Στηρίξτε μας

Διαμαρτύρονται για την απόφαση του Δήμου Λευκάδας να φτιάξει Δημοτικό Κυνοκομείο

15 Φεβρουαρίου 2020 00:13 | Επικαιρότητα
Διαμαρτύρονται για την απόφαση του Δήμου Λευκάδας να φτιάξει Δημοτικό Κυνοκομείο

Μέσω μιας ανοιχτής επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Δήμο Λευκάδας η Δώρα Μαυρωνά, κάτοικος του νησιού, αντιδρά στην  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία δημοτικού κυνοκομείου με στόχο τον εγκλεισμό των αδέσποτων και όχι την ουσιαστική φροντίδα τους.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της, που δημοσίευσε στο facebook, επισημαίνει τα εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας δέχτηκε την πρόταση για δημιουργία κυνοκομείου-χωματερής πλασμάτων. Οι μόνες διαφωνίες ήταν ως προς τη θέση του κυνοκομείου και την οικονομική επιβάρυνση.

Δε φάνηκε κανείς να έχει ηθική αναστολή, για το ότι καταδικάζει αθώα πλάσματα σε ισόβια φυλάκιση. Πλάσματα, που την ευθύνη για την κατάντια τους έχουν αποκλειστικά και μόνο οι άνθρωποι. Πρώτα τα παρατάνε στους δρόμους και τα κάνουν αδέσποτα, μετά τα χτυπάνε ώσπου να τα εξαγριώσουν για να ζητήσουν την ευθανασία τους, τα βασανίζουν με πείνα και δίψα, ακόμα και τα βιάζουν. Στον τόπο μας θέλουν να ολοκληρώσουν τον εξευτελισμό των σκυλιών με το να τα θάψουν ζωντανά στα κλουβιά από τη φυλακή-κυνοκομείο που θα φτιάξουν στην ερημιά για να μην ακούει κανείς τις σπαρακτικές κραυγές τους, να μην τα βλέπει κανείς, να μην έχουν ελπίδα για βοήθεια.

Ανοιχτή Επιστολή προς το Δήμο Λευκάδας
ΣΕ ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΗΣ...

Δημοσιεύτηκε από Μαυρωνά Δώρα στις Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020

Στη Λευκάδα του 2020, με Δήμαρχο κτηνίατρο, ο οποίος δεν ανάλαβε υπεύθυνος για τα αδέσποτα (γιατί άραγε;), αποφασίζονται αποτυχημένες πρακτικές στρατοπέδου συγκέντρωσης και όχι πρακτικές όπως της Ολλανδίας που δεν έχει αδέσποτα. Το παράδειγμα από το αποτυχημένο καταφύγιο της διπλανής Πρέβεζας και της υπόλοιπης Ελλάδας, δεν το βλέπουν οι «υπεύθυνοι» εδώ στη Λευκάδα;

Άνθρωποι που έχουν παιδιά και είναι υπερήφανοι για τα παιδιά τους, πως καταδικάζουν με ευκολία τα παιδιά άλλων πλασμάτων σε ισόβια κάθειρξη; Είναι δυνατόν να υπάρχει τόσος σπισισμός στη Λευκάδα του 2020; Οι «ανώτεροι» άνθρωποι αθωώνονται ενώ φταίνε, αλλά τα αθώα σκυλιά φυλακίζονται με συνοπτικές διαδικασίες;

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΠΟΤΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ΖΩΟΥ

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟΥ

Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ του κυνοκομείου, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τα αδέσποτα, πέρα από το ότι βλέπουν κάτι σκυλιά που ενοχλούν την τελειότητα της ζωής τους. Δεν έχουν δει ποτέ πως είναι η ζωή στο κυνοκομείο για τα πλάσματα που καταδίκασαν να ζήσουν εκεί, αλλά γιατί; Τους νοιάζει;

Κυνοκομείο, ένα θέμα σοβαρότατο που αφορά συναισθανόμενα πλάσματα και μια ολόκληρη κοινωνία, αλλά όλα έγιναν σε λιγότερο από ένα μήνα! Σε χρόνο ρεκόρ καταδίκασε ο Δήμος Λευκάδας τα αδέσποτα σε φυλάκιση!

