Στηρίξτε μας

VPRC: Έρευνα για τους κυνηγούς στην Ελλάδα

2 Ιουνίου 2013 19:25 | Επικαιρότητα
VPRC: Έρευνα για τους κυνηγούς στην Ελλάδα

Πόσοι είναι, ποιοι είναι, τι ψηφίζουν

Τα δημοσιεύματα του www.zoosos.gr σχετικά με τις θανατώσεις ζώων με τη χρήση όπλου (κυνηγετικού, αεροβόλου κ.ά.) αποτέλεσαν την αφορμή ώστε η εταιρία δημοσκοπήσεων VPRC να πραγματοποιήσει τηλεφωνικά τον περασμένο Μάρτιο μια πανελλαδική έρευνα σχετικά με το προφίλ των κυνηγών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο «σπορ» στη χώρα μας.

Το πρώτο συμπέρασμα της έρευνας αυτής σχετίζεται με τον πραγματικό αριθμό των κυνηγών. Εντοπίζεται σημαντική και διόλου αμελητέα διάσταση ανάμεσα στα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των κυνηγών και τον αριθμό όσων δηλώνουν ότι έχουν ως «χόμπι» το κυνήγι.

230.000 οι παράνομοι κυνηγοί

Ο αριθμός των κυνηγών στη χώρα μας,  όπως προσδιορίζεται από τα επίσημα στοιχεία, είναι περίπου 270.000. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο αριθμός των ανδρών 18 ετών και άνω, που έχουν ως «χόμπι» το κυνήγι, είναι περίπου 500.000.Ο αριθμός όσων κυνηγούν χωρίς άδεια προσδιορίζεται στα 230.000 άτομα.

Ενδεχομένως με αυτό το εύρημα να ερμηνεύονται τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης χρήσης κυνηγετικών όπλωνκαι τελικά βάναυσης συμπεριφοράς σε ζώα (που είναι ή δεν είναι θηράματα) αλλά και προς τα κυνηγετικά σκυλιά (συνθήκες ανεξέλεγκτης εκτροφής, διαβίωσης, μεταφοράς, εγκαταλείψεις, εκτελέσεις), καθώς και άλλες συμπεριφορές που μόνο να υποθέσουμε μπορούμε.

Το δεύτερο συμπέρασμα το οποίο προκύπτει σχετίζεται με την πολιτική τοποθέτηση και την εκλογική συμπεριφορά. Περισσότερους κυνηγούς θα συναντήσουμε στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (19 %) και της Χρυσής Αυγής (23 %).

VPRC: ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγωγή

Είναι γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις αρκούν τυχαία περιστατικά, προκειμένου να ενεργοποιήσουν μια ερευνητική προσέγγιση. Θέματα τα οποία στην καθημερινότητα θεωρούνται «αυτονόητα», δεν έχουν τύχει διερεύνησης. Με αφορμή μια σειρά από περιστατικά θανάτωσης / δολοφονίας ζώων συντροφιάς με χρήση κυνηγετικών όπλων η VPRC στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας και σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο Ελένη Ηλιοπούλου, που είναι η δημιουργός και η διαχειρίστρια της σελίδας www.zoosos.gr, προσεγγίζει  ερευνητικά το φαινόμενο  που αφορά  στη διερεύνηση των κοινωνικών και πολιτικών χαρακτηριστικών, όσων ασχολούνται με το κυνήγι.

Ας δούμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά όσων έχουν ως «χόμπι» το κυνήγι. Κατ’ αρχάς, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε μια σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στα πραγματικά στοιχεία και αυτά που προκύπτουν από την δειγματοληπτική έρευνα. Ο αριθμός των κυνηγών στην Ελλάδα, όπως προσδιορίζεται από τα επίσημα στοιχεία, είναι περίπου 270.000.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο αριθμός των ανδρών 18 ετών και άνω, που έχουν ως «χόμπι» το κυνήγι, είναι περίπου 500.000. Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στα επίσημα στοιχεία, καθώς και στα ευρήματα της ποσοτικής έρευνας κάνουμε την υπόθεση ότι περίπου 230.000 άνδρες στην Ελλάδα κυνηγούν (χρησιμοποιούν κυνηγετικά όπλα) χωρίς άδεια.

Παρακάτω παρατίθενται, εντελώς ενδεικτικά, κάποια από τα περιστατικά, τα οποία έχουν αντληθεί από σχετικά sites στο internet. Ο αριθμός των «άδηλων» περιπτώσεων πυροβολημένων ζώων είναι πραγματικά άγνωστος, κατά πάσα πιθανότητα το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελληνική επαρχία και εκτός αστικού ιστού είναι αδύνατον να προσδιοριστεί.

Στις τοπικές κοινωνίες αυτά τα περιστατικά δεν αξιολογούνται αρνητικά και φυσικά δεν δημοσιοποιούνται και λαμβάνοντας υπ’ όψη το ανάγλυφο της χώρας μας  άγνωστος αριθμός περιστατικών αλόγιστης χρήσης κυνηγετικών όπλων δεν δημοσιοποιείται.

VPRC0

Στο παρελθόν η VPRC έχει πραγματοποιήσει έρευνα για την κακοποίηση των ζώων συντροφιάς την οποία μπορείτε να δείτε εδώ: «Δημοσκόπηση της VPRC αποδεικνύει την αδιαφορία μας για τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων».

Ωστόσο, είναι μια πραγματικότητα ότι όλα τα ζητήματα, που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανίδας (αστικής και μη) μέχρι τώρα δεν έχουν τύχει σοβαρής και υπεύθυνης προσοχής. Φαινόμενα λαθροθηρίας, κακοποίησης και εν γένει αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, παρά το γεγονός ότι υφίσταται ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο, δεν έχουν αποτελέσει προτεραιότητα, όχι μόνο ως προς την πρόληψη, αλλά και ως προς την καταστολή. Είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν στοιχεία είτε μέσα από πραγματοποίηση ερευνών είτε μέσα από συστηματική επεξεργασία των δεδομένων που υπάρχουν, ώστε να αποτελέσουν εργαλεία ουσιαστικής και αποτελεσματικής παρέμβασης

Κύρια υπόθεση της έρευνας αποτέλεσε ότι η συντριπτική πλειονότητα (κυρίως από εμπειρική παρατήρηση) των κυνηγών αποτελούν οι άνδρες και κατά συνέπεια, ρωτήθηκε ο ανδρικός πληθυσμός. Συμπεράσματα σε σχέση με τη εξέλιξη του φαινομένου δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν και αυτό γιατί δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία για το παρελθόν.

Επίσης, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τα ευρήματα της έρευνας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα στοιχεία που τηρεί η πολιτεία.  Αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο ερευνητικής προσέγγισης. Αποτελεί αποτέλεσμα απογραφικής διαδικασίας από τις αρμόδιες αρχές, που παραχωρούν τις άδειες κυνηγιού, άδειες κατοχής σχετικού εξοπλισμού (κυνηγετικές καραμπίνες), ώστε να υπάρχουν ακριβή και αξιόπιστα στοιχεία όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή, στις ηλικιακές κατηγορίες και κυρίως στην εκπαίδευση.

Η διερεύνηση της πολιτικής συμπεριφοράς όσων έχουν ως «χόμπι» το κυνήγι, αποτελεί αποκλειστικά ερευνητική προσέγγιση και παρουσιάζει ενδιαφέρον όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, το 13% του ανδρικού πληθυσμού έχει ως «χόμπι» το κυνήγι. Το στατιστικό σφάλμα προσδιορίζεται στις +/- 3 ποσοστιαίες μονάδες και η εκτίμηση του πληθυσμού σε αριθμό προσδιορίζεται περίπου στα 509.643 άτομα.

Διάγραμμα 1: Προφίλ Κυνηγών και μη Κυνηγών

VPRC1
Διάγραμμα 2: Ηλικιακή κατηγορία

VPRC2

Η ηλικιακή κατηγορία ανδρών 35-44 ετών είναι κυνηγοί σε ποσοστό 19%, δηλαδή περίπου 1 στους 5 ασχολείται με το κυνήγι. Ελάχιστα μικρότερο ποσοστό, 18%, συγκεντρώνει η ηλικιακή κατηγορία 18-24. Από 45 ετών και πάνω, τα ποσοστά των κυνηγών κυμαίνονται από 14% έως 12%. Υψηλό σχετικά ποσοστό 13% εμφανίζει η ηλικιακή κατηγορία 65 ετών και άνω. Ωστόσο, μετά το όριο των 75 ετών το ποσοστό των κυνηγών μειώνεται σε μεγάλο βαθμό.

Αυτό ερμηνεύεται γιατί στις ηλικίες πάνω από 75 ετών εμφανίζονται προβλήματα αντίληψης, όρασης, κινητικότητας, αστάθειας, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Το χαμηλότερο ποσοστό (6%) εμφανίζει η ηλικιακή κατηγορία 25-34 ετών. Αυτό ενδεχομένως εξηγείται από το γεγονός ότι αυτή η κατηγορία ανδρών έχει ως προτεραιότητα άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα τρέχοντα κοινωνικά στερεότυπα όπως εργασία, οικογένεια και κοινωνική αποκατάσταση. Επίσης, δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν γίνεται από τις αρμόδιες αρχές επανεκτίμηση της ικανότητας κατοχής άδειας κυνηγιού σε σχέση με την ηλικία.

Διάγραμμα 3: Επίπεδο Εκπαίδευσης

VPRC3

Εξετάζοντας τον πληθυσμό των κυνηγών σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης, προκύπτει ότι ο αριθμός των κυνηγών στα χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης αυξάνεται. Μόλις το 8% του ανδρικού πληθυσμού όσων κατέχουν ανώτερη / ανώτατη εκπαίδευση δηλώνουν κυνηγοί. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 15% σε όσους είναι μέσης εκπαίδευσης (απόφοιτοι γυμνασίου / λυκείου ή μερικών τάξεων αυτών). Στη συνέχεια το ποσοστό αυξάνεται ακόμη περισσότερο, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, και διαμορφώνεται στο 17% σε όσους είναι απόφοιτοι δημοτικού ή μερικών τάξεων του δημοτικού.

