Στηρίξτε μας

Με γενικόλογες τοποθετήσεις και πολλά θα απάντησε στην ΕΡΤ η ειδική γραμματέας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς (βίντεο)

22 Νοεμβρίου 2023 08:00 | Καταγγελίες
Με γενικόλογες τοποθετήσεις και πολλά θα απάντησε στην ΕΡΤ η ειδική γραμματέας Προστασίας Ζώων Συντροφιάς (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με γενικόλογες τοποθετήσεις και πολλά θα απάντησε η ειδική γραμματέας για την Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, Μάρσα Δημοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ3 στις 15 Νοεμβρίου και στην εκπομπή «ΤΡΙΤΟλογίες» σχετικά με τα θέματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων από τους δήμους.

 

Η κα Δημοπούλου δεν απάντησε στην ερώτηση της δημοσιογράφου Σύνθιας Σάπικα, που αγνοούσε πολλές από τις παραμέτρους του θέματος και αναφερόταν διαρκώς σε νομοσχέδιο, ενώ μιλάμε για νόμο ο οποίος ισχύει εδώ δύο χρόνια, αναφορικά με τις στειρώσεις.

Η κα Δημοπούλου δεν απάντησε για το θέμα του DNA και δεν ξεκαθάρισε καν το σχόλιο της δημοσιογράφου η οποία είπε πως «η πλειοψηφία του κόσμου είναι με το νομοσχέδιο και νομίζω θα πειθαρχήσει» ενώ δεν ισχύει ούτε το ένα, ούτε το άλλο καθώς η υποχρεωτικότητα της στείρωσης των ιδιόκτητων ζώων έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις γι’ αυτό και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθέτησε «παραθυράκια» με εξαιρέσεις.

Η κα Δημοπούλου δεν διευκρίνισε ότι αποστολή DNA δεν γίνεται ούτε ακόμα ισχύει η υποχρεωτική στείρωση – αφού έχει δοθεί παράταση στο μέτρο – και γιατί επιτρέπεται η μια γέννα ανά θηλυκό ζώο με άδεια της Πενταμελούς Επιτροπής.

Η κα Δημοπούλου δήλωσε ότι είναι ανοιχτή σε προτάσεις για αλλαγές (στον νόμο) όταν τις επισημάνθηκε πως στις παραλίες με γαλάζια σημαία η παρουσία των σκυλιών δεν επιτρέπεται. Εντούτοις και αυτό είναι ψευδές καθώς έχουν επισημανθεί εγκαίρως στο Υπουργείο Εσωτερικών τα πολλά προβληματικά σημεία του νόμου 4830/2021 - και από τότε που ήταν νομοσχέδιο - και οι φιλοζωικοί φορείς που αντέδρασαν δεν εισακούστηκαν ούτε από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, ούτε από τον νυν αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο.

Η ειδική γραμματέας δήλωσε ότι έχει εξαιρετική συνεργασία όλες τις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας κάτι απολύτως ψευδές. Στη συνέχεια το διόρθωσε λέγοντας «με όσες τουλάχιστον συνεργάζονται μαζί μου» αν και γνωρίζουμε καλά πως η αγαστή συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας είναι με τη φιλοκυβερνητική Μ.Κ.Ο. την οποία έχουν συστήσει και λειτουργούν προσωπικοί φίλοι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι πέντε φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας έχουν επισημάνει πολλές φορές τα δεκάδες προβληματικά σημεία του νόμου, έχουν προτείνει εδώ και χρόνια τις αλλαγές αλλά δεν έχουν εισακουστεί.

H κα Δημοπούλου αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό αδέσποτων και στις αιτίες του φαινομένου. Καθώς τα αδέσποτα προέρχονται και από τα οικόσιτα ζώα και από την παράνομη αναπαραγωγή σκυλιών και γατιών αν και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άφησε χωρίς έλεγχο την ερασιτεχνική εκτροφή με αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά την ισχύ του νέου νόμου να μην υπάρχει καμιά βελτίωση αναφορικά με τους πληθυσμούς των αδέσποτων.

Η κα Δημοπούλου όταν ρωτήθηκε αν ελέγχονται οι δήμοι για τα χρήματα που λαμβάνουν απάντησε ότι μέσω των επιχειρησιακών σχεδίων που θα κατατεθούν με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς – που δίνεται στη δημοσιότητα στο τέλος του μήνα – θα ελέγχονται καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν το πλήρες επιχειρησιακό τους σχέδιο.

«Κάνουμε τη δουλειά των δήμων, όλο το βάρος πέφτει φυσικά στους εθελοντές»

