Στηρίξτε μας

Αν εντοπίσουμε άγριο ζώο ρωτάμε τους ειδικούς πώς να το φροντίσουμε!

23 Μαΐου 2012 16:17 | Επικαιρότητα
Αν εντοπίσουμε άγριο ζώο ρωτάμε τους ειδικούς πώς να το φροντίσουμε!

Η Μαρία Γανωτή πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ επικοινώνησε με το www.zoosos.gr προκειμένου να επισημάνει, ότι το βίντεο, που δημοσιεύσαμε, και το οποίο δημιούργησαν οι διαχειριστές τη ιστοσελίδας www.mylefkada.gr, δείχνει τον λανθασμένο τρόπο, που χρησιμοποιεί ένας άνδρας για να ταΐσει έναν νεοσσό χουρχουριστή.

Η κα Γανωτή επισήμανε, ότι ένα άγριο νυχτόβιο πτηνό δεν το χαϊδεύουμε σαν γατάκι, ούτε του γεμίζουμε το στόμα με τροφή με τη σύριγγα, καθώς έτσι το καθιστούμε ανίκανο, να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον και φυσικά, να μάθει να κυνηγά, για να επιβιώσει.

Εμείς δώσαμε στην κα Γανωτή τα στοιχεία επικοινωνίας του www.mylefkada.gr, ώστε να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας, να μάθει ποιος έχει τον χουρχουριστή και να φροντίσει το πουλί, να το παραλάβουν, για να το φροντίσουν κατάλληλα αυτοί, που γνωρίζουν πώς να το κάνουν.

Η αγάπη μας για τα ζώα δεν αρκεί!

Το βίντεο, που οι διαχειριστές του www.mylefkada.gr κατέβασαν από το YouTube έδειχνε τον νεοσσό Άκη, να δέχεται τη λιωμένη τροφή από τη σύριγγα και φυσικά αποδείκνυε και την υπομονή, που επιδείκνυε ο άνθρωπος, που τον φρόντιζε έστω και με λάθος τρόπο.

Ο άνδρας μετά το τέλος του ταΐσματος καθάρισε και το ράμφος του μικρού και αφού τον χάιδεψε αρκετές φορές σαν γατάκι, στη συνέχεια τον έβαλε στο κλουβί του. Μια ψιψίνα στο τέλος «καθάρισε» ό,τι απέμεινε στην κούπα από το φαγητό του μικρού!

O χουρχουριστής είναι νυκτόβιο αρπακτικό μεσαίου μεγέθους. Ο νεοσσός μακριά από τη φωλιά και τους γονείς του, δεν μπορεί να επιζήσει. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο, όταν εντοπίζουμε άγριο ζώο, πτηνό, ερπετό, να απευθυνόμαστε στους ειδικούς, για να πληροφορηθούμε για το πώς πρέπει να το φροντίσουμε μέχρι να μεταφερθεί σε κάποιο περίθαλψης άγριων ζώων.

Η απάντηση του LAWS

«Το άτυχο (;) αυτό πουλί βρέθηκε πεσμένο στο έδαφος σε άσχημη κατάσταση αργά το απόγευμα και αντί αυτός κύριος να το αφήσει στην ΤΥΧΗ του, το πήρε σπίτι του. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρχε με το ΕΚΠΑΖ δόθηκαν οδηγίες για το τι πρέπει να το ταΐσει και πως, για να δυναμώσει ώστε να αντέξει το ταξίδι Λευκάδα-Αθήνα(5,5 ώρες) και Αθήνα-Αίγινα.

Η επανένταξη το στο φυσικό περιβάλλον σαφώς πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο και από ειδικούς, γι' αυτό και στάλθηκε στο ΕΚΠΑΖ. Όπως έχει συμβεί στα δεκάδες άγρια πουλιά, που έχουμε, στείλει τα τελευταία 4-5 χρόνια(ξεφτέρια-μπούφους-γεράκια-αργυποπελεκάνους-γλάρους-κουκουβάγιες).

