Στηρίξτε μας

«Ταφόπλακα» στην σωτήρια για τα ζώα δράση των φιλοζωικών σωματείων θέλει να βάλει η Κτηνιατρική Υπηρεσία Χανίων

29 Αυγούστου 2016 22:29 | Επικαιρότητα
«Ταφόπλακα» στην σωτήρια για τα ζώα δράση των φιλοζωικών σωματείων θέλει να βάλει η Κτηνιατρική Υπηρεσία Χανίων

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στις 29 Aυγούστου οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) στα Χανιά μετά την επιστολή που έστειλε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων στην Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρο της Π.Φ.Π.Ο., η οποία και αποτελούσε την απάντηση του αρμόδιου εκ του νόμου δημόσιου φορέα σχετικά με την διαδικασία υιοθεσίας και μετακίνησης ζώων συντροφιάς στο εξωτερικό. Στην απάντηση της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων αποφαίνεται ότι «στην περιφέρεια των Χανίων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί νόμιμη διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς».

KtiniatrikiYpiresiaXanionEpistoliAvgoustos2016Το απόσπασμα της επιστολής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων.

Όπως επεσήμανε η κα Μπομπολάκη «Η επιστολή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χανίων ούτε λίγο ούτε πολύ βάζει ταφόπλακα στη φιλοζωική δράση όχι μόνο των φιλοζωικών σωματείων αλλά και των Δημοτικών Αρχών. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την απόφαση αυτή (η οποία βασίζεται σε μια διάταξη του νόμου 4039 χωρίς να λαμβάνει υπόψη άλλες συναφείς διατάξεις) επειδή τόσο ο Δήμος όσο και τα φιλοζωικά σωματεία δεν έχουν αδειοδοτημένα καταφύγια ζώων ή κτηνιατρεία, μας δηλώνεται ανοιχτά ότι δεν μπορούμε να περισυλλέγουμε κανένα ζώο είτε αυτό είναι τραυματισμένο είτε άρρωστο είτε μικρά κουτάβια και δεν μπορούμε να προβαίνουμε σε υιοθεσίες ζώων. Γενικά, δηλαδή, αναστέλλεται κάθε φιλοζωική δραστηριότητα».

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε «κατάπτυστη, παράλογη και απαράδεκτη» την επιστολή και πρόσθεσε πως ήδη τα σωματεία προχώρησαν σε εξώδικη διαμαρτυρία ζητώντας από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων και τα αρμόδια υπουργεία μέσα σε 7 ημέρες να προσαρμοστούν στις ευρωπαϊκές διατάξεις, οι οποίες ορίζουν ότι προκειμένου ένα ζώο να υιοθετηθεί σε άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα (TRACES) το οποίο πρέπει να εκδίδει η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Σχετικά με τα καταφύγια ζώων που προβλέπονται να υπάρχουν βάσει του νόμου 4039/2012 αλλά ακόμα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία θα θέτει τις προϋποθέσεις δημιουργίας τους, επομένως ακόμα κι αν ήθελε ο Δήμος ή ένα φιλοζωικό σωματείο να έχει αυτό το πράγμα δεν μπορεί να το κάνει.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η υπ’ αρ. 130 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία έχει επικυρώσει ο αρμόδιος υπουργός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η οποία έχει δεσμευτική ισχύ για τις δημόσιες υπηρεσίες και όχι μόνο, η οποία αναφέρει ότι εκεί όπου δεν υπάρχουν καταφύγια ζώων από Δήμους - και επειδή δεν μπορούμε να αφήσουμε τα αδέσποτα στο έλεος του καθενός - μπορούν τα φιλοζωικά σωματεία προσωρινά να φιλοξενούν άρρωστα, τραυματισμένα ζώα κ.τ.λ., αυτή όμως την παράμετρο δεν την λαμβάνει υπόψη της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων.

