Στηρίξτε μας

Καταδικάστηκε ο άνδρας που μαζί με τον γιο του κακοποιούσαν πολλά άλογα στον Ασπρόπυργο Αττικής (βίντεο)

29 Οκτωβρίου 2021 16:11 | Καταγγελίες
Καταδικάστηκε ο άνδρας που μαζί με τον γιο του κακοποιούσαν πολλά άλογα στον Ασπρόπυργο Αττικής (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με ποινή φυλάκισης τριών ετών και έξι μηνών και χρηματική ποινή 3.600 ευρώ καταδικάστηκε σήμερα μετά από πάρα πολλές αναβολές από το Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο άνδρας που μαζί με τον γιο του κακοποιούσαν για χρόνια και συχνά μέχρι θανάτου άλογα και άλλα ιπποειδή στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Ο 72χρονος κατηγορούμενος δεν παρουσιάστηκε, ούτε αυτή τη φορά, στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του. Η ποινή είναι μεν χωρίς αναστολή αλλά έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έως ότου να εκδικαστεί η έφεση. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» δήλωσε σήμερα παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας και έτσι ο ζωέμπορος καταδικάστηκε όπως ακριβώς είχε καταδικαστεί και ο γιος του πριν από μερικά χρόνια.

Έτσι ζούσαν τα ζώα...

 

Ο σύλλογος «Ιππόθεσις» επί χρόνια πάλεψε γι’ αυτές τις καταδίκες μέσω της εκπροσώπου του της Ρόζας Ρούσσου. Θυμίζουμε ότι ο συνήγορος του δράστη έχει βρει κάθε δικαιολογία για να αναβάλει την υπόθεση εκδίκασης του βασανισμού πολλών αλόγων και άλλων ιπποειδών, που βρέθηκαν σε μια αποθήκη στον Ασπρόπυργο Αττικής καθώς μετά από καταγγελία τον Δεκέμβριο του 2016 εντοπίστηκαν σε άθλιες συνθήκες 11 ζώα, τα οποία τα είχαν δεμένα χωρίς τροφή, νερό, περίθαλψη, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

 

Στον ίδιο χώρο τότε είχε βρεθεί αιχμάλωτο και ένα γεράκι το οποίο επίσης κατασχέθηκε και παραδόθηκε στην ΑΝΙΜΑ. Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου σήμερα μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του έχει σταματήσει αυτή την ενασχόληση και παραδέχεται τη μη τήρηση των κανόνων ευζωίας αλλά όχι την κακομεταχείριση των ζώων. Τελικά το ρεπορτάζ του Αντώνη Κρητικού, που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αποδεικνύει ότι και ο συνήγορος του Ηλίας Ηλίας ψεύδεται καθώς στον ίδιο χώρο πάλι ιπποειδή υποφέρουν, αφού ζουν σε άθλιες συνθήκες.

«Απών ο κακοποιητής του Ασπρόπυργου, παρούσα η Δικαιοσύνη»

Για τη σημερινή καταδίκη ο σύλλογος επισημαίνει τα εξής: «Το φιλοζωικό σωματείο «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ» παραστάθηκε σήμερα ενώπιον του Δ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την υποστήριξη της κατηγορίας της κακοποίησης δεκαέξι (16) ιπποειδών και ενός (1) άγριου πτηνού σε βάρος του κατηγορουμένου, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3,6 ετών και χρηματική ποινή.

Η έλλειψη μεταβατικών διατάξεων στο ν. 4830/2021 δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα στην παράσταση των φιλοζωικών σωματείων σε δίκες κακοποίησης ζώων. Ειδικότερα, ο ν. 4830/2021 θέτει ως προϋπόθεση νομότυπης παράστασης των φιλοζωικών σωματείων στο δικαστήριο την εγγραφή τους σε προβλεπόμενο από το νόμο ψηφιακό «Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων», το οποίο, ωστόσο, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα.

Σήμερα κρίθηκε ότι η μη εγγραφή στο, μέχρι σήμερα ανύπαρκτο, Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων δεν συνιστά λόγο αποκλεισμού των φιλοζωικών σωματείων από τις δίκες κακοποίησης ζώων.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί σπουδαίο νομολογιακό προηγούμενο για όλες τις δίκες που θα διεξαχθούν πριν τη δημιουργία του εν λόγω Υπομητρώου, δίνοντας το δικαίωμα σε όλα τα φιλοζωικά σωματεία να παρίστανται νομότυπα στο δικαστήριο παρά τη μη εγγραφή τους σε ένα ανύπαρκτο μέχρι σήμερα ψηφιακό μητρώο.

Ο κακοποιητής ήταν για ακόμα μια φορά απών, εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του χωρίς μάρτυρες υπεράσπισης και κρίθηκε ομόφωνα ένοχος χωρίς ελαφρυντικά.

Ευχαριστούμε πολύ την δικηγόρο μας κα Νικολέτα Σίσκου γιατί χωρίς εκείνη δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Ας μην ξεχνάμε πως η χώρα μας είναι γεμάτη κολαστήρια ιπποειδών και αυτό πρέπει να σταματήσει.».

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο γιος του ιδιοκτήτη της αποθήκης - που συνελήφθη τότε στο πλαίσιο του αυτοφώρου - έχει καταδικαστεί και από το Γ' Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών στις 29 Μαρτίου 2019 με ποινή αρκετά μικρή σε σχέση με το έγκλημα, δηλαδή μόλις με 11 μήνες φυλάκισης και με αναστολή.

AlogaAspropyrgosSkeletomena 9Όλα υποσιτισμένα πολλά και σκελετωμένα...

