Στηρίξτε μας

Τις νόμιμες στειρώσεις αδέσποτων στις Σέρρες καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

27 Οκτωβρίου 2013 22:48 | Επικαιρότητα
Τις νόμιμες στειρώσεις αδέσποτων στις Σέρρες καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

Τις στειρώσεις αδέσποτων ζώων που γίνονται απολύτως νόμιμα στις Σέρρες καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) ο οποίος δεν μπορεί προφανώς να απεμπλακεί από την συντεχνιακή αντίληψη και να τη διαχωρίσει από τη φιλοζωία, να επιτρέψει την κοινωνική προσφορά και να μη βάζει εμπόδια.

Ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών (Φ.Ο.Σ.) προσπαθώντας να διαχειριστεί με όποιο μέσο διαθέτει τον πληθυσμό των αδέσποτων της περιοχής δίνει μεγάλες μάχες με την τοπική κοινωνία και προχωράει σε συστηματικές στειρώσεις με εθελοντές κτηνιάτρους από το εξωτερικό.

Ο σύλλογος το κάνει αυτό για να μειώσει το κόστος των επεμβάσεων και για να επωφεληθούν από αυτό και οι δημότες, αφού έτσι ο Δήμος Σερρών εξοικονομεί χρήματα αλλά και τα ίδια τα ζώα, αφού έτσι θα στειρωθούν πολύ περισσότερα.

Οι εθελοντές κτηνίατροι, που προσφέρουν σε συνεργασία με κτηνιατρικές ενώσεις και φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού τις γνώσεις τους χωρίς να αμείβονται έχουν την άδεια του Γεωτεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) σύμφωνα με τον Φ.Ο.Σ. και οι επεμβάσεις γίνονται στο αδειοδοτημένο Δημοτικό Κυνοκομείο.

Όμως όπως διαβάζουμε η πρόεδρος του Π.Σ.Κ. Αθηνά Τραχήλη, καταγγέλλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών αυτή τη προσπάθεια και ζητάει από τις αρχές να ερευνήσουν αν υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες και αν οι εθελοντές κτηνίατροι έχουν επάρκεια της ελληνικής γλώσσας και αν ο χώρος είναι αδειοδοτημένος.

Τι λέει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Θυμίζουμε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει αποφανθεί επ' αυτού ξεκαθαρίζοντας ότι δεν χρειάζεται η γνώση των Ελληνικών για τους εθελοντές κτηνίατρους.

Μάλιστα τονίζει ότι εθελοντική δωρεάν παροχή υπηρεσιών δεν εμπίπτει ευθέως στο ρυθμιστικό πλαίσιο των διατάξεων της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ, του Π.Δ. 38/2010 και της Κ.Υ.Α. 165261/ΙΑ/2010, διότι δεν αποτελεί οικονομική δραστηριότητα και, ειδικότερα, υπηρεσία, υπό την έννοια του ενωσιακού δικαίου, δηλαδή παροχή που προσφέρεται έναντι αμοιβής.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη γνωμοδότηση 36/2012 63/2013 «Υπαγωγή ή μη της εθελοντικής άσκησης του επαγγέλματος του κτηνιάτρου, προερχόμενου από άλλο κράτος μέλος στο Π.Δ. 38/2010 (Οδηγία 2005/36/ΕΚ) – Εφαρμογή ή μη των γλωσσικών απαιτήσεων του άρθρου 52 του Π.Δ. 38/2010».

Δυστυχώς για πολλοστή φορά διαπιστώνουμε ότι ο Π.Κ.Σ. δεν αντιλαμβάνεται ότι ο αυξημένος πληθυσμός των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα με πολλές προεκτάσεις και δεν γίνεται να επιμένουμε στο γράμμα του νόμου και όχι στην ουσία.

Επιμένει ο Π.Κ.Σ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι δήμοι, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τις στειρώσεις αδέσποτων δεν χρηματοδοτούνται από το ΥΠ.Α.Α.Τ., με αποτέλεσμα τα ζώα να αφήνονται στην τύχη τους και να πολλαπλασιάζονται μεγεθύνοντας έτσι και το πρόβλημα και ενώ τα οικονομικά των φιλόζωων εθελοντών, των σωματείων και των συλλόγων στην Ελλάδα της κρίσης είναι σε δεινή κατάσταση.

Έτσι τα ζώα γίνονται στόχος και θύματα – και εξαιτίας της διασποράς της λύσσας που αποτελεί την τέλεια δικαιολογία – και τελικά θανατώνονται από τους κατοίκους αυτής της χώρας με πολλές μεθόδους (συνήθως μαζικά με φόλες).

Οι Έλληνες κτηνίατροι, που φυσικά πλήττονται και εκείνοι από την κρίση (αφού πολύ συχνά οι δήμοι τους οφείλουν χρήματα) αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά έργο όμως δεν θα πρέπει να βάζουν εμπόδια σε αυτούς που ακόμα μπορούν να το κάνουν.

