Στηρίξτε μας

Σφάζουν μέσα στο δάσος της Θεσσαλονίκης αιγοπρόβατα τηρώντας το «έθιμο»

8 Οκτωβρίου 2012 06:52 | Καταγγελίες
Σφάζουν μέσα στο δάσος της Θεσσαλονίκης αιγοπρόβατα τηρώντας το «έθιμο»

Ο Πέτρος Κεκίτζογλου είναι ένας εκ των εθελοντών που περιφρουρούν το περιαστικό δάσος στη Θεσσαλονίκη από το 2007. Χθες στο πλαίσιο της περιπολίας που πραγματοποιούσε εντόπισε στο πορτμπαγκάζ ενός Ι.Χ. ένα πρόβατο ζωντανό δεμένο από τα πόδια. Όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr μέσα στο δάσος συνηθίζεται να σφάζονται παρανόμως, δημοσίως και χωρίς αναισθητοποίηση αιγοπρόβατα.

Παλιννοστούντες από τις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης κυρίως από την Γεωργία – όπως μας είπε – συνηθίζουν να σφάζουν επί τόπου τα ζώα στο πλαίσιο του εθίμου που λέγεται «Κουρμπάνι». Αφού σφάξουν οι ίδιοι το ζώο, που έχουν αγοράσει, το περιφέρουν γύρω έναν ναό (συνήθως προτιμούν το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου) και μετά με το αίμα από το σφάγιο σχηματίζουν κόκκινους σταυρούς στο μέτωπο των μελών της οικογένειας και της παρέας.

Αυτή η συνήθεια τους θυμίζει τα μέρη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και βρίσκουν πάντα μια καλή αφορμή (βάπτιση, γάμος κ.ο.κ.) για να γλεντήσουν με το λιγότερο δυνατό κόστος. Στη συνέχεια βράζουν το κρέας σε μεγάλα υπαίθρια καζάνια ή το ψήνουν στα κάρβουνα. Συχνά κρεμούν το κεφάλι του ζώου σε κάποιο δέντρο, ως διακόσμηση και φυσικά πετούν τα εντόσθια και το τομάρι στα αδέσποτα σκυλιά, που περιφέρονται εκεί αναζητώντας τροφή.

Όμως στην Ελλάδα η υπαίθρια σφαγή ζώων απαγορεύεται. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η σφαγή πρέπει να γίνεται μόνο στα νόμιμα αδειοδοτημένα σφαγεία, ώστε να το κρέας να φέρει σφραγίδες, που αποδεικνύουν, ότι έχει ελεγχθεί καταλλήλως αλλά και τα ζωικά υπολείμματα να περνούν από επεξεργασία για να μην καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα.

Επίσης η νομοθεσία ορίζει την αναισθητοποίηση πριν τη σφαγή για να μην βασανίζονται τα ζώα πριν θανατωθούν. Αν και αυτό δεν συμβαίνει τελικά πουθενά. Όπως μας εξήγησε ο κ. Κεκίτζογλου αρκετά συχνά ειδικά το καλοκαίρι έχουν κληθεί να σβήσουν φωτιές, που έχουν προκληθεί από τις φλόγες οι οποίες ξεπήδησαν από τη θράκα την ώρα του ψησίματος του κρέατος. Η Αστυνομία «χαϊδεύει τα αυτιά» εκείνων που παρανομούν και το Δασαρχείο αδιαφορεί μας είπε. Οι φωτογραφίες που παραχώρησε στο www.zoosos.gr ο κ. Κεκίτζογλου αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

381791 10150446317746191 1013285862 n

Τραβήχτηκαν στις 8 Ιανουαρίου 2012 (εκτός από την πρώτη με το πρόβατο μέσα στο Ι.Χ.) στη θέση Άγιος Βασίλειος κοντά στο εκκλησάκι που υπάρχει εκεί. Βλέπετε τα κουταβάκια να τρώνε ό,τι απέμεινε από το κρανίο του κατσικιού. Ο σφαγέας του ζώου υπερήφανος για το κατόρθωμα του ποζάρει στον φακό και αν παρατηρήσετε στο μέτωπο του έχει κάνει το σήμα του σταυρού με το αίμα. Το κεφάλι τοποθετημένο στο δέντρο είναι μέρος της διακόσμησης. Τα πεινασμένα σκυλιά επιδιώκουν να φάνε κάτι από το τομάρι.