Για το Φεστιβάλ έγινε ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση.

Για να μαντρώσουμε τους σκύλους, όλα έγιναν σιωπηλά και γρήγορα. Την απόφαση την πήραν οι «υπεύθυνοι», οι υπόλοιποι για ποιο λόγο να ενημερωθούμε, δημοκρατία έχουμε; Σας είπε κανείς πως μόνο φορείς και θεσμοί υπάρχουν σε αυτό τον τόπο; Έχετε την εντύπωση πως οι πολίτες είμαστε κομπάρσοι για να παίρνετε εσείς ψήφους στις εκλογές; Στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, βασιλεύει το αποφασίζομεν και διατάζομεν; Ακόμα μια εσωστρεφής Δημοτική Αρχή χωρίς κανένα σεβασμό στον πολίτη

Τελικά, τίνος συμφέροντα πρέπει να εξυπηρετήσουν τα ζώα με τη θυσία τους;

Οι 48 θέσεις του κυνοκομείου σας είναι ΤΙΠΟΤΑ, μπροστά στα 70 περίπου κουτάβια που εγκαταλείπονται μαζικά 2 φορές το χρόνο. Παλιότερα τα κουτάβια ήταν 100, 2 φορές το χρόνο! Οι εθελοντές, κυρίως ξένοι μαζί με έλληνες, έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια τη φροντίδα και τα έξοδα από τα ανεπιθύμητα κουτάβια του κάθε ανεύθυνου, ώσπου τα ζώα να υιοθετηθούν.

Οι 48 θέσεις του κυνοκομείου σας είναι ΠΟΛΛΕΣ για τα μόλις 20 αδέσποτα που έχει εδώ και χρόνια η πόλη της Λευκάδας. Στα χωριά σπάνια επιβιώνει αδέσποτο…

Όλα αυτά τα χρόνια οι εθελοντές έχουν κάνει τα σπίτια τους καταφύγια (πραγματικά καταφύγια-όχι κλουβιά κυνοκομείου) και φροντίζουν με δικά τους έξοδα και κόπο τα ζώα που εγκαταλείπουν οι πολίτες του Δήμου μας και των κοντινών Δήμων.

Είναι πραγματικά τόσο φτωχή η ψυχή των ανθρώπων από ένα νησί με 25.000 κατοίκους, που για 48 θέσεις κυνοκομείου θα υποφέρουν αμέτρητα ζώα για πάντα; Δεν υπάρχουν 48 αυλές ή το θέμα είναι αλλού;

Ο Δήμος Λευκάδας, δε δικαιούται γνώμη στο θέμα των αδέσποτων γιατί δεν έχει γνώση, ούτε και είχε ποτέ διάθεση για μάθηση.

Ο Δήμος Λευκάδας δε χρειάζεται κονδύλια με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, από έξοδα που αναλυτικά δε θα αναρτηθούν ποτέ και πουθενά, ούτε και τις θέσεις εργασίας που έχει ήδη μοιράσει. Αυτά βέβαια, μόνο αν μιλάμε αποκλειστικά για όφελος στα αδέσποτα…

Ο Δήμος Λευκάδας με το κυνοκομείο θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της ανευθυνότητας και θα γεμίζει η πόλη της Λευκάδας με εγκαταλειμμένα ζώα από κάθε κοντινή περιοχή. Οι αριθμοί θα ξεφύγουν τόσο, που οι 48 θέσεις του κυνοκομείου σας θα είναι εκεί για να σας εκθέτουν μόνιμα απέναντι στις ευθύνες σας, στην κοινωνία, τους ψηφοφόρους σας και το νόμο.