Διάγραμμα 4: Κατά Θέση στην απασχόληση

VPRC4

Στη συνέχεια, εξετάζεται ο πληθυσμός των κυνηγών ως προς την επαγγελματική ιδιότητα. Πρέπει φυσικά να λαμβάνεται υπ’ όψη ότι πρόκειται αποκλειστικά για ανδρικό πληθυσμό. Στην επαγγελματική κατηγορία των εργοδοτών και γενικότερα όσων εργάζονται για δικό τους λογαριασμό και δεν είναι μισθωτοί, περίπου δύο στους δέκα έχουν ως χόμπι το κυνήγι. Σε αυτήν την κατηγορία, δηλαδή, εμφανίζεται το υψηλότερο ποσοστό κυνηγών (18%).

Στην επαγγελματική κατηγορία των μισθωτών παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στους μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ενώ στην κατηγορία των μισθωτών του δημοσίου το 13% δηλώνουν κυνηγοί,  το ποσοστό στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα είναι μόλις 3%.

Επίσης, και στις κατηγορίες των άνεργων, των συνταξιούχων, των φοιτητών και όσων δεν δηλώνουν επαγγελματική ιδιότητα, τα ποσοστά των κυνηγών ανά κατηγορία είναι εμφανώς υψηλότερα από το ποσοστό των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Αναλυτικά έχουν ως εξής: άνεργοι 14%, συνταξιούχοι 14%, φοιτητές 13% κι όσοι δεν δηλώνουν ιδιότητα 17%. Η διαφοροποίηση κυρίως εδράζεται στην ύπαρξη ελεύθερου χρόνου, στην οικονομική κατάσταση, κ.λπ.

Επίσης δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι στην κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων ανήκουν οι αγρότες και όπως θα δείτε στη συνέχεια στις αγροτικές περιοχές δύο στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν ως χόμπι το κυνήγι.

Διάγραμμα 5: Κατά αστικότητα

VPRC5

Τα ποσοστά των ανδρών που δηλώνουν κυνηγοί αυξάνονται, όσο απομακρυνόμαστε από τα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, τα ποσοστά διπλασιάζονται από τα αστικά κέντρα στις αγροτικές περιοχές: ενώ στα αστικά κέντρα, 1 στους 10 δηλώνει κυνηγός (ποσοστό 10%), στις αγροτικές περιοχές 2 στους 10 δηλώνουν κυνηγοί και το ποσοστό διαμορφώνεται στο 20%. Στα ημιαστικά κέντρα (πληθυσμός πάνω από 2.000 κατοίκους) το ποσοστό των ανδρών που δηλώνουν κυνηγοί διαμορφώνεται στο 14%.

Διάγραμμα 6: Κατά γεωγραφική περιφέρεια

VPRC6

Εξετάζοντας τον ανδρικό πληθυσμό ανά περιφέρεια, το υψηλότερο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν ως χόμπι το κυνήγι (40%) εμφανίζεται στο Βόρειο Αιγαίο και στην περιφέρεια της Ηπείρου (31%).Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στο Νότιο Αιγαίο και στην περιφέρεια της Θεσσαλίας (6%) Ακολουθούν οι υπόλοιπες περιφέρειες με ποσοστά που κυμαίνονται από 21 έως 11 ποσοστιαίες μονάδες όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα.

Διάγραμμα 7: Πρόθεση Ψήφου (κατά κυνηγούς / μη κυνηγούς)

VPRC7

Στη συνέχεια, και πάντα όσον αφορά στον ανδρικό πληθυσμό 18 ετών και άνω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται, ως προς την πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε αυτούς που δηλώνουν ότι έχουν ως χόμπι το κυνήγι και σε αυτούς που δεν δηλώνουν κυνηγοί. Σημειώνεται ότι η πρόθεση ψήφου αφορά αποκλειστικά τον ανδρικό πληθυσμό και η σύγκριση γίνεται ανάμεσα στο γενικό σύνολο και στις δύο υποομάδες, αυτή των κυνηγών και την άλλη των μη κυνηγών.

Στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο γενικό πληθυσμό των ανδρών η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται στο 26%, στην υποομάδα των κυνηγών το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 9% ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 34%. Ταυτόχρονα παρατηρείται αμελητέα διαφοροποίηση (μόλις μια ποσοστιαία μονάδα διαφορά) ανάμεσα στη συμπεριφορά του γενικού πληθυσμού και στην συμπεριφορά της υποομάδας των μη κυνηγών.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής. Ενώ στο γενικό πληθυσμό των ανδρών, η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται στο 14%, στην υποομάδα των κυνηγών το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 21%.

Ταυτόχρονα παρατηρείται μικρή διαφοροποίηση (μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες διαφορά) ανάμεσα στη συμπεριφορά του γενικού πληθυσμού και στην στη συμπεριφορά της υποομάδας των μη κυνηγών. Σε τρία πολιτικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητους Έλληνες δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη συμπεριφορά του γενικού πληθυσμού των ανδρών και στις δύο υποομάδες (κυνηγών και μη κυνηγών).

Στις περιπτώσεις του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και του «Άλλο κόμμα»,  τα ποσοστά που εμφανίζονται στην υποομάδα των μη κυνηγών συνάδουν με τη συμπεριφορά του γενικού πληθυσμού των ανδρών, ενώ τα ποσοστά που εμφανίζει η υποομάδα των κυνηγών είναι σαφώς χαμηλότερα από αυτά του γενικού πληθυσμού.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ιδιότητα του κυνηγού διαφοροποιεί την πρόθεση ψήφου μόνο στα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής. Με απλά λόγια η εκλογική βάση των δύο αυτών κομμάτων βλέπει με πολύ μεγαλύτερη συμπάθεια το κυνήγι, αν συγκριθεί με τις εκλογικές βάσεις των υπολοίπων κομμάτων.

Διάγραμμα 8: Πρόθεση ψήφου κυνηγών/ μη κυνηγών

Κατά κόμμα

VPRC8

Στον πίνακα παρουσιάζονται τα ποσοστά των κυνηγών και μη κυνηγών ανά κόμμα. Συνεκτιμώντας ότι τα ποσοστά στο γενικό πληθυσμό των ανδρών είναι 86,8% μη κυνηγοί και 13,2% κυνηγοί, η μεγαλύτερη διαφοροποίηση από τη συμπεριφορά του γενικού πληθυσμού παρατηρείται στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής και της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα τα ποσοστά έχουν ως εξής:

·       όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή, σε ποσοστά, 22,9% κυνηγοί και 77,1% μη κυνηγοί

·       όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, σε ποσοστά,  19,1% κυνηγοί και 80,9% μη κυνηγοί

·       όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστά,  15,8% κυνηγοί και 84,2% μη κυνηγοί

·       όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σε ποσοστά,  14,9 % κυνηγοί και 85,1% μη κυνηγοί

·       όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν  Δημοκρατική Αριστερά, σε ποσοστά, 5,9% κυνηγοί και 94,1% μη κυνηγοί

·       όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν  ΚΚΕ, σε ποσοστά, 4,3% κυνηγοί και 95,7% μη κυνηγοί

·       όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «Άλλο κόμμα», σε ποσοστά,  0% κυνηγοί και 100% μη κυνηγοί

·       όσοι δηλώνουν Αναποφάσιστοι, σε ποσοστά,  3,8% κυνηγοί και 96,2% μη κυνηγοί

Η εκλογική συμπεριφορά όσων δήλωσαν ότι  δεν θα πάνε να ψηφίσουν και όσων δεν θέλησαν να απαντήσουν δεν διαφοροποιείται σημαντικά από την συμπεριφορά του γενικού πληθυσμού των ανδρών.

Ως σύνοψη

Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν δεν έχει επιχειρηθεί παρόμοια ερευνητική προσέγγιση και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την διαμόρφωση των ευρημάτων με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα.

Το πρώτο συμπέρασμα σχετίζεται με τον πραγματικό αριθμό των κυνηγών. Εντοπίζεται σημαντική και διόλου αμελητέα διάσταση ανάμεσα στα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των κυνηγών και τον αριθμό όσων δηλώνουν ότι έχουν ως «χόμπι» το κυνήγι. Ο αριθμός όσων κυνηγούν χωρίς άδεια προσδιορίζεται στα 230.000 άτομα.

Ενδεχομένως με αυτό το εύρημα να ερμηνεύονται τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης χρήσης κυνηγετικών όπλωνκαι τελικά βάναυσης συμπεριφοράς σε ζώα (που είναι ή δεν είναι θηράματα) αλλά και προς τα κυνηγετικά σκυλιά (συνθήκες ανεξέλεγκτης εκτροφής, διαβίωσης, μεταφοράς, εγκαταλείψεις, θανατώσεις), καθώς και άλλες συμπεριφορές που μόνο να υποθέσουμε μπορούμε.

Το δεύτερο συμπέρασμα το οποίο προκύπτει σχετίζεται με την πολιτική τοποθέτηση και την εκλογική συμπεριφορά. Περισσότερους κυνηγούς θα συναντήσουμε στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας (19 %) και της Χρυσής Αυγής (23 %).

Δείτε εδώ σε μορφή Power Point τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σχετικό λινκ: http://www.vprc.gr/article.php?id=1208

Η ταυτότητα της έρευνας

ΕΤΑΙΡΕΙΑ:   VPRC (Α.Μ. ΕΣΡ: 9) Μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR και της WAPOR.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:   ιστοσελίδα www.zoosos.gr

Τύπος και Μέθοδος

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:   Άνδρες 18 ετών και άνω.

ΠΕΡΙΟΧΗ:   Το σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νήσων Αιγαίου και Ιονίου.