Διαβάστε επίσης:

Απαγορεύεται η σφαγή ζώων εκτός των κατάλληλων εγκαταστάσεων

Όλγα Κήκου (Οικολόγοι Πράσινοι): «Κωλοτούμπα» Γ. Τσιρώνη & ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη σφαγή των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση – Κάνουν αυτό που κατήγγειλαν

Αντιδράσεις & από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις δηλώσεις Τσιρώνη για σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση που απαιτεί το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Οικολόγοι Πράσινοι κατά Τσιρώνη & ΥΠ.Α.Α.Τ. για την τελετουργική σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση

Με υπογραφή του ΥΠ.Α.Α.Τ. θα εξαχθούν στο Ισραήλ 200 πρόβατα που θα σφαχτούν χωρίς αναισθητοποίηση στην Καβάλα

Αναβλήθηκε προσωρινά η σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση στην Καβάλα

Θα επιτρέψει το ΥΠ.Α.Α.Τ. (Αποστόλου & Τσιρώνης) τη σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση για λόγους θρησκευτικούς μα κυρίως οικονομικούς;

Αντίθετοι οι Οικολόγοι Πράσινοι με τις πρακτικές βασανισμού - «θρησκευτικής σφαγής» ζώων o Γ. Τσιρώνης ακούει;

To Επιμελητήριο Αχαΐας εκπαιδεύει μέλη του για σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση;

Ζήτησαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Χανίων ώστε στα «4α Χοιροσφάγια» να μην γίνει δημόσια σφαγή γουρουνιού

Σφάζουν μέσα στο δάσος της Θεσσαλονίκης αιγοπρόβατα τηρώντας το «έθιμο»

Κιβωτός Μυτιλήνης: Ο τερματισμός της δημόσιας σφαγής ταύρου δεν καταργεί την παράδοση επιβάλλει τον πολιτισμό

Πραγματοποίησαν δημόσια σφαγή ζώων σε πανηγύρι στην Πηγή Λέσβου αν και η νομοθεσία το απαγορεύει

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως! (Βίντεο)

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

The Earthlings Experience: Δείχνουν σε βίντεο στους καταναλωτές πόσο άγρια κακοποιούνται ζώα σε σφαγεία & κτηνοτροφικές μονάδες

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βεγκανισμού

Φρουτοκαρποφάγο ζώο ο άνθρωπος! (Βίντεο)

Είναι ο άνθρωπος από τη φύση του κρεατοφάγο είδος; (Βίντεο)

Η ζωή ενός γουρουνιού μέχρι να καταλήξει στο σφαγείο μέσα από σκίτσα! (Βίντεο)

Τσικνοπέμπτη: Όταν η παράδοση απαιτεί περισσότερες θυσίες ανυπεράσπιστων πλασμάτων

Πάτρα: Έκαναν κατάληψη σε κανάλι για να μεταδώσουν βίντεο που δείχνει πόσο οι άνθρωποι βασανίζουν τα «παραγωγικά» ζώα

Εισαγγελία και Αστυνομία δεσμεύονται ότι δεν θα γίνει σφαγή ταύρου στον Μανταμάδο

Π.Φ.Π.Ο.: Να σταματήσουν τα μαρτύρια των ταύρων στην Λέσβο

Λέσβος: Θυσιάζουν τον ταύρο για να πάρουν ως φυλακτό το αίμα του!

Ζητούν από τους μητροπολίτες να καταργήσουν το βάρβαρο έθιμο της σφαγής του ταύρου στον Μανταμάδο

Θεολογικός συμβολισμός η κακοποίηση του αρνιού με πρωτοβουλία των ιερέων στην Πάτρα;

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. Vasos

    Τρίτος κόσμος! Ελλιπής νομοθεσία, αρχές που δεν την εφαρμόζουν έστω και έτσι ... Θα μπορούσε όμως να γίνει καταγγελία για κακοποίηση στη βάση των απαράδεκτων συνθηκών μεταφοράς και της χωρίς αναισθησίας σφαγής.

  2. markos dimitriadis

    Ean proseksete.. stin patrida mas..stin trapezounta..stin proussa.. stin macka.. smirni..kai alla meroi. oi filozoii ekei..tourkoi..echoune koini katagogi me emas. Perisi sijkekrimena.. itane...propantos..stin macka-matsouka stin bursa-proussa kai stin trapezounta..polloi filozoii kata tou kourmpani....mias kai avtoi ekei oi anthropoi zoune opos emeis stin athina..stin thesaloniki..sinithisane..akribos tin idia zoi opos emeis...os mousoulmanoi. i christianoi orthodoksoi tourkoi. To theoroune barbaro ethimo.. mias kai to kourbani echei kathara...christianikes rizes..fisika kai se alles thriskeies thisiazoune sfazontas zoa.. aloga probata...omos blepoume oti avto to kinima...filozoon sta patrika mas chimata olo kai avksanetai...olo kai megalonoune ta somateia. Mpeite opois thelei..stis omades .sta somateia..candarli garipleri...haytap...i sto hayvan sevenler...fisika iparchoune kai alla tosa somateia....kai deite fotografeies...kai videos...tha breite kai elloines.. me ellinika onomateponima..ekei .opos kai tourkous...romeious pou echoune ellinikin katagogi.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.