Στηρίξτε μας

Συνεχίζουν παρανόμως τις παραστάσεις τσίρκο με τους θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)

14 Αυγούστου 2016 08:28 | Καταγγελίες
Συνεχίζουν παρανόμως τις παραστάσεις τσίρκο με τους θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)

Το «εκπαιδευτικό» σόου με πρωταγωνιστές - κλόουν θαλάσσιους λέοντες συνεχίζεται κανονικά στην Κέρκυρα κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και παρά την καταγγελία που από τον Αύγουστο του 2012 έχει κατατεθεί εις βάρος των ιδιοκτητών της επιχείρησης, οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτά τα άγρια θηλαστικά για να κάνουν στην κυριολεξία κωλοτούμπες προς τέρψη των τουριστών και της τσέπης τους φυσικά.

Στα μέσα Ιουλίου η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) έγινε αποδέκτης νέων καταγγελιών για τη συμμετοχή θαλάσσιων λεόντων στο πρόγραμμα της «KALYPSO SEA CRUISES» μιας τοπικής εταιρίας θαλάσσιων περιηγήσεων στην Κέρκυρα που την δράση της αναφορικά με την παράνομη χρήση αυτών των ζώων είχαμε αποκαλύψει στο www.zoosos.gr το 2012 μέσα από το ρεπορτάζ μας: Κέρκυρα: «Εκπαιδευτικό» σόου με θαλάσσιους λέοντες!

 

Θυμίζουμε ότι αν και από τον Φεβρουάριο του 2012 απαγορεύεται «η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους» τίποτα δεν φαίνεται να πτοεί τους επιχειρηματίας.

Θυμίζουμε ότι από το καλοκαίρι του 2012 είχε γίνει καταγγελία από την Π.Φ.Π.Ο. προς το Λιμεναρχείο Κερκύρας, και τότε η εταιρία είχε υποστηρίξει ότι είχε σταματήσει τη χρήση των θαλάσσιων θηλαστικών σε αυτά τα θέαματα. Όμως ο επιτόπιος έλεγχος από μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Π.Φ.Π.Ο. όπως και μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρία συνέχιζε να παρανομεί όλο αυτό το διάστημα, όπως προκύπτει από το οπτικοακουστικό υλικό.

Έτσι στις 21 Ιουλίου 2016 εκπρόσωπος της Π.Φ.Π.Ο. στην Κέρκυρα προέβη σε νέα καταγγελία της εν λόγω εταιρίας προς το Λιμεναρχείο Κερκύρας, ζητώντας την ποινική δίωξη των υπευθύνων καθώς και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων. «Σε σημερινή μας επικοινωνία με τη Λιμενική Αστυνομία Κερκύρας ενημερωθήκαμε ότι η βεβαίωση των διοικητικών προστίμων (σύνολο 10.000 ευρώ) είναι σε εξέλιξη ενώ ετοιμάζεται και η σχετική δικογραφία για να αποσταλεί στον Εισαγγελέα

Κέρκυρας. Ευχαριστούμε τη Λιμενική Αστυνομία Κερκύρας για την άμεση ανταπόκρισή της και αναμένουμε αντίστοιχο σεβασμό στη νομιμότητα αναφορικά με τα θαλάσσια θηλαστικά που παριστάνουν τους κλόουν στον Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 τονίζει: «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες. 1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν

ή εμφανίζονται ενώπιον κοινού.

2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό

στο πρόγραμμα τους».

Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 [Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α 15)] εξηγεί:

«8. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής:

2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.

9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι

και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο».

Διαβάστε επίσης:

Κέρκυρα: «Εκπαιδευτικό» σόου με θαλάσσιους λέοντες!

Μετά από την καταγγελία σταμάτησαν τις παραστάσεις με τους θαλάσσιους λέοντες!

Κέρκυρα: Τι θα κάνει το Λιμεναρχείο για την εκμετάλλευση των θαλασσίων λεόντων;

Κέρκυρα: Συνεχίζουν τις παραστάσεις με τους θαλάσσιους λέοντες;

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Ζωολογικοί κήποι με ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Είναι εκπαιδευτική η εκμετάλλευση και η παρανομία;

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια

Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το Δελφινάριο του!

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις!

Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Ένα δελφίνακι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.