Στηρίξτε μας

Στην πρώην χωματερή έβαλε το κοντέινερ – δημοτικό κτηνιατρείο ο Δήμος Λευκάδας

13 Νοεμβρίου 2020 07:17 | Καταγγελίες
Στην πρώην χωματερή έβαλε το κοντέινερ – δημοτικό κτηνιατρείο ο Δήμος Λευκάδας

Στον πιο ακατάλληλο χώρο στην έκταση μιας πρώην χωματερής αποφάσισε ο Δήμος Λευκάδας να τοποθετήσει το κοντέινερ που θα λειτουργήσει ως Δημοτικό Κτηνιατρείο και πέρα από τη βρωμιά που θα εισπνεύσουν όσοι (εργαζόμενοι και εθελοντές) εμπλακούν στις στειρώσεις και στην κτηνιατρική φροντίδα αδέσποτων θα πρέπει να φτάνουν σε αυτή τη δυσπρόσιτη περιοχή και να μπουν στο κοντέινερ, που ειδικά το καλοκαίρι θα λειτουργεί ως φούρνος, ενώ δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για χώρους ανάρρωσης των ζώων.

 

Το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας για το πως εξελίσσεται η κατάσταση στο νησί τους αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων αν και έχουν κτηνίατρο δήμαρχο, θέτει μια σειρά από ερωτήματα και δεν λαμβάνει απαντήσεις. Για τις πράξεις και τις παραλείψεις των αρμόδιων που δείχνουν την απουσία μέριμνας, ώστε να πραγματοποιηθούν τελικά στειρώσεις, να υπάρχει περίθαλψη, να αξιοποιήθουν κατάλληλα τα όποια κονδύλια έχουν δεσμευτεί, να δίνονται τροφές για τη σίτιση των ζώων ο φιλοζωικός φορέας τονίζει τα εξής:

«ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ….ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ!
(Η φωτογραφία δείχνει δύο από τα δεκάδες πεταμένα μωρά που βρίσκουμε καθημερινά στα σκουπίδια.....)
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, σε συνάντηση μεταξύ φιλοζωικών σωματείων και άλλων ενδιαφερόμενων με τον Δήμαρχο, στο Δημαρχείο, ακούσαμε την διαβεβαίωση του Δήμαρχου, ότι σκοπός του είναι, εκτός από το καταφύγιο, σύντομα, καθώς, αυτός γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εγκυμοσύνες των αδέσποτων δεν περιμένουν, να αναβαθμίσει το δημοτικό κτηνιατρείο.

Υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει, παράλληλα με δεύτερο κτηνιατρείο μέσα στο μελλοντικό καταφύγιο, ένα υπερσύγχρονο κτηνιατρείο, μεταφέροντάς το σε χώρο κατάλληλο και εξοπλίζοντάς το ανάλογα, δημιουργώντας χώρο αποθεραπείας και προσλαμβάνοντας κτηνίατρο, ο οποίος θα καλύπτει ΟΛΕΣ τις κτηνιατρικές ανάγκες των αδέσποτων …..

Πέρασαν 7 μήνες από τότε, μήνες κατά τους οποίους το υπάρχον κτηνιατρείο εγκαταλείφθηκε εντελώς. Δεν λειτούργησε παρά μόνον 2 τριήμερα, με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του σωματείου μας. Καμία ενέργεια δεν έγινε για την οποιαδήποτε αναβάθμισή του.

Ξαφνικά, αρχές Σεπτέμβρη, και ενώ ήδη είχε προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ, κτηνίατρος, ο οποίος ουδέποτε μάθαμε ποιες κτηνιατρικές πράξεις τελικά είναι σε θέση να πραγματοποιήσει, το κτηνιατρείο ξηλώνεται από τα Παλαιά Σφαγεία, χώρο όπου από τον Σεπτέμβρη του 2019 λειτουργεί ο ΣΜΑ, και μεταφέρεται στον πρώην ΧΑΔΑ.
Δηλαδή, από τα σκουπίδια….στην χωματερή!