ΔΕΙΓΜΑ:   Το πραγματοποιηθέν μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 480 άτομα.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Η έρευνα πεδίου πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 20 Μαρτίου  έως 21 Μαρτίου 2013.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Τα στρώματα της έρευνας αποτέλεσαν οι διοικητικές περιφέρειες της χώρας, με τις νήσους Αιγαίου και Ιονίου. Από κάθε στρώμα επελέγη τυχαίο δείγμα αριθμών τηλεφώνων (που παράγεται με γεννήτρια τυχαίων αριθμών - randomnumbergenerator), ισοκατανεμημένο σε όλα τα τηλεφωνικά κέντρα του στρώματος, μεγέθους ανάλογου του πληθυσμού των ανδρών (άνω των 18 ετών) του στρώματος. Με την εν λόγω δειγματοληπτική μέθοδο εξασφαλίσθηκε η τυχαιότητα και αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος, ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά του πραγματικού πληθυσμού των περιοχών της έρευνας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ: Για την πραγματοποίηση της έρευνας εργάστηκαν 29 ερευνητές και 3 επόπτες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ  VPRC: Τα ποσοστά των απαντήσεων της έρευνας παρουσιάζονται σε στρογγυλοποιημένη μορφή και για αυτό το λόγο σε κάποιες περιπτώσεις δεν αθροίζουν στο 100%.

Βάσει του Ν.3603/8-8-2007, σε περίπτωση ανακοίνωσης, ή δημοσίευσης άλλων σχολίων, ή συμπερασμάτων πέραν αυτών που ακολουθούν στην έκθεση αποτελεσμάτων της εταιρείας, θα πρέπει να διευκρινίζεται, ότι η ανάλυση γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του υπογράφοντος και όχι της εταιρείας. Επίσης, σε περίπτωση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, θα πρέπει να δημοσιευτεί εμφανώς η ταυτότητα της έρευνας.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για την κακοποίηση των ζώων

ΕΛ.ΑΣ.: Η κακοποίηση ζώων είναι προθάλαμος για εγκλήματα εις βάρος ανθρώπων

VPRC: Το 98% των μαθητών ζητά την αυστηρή τιμωρία εκείνων που κακοποιούν ζώα

Δημοσκόπηση της VPRC αποδεικνύει την αδιαφορία μας για τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων

Χανιά: Συνελήφθη επειδή με αεροβόλο τραυμάτιζε τ’ αδέσποτα       

26χρονος Παριανός χτύπησε με αεροβόλο τη γάτα του γείτονα        

Ξάνθη: Πυροβόλησε μεθυσμένος τον σκύλο

Ηράκλειο Κρήτης: Πυροβόλησε επανειλημμένα ένα αδέσποτο και συνελήφθη

Πυροβόλησε τον 1 από τους 3 μοναδικούς ψαραετούς που ξεχειμωνιάζουν στην Κρήτη

Καβάλα: Πυροβόλησε τον σκύλο αλλά συνελήφθη και κρατείται

Χαλκιδική: Κτηνοτρόφος πυροβόλησε το σκυλί

Λευκάδα: Πυροβόλησε το σκυλί μέρα μεσημέρι δίπλα στην παιδική χαρά

Ηράκλειο Κρήτης: Εκτέλεσε εν ψυχρώ δύο σκυλιά

Ριόλο Αχαΐας: Πυροβόλησε τα σκυλιά της γειτόνισσας του και σκότωσε το ένα

Συνελήφθη ο γιατρός που εκτέλεσε τον σκύλο στην Αλμωπία Πέλλας

Πυροβόλησε σκυλί και πέτυχε δύο παιδιά στη Βλαχέρνα Αρκαδίας!

Σύρος: Χτύπησε τη γάτα με αεροβόλο

Αργυρούπολη: Χτύπησαν την γάτα με αεροβόλο δύο φορές μέσα σε δύο χρόνια & τελικά τη σκότωσαν!

Ηράκλειο Κρήτης: Δύο πιτσιρίκια σκότωσαν με αεροβόλο τη γάτα της γειτόνισσας τους στην Άνω Βιάννο!

Δράμα: Έτσι βασανίζουν οι κυνηγοί τα αγριογούρουνα για να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά τους

Καρδίτσα: Γεμάτο με σκάγια το κορμί της πυροβολημένης σκυλίτσας

Κυνηγοί και στην Κέρκυρα σκοτώνουν για πλάκα μπούφους και γεράκια

Κέρκυρα: Πυροβολημένο από τον Ιανουάριο το Φλαμίνγκο στις Αλυκές

Ναύπακτος: Κυνηγοί – κτήνη βασανίζουν συστηματικά μωρά αγριογούρουνα

«Δράση για την άγρια ζωή»: Μάστιγα η λαθροθηρία

Πυροσβέστης σκότωσε γερακίνα και καμάρωνε κρατώντας το ετοιμοθάνατο πουλί

6 αργυροπελεκάνοι νεκροί από σκάγια κυνηγών στο Δέλτα του Νέστου

Λαμία: Και σκότωσε και κρέμασε την αλεπού πάνω στο δέντρο

Μάστιγα η λαθροθηρία ωδικών πτηνών στις Κυκλάδες (βίντεο)

Τρίπολη: Σκλαβωμένο αγριογούρουνο επί 3 χρόνια για να ρίχνει την πίεση στον δυνάστη του!

Ο Αντώνης Σαμαράς συστράτευσε και τους κυνηγούς για να γίνει πρωθυπουργός!

Πυροβόλησε πελαργό στη Ροδόπη

H Εκκλησία ξαναευλογεί τα όπλα

Μάστιγα η λαθροθηρία: Ελάχιστα από τα θύματα φτάνουν στα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων

Φλώρινα: Διάσπαρτα τα σκάγια στο σώμα του σκύλου!

Σέρρες: Γεμάτο σκάγια το σώμα του άρρωστου λύκου

Σαλαμίνα: Με τρεις σφαίρες εκτέλεσε το Επιανέλ ενώπιον του 11χρονου παιδιού του

Έδεσσα: Χτυπημένη σε τροχαίο και με σκάγια από αεροβόλο στο σώμα της

Κέρκυρα: Άρχισε να περπατάει και πάλι το πυροβολημένο σκυλί

Ασπρόπυργος: Με καραμπίνα άνοιξε πυρ εναντίον των αδέσποτων

Λέσβος: Εκτέλεσε τον σκύλο και επιτέθηκε στον ιερέα!

Αναζητούν τον βοσκό που σκότωσε τον σκύλο στο Βενεράτο Ηρακλείου Κρήτης

Πυροβόλησαν δύο σκυλίτσες στον Μανταμάδο Λέσβου

Διέλυσε το πόδι του σκύλου πυροβολώντας τον ξανά και ξανά στο Δερβένι Θεσσαλονίκης!

Πετραία Πέλλας: Προσπάθησε να σκοτώσει τη γάτα και πέτυχε τους γείτονες!

Χαλκιδική: Πυροβόλησε κουτάβι γιατί «πείραζε» το εγγόνι του!

Καβάλα: Θα πληρώσει τα νοσήλια του κουταβιού που πυροβόλησε!

Πέθανε ο σκυλάκος που πυροβολήθηκε στην Λευκάδα

Λαζοχώρι Βέροιας: Πυροβόλησε σκύλο δίπλα από την αυλή του σχολείου

Θριάσιο: Άδειασε την καραμπίνα του πάνω στον σκύλο

Κιλκίς: Σκότωσε με καραμπίνα τρία σκυλιά

Με 9 σφαίρες δολοφόνησαν φώκια κοντά στη Ρόδo (βίντεο)

Πάρος: Έτσι «φρόντιζε» ο κυνηγός το σκυλί του!

Ασπρόπυργος: Με καραμπίνα άνοιξε πυρ εναντίον των αδέσποτων

Καρδίτσα: Γεμάτο με σκάγια το κορμί της πυροβολημένης σκυλίτσας

Σπάρτη: Έδεσε το κυνηγόσκυλο και το εγκατέλειψε για να πεθάνει

Καβάλα: Σκότωσε με αεροβόλο μέσα από το αυτοκίνητο του την αδέσποτη σκυλίτσα

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

41 Σχόλια

 1. Θηροτοξοβολος

  Οσο εσεις παραγγελνετε χαμπουργκερ απο τα μακντοναλτς, και αγοραζετε τεμαχισμενα κρεατα και ψαρια απο τον σκλαβενιτη, απο ζωα που βασανιστηκαν σε ολη την ζωη τους, και σφαγιαστηκαν με τον πιο βαναυσο και μαζικο τροπο, εγω θα τρωω τα αγρια ζωα μου, απ ευθειας απο την φυση, οπως ο ανθρωπος πραττει απο τοτε που εμφανιστηκε.

  Θηρευω με τοξο, και δυο αγριοχοιροι, η ενα μεγαλο ελαφι, μου αρκει για κρεας ολο τον χρονο. Ενω εσεις, υποκριτες σιχαμενοι απεκομμενοι παντελως απο την Φυση, φατε τα φαρμακωμενα κρεατα της μαζικης παραγωγης μεγαλοκαρχαριων. Θυματα.

  1. venus

   @Θηροτοξοβολος, συνήθως αυτοί που απευθύνουν κατηγορίες στο δεύτερο πρόσωπο πληθυντικού, είναι αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, αυτοί είναι οι καινοτόμοι και οι άλλοι είναι οι βλάκες.
   Απο τη μεριά μου θα σού αποδείξω ότι η θεωρία σου βασίζεται σε μια λογική κάτω του μηδενός και μάλιστα για τούς εξής λόγους:
   Μας έγραψες: « Θηρεύω με τόξο» και...«εγώ θα τρώω τα άγρια ζώα μου απευθείας απο τη φύση, όπως ο άνθρωπος πράττει από τότε που εμφανίστηκε».
   Αν αναφέρεσαι στην εποχή των σπηλαίων θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι τα ζώα που σκότωναν οι πιθηκάνθρωποι τότε για να επιβιώσουν τα σκότωναν με τα ίδια τους τα χέρια, και τα έτρωγαν μετά ωμά με τα χέρια τους, χωρίς αλατοπίπερα, μπαχαρικά και ψήσιμο στη σχάρα.
   Υποθέτω ότι τό ίδιο θα «πράττεις» κι εσύ σήμερα, σαν συνεπής πιθηκάνθρωπος που θηρεύει με τόξο και αρνείται κάθε σχέση με σουπερμάρκετ.
   Επίσης υποθέτω ότι η συνέπεια σου στις παραδόσεις της παλαιολιθικής εποχής δεν περιορίζεται μόνο στη «θηροτοξοβολή» αλλά επεκτείνεται και στην αποδοχή των τότε ισχύοντων νόμων της συμβίωσης των πιθηκανθρώπων μεταξυ τους. Που σημαίνει: όταν ηθελες μια γυναίκα για αναπαραγωγή έπαιρνες μία με τη βια και τη γκάστρωνες κατα πώς σου υπαγόρευε το παλαιολιθικό σου ένστικτο. Αν ήθελες να υπερασπιστείς τη σπηλιά σου, έπρεπε να παλέψεις σώμα με σώμα με τόν πιθηκάνθρωπο που στην απειλούσε. Και μάλιστα να τόν εξουδετερώσεις, για να εξασφαλίσεις έτσι την δική σου επιβίωση.
   Υποθέτω ότι και σ αυτό τό σημείο διατηρείς αναλογική συνέπεια.

