η δίκη άνδρα που κακοποιούσε μέχρι θανάτου άλογα μαζί με τον γιο του στον Ασπρόπυργο (βίντεο)

Καταδικάστηκε ο άνδρας που μαζί με τον γιο του κακοποιούσαν πολλά άλογα στον Ασπρόπυργο Αττικής (βίντεο)

24-2-2021 η δίκη του άνδρα που κακοποιούσε δεκάδες άλογα στον Ασπρόπυργο Αττικής (βίντεο)

17-9-2019 η δίκη του άνδρα που κακοποιούσε δεκάδες άλογα στον Ασπρόπυργο Αττικής (βίντεο)

Καταδίκη ξανά αν και με αναστολή για τον δεύτερο βασανιστή των αλόγων στον Ασπρόπυργο Αττικής (βίντεο)

Μικρή ποινή για την συστηματική κακοποίηση 11 ιπποειδών στον Ασπρόπυργο (βίντεο)

5-12-2018 στο Εφετείο Αθηνών η δίκη για την κακοποίηση ιπποειδών στον Ασπρόπυργο Αττικής (βίντεο)

Συνελήφθη ο βασανιστής των αλόγων στον Ασπρόπυργο και δικάζεται στις 30/12

Ασπρόπυργος: Τόπος μαρτυρίου και εξαθλίωσης και για τα ζώα

Ασπρόπυργος: Άλογο εκτεθειμένο στον ήλιο χωρίς τροφή

Ποιος εγκατέλειψε την ιπποδρομιακή φοράδα στον Ασπρόπυργο;

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.