Τότε άρχισε η διαδικασία νέας αδειοδότησής του, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις ότι σε δέκα μέρες θα είναι έτοιμο (δηλαδή 21 /9/2020), ακόμα δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα γίνει αυτό. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι μόλις προχθές αναρτήθηκε η μελέτη για την προμήθεια του εξοπλισμού. Παρεμπιπτόντως, στην μελέτη αυτή διαπιστώνουμε υπερκοστολογήσεις και παράλληλα τραγικές ελλείψεις οργάνων τα οποία επιβάλλονται για την πραγματοποίηση των όποιων κτηνιατρικών επεμβάσεων (πχ φυγοκεντρητής κλπ)

Η μεταφορά στον συγκεκριμένο χώρο, έγινε χωρίς καμία συνεννόηση με κανέναν. Ούτε αναφέρθηκε στο ΔΣ, ούτε ενημερώθηκε ο επιστημονικά υπεύθυνος κτηνίατρος, (ιδιώτης κτηνίατρος της Λευκάδας), ούτε τα δύο φιλοζωικά σωματεία. Δεν ζητήθηκε ούτε κατά διάνοια η πολύ έμπειρη γνώμη των εθελοντών του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας.

Υπ’ όψιν ότι το σωματείο μας είναι αυτό που εξόπλισε, συντήρησε και δούλεψε από το 2013 το δημοτικό κτηνιατρείο όχι μόνον ανιδιοτελώς, αλλά χρηματοδοτώντας και από πάνω το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων. Οτιδήποτε υπήρχε αλλά και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι στιγμής μέσα στο κτηνιατρείο αποτελεί περιουσία του Σωματείου Ζωόφιλων.
Η ευθύνη της απόφασης βαραίνει αποκλειστικά και μόνον τον Δήμο Λευκάδας.

Αποτέλεσμα των βιαστικών και πρόχειρων αποφάσεων του Δήμου, είναι όχι η αναβάθμιση του κτηνιατρείου, αλλά η απόλυτη υποβάθμιση αυτού, μαζί και του όποιου προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων.
1. Είναι δυσπρόσιτο, και ανασφαλές. Η υποτυπώδης περίφραξη δεν προσφέρει καμία ασφάλεια, ούτε για το κτηνιατρείο, ούτε για τα ζώα.
2. Το κτηνιατρείο είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, κυρίως στην ζέστη, κάνοντας την δουλειά των εργαζόμενων αλλά και την παραμονή των ζώων αδύνατη.
3. Ο περιβάλλων χώρος δεν είναι όπως θα έπρεπε διαμορφωμένος ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, ανάγκες για τις οποίες δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να ενημερωθεί.
4. ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Η παραμονή των ζώων έστω και πρόσκαιρα, είναι αδύνατη.
5. Η αποχέτευση, είναι ανεπαρκέστατη, καθώς δεν προβλέπεται η απομάκρυνση κτηνιατρικών αποβλήτων και αποβλήτων από το καθάρισμα των ζώων και των κλουβιών τους. Το καθάρισμα, το οποίο γίνεται αποκλειστικά έξω από το κτηνιατρείο, είναι αδύνατον να γίνει.
6. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΙΜΑ, ΔΙΑΧΥΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, ΚΑΘΩΣ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ στον οποίο προϋπήρχαν τα σκουπίδια ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΟΣ!!
Φαίνεται ότι στο κτηνιατρείο δεν έχει προβλεφθεί ούτε ότι θα εργάζονται εθελοντές επί πολλές ώρες, αλλά ούτε ότι θα δέχεται πολίτες. Άγνωστο το σκεπτικό με το οποίο κινήθηκε ο Δήμος.
Σίγουρα όμως δεν φτιάχτηκε με αγάπη για τα αδέσποτα.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ, ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ, Η ΕΞΗΣ (πρόταση διατυπωμένη κατ’ επανάληψη)