Εφόσον η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων εμείνει στο περιεχόμενο της επιστολή της, πρόθεση των σωματείων είναι να εγκαταλείψουν όλα τα ζώα που περιθάλπονται ή φιλοξενούνται από τα φιλοζωικά σωματεία στα γραφεία της. «Να απαγορεύεται κάτι χωρίς να βρίσκεται λύση δεν είναι εφικτό. Γι’ αυτό και όλα τα ζώα θα τα πηγαίνουμε στην Κτηνιατρική μέχρι να αποφασίσει ότι αυτή η επιστολή δεν έχει εφαρμογή», σχολίασε η κα Μπομπολάκη και διευκρίνισε ότι η απόφαση των φιλοζωικών οργανώσεων θα υλοποιηθεί αφότου υπάρξει επικοινωνία με την Κτηνιατρική και με το Υπουργείο έπειτα από το εξώδικο της Π.Φ.Π.Ο. που τους έχει κοινοποιηθεί.

Τα σχόλια δικά σας…

Τι απαντάει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης

«Σε απάντηση της από 10-8-2016 εξώδικης διαμαρτυρίας – πρόσκλησης της κυρίας Μπομπολάκη-Βυσσινού Νατάσας, Προέδρου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, που επιδόθηκε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων την 19-8-2016, όπως και σε απάντηση των ψευδών δηλώσεών της, και προς αποκατάσταση της αλήθειας, λεκτέα τα κατωτέρω:

Κατ’ αρχήν, με την από 4-7-2016 επιστολή της, η κυρία Μπομπολάκη-Βυσσινού, ζητούσε, επί λέξει: «οδηγίες για την διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς από φυσικό πρόσωπο ή φιλοζωικό σωματείο της Ελλάδας ή χώρας μέλους της Ε.Ε. και την μετακίνησή του σε χώρες της Ε.Ε. με σκοπό την αλλαγή ιδιοκτήτη, ως νέου πλέον ιδιοκτήτη» και όχι «διευκρινίσεις για την παροχή του πιστοποιητικού trace», όπως ανακριβώς αναφέρει στην ως άνω από 10-8-2016 εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκλησή της.

Η περιεχόμενη στο υπ’ αριθ. πρωτ. 141067/28-7-2016 έγγραφό μας απάντηση είναι σαφέστατη, βασιζόμενη στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία πρέπει να τηρείται απαρεγκλίτως και καλύπτει απολύτως και επακριβώς το υποβληθέν αίτημα.

Με τις συγκεχυμένες αναφορές της σε θέματα άσχετα, η κυρία Μπομπολάκη-Βυσσινού παρερμηνεύει και εντέλει αλλοιώνει πλήρως το περιεχόμενο και το νόημα του ως άνω εγγράφου μας. Είναι καταφανέστατο δε, ότι, με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει την παραπλάνηση και την δημιουργία ψευδών εντυπώσεων, προκειμένου να προσάψει στην Υπηρεσία ανυπόστατες κατηγορίες, συκοφαντώντας την ασυστόλως.

Εν πάση περιπτώσει, επικαλείται γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. και Υπουργική Απόφαση άσχετες με το τεθέν σ’ εμάς, με την από 4-7-2016 επιστολή της, ζήτημα, τις οποίες, μάλιστα, παρερμηνεύει και εξάγει αυθαίρετα συμπεράσματα.

Γι’ αυτό, παραθέτουμε, αυτολεξεί, την παρ. 12 του άρθρου 2 της Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης – Γεωργίας 280262 (ΦΕΚ Β΄ 1874/17.12.2003) “Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς”: «Επιτρέπεται σε Δήμο ή ζωοφιλικό σωματείο, το οποίο δε διαθέτει την ανάλογη υποδομή, να συμβάλλεται με μέλος ζωοφιλικού σωματείου ή ομάδας ζωόφιλων που διαθέτει μικρό χώρο για ολιγοήμερη παραμονή ζώων μέχρι αποθεραπείας και επανένταξης. Οι συνθήκες νοσηλείας ελέγχονται από την επιτροπή παρακολούθησης του Δήμου που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του Προγράμματος».

Υπενθυμίζουμε δε, ότι σχετικά με τα κτηνιατρεία, ενδιαιτήματα ζώων και καταφύγια αδέσποτων ζώων, εξακολουθούν να ισχύουν και να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Νόμου 604 της 10/13.3.1977: Περί ιδρύσεως και λειτουργίας Ιδιωτικών Ιατρείων, Κλινικών και Ενδιαιτημάτων ζώων.- (Α΄ 163) και του Π.Δ. 463 της 3/14.6.1978: Περί των όρων και προϋποθέσεων ιδρύσεως και λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων, κλινικών και ενδιαιτημάτων ζώων, καθορισμού υποχρεώσεων Κτηνιάτρων και τηρουμένων βιβλίων.- (Α΄ 96).

