Στηρίξτε μας

Συζήτησαν για το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., την μεταφορά μέσω Κ.Τ.Ε.Λ., την απαγόρευση εισαγωγών τροπικών ζώων

12 Ιουνίου 2011 18:48 | Επικαιρότητα
Συζήτησαν για το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., την μεταφορά μέσω Κ.Τ.Ε.Λ., την απαγόρευση εισαγωγών τροπικών ζώων

Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 110 Ζωοφιλικών Σωματείων, της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου, ενώ την ίδια ημέρα έγινε και έκτακτη συνάντηση με την υφυπουργό, Μιλένα Αποστολάκη.

logotypo

Στη συνάντηση με τον υπουργό, ήταν παρούσες η Νατάσα Μπομπολάκη, η Νάντια Ζόμπολα, η Μαρίνα Τελή και ο γραμματέας του Φιλοζωικού Συλλόγου Νίκαιας, Γιάννης Κάραλης, ο οποίος βοήθησε στο να πραγματοποιηθεί το ραντεβού.

Τα θέματα που συζητήθηκαν με τον κ. Σκανδαλίδη ήταν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων που βρίσκεται στο Πέραμα, (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) και βέβαια το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

Η κα Μπομπολάκη μας εξηγεί: «Το κλίμα και στις δυο συναντήσεις ήταν φιλικό από πλευράς και των δύο υπουργών και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνάντησή μας θα επιφέρει και αποτελέσματα. Στον κ. Σκανδαλίδη τέθηκε το θέμα της αδιαφάνειας και της έλλειψης στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών εκ μέρους της Διοίκησης του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και έγινε αναλυτική περιγραφή των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στο κυνοκομείο.

Τονίσαμε ότι θα πρέπει η Διοίκηση του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., το οποίο είναι Δημοτικό και όχι ιδιωτικό κέντρο, και ιδιαίτερα ο πρόεδρός του να επικοινωνήσει με τα φιλοζωικά σωματεία για να συζητήσουν και από κοινού να ευρεθούν λύσεις για την καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα των ζώων που βρίσκονται έγκλειστα εκεί.

Στον κ. Σκανδαλίδη τονίστηκε το γεγονός, ότι παρά τα θετικά στοιχεία, που περιέχει το σχέδιο νόμου, αν δεν ληφθούν γενναία και καινοτόμα μέτρα, που να κτυπούν το κακό στην ρίζα του, τίποτα δεν θα αλλάξει, τα αδέσποτα ζώα θα συνεχίσουν να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα θέματα που αναλύθηκαν αφορούσαν μεταξύ άλλων και το πολύ υψηλό κόστος τοποθέτησης του τσιπ. Δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, που διέρχεται η χώρα μας, ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα τσιπάρουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι εγκαταλείψεις ζώων.

Ο κ. Σκανδαλίδης βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση, να αγοράζει δηλαδή το τσιπ ο ίδιος ο ιδιοκτήτης και η τοποθέτηση να γίνεται δωρεάν από τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Αρχές.

Τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τον περιορισμό στο ελάχιστο των γεννήσεων, τόσο στα ιδιόκτητα ζώα, όσο και στα ζώα που υπάρχουν στα νόμιμα εκτροφεία (αναφέρθηκε σαν πρόταση η λύση που πρόκρινε η κυβέρνηση της Σλοβενίας). Επισημάνθηκε η ανάγκη απαγόρευσης εισαγωγών ζώων από το εξωτερικό τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.

Τέλος συζητήθηκε και η αναγκαιότητα λήψης αυστηρότατων μέτρων για την πάταξη του παράνομου εμπορίου πώλησης ζώων, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ύπαρξη αδέσποτων, αλλά ταυτόχρονα συντελεί και στη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Ο κ. Σκανδαλίδης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των φιλοζωικών σωματείων ότι θα εξετάσει τα θέματα που μπήκαν προς συζήτηση και μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουνίου θα έχει απαντήσει.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την κα Αποστολάκη η υφυπουργός δέχτηκε να εκδοθεί άμεσα εγκύκλιος, έδωσε μάλιστα και την σχετική εντολή, για να επιτρέπεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς μέχρι 10 κιλά στις καμπίνες των λεωφορείων των Κ.Τ.Ε.Λ. και να απαγορευθεί η τοποθέτησή τους στους χώρους των αποσκευών.

Η Νατάσα Μπομπολάκη μας εξηγεί: «Τονίσαμε στην κα Αποστολάκη για πολλοστή φορά ότι η έλλειψη μέτρων στα ήδη αναφερθέντα ζητήματα, σε τίποτα δεν θα διαφοροποιήσει το μέλλον από το σήμερα και ζητήσαμε να επανεξετάσει την θέση της, ως προς αυτά.

Ενημερωθήκαμε επίσης από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου ότι για το θέμα της λεϊσμανίασης - που επίσης ζητήσαμε να λυθεί με εγκύκλιο ή υπουργική απόφαση άμεσα - ότι η ευθανασία σε λεϊσμανιακά ζώα θα επιτρέπεται μόνο εάν, οι εξετάσεις αίματος του αδέσποτου ζώου δείχνουν ότι πάσχει πλέον από προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια.

Μας έγινε γνωστό ότι ήδη είναι έτοιμο σχέδιο νόμου με προϋποθέσεις πιο αυστηρές για τον τρόπο λειτουργίας και διαβίωσης των ζώων στα pet shops και στα εκτροφεία και θα εκδοθεί σύντομα Υπουργική Απόφαση επ’ αυτού. Επίσης θα απαγορευτεί η πώληση τροπικών ζώων, όπως φίδια, ιγκουάνα κ.τ.λ..

Η κα Αποστολάκη μας διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί τελικά μέσα στον Ιούλιο και φυσικά πριν την ψήφιση του θα αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και σε αυτό της Βουλής».

Διαβάστε επίσης:

ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. & ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. ζητούν από τον υπ. Δικαιοσύνης να καταργήσει τον νόμο περί παράστασης πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία

Το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων στον Σχιστό Κορυδαλλού επισκέφθηκε ο Γ. Τσιρώνης

Ο νόμος 4509/2017 δίνει δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία/συλλόγους σε δίκες για κακοποίηση/θανάτωση ζώου

Συνεργασία των δύο συνδέσμων δήμων (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. και ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.) για την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με τα αδέσποτα

Με γελοιότητες ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. επιδιώκει να μειώσει το τεράστιο έργο εκατοντάδων εθελοντών που δραστηριοποιούνται & μέσω της Π.Φ.Π.Ο.

Την δολοφονία των αδέσποτων που πάσχουν από λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται αποφάσισε το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Για παρερμηνείες και υπονόμευση του έργου του κάνει λόγο ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Απειλεί με μηνύσεις o ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. όσους συκοφαντούν το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και το έργο του

Με πόση ευκολία στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. αποφασίζουν τη θανάτωση σκυλιών;

Ερώτηση του βουλευτή Γ. Δημαρά για τις καταγγελίες αναφορικά με τη λειτουργία του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Σώθηκαν τα τρία σκυλιά του ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ. που οι «αρμόδιοι» είχαν «καταδικάσει» σε θάνατο!

Θεσσαλονίκη: Κακή η διαχείριση των αδέσποτων από τον ΣΥ.Π.Π.Α.Ζ.Α.Θ.

385.475 € το χρόνο θα δίνει ο Δήμος Αθηναίων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για να μην φροντίζει όλα τα αδέσποτα!

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.