1. Να μεταφερθεί το κτηνιατρείο σε μέρος, στο οποίο να τηρούνται συνθήκες υγιεινής. Στο οποίο να εξασφαλίζονται άνετες συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων, αλλά και παραμονής των ζώων.
Να έχει διαμορφωμένο κατάλληλα: περιβάλλοντα χώρο, αποχέτευση, εξαερισμό, κλιματισμό, απαραίτητο εξοπλισμό, χώρο αποθεραπείας ζώων, χώρο βραχυχρόνιας παραμονής περιορισμένου αριθμού σκύλων για παρακολούθηση και θεραπεία.
Όλα τα παραπάνω, είμαστε σε θέση να τα αναπτύξουμε αναλυτικά και να προτείνουμε τον τρόπο πραγματοποίησής τους. Είναι, δε, ελάχιστου κόστους. Πάντα στις επιλογές μας υπήρχε σεβασμός στα χρήματα των πολιτών. Το κτηνιατρείο πορεύτηκε όλα τα χρόνια, στηριζόμενο στην δουλειά των εθελοντών, κοστίζοντας στον Δήμο ελάχιστα χρήματα. Το αποτέλεσμα δε, ήταν θεαματικό, κανονική διαφήμιση του νησιού μας σε όλη την Ελλάδα. Πάνω από 2.000 ζώα, σημάνθηκαν, στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν με ελάχιστο κόστος για τον Δήμο Λευκάδας.
Τα υπέρογκα λειτουργικά έξοδα ενός καταφυγίου/φυλακής σκύλων τα οποία θα επιβαρύνουν τον ετήσιο προϋπολογισμό, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από τον Δήμο Λευκάδας μελλοντικά και για πάντα…..

2. Θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία κτηνίατρου σε καθημερινή βάση, για όλα τα έκτακτα περιστατικά, εμβολιασμούς, ηλεκτρονικές σημάνσεις, κλπ

3. Θεωρούμε απαραίτητη την επίσκεψη του κτηνίατρου, σε ‘όλες τις περιοχές της Λευκάδας, ώστε να γίνει καταγραφή, σήμανση, εμβολιασμός σε αδέσποτα και δεσποζόμενα σκυλιά τα οποία δεν γίνεται να μεταφερθούν στο κτηνιατρείο καθώς και ενημέρωση των πολιτών.

4. Είναι απαραίτητη η σύναψη συμβάσεων με κτηνίατρους ειδικούς στις δύσκολες επεμβάσεις, μαζικές στειρώσεις κλπ, Όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Τέρμα στην υποβάθμιση των ήδη υποβαθμισμένων υπηρεσιών προς τα αδεσποτάκια μας.
ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΩΠΥΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!
Κάποτε πρέπει να μπει τέλος και στην ταλαιπωρία και οικονομική αφαίμαξη όλων όσων φροντίζουν, ταΐζουν, περιθάλπουν αδέσποτα. Πρέπει να συνεχιστεί η βοήθεια που δινόταν μέσω του δημοτικού κτηνιατρείου στις ευπαθείς ομάδες αλλά και σε όσους υιοθετούν αδέσποτα.
Είναι γνωστό ότι η συμπεριφορά μας προς τα ζώα δείχνει το πραγματικό επίπεδο πολιτισμού ενός τόπου.
Μήπως πρέπει επιτέλους να το σκεφτεί αυτό ο Δήμος Λευκάδας;

ΥΓ. Δεν θα πάψουμε να ρωτάμε τον Δήμο Λευκάδας:
1. Για ποιες κτηνιατρικές υπηρεσίες προσελήφθη ο κτηνίατρος μέσω ΟΑΕΔ; Γιατί αποφεύγει ο Δήμος να απαντήσει;
2. Πότε θα γίνει και αν θα γίνει, σύμβαση για μαζικές στειρώσεις, με τα 7.000 ευρώ του προϋπολογισμού του Δήμου; Πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί τέτοιο πρόγραμμα μέσα σε έναν μήνα; Θα υπολογιστούν αυτά τα 7.000 την επόμενη χρονιά ή θα χαθούν για τα αδέσποτα;
3. Τι έγινε η επιχορήγηση από το Υπ. Εσ., ύψους 5.000 ευρώ, για τις ανάγκες των αδέσποτων εν μέσω covid-19;
4. Διεκδίκησε η Λευκάδα μερίδιο από τις τροφές-δωρεά ιδιωτών, από το Υπ. Εσ.; (πάνω από 60 τόνοι τροφών).» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Τι δεν κάνει ο Δήμος Λευκάδας για τ’ αδέσποτα

Γιατί ο κτηνίατρος – δήμαρχος Λευκάδας ενοχλείται που τον ρωτούν αν θα σώσει τη γάτα που υποφέρει;

Διαμαρτύρονται για την απόφαση του Δήμου Λευκάδας να φτιάξει Δημοτικό Κυνοκομείο

Λευκάδα: Περισσότερες από 40 γάτες δολοφονήθηκαν με φόλες σε Καρυά και Σπανοχώρι

Κατήγγειλε τον 64χρονο άνδρα από την Ιθάκη που δολοφόνησε με φόλες 10 γάτες στον Καστό Λευκάδας