Εντούτοις και αυτή η καταδίκη του γιού ανοίγει τον δρόμο για το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ για κάθε ζώο που κακοποιήθηκε. Ο ίδιος άνδρας θυμίζουμε ότι είχε καταδικαστεί από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 30 Δεκεμβρίου 2016 σε μόλις 18 μήνες ποινή φυλάκισης με αναστολή και χρηματική ποινή 7.500 ευρώ. Γι' αυτό και οι φιλόζωοι ανέμεναν με ανυπομονησία και τη σημερινή δίκη του πατέρα του.

AlogaAspropyrgosSkeletomena 6Αυτή ήταν η περιποίηση που παρείχαν...

Την καταγγελία θυμίζουμε είχε κάνει στην τότε εισαγγελέα Ζώων Αθηνών, Αιμιλία Χριστογιαννοπούλου, η Ρόζα Ρούσσου, που είναι πρόεδρος και ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις», με τη συνδρομή της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και έτσι έγινε δυνατή η προσωρινή κατάσχεση των 8 αλόγων στις 27 Δεκεμβρίου 2016.

Τρία αρσενικά άλογα κατάφεραν να τα εξαφανίσουν εγκαίρως οι ιδιοκτήτες τους, αν και είχαν καταμετρηθεί από τον αστυνομικό του Α.Τ. Ασπροπύργου, που έκανε και την καταγραφή των ζώων, τα οποία βρέθηκαν εκεί εξαθλιωμένα. Τα ζώα μετά από πολύμηνη φροντίδα δόθηκαν για υιοθεσία και μόνο ένα παραμένει ακόμα υπό την αιγίδα της «Ιππόθεσις».

AlogaAspropyrgosSkeletomena 1Έκαιγαν τα πτώματα των ζώων που πέθαιναν προφανώς από τις κακουχίες...

AlogaAspropyrgosSkeletomena27 12 2016 11Τα ζώα βρέθηκαν δεμένα μέσα στα σκουπίδια, τα μπάζα, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες...

AlogaAspropyrgosSkeletomena 5Δεμένο με σχοινί και αλυσίδα σε τσιμεντοκολώνα πάνω σε κοτρόνες χωρίς νερό και φαγητό, εκτεθειμένο σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

AlogaAspropyrgosSkeletomena 12Υποσιτισμένο στέκεται κάτω από τον ήλιο και την βροχή πατώντας στις κοπριές χωρίς σκέπαστρο, χωρίς νερό και φαγητό.

 

Ο Οδυσσέας για παράδειγμα όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που τράβηξαν τότε οι φιλόζωοι ήταν σίγουρα το επόμενο άλογο που θα πέθαινε και θα καιγόταν στο χωράφι για να βάλουν μετά σιδερόβεργες επάνω του να καλύψουν το θέαμα. Ήταν τότε 17 χρονών, τυφλός από το ένα μάτι ενώ βλέπει ελάχιστα από το άλλο. Στη ζωή του δεν είχε ποτέ καμία κτηνιατρική περίθαλψη και ανθρώπινη φροντίδα. Ονομάστηκε Οδυσσέας για τις περιπέτειες που πέρασε στην ζωή του. Κάποτε ίσως ήταν χρήσιμος μέχρι να τον πετάξουν στα αζήτητα του κολαστηρίου ήταν σκελετωμένος χωρίς καθόλου μυϊκό ιστό όπως επισήμανε στο www.zoosos.gr η κα Ρούσσου.

Οι φωτογραφίες αδιάψευστος μάρτυρας του εγκλήματος...

Οι φωτογραφίες με τα άλογα δεμένα, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, χωρίς τίποτα να τα προστατεύει, χωρίς δοχεία νερού και τροφής, όπως και εκείνες των πτωμάτων που προφανώς οι ιδιοκτήτες του χώρου έκαψαν για να περιορίσουν τη μόλυνση από την αποσύνθεση, αποδεικνύουν τα ψεύδη όλων εκείνων περιέγραφαν έναν ιδανικό τόπο για την διαβίωση ανθρώπων και ζώων ανάμεσα σε απορρίμματα, περιττώματα, ούρα, παλιοσίδερα και κοντέινερ.

Διαβάστε επίσης:

24-2-2021 η δίκη του άνδρα που κακοποιούσε δεκάδες άλογα στον Ασπρόπυργο Αττικής (βίντεο)

17-9-2019 η δίκη του άνδρα που κακοποιούσε δεκάδες άλογα στον Ασπρόπυργο Αττικής (βίντεο)

Καταδίκη ξανά αν και με αναστολή για τον δεύτερο βασανιστή των αλόγων στον Ασπρόπυργο Αττικής (βίντεο)

Μικρή ποινή για την συστηματική κακοποίηση 11 ιπποειδών στον Ασπρόπυργο (βίντεο)

5-12-2018 στο Εφετείο Αθηνών η δίκη για την κακοποίηση ιπποειδών στον Ασπρόπυργο Αττικής (βίντεο)

Συνελήφθη ο βασανιστής των αλόγων στον Ασπρόπυργο και δικάζεται στις 30/12

Ασπρόπυργος: Τόπος μαρτυρίου και εξαθλίωσης και για τα ζώα

Ασπρόπυργος: Άλογο εκτεθειμένο στον ήλιο χωρίς τροφή

Ποιος εγκατέλειψε την ιπποδρομιακή φοράδα στον Ασπρόπυργο;

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Δήμητρα Κολλια

    Αυτός με τα κακοποιημένα νεκρά ζωντανά άλογα η ποινή του είναι σε αναστολή ?
    Εννοώ τα 3 τρία χρόνια κ 3600 ευρώ
    Γιατί δεν είναι 30000 ευρώ ?
    Ο Δικαστής δεν ήταν φιλοζωος, το καταλάβαμε όλοι, στην Ελλάδα !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.