Στηρίξτε μας

Εισαγγελία και Αστυνομία δεσμεύονται ότι δεν θα γίνει σφαγή ταύρου στον Μανταμάδο

23 Απριλίου 2015 05:52 | Επικαιρότητα
Εισαγγελία και Αστυνομία δεσμεύονται ότι δεν θα γίνει σφαγή ταύρου στον Μανταμάδο

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Τη Μαρία Χουστουλάκη γραμματέα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) διαβεβαίωσαν χθες τόσο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης όσο και από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ότι δεν θα επιτραπεί η υπαίθρια σφαγή ταύρου, αλλά ούτε και κάποιου άλλου ζώου στον Μανταμάδο και στην αυλή της Μονής Παμέγιστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ όπως συνηθίζεται λόγω… παράδοσης μια μέρα πριν την Κυριακή των Μυροφόρων.

TavrosMantamadoFotos

Θυμίζουμε ότι η Π.Φ.Π.Ο. με επιστολή της έχει επισημάνει και έχει καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές ότι τόσο στον Μανταμάδο όπως και σε άλλα χωριά της Λέσβου γίνονται παρανόμως ταυροθυσίες και σφαγιάζονται υπαίθρια και άλλα είδη ζώων που φέρνουν πιστοί για να εκπληρώσουν το τάμα τους.

Οι αρχές θα εφαρμόσουν την νομοθεσία;

Μάλιστα η Π.Φ.Π.Ο. την επιστολή αυτή - για να λάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα το θέμα - την κοινοποίησε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κουτζαμάνη, στην Εισαγγελία Μυτιλήνης, στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Κ.Α.Φ.Ε., στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στην Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, στον Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης», στον Επίτροπο Περιβάλλοντος & Ευζωίας Ζώων της Ε.Ε. και σε βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου.

Αν και η αρχική απάντηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της αρμόδιας Περιφέρειας αλλά και της Αστυνομίας ήταν ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και πως υπάρχει και αναισθητοποίηση πριν την σφαγή η Π.Φ.Π.Ο. με μια σειρά από βίντεο που διακινούνται στο διαδίκτυο απέδειξε ότι κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται και ότι οι αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία χωρίς να καλύπτουν τους παραβάτες στο όνομα της παράδοσης ή του εθίμου.

Σύμφωνα με την κα Χουστουλάκη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης χαρακτηρίζει το αιματηρό έθιμο παράνομο και απάνθρωπο ενώ έχει δοθεί εντολή στην Αστυνομική Διεύθυνση Μυτιλήνης να παρέμβει. Μάλιστα από την Αστυνομία ειπώθηκε ότι οι διοργανωτές έχουν ενημερωθεί και τους έχει γνωστοποιηθεί ότι αν σφαγιάσουν ζώα στην αυλή του μοναστηριού η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει σε συλλήψεις.

Αν αυτά όλα συμβούν θα πρόκειται για μια ακόμα νίκη του φιλοζωικού κινήματος στην χώρα μας, μια νίκη απέναντι σε όλους εκείνους που για να δικαιολογήσουν βάρβαρες πράξεις μιλούν για έθιμα αιώνων, για ρίζες με το παρελθόν που κόβονται και άλλες μπαρούρες.

Όλοι αυτοί οι υπερασπιστές τέτοιων πρακτικών παραγνωρίζουν ότι τα ζώα μόνο υφίστανται και δεν επιλέγουν και δεν είναι δα και τραγικό αντί τα ζώα να σφαγιαστούν εκεί, ενώπιον όλων ακόμα και μπροστά στα μάτια των παιδιών να γίνει η σφαγή τους νόμιμα στα αδειοδοτημένα σφαγεία στου νησιού και στο πανηγύρι να μαγειρευτεί παραδοσιακά το κρέας.

Εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε μερικά 24ωρα για να διαπιστωθεί αν οι αρχές της Λέσβου είναι αποφασισμένες να τερματίσουν την ταυροθυσία που ο πρώην Δήμος Μανταμάδου διαφήμιζε ποικιλοτρόπως μοιράζοντας το βίντεο το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ σε CD καθώς η υπαίθρια σφαγή ζώων έχει γίνει πόλος έλξης ακόμα και τουριστών.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι όποιος πιστεύει τον 21ο αιώνα σε δεισιδαιμονίες και πως από το κακό γενικώς ή το κακό μάτι ειδικώς μπορεί να τον φυλάξει ένα βαμβάκι, που είναι βουτηγμένο στο αίμα ενός δύστυχου ζώου το οποίο σφαγιάστηκε στο όνομα των Ταξιαρχών, χρειάζεται μετά βεβαιότητας ψυχιατρική παρακολουθήση.

Πηγή φωτογραφίας: http://sokatzou.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης:

Κιβωτός Μυτιλήνης: Ο τερματισμός της δημόσιας σφαγής ταύρου δεν καταργεί την παράδοση επιβάλλει τον πολιτισμό

Π.Φ.Π.Ο.: Να σταματήσουν τα μαρτύρια των ταύρων στην Λέσβο

Λέσβος: Θυσιάζουν τον ταύρο για να πάρουν ως φυλακτό το αίμα του!

Ζητούν από τους μητροπολίτες να καταργήσουν το βάρβαρο έθιμο της σφαγής του ταύρου στον Μανταμάδο

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

12 Σχόλια

 1. Ελεάνα

  Παρακαλώ την προσοχή σας!
  Αυτή τη στιγμή πληροφορούμαι ότι οι Μανταμαδιώτες αντεπιτίθενται με το επιχείρημα της υπερίσχυσης του εθιμικού δικαίου. Γελοιωδέστατο, αφενός διότι δεν πρόκειται καν για το έθιμο, αλλά για το παραδάκι που κρύβεται από κάτω, αφετέρου διότι πρόκειται για κατεξοχήν ειδωλολατρικό ή έστω προχριστιανικό έθιμο σε ευθεία αντίθεση με το χριστιανισμό, πλην όμως σχετικά ισχυρό από την καθαρά δικαιϊκή/νομική (εν προκειμένω νομικίστική) σκοπιά.
  Το ζήτημα λοιπόν, από δω και κάτω, μιας και η καίρια κίνηση από την πλευρά της πολιτείας έγινε, είναι να επιμείνουμε σθεναρά στην εφαρμογή του νόμου ανεξάρτητα από κορώνες και τσιρίδες όσων επωφελούνται.
  Θα μπορούσαμε ακόμα και να προτείνουμε λύσεις, για παράδειγμα την αντικατάσταση (σε μια πρώτη φάση με την ελπίδα ότι αργότερα θα εγκαταλειφθεί κι αυτό ως κακή παιδεία έναντι των μη ανθρώπινων ζώων) του πραγματικού με έναν ψεύτικο (ένα ομοίωμα) ταύρο.
  Κι αν υπάρξουν πάλι αντιδράσεις, παρόλο που πιστεύω ότι τα ταμεία τους θα γεμίζουν κι έτσι, τότε να παραλληλιστεί το "έθιμο" με άλλα, ώστε να φανεί το αίσχος του. Κοντολογίς, μήπως εκεί τα χωριά είναι της άποψης να καίνε κι έναν πραγματικό Εβραίο αντί του ομοιώματος για να μη χαλάσει το έθιμο;!!

 2. MARIA

  'Ετσι υποδέχθηκαν τον Χριστό οι ιουδαίοι μετά βαϊων & κλάδων,
  πριν τον βασανίσουν.
  Η ιστορία επαναλαμβάνεται,μία ευκαιρία έχει ο άνθρωπος
  να διορθώσει το λάθος & κάνει πάλι το ίδιο.
  Αν δεν βρεθούν άνθρωποι να στηρίξουν αυτή τη δράση,η αστυνομία & η εισαγγελία θα κάνει τα στραβά μάτια όπως γινόταν μέχρι τώρα.
  Τώρα είναι η ευκαιρία να σταματήσει το κακό μια για πάντα.