Η μόνη που τοποθετήθηκε με ειλικρίνεια αναφορικά με τα προβλήματα διαχείρισης των αδέσποτων ήταν η Ελένη Γραμματοπούλου, η πρόεδρος του σωματείου «Αδέσποτος Πλανήτης», που είναι και μέλος της  Πενταμελής Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία εξήγησε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν κάνει τίποτα για τα αδέσποτα στην περιοχή ευθύνης του. «Κάνουμε τη δουλειά των δήμων» είπε, «όλο το βάρος πέφτει φυσικά στους εθελοντές» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα όπως τόνισε η κα Γραμματοπούλου ο Δήμος Θεσσαλονίκης προτρέπει τους φιλόζωους να καλούν τους εθελοντές για περισυλλογή και στείρωση, για φροντίδα τραυματισμένων ζώων, πλασμάτων που υποφέρουν. Ουσιαστικά καλούνται εθελοντές να υποκαταστήσουν τις υπηρεσίες του δήμου και να κάνουν όσα οφείλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να κάνει βάσει νόμου. Εξήγησε μάλιστα πως η Πενταμελής Επιτροπή δεν ενημερώνεται για τίποτα, για καμία από τις πράξεις του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η κα Γραμματοπούλου μίλησε και για την ανεπάρκεια του κτηνιάτρου με τον οποίο έχει σύμβαση ο Δήμος Θεσσαλονίκης καθώς δεν κάνει αυτό που πρέπει και πως τα προγράμματα των στειρώσεων δεν επαρκούν.

Στους εθελοντές χρεώνει την περισυλλογή των αδέσποτων κτηνίατρος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο Μάξιμος Πετρακάκης, κτηνίατρος και προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και του Ζωολογικού Κήπου Δήμου Θεσσαλονίκης  επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάγκη δημιουργίας διαδημοτικών κυνοκομείων.

Δήλωσε μάλιστα ψευδώς ότι οι δήμοι λαμβάνουν χρηματοδότηση μόνο για τα καταφύγια, αν και οι δήμοι προβλέπεται να λαμβάνουν χρηματοδότηση και για τις στειρώσεις και για τους εμβολιασμούς και για την περίθαλψη αδέσποτων ζώων.

Μάλιστα ουσιαστικά έριξε το μπαλάκι της ευθύνης της περισυλλογής των αδέσποτων – προς στείρωση – σε αυτούς που τα φροντίζουν, δηλαδή τα ταΐζουν, ενώ ο ρόλος τους είναι μόνο επικουρικός.

Παρόλο που δήμοι οφείλουν βάσει του νόμου να έχουν συνεργείο περισυλλογής και υπάρχουν παγίδες κάθε είδους ώστε με ασφάλεια να πιαστούν ζώα και να μεταφερθούν στον κτηνίατρο, ο κ. Πετρακάκης δήλωσε ότι οι γάτες είναι πιο δύσκολες στη διαχείριση τους!

Μάλιστα ο κ. Πετρακάκης δήλωσε, πως η στείρωση των γατιών από τον Δήμο Θεσσαλονίκης εξαρτάται από το αν βρεθούν οι άνθρωποι που θα τις μαζέψουν!

Και αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι εθελοντές καταφέρνουν εύκολα με δικά τους μέσα να πιάνουν γατιά από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο προκειμένου να τα σώσουν και ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης να προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν είναι εύκολο να πιάσεις γάτες για να της πας για στείρωση.

Διαβάστε επίσης:

Καταγγέλλουν το αναποτελεσματικό μέτρo της λήψης DNA - Παραμένει μη υποχρεωτική η στείρωση οικόσιτων σκυλιών και γατιών

Υπ. Εσωτερικών: Δεν ισχύει η υποχρέωση αποστολής DNA ιδιόκτητων μη στειρωμένων σκυλιών και γατιών καθώς δεν λειτουργεί το αρμόδιο εργαστήριο

Φιλοζωικοί φορείς που στήριξαν τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας για τ' αδέσποτα διαμαρτύρονται για τη μη εφαρμογή του

Να αλλάξουν οι αντιφιλοζωικές διατάξεις του νέου νόμου επισήμανε η Π.Φ.Π.Ο. σε συνεργάτιδα του Στ. Πέτσα

Π.Φ.Ο.: Το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται διόρθωση και πρέπει να αποσυρθεί

Δεκάδες φιλοζωικοί φορείς ζητούν απ’ την κυβέρνηση να αλλάξει διατάξεις που θα χειροτερέψουν τη ζωή των ζώων αν γίνουν νόμος

Τι πρέπει να αλλάξει στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς - Ποιες οι προτάσεις Π.Φ.Π.Ο. & Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.

Π.Φ.Π.Ο.: Ποιες αλλαγές για το καλό των ζώων πρέπει άμεσα να γίνουν στο νομοσχέδιο

«ΘΑ» προσφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στους φιλόζωους διαφημίζοντας πέντε πάρκα σκύλων

Χωρίς πρόγραμμα περίθαλψης για τα αδέσποτα και Πενταμελή Επιτροπή και ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Μ. Αρβανιτίδου: Τι δεν κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τ’ αδέσποτα

Παραιτήθηκε η Μ. Αρβανιτίδου από εντεταλμένη για τ’ αδέσποτα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Τεράστια η αποτυχία του Δήμου Θεσσαλονίκης στη φροντίδα αδέσποτων γατιών και σκυλιών

Απαράδεκτη πρόταση μαθητές να ταΐζουν ζώα στον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης

Περισυλλογή αδέσποτων ζώων για τον περιορισμό του κορονοϊού δηλώνει ότι θα κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Ψεύδεται και κατηγορεί το zoosos.gr για την γκάφα τους η πρώην εντεταλμένη για τα αδέσποτα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κάνει μηνύσεις για «fake news» χωρίς να αναγνωρίζει το λάθος του (ηχητικό)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.