Εν κατακλείδι, η από 10-8-2016 εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκλησής της κυρίας Μπομπολάκη-Βυσσινού Νατάσας διαλαμβάνει ισχυρισμούς ακατάληπτους και στερούμενους παντός λογικού και νομικού ερείσματος. Την καλούμε δε, με την παρούσα δημοσίευση, όπως και μέσω επιστολής που της απεστάλη στις 30-08-2016 (αριθ. πρωτ. 162035), να παύσει την κακόβουλη κριτική και τους ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς σε βάρος της Υπηρεσίας και να επιρρίπτει ευθύνες σ’ αυτήν για την αδράνεια και τις παραλείψεις αυτών που εκ του Νόμου οφείλουν να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (άρθρ. 9 Ν. 4039/2012).

Ως εκ τούτου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός και προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να εμποδίσει την περαιτέρω άδικη δυσφήμιση και διαβολή των Υπηρεσιών της από την εν λόγω κυρία».

Διαβάστε επίσης:

Π.Φ.Π.Ο.: Ψεύδεται η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων ώστε να μην γίνονται υιοθεσίες αδέσποτων

Βρήκαν τον σκύλο χτυπημένο και πυροβολημένο έξι φορές με αεροβόλο στην Μαλάξα Χανίων

Χρυσή Ακτή Χανίων: Η σκυλίτσα προσπαθούσε να βγάλει από τον κάδο τα κουτάβια της που κάποιος πέταξε στα σκουπίδια ζωντανά

Βρήκε τον σκύλο κρεμασμένο μέσα σε φρεάτιο στη Σούδα Χανίων

Βρήκαν δύο σκυλιά νεκρά πνιγμένα σε γούρνα στην Αγία Κυριακή Χανίων

Το σκυλί «έδειξε» ποιος το είχε εγκαταλείψει στο Νοσοκομείο Χανίων

Δεν τα κατάφερε ο σκύλος που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και βρέθηκε πεταμένος στον δρόμο στα Κεραμειά Χανίων

Βρήκαν τον άνδρα που εγκατάλειψε τα 6 κουτάβια του στην Χρυσή Ακτή Χανίων και τον κατήγγειλαν στην Αστυνομία

Βρήκαν εγκαταλελειμμένη την σκυλίτσα με τον τεράστιο όγκο στην κοιλιά στον Γαλατά Χανίων

Σκότωσε σκόπιμα τον σκύλο που ήταν στο πεζοδρόμιο με το αυτοκίνητο του στο Πάνω Δαράτσο Χανίων

Κατήγγειλε τον ηλικιωμένο που προσπάθησε να πετάξει κουτάβια στις Βρύσες Χανίων

Σκότωσε τον σκύλο συνθλίβοντας το κεφάλι του μ’ ένα βράχο στο Θέρισο Χανίων

Χανιά: Έκοψαν και κρέμασαν κεφάλι σκύλου σε τουριστική περιοχή

Τι είδε η Φινλανδή στην Κρήτη και αγανάκτησε;

Χανιά: Κρέμασε τρία αρνιά για να εκδικηθεί τον γείτονα του

Χανιά: Κοπάναγε συστηματικά τα σκυλιά του με σιδηρολοστό

Χανιά: Αλυσόδεσε νέα θύματα ο βασανιστής των σκυλιών

Χανιά: Ενημέρωσαν και το BBC για την εξόντωση των 30 σκυλιών της Βρετανίδας (βίντεο)

Χανιά: Οι Σουηδοί τουρίστες νοιάστηκαν για τα γατάκια

Χανιά: Συστηματική η εξόντωση των αδέσποτων ζώων

Χανιά: Έφριξαν οι τουρίστες βλέποντας τα κουτάβια να χαροπαλεύουν!

Χανιά: Δηλητηριάζουν τ’ αδέσποτα και ξεφτιλιζόμαστε στους τουρίστες!

Χανιά: Συνελήφθη επειδή κατήγγειλε εκείνον που κακοποιεί τα σκυλιά του!

 

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.