   Ενα μόνο δεν μας είπες: ποια μέτρα παίρνεις αν η «θηροτοξοβόλα σοδειά» σου δεν πάει καλά, δηλαδή: αν δεν σού στρέξει να καθαρίσεις αγριογούρουνα και ελάφια με τό παλιολιθικό σου εργαλείο.
   Υποθέτω ότι και γι αυτό θα έχεις προνοήσει μέ συνέπεια.
   Μια συνέπεια που εκδηλώνεται στο γέμισμα της μπάκας σου απο το πλησιέστερο σουπερμάρκετ, όπως κάνουν και εκείνοι που σαβουρώνουν τα ίδια πτώματα με σένα, αλλά τουλάχιστον δεν γράφουν ηλίθια σχόλια για να δικιολογηθούν.
   Venus

 2. ΓΑΤΟΣΚΥΛΟ

  "Το κυνήγι είναι μέρος της φύσης" λένε πολλοί.Κ ο φόνος είναι μέρος της φύσης,αλλά οι ίδιοι το τομάρι τους το φυλάνε.Κ το να τρώνε τα παιδιά σου οι εχθροί σου,είναι μέρος της φύσης,αλλά οι ίδιοι το θεωρούν απαράδεκτο για τα παιδιά τους.Κ η κλοπή είναι μέρος της φύσης,αλλά οι ίδιοι κλειδώνουν τα λεφτάκια τους.Κ το να πεθαίνουν οι ηλικιωμένοι κ οι άρρωστοι χωρίς βοήθεια είναι μέρος της φύσης,αλλά οι ίδιοι σέρνουν στους γιατρούς τα γερόντια τους ή τον εαυτό τους όταν γεράσει ή αρρωστήσει κ εκλιπαρούν για παραπάνω ζωή.Συμπέρασμα:το κακό που κάνουν σε άλλους το λένε "φυσικό",το κακό που υφίστανται το λένε "τραγωδία"!!!Εύχομαι σε όλους τους κυνηγούς η ζωή να τους δώσει ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ δίνουν κ αυτοί στα ζώα!

 3. Λουλάκης Κων/νος

  Δείτε ακόμα τι έχει γράψει ο "αμόρφωτος" ποιητής μας Κώστας Ουράνης για το κυνήγι

  http://artozinos.blogspot.gr/2010/11/blog-post_6061.html και

  http://shootnothing.blogspot.gr/2009/05/blog-post_07.html

  ή ακόυστε το ως σπικάζ σε κυνηγητικό βίντεο
  http://www.youtube.com/watch?v=DceKH2zs8hU

  Και ξεχάσαμε κι αυτό http://www.dkose.gr/filladia/prosopikotites.pdf

 4. parask. oliver

  http://www.gpeppas.gr/world-hunting/kosmos/kosmos.html

  Στο παραπάνω link θα βρείτε στοιχεία για τον αριθμό των κυνηγών στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης
  Αγαπητή Γεωργία Μ, φαντάζομαι ότι αν στείλετε ένα email στην ηλεκτρονική διεύθυνση της VPRC θα σας απαντηθούν όλες οι απορίες, είτε αφορούν στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είτε αν υπάρχει προπαγανδιστική σκοπιμότητα. Πάντα μου έχουν απαντήσει, τώρα όσον αφορά στην αξιοπιστία της συγκεκριμένης εταιρείας δεν έχετε παρά να μελετήσετε το ιστορικό των προβλέψεων και τα αποτελέσματα των ακλογών διαχρονικά.
  Κάποιοι, όχι εσείς, έγραψαν για "δημοσκοπήσεις του κ@λου".....δεν έχει νόημα να απαντηθεί αυτό...η ελληνική πραγματικότητα αγνοεί επιμελώς την κοινωνική έρευνα σε όλες τις βαθμίδες, που επί της ουσίας δεν είναι παρά ένα "εργαλείο" που βοηθά να αντιληφθούμε τι συμβαίνει γύρω μας.....

  1. Γεωργία Μ

   Αγαπητέ parask. oliver ( )
   Ευχαριστώ για το link. Δυστυχώς, στο συγκεκριμένο θέμα http://www.gpeppas.gr/world-hunting/kosmos/kosmos.html, δεν μπορώ να εντοπίσω τη χρονιά δημοσίευσης, οπότε, αναγκάζομαι να υποθέσω ότι η εκτίμηση του αρθρογράφου (Του Χρήστου Γ. Κτενά ) για 270.000 κυνηγούς αφορά το έτος 2007 ή χρονιές κοντινές, δηλαδή για τα έτη 2006 ή 2005. Και αυτό γιατί σε κάποιο σημείο αναφέρει το εξής: «Με στοιχεία -προσεγγιστικά του 2007- οι Ευρωπαίοι κυνηγοί ξεπερνούν πλέον τα 7 εκατομμύρια».

   Και κατά τη γνώμη μου, τότε, ορθά ο συντάκτης του άρθρου είχε χαρακτηρίσει «προσεγγιστική» στην εκτίμηση του αριθμού των κυνηγών (δηλαδή τα άτομα που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θήρας είχαν εκδώσει άδεια θήρας) τουλάχιστον για την Ελλάδα.
   Κάτι που ίσως βοηθήσει και τους αναγνώστες του zoosos να καταλάβουν γιατί ΤΟΤΕ ήταν δικαιολογημένη αυτή η «προσεγγιστική εκτίμηση» είναι το εξής: Εκείνη την 5ετία, ενδεχομένως και 7ετία, η Κεντρική Διεύθυνση Δασών δεν εξέδιδε ετήσιο απολογιστικό κατάλογο. Αυτή η αδράνεια του Υπουργείου να μην εκδίδει ετήσιο απολογιστικό κατάλογο για κάποια χρόνια, είναι ένα ΣΟΒΑΡΟ θέμα, που όμως δεν αφορά τη συγκεκριμένη έρευνα της VPRC, δηλαδή την «Έρευνα για τους κυνηγούς στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε το 2013.

   Σε ότι αφορά τα δικά μου μηνύματα και αιτήματα για παροχή πληροφοριών από τους διαχειριστές του zoosos θα ήθελα να συμπληρώσω τα εξής:
   Επειδή διαβάζοντας το θέμα, αρχικά είχα απορίες, με το πρώτο μήνυμα μου (Παρ, 2013-06-07 14:22.) ζήτησα περισσότερες πληροφορίες και πήρα απάντηση. Στη συνέχεια, για τα σημεία που εξακολουθούσα να έχω απορίες, με επόμενο μήνυμα (Παρ, 2013-06-07 15:18) ζήτησα επιπλέον διευκρινήσεις και στοιχεία.
   Στο τελευταίο μήνυμα μου, (Παρ, 2013-06-07 19:53) διατύπωσα τη γνώμη μου, και συμπλήρωσα, ως συμβολή στην ερευνητική αυτή προσπάθεια, στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό αδειών που είχαν εκδοθεί την περίοδο 1997-2010.
   Δεν είμαι ειδικός στις δημοσκοπήσεις, μια απλή αναγνώστρια είμαι. Επομένως δεν μπορώ να κρίνω μεθοδολογίες, στατιστικά δείγματα ή άλλα τεχνικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά τη διεξαγωγή τέτοιων ερευνών.
   Γνωρίζω βέβαια ότι τέτοιες έρευνες έχουν ένα σημαντικό κόστος, ότι πραγματοποιούνται από μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν ειδική άδεια, και ότι συνήθως γίνονται μετά από παραγγελία κάποιου (ιδιώτη, συλλόγου, ΜΜΕ κλπ) ο οποίος και πληρώνει για αυτό το κόστος, αλλά οι γνώσεις μου φτάνουν μέχρι εκεί.
   Η πρότασή σας (ή συμβουλή) για αναζήτηση επιπλέον στοιχείων από την VPRC – και τη χορήγησή τους ειδικά σε εμένα – δεν έχει κανένα νόημα. Το ζητούμενο ήταν εξ αρχής να μπορούν οι αναγνώστες του zoosos να δουν όχι μόνο αποσπάσματα αλλά το σύνολο της έρευνας, ολοκληρωμένης.
   Από τη στιγμή που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα σας και έχει ενσωματωθεί στο κείμενο του zoosos, σε μορφή pdf , δεν έχει πλέον καμία σημασία το τι σκέφτομαι ή τα συμπεράσματα στα οποία έχω καταλήξει από όλο αυτό που διαδραματίστηκε από τις 02.06.2013 - 22:25 που δημοσιεύθηκε αυτή η ανάρτηση μέχρι σήμερα, (συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων που έγιναν, εντός της συγκεκριμένης ιστοσελίδας και εκτός αυτής).
   Όπως και να έχει, ευχαριστώ θερμά για την απάντησή σας στο τελευταίο σχόλιό μου.

