Στηρίξτε μας

Τμήμα Οικολογίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πολιτικά αντίθετοι με το ανήθικο εμπόριο γούνας

26 Μαρτίου 2015 14:30 | Επικαιρότητα
Τμήμα Οικολογίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πολιτικά αντίθετοι με το ανήθικο εμπόριο γούνας

Την αντίθεση του στην βιομηχανία της γούνας εκφράζει με μια μακροσκελή ανακοίνωση ο Θέμης Δημητρακόπουλος, ο συντονιστής της Ομάδας για τα Δικαιώματα/Προστασία των Ζώων - Τμήμα Οικολογίας - Περιβάλλοντος - Χωρικού Σχεδιασμού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με αφορμή τη διεθνή έκθεση γούνας που διεξάγεται από τις 24 έως τις 27 Μαρτίου στα Σπάτα στο Metropolitan Expo και μάλιστα ο ίδιος παραβρέθηκε στην διαμαρτυρία που διοργάνωσε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) για το ίδιο θέμα στον πεζόδρομο της Ερμού την περασμένη Τρίτη.

Ο κ. Δημητρακόπουλος επισημαίνει: «Ως προοδευτικοί, αριστεροί, οικολογικά συνειδητοποιημένοι πολίτες εκφράζουμε την πολιτική αντίθεσή μας για τη Διεθνή Έκθεση Γούνας Fur Excellence που διοργανώνεται για μια ακόμη χρονιά, στις 24-27 Μαρτίου στο Metropolitan Expo.

Η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης υπέρ του κλάδου της γούνας οδήγησε στην επέκταση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και στην αύξηση του αριθμού των ζώων που εκτρέφονται σε συνθήκες εντατικής εκτροφής και θανατώνονται σε πολύ νεαρή ηλικία για τη γούνα τους. Σήμερα στην περιοχή λειτουργούν πάνω από 100 εκτροφεία και τα ζώα που θανατώνονται ετησίως ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Zώων.

Η παραγωγή γούνας που αναπόφευκτα συνεπάγεται τον εγκλεισμό και τη θανάτωση άγριων ζώων, καταδικάζεται παγκοσμίως λόγω της αναπόφευκτης βαρβαρότητας προς τα ζώα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως για λόγους ηθικής και σεβόμενες τη βούληση των πολιτών τους, έχουν απαγορεύσει, βρίσκονται σε διαδικασία απαγόρευσης ή έχουν περιορίσει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων. Πέρα από την ηθική πλευρά της παραγωγής γούνας, η ιστορία έχει δείξει ότι είναι μία δραστηριότητα με έντονη επικινδυνότητα και διακυμάνσεις και δεν αποτελεί ασφαλή επένδυση.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της ελληνικής γουνοποιίας απευθύνεται σε πελάτες του εξωτερικού, καθώς τα προϊόντα γούνας πωλούνται είτε άμεσα στις ξένες αγορές είτε έμμεσα σε τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Πρόκειται όμως για ένα προϊόν πολυτελείας με ισχυρές εξαρτήσεις από συγκεκριμένες ασταθείς αγορές και χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, περιόδους κρίσεων και χαμηλής ζήτησης. Η κατάσταση που επικρατεί στις αγορές-πελάτες (Ρωσία, Ουκρανία κτλ), η πτώση του ρουβλίου, αλλά και γενικότερα η παγκόσμια οικονομική κατάσταση οδήγησαν σήμερα στο να βιώνει η γούνα μία ακόμη κρίση, ίσως τη χειρότερη στην ιστορία της.

Η μείωση των εξαγωγών, η χαμηλή προσέλευση τουριστών με ενδιαφέρον στην αγορά γούνινων προϊόντων, η πτώση στις τιμές των γουνοδερμάτων κ.ά., έχουν πλήξει σημαντικά τους επαγγελματίες του κλάδου, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις να μη λειτουργούν παραγωγικά ή να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο και άνθρωποι να οδηγούνται στην ανεργία. Τα δε αποτελέσματα των εκθέσεων και των δημοπρασιών δείχνουν ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει ούτε σύντομα, ούτε εύκολα.

Χρειάζεται λοιπόν μια διαφορετική πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη τόσο την οικονομική αβεβαιότητα του κλάδου όσο και την ηθική πλευρά του ζητήματος.

Η εκτροφή και η θανάτωση ζώων για προϊόντα πολυτελείας όπως η γούνα, δεν συνάδει με τον σεβασμό προς την αξία της ζωής, δεν αρμόζει στις αξίες της Αριστεράς ενώ ταυτόχρονα  καταδικάζεται τόσο από το παγκόσμιο προοδευτικό οικολογικό κίνημα όσο και από πλήθος πολιτών και οργανώσεων, διεθνώς και στη χώρα μας.