Οι απελευθερώσεις που έχουν γίνει στην Λευκάδα σε συνεργασία του τοπικού σωματείου ζωόφιλων και του ΕΚΠΑΖ αποδεικνύουν ότι τα ΑΤΥΧΑ αυτά πουλιά που πιάνουμε με τα χέρια μας (εμείς δεν γνωρίζουμε άλλο τρόπο να τα πιάσουμε, αν ξέρετε εσείς πείτε μας) όχι μόνο επιβιώνουν αλλά επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον μετά την φροντίδα των ειδικών του ΕΚΠΑΖ.

Το γεγονός ότι το χάιδεψε στο κεφάλι (σαν γατάκι) είναι λάθος, αλλά πείτε μου ειλικρινά, ποιος από εσάς δεν θα το έκανε; Ποιος από εσάς βλέποντας αυτό το μωράκι δεν θα άπλωνε το χέρι του να το χαϊδέψει;

Ξαναλέω πως είναι λάθος, αλλά ένας άνθρωπος ευαίσθητος και ζωόφιλος είναι δύσκολο να συγκρατήσει τα συναισθήματα του ανάλογα την περίπτωση. Οργή για κάποιον που κακοποιεί τα ζώα αλλά και τρυφερότητα για ένα μωρό.

Σημείωση:

Στην ιστοσελίδα του ΑΝΙΜΑ υπάρχει πληθώρα φωτογραφιών άγριων πτηνών που ταΐζονται με τον ίδιο τρόπο που ταΐστηκε και ο χουρχουριστής (7/7/2011-Νεοσσοί κορυδαλλοί ταΐζονται με σύριγγα,20/7/2011 πελεκανάκι) ή που κρατιούνται στην αγκαλιά των φροντιστών τους (16/01/2012 όρνιο,08/02/2012 κλπ)

Με εκτίμηση
LAWS - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΩΟΦΙΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ».

Διαβάστε επίσης:

Τι λέει το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. για νεοσσό Χουρχουριστή από την Λευκάδα

Οδηγίες φροντίδας για νεοσσούς, χελώνες και μωρά θηλαστικά

Πάγια πρακτική η δηλητηρίαση ζώων με φόλες στην τουριστική Λευκάδα

Λευκάδα: Βρήκε το κουτάβι να αιμορραγεί καθώς κάποιος του έκοψε τα αυτιά μάλλον με ψαλίδι

35 ζώα (γάτες, σκύλοι, πουλιά) νεκρά από φόλες στη Λευκάδα

Λευκάδα: Σκότωσε με κλωτσιές τη γάτα ενώ έτρωγε

Και δεύτερη γάτα νεκρή μετά από κλωτσιά στη Λυγιά Λευκάδας

Επικήρυξαν τον εγκληματία που σκοτώνει τις γάτες στη Λευκάδα

Λευκάδα: Πυροβόλησαν, σκότωσαν και πέταξαν στα σκουπίδια τον σκύλο

Λευκάδα: Τυφλώθηκε το ζώο που πυροβολήθηκε εξ επαφής

Και δεύτερη γάτα νεκρή μετά από κλωτσιά στη Λυγιά Λευκάδας

Συνεχίζει να σκοτώνει γάτες στη Λευκάδα

Λευκάδα: Εξολοθρεύουν τους σκαντζόχοιρους για να τους φάνε

Πέθανε ο σκυλάκος που πυροβολήθηκε στην Λευκάδα

Λευκάδα: «Βροχή» οι φόλες με το που έφυγαν οι τουρίστες

Λευκάδα: Το γατόνι χώθηκε στο Ι.Χ. του αστυνομικού για να σωθεί χωρίς εκείνος να το πάρει χαμπάρι

Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων και οικόσιτων κατοικίδιων και τον Νοέμβριο στο Δημ. Κτηνιατρείο Λευκάδας

Δωρεάν στειρώσεις και εμβολιασμοί αδέσποτων και μη κατοικίδιων ζώων στην Λευκάδα

Το πρώτο Δημοτικό Κτηνιατρείο στη Λευκάδα

Στειρώσεις και εμβολιασμοί αδέσποτων από τον Δήμο Λευκάδας

Στείρωσαν αδέσποτα στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Λευκάδας

Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων και χαμηλού κόστους για κατοικίδια ευπαθών κοινωνικών ομάδων στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Λευκάδας