 5. Γεωργία Μ

  Λίγο μετά την ανταλλαγή των μηνυμάτων μας, και στην ιστοσελίδα της VPRC και στο zoosos, συμπληρώθηκε ένα pdf με επιπλέον στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας. Τελικά ίσως να ήταν έτοιμη, και απλά ήταν θέμα χρόνου να αναρτηθεί και δημόσια στις ιστοσελίδες σας.
  Όμως ακόμα και μετά από την ανάγνωση των επιπλέον πληροφοριών που διάβασα στο pdf, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πώς προέκυψε το συμπέρασμα ότι «το 13% του ανδρικού πληθυσμού έχει ως «χόμπι» το κυνήγι, και με στατιστικό σφάλμα που προσδιορίζεται στις +/- 3 ποσοστιαίες μονάδες η εκτίμηση του πληθυσμού σε αριθμό προσδιορίζεται περίπου στα 509.643 άτομα», δηλαδή – κατά τα δικά σας λεγόμενα - 270.000 περίπου άτομα διαθέτουν άδεια κυνηγιού και 230.000 κυνηγούν (ή χρησιμοποιούν λειόκανα όπλα) ενώ δεν έχουν άδεια κυνηγίου».
  Από τους απολογιστικούς καταλόγους των δασικών υπηρεσιών που υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, φαίνεται το εξής:
  Οι δασικές υπηρεσίες καταγράφουν ανελλιπώς το σύνολο των αδειών κυνηγιού που εκδίδονται σε όλη την Ελλάδα, από το 1940. Άλλωστε τα τέλη από κάθε άδεια κυνηγίου είναι για το κράτος δημόσιο έσοδο που καταγράφεται. Οπότε αυτή η καταγραφή δεν είναι «στατιστική» ή «ενδεικτική» αλλά και λογιστικά σωστή.
  Για οικονομία χώρου, ενδεικτικά και μόνο σας μεταφέρω τα νούμερα αδειών κυνηγιού της χρονικής περιόδου 1997 -2010.

  1997 - 249.810
  1998 - 237.837
  1999 - 226.104
  2000 - 193.597
  2001 -188.135
  2002 -181.362
  2003 - 238.775
  2004 - 236.115
  2005 -205.992
  2006 - 216.436
  2007 - 215.712
  2008 - 179.430
  2009 - 200.409
  2010 - 210.093

  Για τη χρονιά 2012-2013 οι άδειες κυνηγιού, όπως έχει δημοσιευθεί και στον Τύπο, δεν ήταν περισσότερες από 200.000.

  Δεν γίνεται αντιληπτό πώς προσδιορίστηκε και ο αριθμός των ατόμων που η έρευνα καθορίζει ότι διαθέτουν λείοκανα όπλα ενώ δεν είναι κυνηγοί, όμως γι αυτό ίσως να γνωρίζει κάτι περισσότερο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασία του Πολίτη;

  1. eleni

   Ό,τι στοιχείο υπήρχε δημοσιευμένο εξ αρχής στο http://www.zoosos.gr σχετικά με την συγκεκριμένη έρευνα και ανέβηκε στην ιστοσελίδα μας στις 2/6 στις πάρθηκε από τα επίσημα στοιχεία μου μας δόθηκαν από τη VPRC.

   Για το http://www.zoosos.gr

   Ελένη Ηλιοπούλου

 6. Ζιωγας Δημητρης

  Βλεπω οτι η προπαγανδα σας,γκεμπελικη θα ελεγα,συνεχιζεται. Οπως συνεχιζετε να καλιεργειτε το μισος αναμεσα στους ανθρωπους εκμεταλευομενοι τα ζωα.Επισης πολιτικοποιητε τα πραγματα κατα το δοκουν.
  Κατηγορειτε μια ανθρωπινη δραστηριοτητα και νομιμη αποκομιδη τροφης κατευθειαν απο την φυση ως ενα δολοφονικο ντελίριο επαισχυντων φασισταριων.Υπανθρώπων που δεν θα επρεπε να υπαρχουν κατα την γνωμη σας. Και εσεις τωρα πρεσβευετε την αγαπη για τα ζωα την ωρα που καταριεστε ανθρωπους και οικογενειες.Λετε φασιστες τους ανθρωπους που ασκουν νομιμως ενα συνταγματικα κατοχυρωμενο δικαιωμα στην φυση και τους εξισωνετε ολους ανεξαιρετως με καποιους που παρουσιαζουν παραβατικη συμπεριφορα!Κατηγορειτε για φασισμο ανθρωπους που αγαπουν το κυνηγι,ενω το ιδιο το πνευμα των επιχειρηματων σας παραπεμπει στις ενδοξοτερες εποχες του Γκεμπελισμου και του Ολοκληρωτισμου.
  Παρουσιαζετε προπαγανδιστικο υλικο,διογκωνετε μεμωνομενα περιστατικα
  και κανετε οτι αλλο σας βολευει για να παρουσιασετε τα πραγματα στην δικη σας αληθεια. Θεωρειτε οτι ειστε χρισμενοι ως αυτοκλητοι Σωτηρες με δικο σας μονοπωλιο. Εκμεταλευεστε καποιοι την αγαπη ορισμενων ανθρωπων για τα ζωα και υποβαλοντας τους σε μια συνεχη πλυση εγεφαλου και καλιεργοντας τους το μισος τους εκμετελευεστε κατα τα συμφεροντα σας.
  Εχει υποθει οτι ζουμε στη εποχη του Μισους και της Συγχυσης,την εποχη της μισαλλοδοξίας και της απουσίας διαλογου. Της δαιμονοποιησης της αντιθετης αποψης.Προφανως ολα αυτα ταιριαζουν γαντι στο απεχθες παραληρημα σας. Ενδυομενοι το μανδυα του Ειρηνοφιλου και του ψευδοΟυμανιστη ειστε οι συγχρονοι διακινητές του γνωστου ρητου: ''Ανθρωπος για τον Ανθρωπο λυκος''

  1. καρολος

   Ο κοσμος εχει ξυπνησει και δεν γουσταρει πλεον τις ανθρωπινες δραστηριοτητες που χρησιμοποιουν τη βαρβαροτητα ως μεσο διασκεδασης. Γιαυτο εναντιωνεται στο κυνηγι στο τσιρκο στις ταυρομαχιες. Οι εποχες που θεωρουσαμε φυσιολογικο το περασμα του αρκουδιαρη απο τη γειτονια και πετουσαμε κερματα εχουν τελειωσει. Να κυνηγανε μονο κατι φυλες στον αμαζονιο και στην Αφρικη που πραγματικα πεθαινουν απο τη πεινα.

 7. Μάνος

  Όταν η σελίδα σας καταρρέει από επισκέψεις το κυνήγι είναι ένα καλό θέμα για να την ανεβάζεται.
  Αυτό από μόνο του είναι δημοσκόπηση.

  Το κυνήγι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού και σαν τέτοιο έχει πολύ βαθιές ρίζες, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει όσο ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης.

  Όσο για του πολιτισμενους και τους απολίτιστους μια ανάγνωση στα παραπάνω σχόλια φτάνει για να βγάλει κάποιος τα συμπεράσματα του.

  Μάνος

 8. Γεωργία Μ

  Κυρία Ηλιοπούλου, ευχαριστώ για την επαναπροώθηση των πινάκων που ήδη υπάρχουν στο κείμενο. Ενδιαφέρομαι για τη συνολική έρευνα, εφόσον υπάρχει. Αν δεν είναι ολοκληρωμένη ή δεν την διαθέτετε, θα αρκούσε να μου λέγατε να απευθυνθώ στην VPRC, που από ότι καταλαβαίνω έχει καλύψει και το κόστος πραγματοποίησής της;
  Είχα την εντύπωση ότι αυτές οι σελίδες με τους πίνακες και τα συμπεράσματα βρίσκονταν σε κάποιο σύνολο σελίδων - ομαδοποιημένα, με αριθμημένες σελίδες, με επιπλέον πληροφορίες για τη μεθοδολογία, τα ερωτήματα που τέθηκαν κλπ. Κάτι σαν αυτό δηλαδή που έχετε ήδη αναρτήσει αλλά για άλλο θέμα. http://www.vprc.gr/uplds/File/teleytaia%20nea/Animal%20Abuse%202011/Graphs_Animal%20Abuse_February2011_GR.pdf
  θα αρκεστώ λοιπόν στα στοιχεία που έχουν επιλεγεί και έχουν μεταφερθεί εδώ.

  1. eleni

   Από τη VPRC με έχουν ενημερώσει ότι θα τη δημοσιεύσουν τις επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα τους.

   Ελένη Ηλιοπούλου

 9. Γεωργία Μ

  Για να μπορεί κανείς να κρίνει τα συμπεράσματα που αναφέρονται εδώ είναι αντικειμενικά και βασίζονται όντως σε έρευνα της VPRC που πράγματι έχει γίνει θα ήταν απαραίτητο να αναρτηθεί σε κάποιο εμφανή σημείο του κειμένου και η συγκεκριμένη έρευνα σε μορφή pdf. Ενώ έχετε αναρτήσει μια παλαιότερη για άλλο θέμα, τη συγκεκριμένη - της οποίας αποσπάσματα ερμηνεύετε - δεν μπορώ να την εντοπίσω.
  Ευχαριστώ

 10. καρολος

  Φανερα ενοχλημενοι οι κυνηγοι απο την ερευνα, αραδιασαν ενα σωρο ονοματα διασημων για να μας μπερδεψουν.Μονο που εκαναν μεγαλη γκαφα,καθως ο Θεοδωρος Ρουζβελτ ειναι γνωστος οτι εκανε μια δηλωση που τους αδειαζει. Συγκεκριμενα οταν οι φιλοι του τον παρακινουσαν να σκοτωσει ενα αρκουδακι,αυτος αρνηθηκε και αναρωτηθηκε πως θα μπορουσε και με τι καρδια να αντικρυσει στα ματια τα εγγονια του,εαν το ειχε πυροβολησει. Απο το ονομα του εξαλλου πηραν τα αρκουδακια το ΤΕΝΤΥ.