Ο θεσμός του εθελοντή κτηνιάτρου στην Ελλάδα είναι απολύτως απαραίτητος μέσα σε αυτή την δυσμενή οικονομική συγκυρία, η οποία αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, ότι δεν είναι παροδική.

Είναι τόσο απαραίτητοι οι εθελοντές κτηνίατροι για να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων στην Ελλάδα όσο και οι γιατροί, που αντιστοίχως φροντίζουν ανθρώπους σε φτωχές περιοχές του πλανήτη, που πλήττονται από καιρικά φαινόμενα, πολέμους, ή την οικονομική κρίση.

Δεν μπορεί να είναι κριτήριο για τις επεμβάσεις π.χ. η γνώση της γλώσσας των ντόπιων για έναν γιατρό, που θέλει να προσφέρει αφιλοκερδώς για το καλό όλων (και των ανθρώπων και των ζώων) και για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα!

Διαβάστε στο κείμενο που ακολουθεί τις προϋποθέσεις που ζητάει ο ΠΣΚ να ερευνηθούν για να καταλάβετε τι σημαίνει συντεχνιακή αντίληψη της λέξης συμφέρον.

Τι ζητάει να ερευνηθεί ο Π.Κ.Σ.

«Αρ. πρωτ. 911/25-10-2013
Προς
Την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης
Τμήμα Κτηνιατρικής
Της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών
Υπόψη κ. Βαρούδη

Αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα και περιήλθε εις γνώσιν μας ότι στο χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών το χρονικό διάστημα από 26 Οκτωβρίου 2013 έως 15 Νοεμβρίου 2013 θα διενεργηθούν κτηνιατρικές πράξεις στείρωσης και αντιλυσσικού εμβολιασμού αδέσποτων ζώων από αλλοδαπούς κτηνίατρους.

Ως γνωστόν τα κτηνιατρεία ιδρύονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα υπό τις προϋποθέσεις των διατάξεων του Νόμου 604/77 και του ΠΔ 463/78 και πρέπει να διαθέτουν υπεύθυνο επιστημονικό κτηνίατρο.

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 9 του Ν.4039/2012, αλλοδαποί κτηνίατροι που έχουν την υπηκοότητα ενός εκ των κρατών μελών της Ε.Ε. μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν στειρώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας, εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις νόμιμης ασκήσεως του κτηνιατρικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενωσιακή και την εθνική νομοθεσία.

Στην υπό κρίση περίπτωση πρέπει να ελέγξετε ως έχοντες την αποκλειστική αρμοδιότητα τα κατωτέρω:

1. Εάν ο συγκεκριμένος χώρος (Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών) διαθέτει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιατρείου μικρών ζώων σύμφωνα με τον νόμο 604/1977 (άρθρα 1,2,4) και το Προεδρικό Διάταγμα 463/1978, ώστε να διενεργηθούν οι ανωτέρω κτηνιατρικές πράξεις.

2. Εάν υπάρχει επιστημονικός υπεύθυνος κτηνίατρος ως ορίζει η υποπαράγραφος Ε12 του άρθρου 1 του Νόμου 4152/2013.

3. Εάν, ως απαιτείται, σύμφωνα με τα άρθρα 5,6,7 του Προεδρικού Διατάγματος 38/2010 και την παρ. 5 του άρθρου 1 της υπ’αριθμ. 165261/ΙΑ΄/2010 κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Παιδείας – Αγροτικής Ανάπτυξης & τροφίμων, οι αλλοδαποί κτηνίατροι έχουν υποβάλει αίτηση και γνωστοποίηση των στοιχείων τους και των εγγράφων που αποδεικνύουν την επαγγελματική τους κατάσταση προς το ΓΕΩΤΕΕ και εάν το ΓΕΩΤΕΕ έχει χορηγήσει άδεια προσωρινής και περιστασιακής παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών.

4. Εάν αποδεικνύουν οι αλλοδαποί κτηνίατροι με έγγραφα την επάρκεια της ελληνικής γλώσσας (άρθρο 52 ΠΔ 38/2010).

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής.

Πληρεξούσιος δικηγόρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου είναι ο Χρήστος Ηλιού του Ηλία, δικηγόρος Αθηνών, ΑΜΔΣΑ18205 (Σκουφά 47-49, Τηλ: 2103600772, 2103614095).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Να διεξάγετε έρευνα σχετικώς με τα ανωτέρω και να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες και κυρώσεις.

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2013

Η Πρόεδρος».

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Στείρωσαν 531 αδέσποτα σε συνεργασία με εθελοντές από το εξωτερικό

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δίνει άδεια στους εθελοντές κτηνιάτρους

Γιατί οι εθελοντές κτηνίατροι δεν χρειάζονται την έγκριση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Σήμερα στην Ε.Ε. το θέμα των εθελοντών κτηνιάτρων

Α. Τραχήλη: «Δεν υπάρχει ανάγκη για ξένους κτηνιάτρους στη χώρα μας» (βίντεο)

Δεν θέλουν τους εθελοντές κτηνιάτρους για να μη χάσουν την πελατεία τους…

Πρόθεση του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι να λειτουργήσει ο θεσμός των εθελοντών κτηνιάτρων

Η εγκληματική δράση μας εις βάρος των ζώων εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς

Η Ε.Ε. δεν απαγορεύει την εθελοντική εργασία των κτηνιάτρων

Αν οι Έλληνες κτηνίατροι δεν μπορούν ας αφήσουν τους ξένους να το κάνουν!