Όλος ο αγώνας που έχει γίνει χρόνια τώρα με εκατοντάδες στειρώσεις από φιλοζωικές, ιδιώτες και Δήμο, ενώ έχει αρχίσει να φέρνει σιγά σιγά αποτελέσματα αφύπνισης και υπευθυνότητας των πολιτών απέναντι στα ζώα του νησιού, όλα θα πεταχτούν τον Κεάδα του κυνοκομείου σας.

Ο Δήμος ΑΝ ΘΕΛΕΙ έχει λύση.

  1. Σύναψη ιδιωτικής σύμβασης με τον κάθε εθελοντή από εμάς για τον ανώτατο αριθμό σκυλιών που μπορούμε να φροντίζουμε στα σπίτια μας για λογαριασμό του, καλύπτοντάς μας τη σίτιση και τα ιατρικά έξοδα των ζώων μέχρι να υιοθετηθούν. Αυτό που κάνουμε εδώ και χρόνια δηλαδή για λογαριασμό του, με δικά μας έξοδα.
  2. Επιμόρφωση της κοινωνίας με ενημέρωση για τη στείρωση και την υπεύθυνη κηδεμονία ζώου
  3. Ελέγχους της αστυνομίας δεσποζόμενων ζώων που βρίσκονται σε χώρους ιδιωτών, κυνηγών, βοσκών και είναι χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, επιβολή προστίμου και άμεση διενέργεια ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων αυτών.

ΑΝ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Για τη Λευκάδα, για την ιστορία της και για τους ανθρώπους της, η δημιουργία κυνοκομείου επιδεικνύει έλλειψη πολιτισμού φέρνοντας Ντροπή και μόνο Ντροπή!

Σε μια χώρα που δε λειτουργεί, σε μια κοινωνία δίχως αξίες και αφού ο νόμος το επιτρέπει, θα βρεθεί άραγε συνείδηση, αίσθηση δικαίου και ανθρωπιά για να το απαγορεύσει;

Άλλωστε, η ηθική δε νομοθετείται».

Τι επισήμανε το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας καθώς ενημερώθηκε στις 10/2

«Μάθαμε από τα ΜΜΕ, ότι ο Δήμος Λευκάδας ετοιμάζει να καταθέσει πρόταση για καταφύγιο. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνον τις προθέσεις της δημοτικής αρχής. Τίποτα παραπάνω.

Πρόκειται να ενημερωθούμε, εμείς και όλα τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης των αδέσποτων... ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, Τετάρτη 12/2/20201, ωρα 1.00 μμ, λίγη ώρα πριν κατατεθεί η πρόταση στο Δημοτικό συμβούλιο....

Για την ενημέρωση των συμβούλων, έστω και στο παρά πέντε, ώστε να γνωρίζουν τι πρόκειται να ψηφίσουν, στείλαμε, χθες 10/2/2020, την παρακάτω επιστολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κο Σ. Ρόκκο :

Προς :
Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας κο Σ. Ρόκκο
Κοινοποίηση : Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λευκάδας
Λευκάδα 10/2/2020
Θέμα : Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας εν’ όψει της πρότασης του Δήμου για δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων σκύλων

Με την ευκαιρία της κατάθεσης πρότασης από τον Δήμο Λευκάδας για την δημιουργία Δημοτικού καταφυγίου, στα πλαίσια της στενότητας του χρόνου, καθώς μόλις χθες πληροφορηθήκαμε το γεγονός, σας καταθέτουμε την κάτωθι επιστολή με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του Δημοτικού συμβουλίου.
Παρακαλούμε να διαβαστεί πριν την σχετική ψηφοφορία.
Για να έχει ελπίδες να επιτύχει το έργο και να μην καταντήσει κολαστήριο, όπως έχουν καταντήσει τα 9 στα 10 δημοτικά καταφύγια στην Ελλάδα, ένα κολαστήριο το οποίο δεν το χρειάζεται η Λευκάδα και το οποίο θα αποτελεί δυσφήμιση για το νησί μας, πρέπει :

1. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ετήσιων λειτουργικών εξόδων από την παρούσα δημοτική αρχή, αλλά και από όλες τις επόμενες. Τα έξοδα ανέρχονται το λιγότερο σε 60.000 ευρώ, συνήθως υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ (πρέπει να γίνει κοστολόγηση των εξόδων αυτών)

2. Να προσληφθεί προσωπικό (τουλάχιστον 3 φροντιστές και πιθανώς ένας κτηνίατρος). Η προσφορά των εθελοντών, δεν πρέπει να υπολογιστεί, παρά μόνον σαν βοηθητική, καθώς κανείς μη δεσμευμένος με σχέση εργασίας δεν θα παρέχει αδιαλείπτως τις υπηρεσίες του, όπως είναι αναγκαίο σε ένα τέτοιο έργο.

3. Να τηρηθεί αυστηρά ο προβλεπόμενος αριθμός των φιλοξενούμενων ζώων και να μην επιτραπεί η υπέρβασή του ούτε για ένα ζώο, όπως ορίζει η νομοθεσία.

4. Η επιλογή των ζώων (εφ’ όσον οι θέσεις είναι περιορισμένες) να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια που θα καθοριστούν από την πενταμελή επιτροπή διαχείρισης των αδέσποτων.

5. Να προγραμματιστούν το συντομότερο προγράμματα μαζικών στειρώσεων. Για αυτό τον λόγο πρέπει να αναβαθμιστεί και λειτουργήσει εντατικότερα από ό’ τι μέχρι τώρα, το Δημοτικό κτηνιατρείο. Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο και να μην ταυτιστεί με την κατασκευή κάποιου καταφυγίου, για να προληφθούν οι εποχιακές γέννες πριν καταστεί ανεξέλεγκτη η ήδη κακή κατάσταση. Το Δημοτικό κτηνιατρείο, παράλληλα, θα λειτουργήσει για την κάλυψη των κτηνιατρικών αναγκών των ζώων στο καταφύγιο.
Προς ενημέρωση των συμβούλων αναφέρουμε ότι στο Δημοτικό κτηνιατρείο Λευκάδας, από τον Μάιο του 2013 οπότε και πρωτολειτούργησε, έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 1700 ζώα, αδέσποτα, ευπαθών ομάδων και υιοθετημένα αδέσποτα. Στειρώθηκαν, σημάνθηκαν ηλεκτρονικά, εμβολιάστηκαν και δημιουργήθηκε αρχείο, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον Δήμο, λόγω των συμβάσεων με εξειδικευμένους κτηνίατρους στην διαχείριση των αδέσποτων, οι οποίοι εργάστηκαν είτε με χαμηλή αμοιβή είτε εθελοντικά.

6. Τέλος, πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης των σκύλων, με λήψη δραστικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα:

Α. Τα ιδιωτικά κτηνιατρεία να εφαρμόσουν ΑΥΣΤΗΡΑ την νομοθεσία ως προς την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων σκύλων

Β. Να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε συνεργασία με τον Δήμο εφαρμόζοντας τον νόμο.

Η ατιμωρησία και η μη ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων σκύλων, ευθύνονται για την δημιουργία των αδέσποτων.