  1. Miki

   Προφανώς νωρίτερα θα είχε σκοτώσει τον μπαμπά αρκουδο , οπότε του ερχόταν κομματκι δύσκολο. Άλλωστε όταν κάνουν τέτοια κυνήγια οι αμερικάνοι κυνηγούν το τρόπαιο θήραμα το μεγάλο, το μικρό δεν προσφέρει τίποτα απολύτως. Υπάρχουν πολλές φωτό του Ρούζβελτ πάνω από κυνήγια τρόπαια.....αν θες σου στέλνω τον σύνδεσμο , μόνο μην στεναχωρηθεις, μην σου έρθει βαρύ.

 11. paraskevas oliver

  "Αφου πιασαμε τις δημοσκοπησεις ας γινει και μια για το τι ψηφιζουν οι ληστες και οι φονιαδες,ειναι σχεδον βεβαιο οτι θα πλειοψηφισουν αριστεροι παραφρονες και αναρχοαλητες"

  Αν το παραπάνω αποτελεί γόνιμο σχόλιο το αφήνω στην κρίση του θεού....ορθογραφικά πάσχει σε βαθμό μάλλον ανησυχητικό που οδηγεί στα απαραίτητα συμπεράσματα..."άρκτου παρούσης ίχνη ζητείς" (Όπως ένας κυνηγός ψάχνει για ίχνη ζώου, και το θήραμα τυχαίνει καμιά φορά να βρίσκεται ήδη μπροστά του......και μετατρέπεται σε θύμα)

 12. Michael

  Αφου πιασαμε τις δημοσκοπησεις ας γινει και μια για το τι ψηφιζουν οι ληστες και οι φονιαδες,ειναι σχεδον βεβαιο οτι θα πλειοψηφισουν αριστεροι παραφρονες και αναρχοαλητες

  1. ΓΑΤΟΣΚΥΛΟ

   Κ αν γίνει κ μία δημοσκόπηση γιά το πως αντιδρούν οι Ηλίθιοι όταν η αλήθεια δεν τους συμφέρει,να τους δώσεις τα κείμενα σου.Είναι μνημεία αυτού του είδους!Σε λάθος ιστοσελίδα μπήκες,εδώ δεν θα πείσεις κανέναν.Μην βαράς τζάμπα λοιπόν τα πλήκτρα σου,βάρα τίποτ'άλλο μήπως κ ξεχαρμανιάσεις

   1. Michael

    Δεν εχω σκοπο να πεισω κανεναν.ετσι κι αλλιως τα επιχειρηματα σας ειναι για γελια,εκτος αν δε γουσταρετε αντιθετη αποψη,δε θα σας κανουμε ομως τη χαρη να μονοπωλησετε το ενδιαεφερον για τα ζωα,θα μας βρισκετε μπροστα σας ακομη και σε αυτη την κατα τα αλλα"φιλοζωικη"σελιδα,το ηλιθιος στο επιστρεφω,χαρακτηριζει εσενσα και τους ομοιους σου...αντε γεια

 13. Michael

  αν κανουμε και μια δημοσκοπηση για το τι ψηφιζουν οι αδελφες και οι λεσβιες πιστευω οτι πρωτος θα ερθει ο συριζα,και απο κοντα ΚΚΕ και Ανταρσια

  1. geo

   o syriza εμαθα ειναι υπερ των γουναραδων φανατικα ισχυει??ειδα και βιντεο.ψαξτε λιγο στο youtybe.και δεν μιλαμε για μπεκατσες αλλα για δυστυχισμενα ζωα που τα σκοτωνουν με φρικτους τροπους.

 14. paraskevas oliver

  αγαπητή Σοφία, κάθε ένσταση δεκτή και κυρίως στη μεθοδολογία αν έχεις, πρόκειται για ποσοτική έρευνα γενικού πληθυσμού που δεν έχει την πρόθεση να αναλύσει σε βάθος το φαινόμενο. Πρόθεσή μας είναι να αποτυπωθεί το γενικότερο περιβάλλον και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διερεύνηση είτε ποσοτική είτε ποιοτική. Αφορά σε μια "φωτογραφία" της στιγμής, δεν υιοθετεί καμία άποψη ούτε υπέρ αλλά ούτε και κατά του κυνηγιού, Ο κάθε ένας/ μία μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και να συνεχίσει μια ερευνητική προσπάθεια.Δεν γνωρίζω αν το "κυνήγι ως χόμπι" είναι δόκιμος όρος είναι όμως ένας όρος/ μια έκφραση που όλοι αντιλαμβάνονται.
  Θα έπρεπε λογικά να μας ενδιαφέρει αν υπάρχει λαθροθηρία, σε τι βαθμό και πόσο αποτελεσματικά ελέγχεται.
  Θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αν όλοι όσοι έχουν καραμπίνες έχουν υποβληθεί σε ψυχομετρικά τεστ.
  και συνεχίζω απαντώντας στον Κο Λουλάκη
  για κάθε διάσημο κυνηγό υπάρχει και ένας διάσημος μη κυνηγός, στην παρούσα προσπάθεια εξετάζονται τα κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά των κυνηγών στην Ελλάδα και τίποτε περισσότερο και φυσικά με καμία διάθεση να διαπιστώσουμε αν το κυνήγι είναι καλό ή κακό. Το ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι υπερβαίνουν τα όρια και καταπατούν το νόμο δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι θέμα της πολιτείας να εφαρμόσει αυστηρά το νόμο.
  Αγαπητή Μαρί
  Οι έρευνες αυτού του είδους γίνονται από τα σαλόνια, οι άλλες οι επιτόπιες απαιτούν ψυχή κυρίως. Και βέβαια είναι εξαιρετικά εύκολη η κριτική αλλά αυτό μπορούσε να γίνει και αυτό έγινε. Τώρα είναι στο χέρι σου, στο χέρι μας, στο χέρι όλων μας να ανατρέψουμε ή να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα της έρευνας. Αν θέλεις αποτελεί εφαλτήριο για γόνιμη συζήτηση και αυτή είναι η κυρίως πρόθεση. Και που ξέρεις...μπορεί να ξέρουμε τι γίνεται στο βουνό...έχουμε όμως μεγάλη δυσκολία να το τεκμηριώσουμε επιστημονικά..αν έχεις καμιά ιδέα θα σε ακούσουμε με μεγάλη προσοχή.
  P.O

  1. Μαρί

   Αγαπητέ paraskevas oliver το σχόλιο μου για τα σαλόνια αφορούσε την ερευνήτρια της παρέας.
   Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε στο βουνό για το βουνό είναι μια μεγάλη εξτρατεία ενημέρωσης.Μέχρι να αποδείξουμε τα αυτονόητα και να τα τεκμηριώσουμε επιστημονικά δεν θα έχουμε πια ζωή στο βουνό.

 15. Μαρια

  κυνήγι= νόμιμος φόνος και καμια σχεση δεν έχει με άθλημα όπως οι κυνηγοί ισχυρίζονται. Η σκοποβολή είναι πραγματικά ένα άθλημα, αλλά όπως μου είπε κυνηγός, αν δεν έχει θήραμα στα χέρια του, ματωμένο, φρεσκοσκοτωμένο, δεν νιώθει ικανοποίηση... δεν λέει τίποτε η πετυχημένη βολή σε.... δίσκο σκοποβολής. Η ηδονή του αίματος και του θανάτου ζωώυ είναι μια αρρωστημένη κατάσταση, μιας και ο άνθρωπος ως γνωστόν δεν για να τραφεί κατευθύνεται στο σουπερ μάρκετ και όχι στα ... βουνά. Όμως το κράτος κονομάει καλά από τις άδειες κλπ οπότε και συντηρεί το σύστημα...

  Οι φιλόζωοι πολίτες που δεν συφωνούν με το κυνήγι είναι υπερπολλαπλάσιοι των κυνηγών.

  Τους βουλευτές που εκφράζονται υπέρ του κυνηγιού, σε όποιο κόμα κι αν ανήκουν, να προσέξουμε να μην δουν ψήφο από ζωόφιλο ούτε ζωγραφιστή...ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ

  Αυτό μόνον ίσως να τους τσούξει...

 16. Λουλάκης Κων/νος

  Διάσημοι Κυνηγοί

  Aγαπητοι φιλοι και συναδελφοι κυνηγοι
  Ειναι της μοδας τον τελευταιο καιρο να ειμαστε στον στοχο "πολιτισμενων", αντικυνηγων, πιστευω παρ' ολα αυτα οτι ο οικολογος μπορει να συμπραξει με τον κυνηγο και το δικαιωμα της "διαχειρισης των θηραματων" να γινεται πιο σωστα και να εξαλειφθει καποτε η καχυποψια και η εχθρα μεταξυ μας.
  Αυτοι πρεπει να καταλαβουν οτι ειναι αναφαιρετο δικαιωμα μας το κυνηγι και υποχρεωση μας να ξεριζωθει το "καρκινωμα" της λαθροθηριας..που επιτελους το κρατος πρεπει να αναλαβει γενναια!
  Επειδη ενα απο τα αγαπημενα επιχειρηματα των αντικυνηγων ειναι οτι ειμαστε "κακοι ανθρωποι και κομπλεξικοι", παρ ολο οτι προερχομαστε απ' ολα τα κοινωνικα στρωματα, σκεφθηκα οτι καλο θα ητανε μια αναφορα σε εξεχοντα ατομα που ητανε "μανιωδεις" κυνηγοι. Με κοινο χαρακτηριστικο το κυνηγι, διάσημοι απ'ολα τα κοινωνικα στρωματα.! Βασιλεις..πρωθυπουργοι..δικτακτορες..(δεξιοι- αριστεροι). ..συγγραφεις μουσικοι στρατιωτικοι..κλπ.
  Πιο κατω αναφερω μερικους χαρακτηριστικα ενω στεκομαι σε ορισμενες αναφορες που θεωρω σημαντικες.!