Βάζουν παρανόμως εμπόδια στους εθελοντές κτηνιάτρους

Στειρώσεις γατιών και σκυλιών από εθελοντές κτηνιάτρους στη Βόρεια Ελλάδα

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα

Οι κτηνίατροι της Λέσβου εκβιάζουν τους φιλόζωους!

Κα Τραχήλη γιατί δεν προτείνετε Έλληνες κτηνίατρους ως εθελοντές;

Ευρωπαίοι κτηνίατροι και στη Λέσβο για δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

8 Σχόλια

 1. Αλεξ

  Ειλικρινα δεν καταλαβαινω γιατι ο ΠΚΣ και οι κτηνιατροι σαν ομαδα γενικοτερα καταβαλουν τοση προσπαθεια για να βαλουν εμποδια σε καθε τετοια κινηση. Λες και αυτα τα ζωα που θα στειρωθουν απο τους εθελοντες κτηνιατρους θα τους τα πηγαινε κανεις για στειρωση. Αφου ειναι αδεσποτα. Η μονη περιπτωση να δουν γιατρο αυτα τα ζωα ειναι αν τα πανε οι εθελοντες. Δηλαδη ελπιζουν να βγαλουν λευτα απο μενα και τον διπλα μου που μια μερα θα παμε μια γατα για στειρωση με λευτα που μαζεψαμε ειδικα για αυτο το σκοπο. Αυτο που καταλαβαινω εγω ειναι οτι πονταρουν στην ευαισθησια τη δικη μου που θα τους παω το αδεσποτο και θα το πληρωσω.

  Ουδεποτε ειδα τους κτηνιατρους και τον ΠΚΣ να ενδιαφερονται να ελεγξουν τα δεκαδες ζωα δεμενα σε αθλιες συνθηκες. Γιατι δεν ζητα ο ΠΚΣ να διερευνηθουν και αυτοι οι ιδιοκτητες αν τηρουν τους κανονες ευζωιας και αν εχουν εμβολιασει τα ζωα τους? Τι εγινε ΠΚΣ, εκει δεν εχουμε αποψη?

 2. όχι δεν ντρέπονται

  Δύο είναι, κατά τη γνώμη μου, τα ζητήματα γύρω από αυτή την υπόθεση, πρώτον τι θέση παίρνει ο Δήμος Σερρών (και ο δήμαρχος και οι υπόλοιποι αιρετοί και η πενταμελής επιτροπή) απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Δεύτερον, να μας απαντήσει ο ΠΚΣ πάνω σε ποιο καταστατικό τους (τέτοιο που να υπερβαίνει και την ευρωπαϊκή νομοθεσία!) πατάνε και κάνουν αυτήν την καταγγελία, συνδικάτο ή μαγαζί έχουν εκεί μέσα? Επίσης, είναι σίγουρο ότι αυτή η στάση του ΠΚΣ εκφράζει και την θέση της πλειοψηφίας των κτηνιάτρων?

 3. katerina

  Μμμμ,καλα γιατι ο ΠΚΣ που εχει τετοια δυναμη δεν κανει πολεμο εναντιων των Δημοτικων καταφυγιων-κολαστηριων οπως κανει και στους εθελοντες κτηνιατρους και πολλες φορες καταφερνει και τους εμποδιζει;Αφου τονιζει οτι το κυριο μελημα τους ειναι η σωστη αντιμετωπιση των ζωων!Τσ τσ τι υποκριτικο..

 4. Arianna

  Αντί να κάνει καταγγελίες ο Π.Κ.Σ. γιατί δεν συνεργάζεται με τους εθελοντές κτηνιάτρους που έρχονται από το εξωτερικό για το καλό όλων των αδέσποτων; Εννοείται χωρίς αμοιβή! Στο κάτω-κάτω πρόκειται για αδέσποτα.

 5. Κωσταντίνα

  Παρακαλώ θα ήθελα να κάνω ευθανασία σε ένα γατάκι ανάπηρο ,μου ζητούν 30 ευρώ και δεν μπορώ να τα δώσω ,κρατώ το ζώο στο σπίτι και δεν ξέρω τι να κάνω παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου γιατί δεν μορώ να μπω στα mail μου 2114052949Ονομάζομαι Κωνσταντίνα .

 6. Nikos lLeventakis

  Ευτυχώς που έρχονται εθελοντικά οι Ευρωπαίοι Κτηνίατροι και στειρωνουν τα αδέσποτα μας.
  Αντί ο πκς να φέρνει συνεχώς εμπόδια ας συνεργαστεί με τους συνάδελφους τους,για το καλο των ζωων.
  Τοσο δύσκολο ειναι?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.