(Προτάσεις μας έχουν κατατεθεί στην πενταμελή επιτροπή)

Μετά τιμής
Εκ μέρους του ΔΣ του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας
Η Πρόεδρος
Αλίκη Μακρυγιώργου»

Διαβάστε επίσης:

Λευκάδα: Περισσότερες από 40 γάτες δολοφονήθηκαν με φόλες σε Καρυά και Σπανοχώρι

Κατήγγειλε τον 64χρονο άνδρα από την Ιθάκη που δολοφόνησε με φόλες 10 γάτες στον Καστό Λευκάδας

Δύο γάτες πυροβολήθηκαν στη Λευκάδα η μια με αεροβόλο η δεύτερη με καραμπίνα

Τη συστηματική εξόντωση των ζώων με φόλες στη Λευκάδα καταγγέλλει κάτοικος του νησιού

Βρήκε πτώμα σκύλου κλεισμένο σε τσουβάλι στην παραλία Πόντι Λευκάδας

Απεγκλώβισε τη γάτα που είχε σφηνώσει σε κουτί κονσέρβας στην Καρυά Λευκάδας (βίντεο)

Μαζική εξόντωση αδέσποτων ζώων κυρίως γατιών με φόλες σε Λευκάδα και Μεγανήσι

Εξαφάνισε τον άρρωστο σκύλο που είχε αλυσοδεμένο χωρίς τροφή και νερό στο Σπαρτοχώρι Μεγανησίου

Α. Μακρυγιώργου: Το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας κατάφερε να φτιάξει και ένα εγχειρίδιο για τη δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου (ηχητικό)

Διαγωνισμό για την περισυλλογή και σταυλισμό ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων ανακοίνωσε ο Δήμος Λευκάδας

Στειρώσεις αδέσποτων γατιών στον Δήμο Μεγανησίου

Λευκάδα: Βρήκαν τρία νεογέννητα κουτάβια που κάποιος πέταξε για να ξεφορτωθεί

Μαζική εξόντωση των γατιών με φόλες στο νησί Καστός, περισσότερα από 30 τα θύματα

Όλα τα ορεινά μονοπάτια της Λευκάδας είναι «σπαρμένα» με φόλες

Πάγια πρακτική η δηλητηρίαση ζώων με φόλες στην τουριστική Λευκάδα

Λευκάδα: Βρήκε το κουτάβι να αιμορραγεί καθώς κάποιος του έκοψε τα αυτιά μάλλον με ψαλίδι

35 ζώα (γάτες, σκύλοι, πουλιά) νεκρά από φόλες στη Λευκάδα

Λευκάδα: Σκότωσε με κλωτσιές τη γάτα ενώ έτρωγε

Και δεύτερη γάτα νεκρή μετά από κλωτσιά στη Λυγιά Λευκάδας

Επικήρυξαν τον εγκληματία που σκοτώνει τις γάτες στη Λευκάδα

Λευκάδα: Πυροβόλησαν, σκότωσαν και πέταξαν στα σκουπίδια τον σκύλο

Λευκάδα: Τυφλώθηκε το ζώο που πυροβολήθηκε εξ επαφής

Συνεχίζει να σκοτώνει γάτες στη Λευκάδα

Επικήρυξαν τον εγκληματία που σκοτώνει τις γάτες στη Λευκάδα

Πέθανε ο σκυλάκος που πυροβολήθηκε στην Λευκάδα

Λευκάδα: «Βροχή» οι φόλες με το που έφυγαν οι τουρίστες

Λευκάδα: Το γατόνι χώθηκε στο Ι.Χ. του αστυνομικού για να σωθεί χωρίς εκείνος να το πάρει χαμπάρι

Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων και οικόσιτων κατοικίδιων και τον Νοέμβριο στο Δημ. Κτηνιατρείο Λευκάδας

Δωρεάν στειρώσεις και εμβολιασμοί αδέσποτων και μη κατοικίδιων ζώων στην Λευκάδα

Το πρώτο Δημοτικό Κτηνιατρείο στη Λευκάδα

Στειρώσεις και εμβολιασμοί αδέσποτων από τον Δήμο Λευκάδας

Στείρωσαν αδέσποτα στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Λευκάδας

Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων και χαμηλού κόστους για κατοικίδια ευπαθών κοινωνικών ομάδων στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Λευκάδας

Έφτιαξαν σπίτι για τα αδέσποτα στο Μουσικό Σχολείο Λευκάδας

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.