Κρίνουμε ως άμεση προτεραιότητα μια νομοθετική ρύθμιση που θα αποτρέπει τη δημιουργία νέων επενδύσεων στον κλάδο της γούνας.  Παράλληλα, η Πολιτεία – στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης – πρέπει να μελετήσει την απεξάρτηση της περιοχής, σε βάθος χρόνου, από τον επισφαλή κλάδο της γούνας, η μονοδιάστατη ενασχόληση με τον οποίο δεν κατάφερε να κάμψει τα θηριώδη ποσοστά ανεργίας, ιδίως των νέων, που μαστίζουν την περιοχή εδώ και χρόνια. Και βέβαια να υιοθετήσει την ανάπτυξη ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, προσανατολισμένου στην αειφορική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα αναδείξει τις δυνατότητες της περιοχής σε άλλους τομείς και θα προσφέρει βιώσιμες και ηθικά αποδεκτές θέσεις εργασίας» καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Ενημέρωσαν τους Αθηναίους για τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων

Π.Φ.Π.Ο.: Επέλαση της ματαιοδοξίας η έκθεση γούνας «Fur Excellence in Athens 2015»

Ο θεός να μας φυλάει από εκείνους που δεν θέλουν τα ζώα να βασανίζονται;

Ανάπτυξη γδέρνοντας ζωντανά ζώα; Το νόμιμο είναι και ηθικό;

Πέταξαν μπογιές στις βιτρίνες των καταστημάτων που πουλάνε γούνες

«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τους λίγους που διαμαρτυρήθηκαν κατά της γούνας!

«Η γούνα ζεσταίνει την ελληνική οικονομία» αλλά παγώνει καρδιές και συνειδήσεις

Τα βασάνισαν, τα έγδαραν, τώρα τα εκθέτουν!

Η βιομηχανία της γούνας δεν σημαίνει ανάπτυξη, αλλά υπανάπτυξη! (Βίντεο)

Επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές κατά του εμπορίου της γούνας

Δε συγκινείται από τον βασανισμό των γουνοφόρων ζώων ο βουλευτής Γ. Κασαπίδης

Κωλοτούμπα και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τους γουναράδες

Διαμαρτυρία ενάντια στις γούνες: Μπρος τα κάλλη τι είναι ο φόνος!

«Η Καθημερινή», οι γουνοποιοί και η μισή αλήθεια ενός προπαγανδιστικού «ρεπορτάζ» (βίντεο)

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

 1. Θέμης Δημητρακόπουλος

  ΡΑΧΗΛ, ΕΧΟΥΜΕ ΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΥΝΑ ΣΟΥ.

  Πλήρως συντονισμένη με τη λογική των γουναράδων, η βουλευτίνα Κοζάνης Ραχήλ Μακρή αγνοεί επιδεικτικά το παγκόσμιο προοδευτικό, ριζοσπαστικό οικοαριστερό Κίνημα που έχει ως αιχμή του την κατάργηση του αναχρονιστικού, παρακμιακού και πολιτικά/ηθικά καταδικαστέου εμπορίου της γούνας.
  Αγνοεί επίσης, είτε ηθελημένα είτε επειδή δεν την ενδιαφέρουν, και τις θέσεις του Τμήματος Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα που είναι, επί λέξει, οι κάτωθι [θέσεις κατατεθειμένες στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ]:

  ''Γουνεμπόριο:

  Η σύγχρονη διεθνής τάση σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο τείνει προς την κατάργηση των εκτροφείων γουνοφόρων και του εμπορίου γούνας.
  Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφατες αποφάσεις των κοινοβουλίων καταργούν είτε περιορίζουν δραστικά τις σχετικές δραστηριότητες (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Κροατία, Ολλανδία, Σλοβενία κλπ).
  Στη χώρα μας, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας, προτείνουμε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη σταδιακή κατάργηση του γουνεμπορίου σε βάθος χρόνου και την αντικατάσταση της κυριαρχίας της γούνας στην τοπική οικονομία με άλλες αειφορικές, φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες και στρατηγικό στόχο την ανάδειξη νέων ευκαιριών για την εξασφάλιση βιώσιμης απασχόλησης στον ντόπιο πληθυσμό.
  Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε απαραίτητο το φραγμό στην αδειοδότηση για νέα εκτροφεία/επέκταση υφιστάμενων και παράλληλα την απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των προβλεπομένων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία προνοιών για την ευζωία των εκτρεφόμενων γουνοφόρων''.

  Δεν έχω άλλο να προσθέσω, παρά τη δυσανεξία κάθε προοδευτικού, ριζοσπάστη οικοαριστέρου στον ΣΥΡΙΖΑ που προφανώς διαφωνεί πλήρως και διαρρήδην με τις δηλώσεις της Ραχήλ Μακρή υπέρ του γουνεμπορίου.

  Ούτως ή άλλως, η Ραχήλ Μακρή, μετά και τις εθνικιστικές ονειρώξεις της με τους παρελαύνοντες μέχρι την Πόλη ΟΥΚατζήδες, είναι φανερό πως αποτελεί ξένο σώμα για τη δική μας Αριστερά.

  Θέμης Δημητρακόπουλος
  Συντονιστής της Ομάδας για τα Δικαιώματα/Προστασία των Ζώων -Τμήμα Οικολογίας-Περιβάλλοντος-Χωρικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.