  Charles Robert Darwin ( 1809 – 1882)
  Παρ ολο οτι ηταν ενας ανθρωπος που αχοληθηκε με το ζωικο βασιλειο οσο κανενας αλλος και το μελετησε, ηταν φανατικος κυνηγος και του αρεσε να περναει τον ελευθερο χρονο του κυνηγωντας!
  Steve McQueen (1930 - 1980)
  Μανιωδης κυνηγος..
  Tito (1892 - 1980)
  Διεθετε δικες του ρεζερβες για να κυνηγαει αποκλεστικα και μονος του και μαλιστα η οργανωση της Γιουκοσλαβιας κυνηγετικα εγινε με δικια του πρωτοβουλια..και απεφερε δις. απο κυνηγους ..και διπλανων χωρων!
  Dumas Alexandre (1802 - 1870)
  Φανατικος κυνηγος ..χαρακτηριστικο οτι επειδη ηταν 1.95 μ και σωματωδης, επαιζε βαζοντας τα δυο δακτυλα στις οπες του δικανου και το κραταγε σε οριζοντια θεση!
  Ernest Hemingway (1898 – 1961)

  Safari in Africa "ειναι ανυπερβλητη η αισθηση να κυνηγας κατι που μονο εσυ ξερεις ποσο επιθυμεις για αρκετο χρονο, να καταλαβαινεις οτι σε κοροιδευει και παιζει μαζι σου το θηραμα και στο τελος της ημερας να εχεις αποτυχει..το να συνεχιζεις να κυνηγας εχοντας παντα την αισθηση οτι αργα η γρηγορα θα τα καταφερεις και οτι η τυχη θα αλλαξει και η ευκαιρια που περιμενεις θα παρουσιασθει"
  Ρωταω ..ποιος απο εμας δεν εχει ζησει αυτα που περιγραφει ο Χεμινγουεη! Κυνηγο τον εκανε ο πατερας του, χειρουργος μαιευτηρας, κυνηγος και ψαρας .
  Theodore Roosevelt (1858 - 1919)

  Αφρικη..Ρουζβελτ στο κεντρο! Βραβειο Νομπελ για την ειρηνη, φανατικος κυνηγος, φυσιολατρης..βοηθησε στο μεγιστο να γινουνε τα Παρκα της Αμερικης ..!! Το 1887 ο Ρουζβελτ ιδρυσε το Boone and Crockett Club μαζι με το οποιο αναπτυχθηκε και το Camp Fire Club των οποιων οι βασικες αρχες ητανε..και ακομα ειναι:
  Η φυσικη κληρονομια δεν μας ανηκει και δεν μπορουμε να την κανουε οτι θελουμε,η φυση παραληφθηκε για να την προσεχουμε τωρα και στο μελλον..πρεπει να ειμαστε αξιοι να την παραδωσουμε σε αυτους που θα ερθουν μετα απο εμας!
  Eιναι καθηκον καθε ανθρωπου που του αρεσει να βρισκεται στην υπαιθρο και να ΚΥΝΗΓΑ,να υποστηριζει την προστασια των δασων, και των θηραματων...
  Niccolo Machiavelli (1469 - 1527)
  Αλλος εμας "τιποτενιος" που ηταν φανατικος κυνηγος ειχε αγορασει κοντα στην Φλωρεντια τεραστια εκταση γης και εκει κυνηγουσε μονος του!
  Giuseppe Garibaldi (1807-1882)
  Eχει μεινει χαρακτηριστικη η φραση του σε φιλο οταν γυρισε απο την Ν. Υορκη που ηταν σε εξορια.."σκεφτομαι να φυγω για την Σαρδηνια να δω τι κανουν οι μπεκατσες!"
  Ivan Sergeevic Turgheniev (1818 - 1883)

  Συγραφέας Ενας απο τους μεγαλυτερους Ρωσσους συγγραφεις που ο Χεμινγουεη και ο Τολστοϊ θεωρουσανε τον κορυφαιο Ρωσσο συγγραφεα!
  "Αυτη την στιγμη τα τσωνια σταματανε να κελαηδανε,οι σπινοι και τα σπουργιτια..σκοτεινιαζει ακομα πιο πολυ..τα δενδρα γινονται μαζες σκουρες και τα αστρα αρχιζουν να λαμπυριζουνε..τωρα ολα τα πουλια κοιμουνται τιποτα δεν ακουγεται..ακομα μια φορα πανω απ'ολα ηρθε η ηρεμια και η σιγη, εκεινη την στιγμη η καρδια παει να σπασει απο την αγωνια..(αλλα αυτο μονο οι κυνηγοι θα το καταλαβουν) μεσα απο την βαθεια σιγη αποτομα ακουγεται το χτυπημα των φτερων μιας ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ λυγιζοντας με χαρη το μακρυ της ραμφος πεταει γλυκα πισω απο ενα δενδρο για να συνατησει την ντουφεκια μας"..
  (τοτε το καρτερι επιτρεποτανε..αλλοι καιροι!)
  Θα μπορουσα να συνεχισω... αλλα νομιζω οτι αρκουν αυτοι ανθρωποι απο ολες τις εποχες τουλαχιστον ανεφερα αυτους που ειναι καπως πιο συγχρονοι..οπως βλεπουμε ολοι ηταν "τερατα".. "αδαεις".. "αμορφωτοι".. "κομπλεξικοι"..!!! κλπ
  Tο κυνηγι ειναι ζωη.. ειναι μερος της φυσης.. ο κυνηγος ο αληθινος κυνηγος ειναι αυτος που ενδιαφερεται περισσοτερο απο οποιονδηποτε αλλον για την διατηρηση του θηραματος...
  ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ, και ας ειμαστε περηφανοι γιαυτο που ειμαστε και μονο εμεις μπορουμε να το νοιωσουμε.!
  Κ. Γκριτζάλας

 17. Μαρί

  Ρε τους καημένους τους κυνηγους που χτυπιούνται!
  Και είναι και μορφωμένοι και αν πάρουμε όλοι στα βουνά θα δούμε πόσο σέβονται τη φύση!Ρε και δεν έχουν μιλήσει ακόμα και οι ''ειδικοί''.

  Ας απαντήσουν λοιπόν οι ειδικοί ,οι περήφανοι και οι κυνηγοί γιατί υπάρχουν απειλούμενα είδη στην ελλάδα;
  Τα δάση μας γιατί αδειάζουν από ζώα;Οι θηροφύλακες γιατί παίρνουν το ''δωράκι''από τους κυνηγούς για να τους πάνε στα θηράματα;Γιατί κάνουν τα στραβά μάτια στον αριθμό των σκοτωμένων ζώων;
  Αυτοί λοιπόν που ζούνε στα βουνά και δεν κάνουν έρευνες από τα σαλόνια ξέρουν πως πριν αρχίσει η κυνηγητική περίοδος βγαίνουν οι χωρικοί σκοτώνουν ότι μπορόυν μετά έρχονται και οι ''κυνηγοί'',κάνουν και αυτοί τη δουλειά τους και παρατάνε και κανένα άχρηστο σκυλί το οποίο τελικά σκοτώνει ο θηροφύλακας μαζί με αυτά που παρατάνε οι χωριάτες.Έτσι έχει το πάρτι έτσι κυκλοφορεί ο θηροφύλακας με καινούργιο τζιπ.
  Και ναι όποιος εμπορεύται είναι έμπορος όποιος κυνηγάει κυνηγός!
  Οι κτηνωδίες λοιπόν είναι κομμάτι των κυνηγών.
  Και ο παρεξηγημένος δεν είναι αυτός που σκοτώνει είναι αυτός που σκοτώνεται.

 18. καρολος

  Ο Albert Schweizer περιεγραψε το κυνηγι οπως ακριβως ειναι,μια διανοητικη διαταραχη και μας προετρεψε να απαλλαγουμε απο αυτην οπως και απο την χρησιμοποιηση των ζωων σε τσιρκα για διασκεδαση. Και ο Χανιμπαλ Λεκτορ ηταν μορφωμενος και επιστημονας αλλα στον ελευθερο χρονο του ετρωγε τις γλωσσες των ανθρωπων-θηραματων του. Ακουσα οτι εκει κατω στη Ν.Αφρικη εχουν φταξει ενα παρκο του αισχους,οπου λιονταρακια ανατρεφονται μονο και μονο για να γινουν θηραματα καποιων ψυχανωμαλων πλουσιων τουριστων που θα διασκεδασουν σκοτωνοντας αυτα τα υπερυφανα και ελευθερα ζωα. Ειμαι πλεον πεπεισμενος οτι και αυτοι οι ευγενεις κυνηγοι εχουν στο ενεργητικο τους πολλες καλλιτεχνικες και φιλολογικες περγαμηνες.