 3. Δημήτρης

  Τμήμα από το παρακάτω άρθρο:

  "Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτό το χωριό. Στην Τρίτη Δημοτικού, το ‘86, η οικογένεια μου αφιέρωσε στον Άγιο ζώο. Ζώο, που είχαμε μεγαλώσει εμείς, με το μπιμπερό. Ζώο που είχε όνομα, Ταξιαρχούλα λεγόταν. Ζώο που το αγαπήσαμε, και ξέραμε τον προορισμό του. Ήταν ταμένο στον Άγιο. Και η προσφορά στον Άγιο, είχε πόνο, ήταν υπέρ υγείας ανθρώπου, που έφυγε νωρίς δυστυχώς. Και ήμουν παιδί. Και η όλη θυσία του Ταύρου, με πιστόλι- γιατί από τότε, με πιστόλι γίνεται, και από πιο παλιά- όχι δεν με στιγμάτισε. Με στιγμάτισε η απώλεια του ανθρώπου, μετά από μερικούς μήνες."

  Τελικά τα ζόμπι σ'αυτή τη χώρα είναι ατελείωτα...

  1. ΑΓΓΕΛΙΚΗ

   ΑΚΚΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΑΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΑΥΚΟΛΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΖΩΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ....

  2. Ειρη ναίος

   Γέλασα με την καρδιά μου με την αφέλεια της υπογραψάσης το απαράδεκτο αυτό κείμενο... από θέσεως μου, της υποβάλλω την ευνόητη απορία όλων μας, των λογικών αναγνωστών που απορρέει από ένα σημείο του κειμένου της.
   Θεός σχωρέστον το μακαρίτη μεν, που έφυγε "προς ουρανίους μονάς", αλλά δεν είδα να τον θεράπευσε το βόδι που παγανιστικώς και δεσειδαιμονικώς προσεφέρθη στον "άγιο", αλλ' ούτε ο άγιος ο ίδιος... αντιθέτως, ακολούθησε την προδιαγεγραμένη από την επιστήμη οδό του θανάτου.... Λοιπόν? ? Η θυσία του βοδινού, πήγε στράφι??? χαχαχαχαχα μου άρεσε η λογική αναγωγή της φάσης αυτής... ο άγιος δεν ευαρεστήθηκε? ...γιατί άραγε? μετά από 4 μήνες.... καπούτ! Αιωνία η μνήμη...

   Ιερεύς Ειρηναίος Τζανής

 4. basilis kefalas

  Να το δουμε και να μην το πιστεψουμε. Ξέρετε πόσος κόσμος (που έχει ακόμα λίγο μυαλό στο κεφάλι του και τσίπα) ΔΕΝ πηγαίνει να προσκυνήσει αυτές τις μέρες ειδικά, για να μην δει αυτή τη φρίκη;

 5. tasos pitbull

  ειναι τουλαχιστον γελιο να γινεται αυτο με τις ευλογιες της εκκλησιας οταν μεσα στον καταλογο αμαρτιων ειναι και ο βασανισμος ζωων!!!πουθενα δεν απαιτειται καμια θυσια ζωου στις αγιες γραφες...ειναι καθαρα και μονο εθιμα απολιτιστων και αγραμματων ανθρωπων!!!ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ....ΕΧΩ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ!!!!

 6. ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/koinonia/apagoreysi-sfagis-tayroy-ston-mantamado
  ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΘΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.....ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑΓΡΑΨΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ.......ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΗ.....ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΑΥΤΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΕΤΑΝΕ ΦΟΛΕΣ ΣΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΚΟΤΩΜΟΥΝ ΜΕ ΟΠΛΟ ΣΚΥΛΙΑ......
  ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙ ΑΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ.....ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ Α ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ......ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΜΕ ΜΠΙΜΠΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΟΥΣ..............ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΛΙΓΟ.ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΑΝΑ ΑΥΤΟ.ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟ Ο ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΤΠΤ ΑΛΛΟ???..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.