Έφτιαξαν σπίτι για τα αδέσποτα στο Μουσικό Σχολείο Λευκάδας

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

 1. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

  Γεμίσαμε ειδικούς τελικά!!Ο άνθρωπος προσπάθησε να κάνει αυτό που νόμιζε ότι ήταν σωστό. Δεν το πυροβόλησε!!!!Ας σταματήσουμε το κυνήγι και την σφαγή που γίνεται κάθε χειμώνα και ας αφήσουμε και ένα χουρχουριστή να χουρχουρίζει σαν γατάκι. Μπορεί και αυτός να "γουστάρει" ποιός ξέρει;

 2. Θάνος

  Μπορούσατε θαυμάσια να επισημάνετε το λάθος και να εξηγήσετε όλα όσα χρειάζεται να εξηγήσετε χωρίς να τον επιπλήττετε.

  Αν θέλει να μετατρέψει άγρια ζώα σε κατοικίδια τότε ναι χρειάζεται η επίπληξη.

 3. Sophia P

  καλα βρε παιδια, μην τον βαρατε ολοι μαζι τον ανθρωπο... Ναι, οφειλε να ρωτησει πως να το φροντισει, αλλά ωσπου να βρει μια ακρη, να ρωτησει να μαθει νηστικο να το αφηνε; Τωρα γιατι το εβγαλε στο διαδικτυο; Παλι καλα δε λετε και το ειδαν απο το ΑΝΙΜΑ να βοηθησουν προς τη σωστη κατευθυση;

 4. Γιάννης

  Τι είναι αυτά ;;;;;.......
  Αυτό το άτυχο ζώο το καθιστά ανάπηρο αυτή η συμπεριφορά ......
  Κάθε άγγιγμα που του κάνεις και κάθε κμ λιωμένης τροφής το εξαρτά από τον άνθρωπο και δεν θα μπορέσει ΠΟΤΕ να απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον ........
  Αν του έκοβες το φτερό θα ήταν ακριβώς το ίδιο ....... και το βγάζεις και στο διαδίκτυο ;;;;; γιατί ;;;;; για να βλέπουν και άλλοι και να κάνουν τα ιδια;;;;;

  Δεν σκοτώνεις μόνο αυτό το πουλί αλλά και όσα βρεθούν στα χέρια άλλων και θα νομίζουν ότι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.......

  Ρώτα να μάθεις πως γίνεται αν σε ενδιαφέρει να προσφέρεις δεν είναι παιχνίδια τα άγρια ΖΏΑ

 5. Μαρία Γανωτή

  Συγνώμη αλλά πρόκειται για οικτρό θέαμα. Το πουλί είναι άγριο, δεν είναι γατάκι. Ο κύριος αυτός το ταϊζει λάθος και το διαχειρίζεται λάθος. Αν επιζήσει θα είναι ανίκανο να επανενταχθεί. Κανονικά πρέπει το ζώο να κατασχεθεί από το Δασαρχείο ή τη Θηροφυλακή και να σταλεί σε ένα Κέντρο Περίθαλψης που να λειτουργεί σωστά.

  1. Μπήτρος Παύλος

   Αγαπητή κυρία Γανωτή,τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων στην Ελλάδα(πέρα από τα εξειδικευμένα που είναι ο Αρκτούρος,ο Αρχέλων και η MOm),είναι δύο:το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων -ΕΚΠΑΖ- και η Αλκυώνη.Παρακαλούμε να μας διευκρινήσετε ποιο από τα δύο αυτά κέντρα,σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό (του Χουχουριστή) γιατί για αυτό έγινε όλη η κουβέντα,κατά την άποψή σας δεν λειτούργησε σωστά και για ποιους λόγους.Αν πάλι αναφέρεστε γενικότερα στον τρόπο λειτουργίας του,παρακαλούμε να το διευκρινήσετε με σαφήνεια,για να μην υπάρξουν παρανοήσεις,εξηγώντας μας επίσης τους λόγους. Τέλος,πείτε με ποια ιδιότητα νομιμοποιείστε να καταλήγετε σε συμπεράσματα σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων αυτών.

   Για το ΕΚΠΑΖ,
   Παύλος Μπήτρος -διαχειριστής-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.