 19. Λουλάκης Κων/νος

  Δείτε πόσο αμόρφωτοι, φασίστες, ψυχοπαθής και φασίστες είναι οι κυνηγοί

  http://www.orion.net.gr/index.php?m=3&c=art/gritzalas1.htm

  Διάσημοι Κυνηγοί

  Aγαπητοι φιλοι και συναδελφοι κυνηγοι
  Ειναι της μοδας τον τελευταιο καιρο να ειμαστε στον στοχο "πολιτισμενων", αντικυνηγων, πιστευω παρ' ολα αυτα οτι ο οικολογος μπορει να συμπραξει με τον κυνηγο και το δικαιωμα της "διαχειρισης των θηραματων" να γινεται πιο σωστα και να εξαλειφθει καποτε η καχυποψια και η εχθρα μεταξυ μας.
  Αυτοι πρεπει να καταλαβουν οτι ειναι αναφαιρετο δικαιωμα μας το κυνηγι και υποχρεωση μας να ξεριζωθει το "καρκινωμα" της λαθροθηριας..που επιτελους το κρατος πρεπει να αναλαβει γενναια!
  Επειδη ενα απο τα αγαπημενα επιχειρηματα των αντικυνηγων ειναι οτι ειμαστε "κακοι ανθρωποι και κομπλεξικοι", παρ ολο οτι προερχομαστε απ' ολα τα κοινωνικα στρωματα, σκεφθηκα οτι καλο θα ητανε μια αναφορα σε εξεχοντα ατομα που ητανε "μανιωδεις" κυνηγοι. Με κοινο χαρακτηριστικο το κυνηγι, διάσημοι απ'ολα τα κοινωνικα στρωματα.! Βασιλεις..πρωθυπουργοι..δικτακτορες..(δεξιοι- αριστεροι). ..συγγραφεις μουσικοι στρατιωτικοι..κλπ.
  Πιο κατω αναφερω μερικους χαρακτηριστικα ενω στεκομαι σε ορισμενες αναφορες που θεωρω σημαντικες.!
  Charles Robert Darwin ( 1809 – 1882)
  Παρ ολο οτι ηταν ενας ανθρωπος που αχοληθηκε με το ζωικο βασιλειο οσο κανενας αλλος και το μελετησε, ηταν φανατικος κυνηγος και του αρεσε να περναει τον ελευθερο χρονο του κυνηγωντας!
  Tito (1892 - 1980)
  Διεθετε δικες του ρεζερβες για να κυνηγαει αποκλεστικα και μονος του και μαλιστα η οργανωση της Γιουκοσλαβιας κυνηγετικα εγινε με δικια του πρωτοβουλια..και απεφερε δις. απο κυνηγους ..και διπλανων χωρων!
  Dumas Alexandre (1802 - 1870)
  Φανατικος κυνηγος ..χαρακτηριστικο οτι επειδη ηταν 1.95 μ και σωματωδης, επαιζε βαζοντας τα δυο δακτυλα στις οπες του δικανου και το κραταγε σε οριζοντια θεση!
  Ernest Hemingway (1898 – 1961)
  Safari in Africa"ειναι ανυπερβλητη η αισθηση να κυνηγας κατι που μονο εσυ ξερεις ποσο επιθυμεις για αρκετο χρονο, να καταλαβαινεις οτι σε κοροιδευει και παιζει μαζι σου το θηραμα και στο τελος της ημερας να εχεις αποτυχει..το να συνεχιζεις να κυνηγας εχοντας παντα την αισθηση οτι αργα η γρηγορα θα τα καταφερεις και οτι η τυχη θα αλλαξει και η ευκαιρια που περιμενεις θα παρουσιασθει"
  Ρωταω ..ποιος απο εμας δεν εχει ζησει αυτα που περιγραφει ο Χεμινγουεη! Κυνηγο τον εκανε ο πατερας του, χειρουργος μαιευτηρας, κυνηγος και ψαρας .
  Theodore Roosevelt (1858 - 1919)
  Αφρικη..Ρουζβελτ στο κεντρο!Βραβειο Νομπελ για την ειρηνη, φανατικος κυνηγος, φυσιολατρης..βοηθησε στο μεγιστο να γινουνε τα Παρκα της Αμερικης ..!! Το 1887 ο Ρουζβελτ ιδρυσε το Boone and Crockett Club μαζι με το οποιο αναπτυχθηκε και το Camp Fire Club των οποιων οι βασικες αρχες ητανε..και ακομα ειναι:
  Η φυσικη κληρονομια δεν μας ανηκει και δεν μπορουμε να την κανουε οτι θελουμε,η φυση παραληφθηκε για να την προσεχουμε τωρα και στο μελλον..πρεπει να ειμαστε αξιοι να την παραδωσουμε σε αυτους που θα ερθουν μετα απο εμας!
  Eιναι καθηκον καθε ανθρωπου που του αρεσει να βρισκεται στην υπαιθρο και να ΚΥΝΗΓΑ,να υποστηριζει την προστασια των δασων, και των θηραματων...
  Niccolo Machiavelli (1469 - 1527)
  Αλλος εμας "τιποτενιος" που ηταν φανατικος κυνηγος ειχε αγορασει κοντα στην Φλωρεντια τεραστια εκταση γης και εκει κυνηγουσε μονος του!
  Giuseppe Garibaldi (1807-1882)
  Eχει μεινει χαρακτηριστικη η φραση του σε φιλο οταν γυρισε απο την Ν. Υορκη που ηταν σε εξορια.."σκεφτομαι να φυγω για την Σαρδηνια να δω τι κανουν οι μπεκατσες!"
  Ivan Sergeevic Turgheniev (1818 - 1883)
  Συγραφέας Ενας απο τους μεγαλυτερους Ρωσσους συγγραφεις που ο Χεμινγουεη και ο Τολστοϊ θεωρουσανε τον κορυφαιο Ρωσσο συγγραφεα!
  "Αυτη την στιγμη τα τσωνια σταματανε να κελαηδανε,οι σπινοι και τα σπουργιτια..σκοτεινιαζει ακομα πιο πολυ..τα δενδρα γινονται μαζες σκουρες και τα αστρα αρχιζουν να λαμπυριζουνε..τωρα ολα τα πουλια κοιμουνται τιποτα δεν ακουγεται..ακομα μια φορα πανω απ'ολα ηρθε η ηρεμια και η σιγη, εκεινη την στιγμη η καρδια παει να σπασει απο την αγωνια..(αλλα αυτο μονο οι κυνηγοι θα το καταλαβουν) μεσα απο την βαθεια σιγη αποτομα ακουγεται το χτυπημα των φτερων μιας ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ λυγιζοντας με χαρη το μακρυ της ραμφος πεταει γλυκα πισω απο ενα δενδρο για να συνατησει την ντουφεκια μας"..
  (τοτε το καρτερι επιτρεποτανε..αλλοι καιροι!)
  Giuseppe Verdi
  Aλλο τερας φανατικος κυνηγος ..πως μπορουσε να ηταν αραγε τοσο "γλυκος" σε αυτα που εγραφε και στην κληρονομια που μας αφησε!, ενω ηταν και κυνηγος....
  Θα μπορουσα να συνεχισω... αλλα νομιζω οτι αρκουν αυτοι ανθρωποι απο ολες τις εποχες τουλαχιστον ανεφερα αυτους που ειναι καπως πιο συγχρονοι..οπως βλεπουμε ολοι ηταν "τερατα".. "αδαεις".. "αμορφωτοι".. "κομπλεξικοι"..!!! κλπ
  Tο κυνηγι ειναι ζωη.. ειναι μερος της φυσης.. ο κυνηγος ο αληθινος κυνηγος ειναι αυτος που ενδιαφερεται περισσοτερο απο οποιονδηποτε αλλον για την διατηρηση του θηραματος...
  ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ, και ας ειμαστε περηφανοι γιαυτο που ειμαστε και μονο εμεις μπορουμε να το νοιωσουμε.!
  Κ. Γκριτζάλας

  1. ΓΑΤΟΣΚΥΛΟ

   Η παράθεση διάσημων ονομάτων δεν λέει τίποτα.Ολι αυτοί που γράφεις,είναι άνθρωποι,των οποίων η "καλή"(δημιουργική,ευφυής κλπ πλευρά)δεν καθαγιάζει το ελάττωμα τους(την αγάπη τους για τον φόνο των ζώων).Υπάρχουν δεκάδες άξιοι καλλιτέχνες,διανοούμενοι,πολιτικοί,δημιουργοί που ήσαν ή είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά,στο αλκοόλ,στο αψέντι,στην χαρτοπαιξία,ήσαν αιμομίκτες,παιδεραστές ή αυτοκαταστροφικοί.Θαυμάζουμε την ωραία τους πλευρά κ κρίνουμε ή κατακρίνουμε την προβληματική τους πλευρά.Μην προσπαθείς να δώσεις λάμψη σε κάτι που απλά είναι Δολοφονία!

 20. Σοφία

  Ήθελα πάρα πολύ καιρό να σας γράψω, αλλά το κάνω με αφορμή την έρευνα που δημοσιεύετε. Δε θέλω να σταθώ σε αυτή, αν και είμαι ερευνήτρια και έχω επιστημονική άποψη για το θέμα. Θέλω μόνο να πω ότι η προσέγγιση του κυνηγιού ως χόμπυ είναι εντελώς λανθασμένη και δεν σχετίζεται με την Ελληνική πραγματικότητα. Δυστυχώς βλέπω πως το προσεγγίζετε σε όλες σας τις αναφορές με αυτόν τον τρόπο. Θαύμαζα και θαυμάζω το site και την προσπάθειά σας, αλλά πιστεύω πως το συγκεκριμένο αντικείμενο (το κυνήγι δηλαδή και τον τρόπο με τον οποίο έχει δομηθεί μέσα στην ελληνική κοινωνία) δεν το κατέχετε (δεν είστε φυσικά οι μόνοι, αφού ούτε οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν ασχοληθεί με την χαρτογράφηση του τομέα αυτού). Καλό είναι λοιπόν να μη θολώνουμε από τα δικά μας πιστεύω και να βλέπουμε λίγο πιο σφαιρικά τα πράγματα, ή να συμβουλευόμαστε και κάποιον ειδικό, ώστε να μπορούμε να εκφέρουμε μια πιο αντικειμενική, ή επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη.
  Φιλικά,
  Σοφία.

 21. Stavros

  Μια ερευνα του στυλ δημοσκόπηση δεν είναι σε θέση να δείξει την πραγματική εικόνα μιας μερίδας ανθρώπων.Τα πραγματικά στοιχεία για το τι είναι οι κυνηγοί δεν μπορεί να φανεί πίσω από ένα τηλέφωνο,μια τηλεόραση και έναν υπολογιστή.Η πραγματική εικόνα φαίνεται εκεί έξω!Στα βουνά κοντά σε αυτά τα άτομα.Δεν το λέω για να θείξω κανέναν αλλά για να προστατέψω αυτή την μερίδα ανθρώπων που χτυπιέται από πολλούς χωρίς πραγματικά να υπάρχει η αληθινή γνώση.Το ξανα λέω για αποφυγή παρεξηγήσεων δεν τα γράφω αυτά για να θείξω κανέναν.Μην ξεχνάτε ότι όποιος κρατάει όπλο δεν σημαίνει πως είναι κυνηγός και ομείως όποιος εμπορεύεται δεν σημαίνει πως είναι έμπορας κτλ κτλ..

   1. Miki

    Η λίστα που έβαλες με όλους αυτούς τ.ους ψυχοπαθής αμόρφωτους κυνηγούς δεν ειναι ενημερωμένη, λείπει ο ΜΑντελα.....ναι ναι και αυτός ηταν ψυχοπαθής αμόρφωτους κυνηγός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.