Απαράδεκτη απόφαση του Ειρηνοδικείου Λευκάδας που απαιτεί απομάκρυνση 26 οικόσιτων σκυλιών τα οποία φροντίζονται εξαιρετικά

Δύο γάτες πυροβολήθηκαν στη Λευκάδα η μια με αεροβόλο η δεύτερη με καραμπίνα

Τη συστηματική εξόντωση των ζώων με φόλες στη Λευκάδα καταγγέλλει κάτοικος του νησιού

Βρήκε πτώμα σκύλου κλεισμένο σε τσουβάλι στην παραλία Πόντι Λευκάδας

Απεγκλώβισε τη γάτα που είχε σφηνώσει σε κουτί κονσέρβας στην Καρυά Λευκάδας (βίντεο)

Μαζική εξόντωση αδέσποτων ζώων κυρίως γατιών με φόλες σε Λευκάδα και Μεγανήσι

Εξαφάνισε τον άρρωστο σκύλο που είχε αλυσοδεμένο χωρίς τροφή και νερό στο Σπαρτοχώρι Μεγανησίου

Α. Μακρυγιώργου: Το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας κατάφερε να φτιάξει και ένα εγχειρίδιο για τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου (ηχητικό)

Διαγωνισμό για την περισυλλογή και σταυλισμό ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων ανακοίνωσε ο Δήμος Λευκάδας

Στειρώσεις αδέσποτων γατιών στον Δήμο Μεγανησίου

Λευκάδα: Βρήκαν τρία νεογέννητα κουτάβια που κάποιος πέταξε για να ξεφορτωθεί

Μαζική εξόντωση των γατιών με φόλες στο νησί Καστός, περισσότερα από 30 τα θύματα

Όλα τα ορεινά μονοπάτια της Λευκάδας είναι «σπαρμένα» με φόλες

Πάγια πρακτική η δηλητηρίαση ζώων με φόλες στην τουριστική Λευκάδα

Λευκάδα: Βρήκε το κουτάβι να αιμορραγεί καθώς κάποιος του έκοψε τα αυτιά μάλλον με ψαλίδι

35 ζώα (γάτες, σκύλοι, πουλιά) νεκρά από φόλες στη Λευκάδα

Λευκάδα: Σκότωσε με κλωτσιές τη γάτα ενώ έτρωγε

Και δεύτερη γάτα νεκρή μετά από κλωτσιά στη Λυγιά Λευκάδας

Επικήρυξαν τον εγκληματία που σκοτώνει τις γάτες στη Λευκάδα

Λευκάδα: Πυροβόλησαν, σκότωσαν και πέταξαν στα σκουπίδια τον σκύλο

Λευκάδα: Τυφλώθηκε το ζώο που πυροβολήθηκε εξ επαφής

Συνεχίζει να σκοτώνει γάτες στη Λευκάδα

Επικήρυξαν τον εγκληματία που σκοτώνει τις γάτες στη Λευκάδα

Πέθανε ο σκυλάκος που πυροβολήθηκε στην Λευκάδα

Λευκάδα: «Βροχή» οι φόλες με το που έφυγαν οι τουρίστες

Λευκάδα: Το γατόνι χώθηκε στο Ι.Χ. του αστυνομικού για να σωθεί χωρίς εκείνος να το πάρει χαμπάρι

Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων και οικόσιτων κατοικίδιων και τον Νοέμβριο στο Δημ. Κτηνιατρείο Λευκάδας

Δωρεάν στειρώσεις και εμβολιασμοί αδέσποτων και μη κατοικίδιων ζώων στην Λευκάδα

Το πρώτο Δημοτικό Κτηνιατρείο στη Λευκάδα

Στειρώσεις και εμβολιασμοί αδέσποτων από τον Δήμο Λευκάδας

Στείρωσαν αδέσποτα στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Λευκάδας

Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων και χαμηλού κόστους για κατοικίδια ευπαθών κοινωνικών ομάδων στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Λευκάδας

Έφτιαξαν σπίτι για τα αδέσποτα στο Μουσικό Σχολείο Λευκάδας

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.